Last news in Fakti

10 Май, 2024 07:12 2 112 4

Машора няма "да лежи" 224 години в гръцки затвор

  • машора-
  • дело-
  • гърция-
  • мигранти

Тошко Тодоров бе оправдан по обвинението в трафик на мигранти в южната ни съседка

Машора няма "да лежи" 224 години в гръцки затвор - 1
Снимка: БНР

Гръцки съд оневини напълно българин, обвинен в трафик на мигранти в южната ни съседка, предаде ФОКУС.

Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово бе заплашен от 224 години затвор, защото в кемпер, който все още се водел на негово име, край град Драма били заловени 28 нелегални мигранти. През годините случаят предизвика много протести и ускори промени в нашето законодателство, свързани с Европейските заповеди за арест.

Кошмарът в живота на Тошко Тодоров-Машора започва в края на 2021 година, когато по издадена от гръцките власти Европейска заповед за арест е арестуван в Пловдив.

"Три години продължи сагата. Сага, която ми донесе много нещастия - високо кръвно, диабет, кредити, главоболие, безсъние, затвор", разказа пред БНТ Тошко Тодоров-Машора.

"Нямам думи, с които да опиша ситуацията, в която бяхме изпаднали тогава. Периодът, в който бяхме, беше особено труден за цялото семейство", споделя Стефани Тодорова, дъщеря.

В основата на проблема стои продажбата на кемпер, който две години преди ареста, Тодоров предлага на купувачи от Плевен.

"Продавам кемпер с нотариално заверен договор при нотариуса в Карлово и хората си го плащат и си тръгват", обясни Тошко Тодоров-Машора.

Купувачът обаче не сменил талона и скоро след това гръцката полиция открила буса край Драма, пълен с 28 мигранти. А в колата бил документът на стария собственик Тошко Тодоров.

"Винаги гръцката страна насочва своето производство към този собственик, който е по талон. Гръцкият закон предвижда между 8 и 10 години на човек брой мигранти затова и това, което очакваше моят клиент са 224 години", обясни Гънчо Гънчев, адвокат на Тодоров.

Заплашен от 224 години затвор, Тодоров е обвинен за водач на престъпна група за трафик, въпреки че по време на залавянето на мигрантите е бил на работа в България и по справки на Гранична полиция не е напускал страната. Затова Пловдивският съд отказа да го екстрадира.

Година по-късно обаче е арестуван в Бургас и прекарва още няколко дни в ареста, понеже не е свален от системата за издирване.

"Осъдихме прокуратурата на Република България - в момента делото е във ВКС", каза Гънчо Гънчев, адвокат на Тодоров.

Сега Тодоров е напълно оневинен и макар да има още една инстанция, гръцката прокуратура е заявила, че няма да протестира. Задържан е купувачът на кемпера, който след споразумение е осъден на 9 години затвор в Гърция. Тодоров обаче не бърза да планира море в южната ни съседка.

"Докато не видя документа и не мине поне пет-шест месеца, няма да рискувам да отида, защото не знам тяхната система как е", коментира той.

Случаят ускори Европейската директива за промени в нашето законодателство и Европейските заповеди за арест вече ще могат да се обжалват и у нас, и в страната, която ги е издала. Гърция обаче все още не е променила закона си.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мумията се завръща

    1 4 Отговор
    Ако му построят гробница или пирамида - може.
  • 2 разликата е че

    22 0 Отговор
    Гръцките съдии и магистрати съдят и вкарват в затвора ,а нашите делят парите с трафикантите !!!
  • 3 факуса

    10 0 Отговор
    ха ха трикитата пазят мошенника,за него 9г.за невинния искали 224,браво на демокрацията,на ренида напрво шлем да и сложат на главата,а на везната една минимална сума от която почва наддаването за оправдаването
  • 4 Служител на МВР

    8 0 Отговор
    Крайно време беше съдът в Гърция да оневини г-н.Тошко Тодоров. В неговото положение може да попадне всеки граждани на България, който е продал даден автомобил. Тава г-н. Тодовов е направил съвсем законно, съгласно действащото законодателство в България. Той няма никаква вина, за това, че другият собственик не е регистрирал автомобила в КАТ в 30 дневен срок, както се изисква. Н а правдата възтържествува.