Last news in Fakti

9 Май, 2024 15:36 621 23

Джамбазки: От Европейския парламент зависи начинът на живот на хората

  • ангел джамбазки-
  • шенген-
  • евроизбори

„Българинът трябва да поставя въпроси и да възлага задачи на евродепутатите”, смята той

Джамбазки: От Европейския парламент зависи начинът на живот на хората - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Какво работят българските евродепутати - в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блиц въпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме - отговорите от Ангел Джамбазки от ВМРО.

Защо за България е важно да има евродепутати?

- За да защитават националния интерес по темите като миграция, Шенген, като политиката, наречена Зелена сделка. Ако ние не пазим своя националния интерес, той ще бъде застрашен, както се случва и в момента, защото коалицията на тези, които управляват Европейския съюз в момента, действа по начин, който противоречи на интересите на българските граждани.

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

- Старая се поне да бъда достатъчно гръмогласен по въпросите и темите, които според мен са важни. Например, когато Европейският парламент гласува пакет, наречен „Миграция”, нелегална или нерегулирана, както те казват, ние се стараем да направим така, че България да не се превръща в преливник за нелегални имигранти. Когато се опитват да променят начина ни на живот през енергетиката, когато унищожават български енергийни мощности, като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”, ние се стараем да не позволяваме това да се случи. И това е моето разбиране за политика, пазеща интереса на хората, които са данъкоплатци, хората, които наричаш свои съграждани, събратя, хора, с които живееш заедно.

Защо българите не се интересуват толкова от Европарламента?

- Защото поради, как да кажа, средата, в която живеем, Европейският парламент изглежда далечен, Европейският съюз изглежда далечен и ние българите разчитаме това като нещо външно, нещо странично, нещо извън нашия полукъс хоризонт. Обикновено се приема, че всички хора, които се занимават с европейска политика, някак следват дневния ред на Брюксел. Това обаче не е така. И аз се надявам повечето ваши читатели, зрители, да разберат, че от Европейския парламент зависи доста техният начин на живот. Например, не знам дали знаят, че от 2035 година има пълна забрана за производство на двигатели с вътрешно горене. Това по някакъв начин засяга всеки български гражданин, който иска да се придвижи спокойно точка А до точка Б. Така че тези неща наистина са важни. Те не са просто някаква глезотия, която е далеч извън техния кръгозор, а засяга буквално почти всеки елемент от тяхното битие.

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

- А, не трябва да знае. Трябва да контролира, да разбере кои са хората, които представляват България в Европейския парламент, и да им поставя въпроси, да им възлага задачи. Нищо не трябва да разбира. Избирателят и данъкоплатец не му е работа да знае нещо за работата на парламента. Всеки има своя работа, своя задача. Това, което трябва да правят повечето хора, е да търсят отговорност от тези, които са изпратили да ги представляват. Това е задачата на всеки един български представител в Европейския парламент, без значение от коя група е, дали ще бъде като нас вдясно, дали ще бъде либерал, дали ще бъде социалист. Работата е да защитаваш интереса на хората, които представляваш, а те би трябвало да ти държат сметка, най-просто казано.

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа?

- Транспортът – пакетът „Мобилност”, Македония – тема, която за нас е изключително важна. И миграция.

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

- За да обезценят поне един зависим или купен глас. Купен глас може да бъде не само с пари, а може да бъде и с влияние, с работа, с каквото и да е. Ако един български гражданин, който е данъкоплатец, не гласува, вместо него ще гласува един зависим човек, който не се интересува защо и как е гласувал по този начин. И ще изпрати тук, в залата на ЕП, където се взимат важни решения, хора, които ще следват корпоративни или някакви други интереси, но не интересите на хората в България.

Колко далеч е София от Брюксел?

- София е Брюксел. България е една от най-старите европейски държави, която е запазила своето име и етнически състав повече от 1400 години на Балканите. И с по-дълга история, освен всичко станало. Но ние сме Европа, така че не може да има такова противопоставяне между България и Европа. България е Европа. Българската култура, българската цивилизация, защото можем да говорим за българска цивилизация. Българското наследство, българската памет са в основата, във фундамента, на европейските цивилизация, култура, наследство. Ние трябва да имаме малко повече самочувствие в този разговор, не да стоим някак встрани, като не много угледните роднини, втори братовчеди, които никой не ги кани да влязат в стаята, стоят в коридора. По тази причина ние трябва да имаме повече самочувствие, когато разказваме европейската история и нашата история. Ние, ние българите сме Европа. Когато ние сме строили своята държава и своята държавност, редица европейски държави, които сега съществуват, са били необятни простори на екологично равновесие. Там не е имало никого. Или е имало хора, които не са били организирани социално. Ние сме древна цивилизация, древна култура. Ние българите сме основата, фундаментът на европейската такава. Не трябва да се отделяме, не трябва да мислим, че сме по-малоценни или някой друг е повече от нас. Това е погрешно мислене.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кабел

    11 3 Отговор
    Щото от нашето кривителство и от ония безхаберници в НС нищо не зависи. Зави си от помещението на "Козяк"-а.
  • 3 От ЕП

    13 0 Отговор
    не зависи абсолютно нищо! Едно нещо можеха да оправят, и то е смяната на часовото време, и това не успяха да въведат даже. Толкова за ЕП
  • 4 Бегай в Раша

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    бе неандерталец, никому не си нужен в България

    Коментиран от #20

  • 5 Ние пък си спомняме, че

    7 0 Отговор
    Краси Каракачанов други говореше. За руснаците например!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факуса

    11 1 Отговор
    фашисткия парламент налага само грешни политики,от които хората само страдат,требе да се ограничи само до свободно движение на стоки и хора,народите сами да решават за себе си,сега само едни хрантутници се правят на богове харчейки и крадейки милиони
  • 8 зависимости

    11 1 Отговор
    От ЕП нищо не зависи... освен директивата за кривите краставици! Всичко зависи от едни партийци в европейската комисия, които никой не ги избира. Те сами се избират! И служат на американските интереси!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Морякът Стар

    10 0 Отговор
    Кандидат политик:
    -Гласувайте за нас!Ако гласувате за нас ние ще живеем по-добре,ще взимаме по-големи заплати,ще бъдем по- богати.
    Глас от слушателите в залата:
    -Ами ние?
  • 11 Виж ти

    9 0 Отговор
    Тоя клоун не държеше ли за националните правителства какви глупости говори сега
  • 12 Слабака

    9 0 Отговор
    Моя живот си е супер. Поркам си по цял ден у Брюксел като евродепутат.
  • 13 Шкембе войвода

    4 0 Отговор
    Аз давах русофилски интервюта за руски медии, ама сега ми се обърна палачинката.
  • 14 777

    2 0 Отговор
    На вьжето, пльх
  • 15 Абе

    2 0 Отговор
    Туй момче,харно патриотарче Мастичката,няма ли да влезе първо в очертаващата се казарма,за да даде пример един вид,а не да кеси у Брюксело!?
  • 16 незнайко

    2 0 Отговор
    ( От Европейския парламент зависи начинът на живот на хората в БЪЛГАРИЯ )
    Нашия парламен защо ни е тогава господин Джамбазки ??? Да казва ДА на всяка заповед ли ???
  • 17 Чупката

    3 0 Отговор
    В тоя евробардак има 705 дебила. Лумпените от бг са 17! Какво точно защитават, никой не е разбрал до сега.Нямат никакъв глас там.Единствено е битката за кокала, като Джибрил от снимката.Стана милионер.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Глупости, от тях нищо не зависи, каквото им заповядат, това гласуват
  • 20 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай в Раша":

    Е, стига, изгонихте няколко милиона, трябва да остане някой, да ви слугува
  • 21 Марко Кралевичи

    1 0 Отговор
    Тоя си изкара живота на аванта без да забие един пирон ......мале , мале.....паразите ,да ги храниш..
  • 22 Начина ти на Живот зависи

    1 1 Отговор
    Начина ти на Живот зависи от това какъв ще си го направиш! А не от Филанкишията! Лай --- но Смотано!
  • 23 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО БЕ --КЬОРАВ ПИЯНИЦО ТА ПА НАР -- ЗАЩО ОТ ПЛЯМПЯМ МЕНТЯ , А НЕ ОТ САМИТЕ ХОРА БЕ - КЬОРАВ -ПИЯНИЦО -Т АП А НАР !?!?!?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове