Last news in Fakti

9 Май, 2024 12:11 6 626 9

Турски курорт ще посрещне рекорден брой туристи

  • турция-
  • анталия-
  • туристи

Над 17 милиона туристи ще посетят Анталия тази година

Турски курорт ще посрещне рекорден брой туристи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Туристическият сезон в Анталия започна с рекорди, за четири месеца са го посетили над 2 милиона туристи. До края на годината средиземноморската курортна провинция планира да приеме над 17 милиона туристи, каза ръководителят на Асоциацията на хотелиерите и туроператорите на Средиземноморието (AKTOB) Каан Кавалоглу.

Според асоциацията 15,7 милиона чужденци са почивали в Анталия през 2023 г., което е с 2,7% повече от рекордната 2019 г. (15,3 милиона). Почти 3,5 милиона руснаци са посетили Анталия миналата година. AKTOB по-рано съобщи, че тази година планират поне 10% увеличение на посещаемостта на курорта от руски туристи.

Според Кавалоглу, от началото на сезона има 20 процента спад в посещаемостта на Анталия от туристи от Русия. „В началото на сезона руснаците бяха напред, но сега германците ги изпревариха. На немския пазар имаме ръст от 20%. На руския пазар се регистрират загуби от 20%, каза ръководителят на асоциацията пред вестник Hurriyet, без да назовава причините за спада на туристическия поток от Русия.

Представители на турската туристическа индустрия по-рано отбелязаха, че нарастващите цени, включително за недвижими имоти и жилища под наем, както и проблемите с получаването на разрешение за пребиваване в Анталия са довели до отлив на руснаци към други страни, по-специално към ОАЕ и Балканите.

Според Министерството на туризма на Турция почти 540 000 туристи от Германия са посетили Анталия от началото на годината, Русия е на второ място (367 хиляди души), следвана от Великобритания (266 хиляди) . През 2023 г. 56,7 милиона туристи са посетили Турция, като на първо място са гражданите на Руската федерация (6,3 милиона души).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    20 4 Отговор
    Хората имат курорти,а не бетономорие

    Коментиран от #3

  • 2 за компенсация киро и буда да докарат

    8 3 Отговор
    пришълци на бг хотелиерите като урк плащайки им от разграбената хазна:
    Почти 3,5 милиона руснаци са посетили Анталия миналата година
  • 3 и там е бетономорие в анталия и другаде

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    но щом е турция,гърция, италия,испания там се бутат тълпите, а не тук защото няма стратегия да обират излишъка от почиващи

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "и там е бетономорие в анталия и другаде":

    Значи не си бил нито в Турция, нито в Гърция, нито в Испания...., хората имат курорти, обслужване. Отиваш да почиваш и получаваш почивка,а не допълнителен стрес
  • 5 БАНко

    11 0 Отговор
    МИЛИОНИ , МИЛИОНИ РУСКИ ТУРИСТИ ПО ЦЯЛ СВЯТ БЕЗ - В СКАПАНАТА НАТОВСКА ЕВРОПА !!!
  • 6 българина

    4 2 Отговор
    радвам се, след като изгонихме руснаците, и всички гласуваха за партиите да го направят, сега ще дозатрият и летния туризъм . Признайте си, летния туризъм тук
  • 7 Перо

    9 0 Отговор
    А мутренския туризъм в БГ къде отива? На кино!
  • 8 Тук туризъм няма

    3 0 Отговор
    има украинци по хотелите,ЕС плаща за тях и българи с коли,без нощувки и пиене,носят си храна,чадъри и хавлии.Така бизнеса с паркирането е основен.
  • 9 Красимир

    8 0 Отговор
    От години почивам там и съм много доволен. В България не ходя и никога няма да отида. Тук е скъпо лоша инфраструктура това е излишен стрес