Last news in Fakti

8 Май, 2024 15:33 1 196 18

Грузинската служба за национална сигурност: Организаторите на протестите се опитват да вземат властта със сила

  • грузия-
  • национална сигурност-
  • организатори-
  • протести-
  • чуждестранни агенти-
  • властта

Хиляди демонстранти излизат ежедневно на протест от близо месец насам срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“

Грузинската служба за национална сигурност: Организаторите на протестите се опитват да вземат властта със сила - 1
Снимка: БГНЕС

Грузинската служба за национална сигурност обвини участниците в протестите в опит за превземане на властта със сила и предупреди гражданите да не се присъединяват към тях, съобщи Ройтерс и БТА.

Хиляди демонстранти излизат ежедневно на протест от близо месец насам срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“. Протестиращите твърдят, че законът е вдъхновен от подобно законодателство в Русия, използвано за потискане на инакомислието там.

В изявлението във „Фейсбук“ грузинската служба за национална сигурност съобщи, че протестите имат за цел „да разрушат държавните структури и да свалят правителството с насилствени средства“.

Службата твърди, че организаторите на протестите са финансирани от чужбина и са планирали актове на насилие срещу полицията, включително кампания за гражданско неподчинение, която оприличи на „цветните революции“.

Очаква се на 13 май грузинският парламент да разгледа на трето и последно четене законопроекта. Опозицията призова за нова вълна масови протести от 11 май. Западните държави също разкритикуваха законопроекта, който ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние.

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат членка през декември, заяви, че това може да попречи на по-нататъшната интеграция на страната в блока. Законопроектът изправи управляващата партия "Грузинска мечта" срещу коалиция от опозиционни групи, гражданското общество, известни личности и президента на страната.

Правителството твърди, че законът е необходим за насърчаване на прозрачността и за гарантиране на грузинския суверенитет. Силите за сигурност неколкократно използваха сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу протестиращите. Миналата седмица лидерът на основната опозиционна партия в Грузия заяви, че е бил бит от полицията по време на протестите.

Председателят на парламента Шалва Папуашвили заяви днес, че партия "Грузинска мечта" ще започне създаването на публично достъпна база данни "за всички лица, които са замесени в насилие, други незаконни действия, заплахи и изнудване или публично подкрепят такива действия".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    39 2 Отговор
    Няма нищо по страшно от гладен грузински Соросоид.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така така

    2 16 Отговор
    Да я вземат!
  • 4 БГ поговорка

    12 0 Отговор
    и тая ПРОЛЕТ ще МИРИШЕ
  • 5 зрител

    14 2 Отговор
    тук "майданът" няма да мине ! но пасаран !
  • 6 Соросите незабавно

    13 0 Отговор
    да командироват мравояда Христо Бойкикиев,да им инструктор по майдани!
  • 7 089954

    19 1 Отговор
    Сценарият е един и същ . Майдан , фалити на банки и прибиране на парите на хората , затваряне на производства , синхронизиране на законодателство , вкарване на веригите да точат пари , заграбване на ресурси , унищожение на армията , подмяна на ценностите .Напред към цивилизования свят .
  • 8 инвеститор

    2 4 Отговор
    Сега е момента да си купите 2-3 апартамента в Грузия , после цените като станат европейски ще продавате -гениално !
  • 9 Госあ

    12 2 Отговор
    Хе, западняците действат с демокрация, руснаците директно с окупация, а китайците с пазар. Ами аз имам лични впечатления от построената инфраструктура в Непал и разговори с местни относно китайската методика и тя е най приемлива. Щото нали знаете, че Китай изрита англичаните от Непал като мръсни котета. Както ги изрита от Тибет и Хонконг.
  • 10 Грозинец от протеста

    14 0 Отговор
    Чакаме мем Нюлънд за бисковитките
  • 11 Шарлатани

    12 0 Отговор
    Какво лицемерие демонстрират соросоидите работят за външни сили(краварски) а развяват собствения си флаг в случая грузински
  • 12 Госあ

    0 10 Отговор
    Иначе, Путин е просто ченге. Грузия е горещ картоф и няма да изстине скоро. Все едно сърбите да заобичат американците, въпреки че золума който руснаците направиха в Тбилиси е несравним по никакъв начин с американските бомбардировки в Белград. За Украйна да не говорим. Прибалтийските страни и Полша не ги понасят. Така като съпоставя с отношенията между сащ и Мексико и Канада…май руските методи са най варварски…а ? К’во ше каете ?

    Коментиран от #13

  • 13 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Мисля че грешиш още когато твърдиш, че Путин е просто ченге. Мисля че е повече от това.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Отреазвяващ

    5 0 Отговор
    Къде е Грузия,до къде стига Европа?Абсолютни безсмислици.Ако Европа търси нови ,,жертви".....
  • 15 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хммм":

    Много недалновиден и несръчен политик. Също и доста нагъл. С какво Русия стана по-добро място за живеене след близо половин вековното му управление ? Учените ли си задържа, здравеопазването ли подобри, инфраструктура ли направи ? Моста с Крим е пак за военни цели ! А външната му политика със съседите е пълен провал. Хвали се непрекъснато със сътрудничеството с Китай, но на първо място за Китай са интересите, разбира се, така е със всяка независима държава.
  • 16 Мдааа

    0 1 Отговор
    Отново руският сценарий в действие. Целта на руския император е да подпали света.
  • 17 Хммм

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хммм":

    Повече е от ченге. Сатрап като Сталин. Хората са клечки кибрит.
  • 18 Герд

    1 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Украински и ред други сценарии за цветна революция. Нещастните грузинци само да знаят какво са им подготвили!