Last news in Fakti

27 Април, 2024 05:25 880 29

Мартин Владимиров: Българската енергетика е завладяна от частни и политически интереси

  • мартин владимиров-
  • енергетика

НС каза "довиждане" на милиарди по ПВУ, констатира енергийният експерт

Мартин Владимиров: Българската енергетика е завладяна от частни и политически интереси - 1
Снимка: БГНЕС

С отлагането на реформи българският парламент каза "довиждане“ на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Ако не започнем веднага да изпълняваме проектите по Плана за възстановяване, ние всъщност ще загубим всички средства. Но средствата не мога да бъдат дори и преведени преди да се постигнат определени задължителни стъпки, категоричен е специалистът. "Планът за възстановяване и устойчивост е договор между Европейския съюз и страната членка България, в който са разписани много детайлно ключови реформи в най-различни системи на българската икономика, правораздаване и т.н., и срещу тези реформи са отпускат средствата на траншове. Има 4 транша – ние сме получили само първия транш, докато повечето държави вече са на 3 транш,“ обясни той.

По думите му не само ще загубим европейско финансиране, а тези проекти, които са започнали да се изпълняват в момента, ще трябва да бъдат платени с национални средства. "Т.е. ние се отказваме от парите от Европа, ще дадем допълнително финансиране, за да изпълним започнатите проектите и отгоре на всичко даваме 1 милиард за рекултивация на Мини "Марица Изток“, който милиард е заложен в Териториалните планове за справедлив преход, които също може да не бъдат одобрени и финансирането да не дойде.“

Причината за всичко това според него е отказът на България да извърши реформа и да либерализира електроенергийния си пазар, а това е една от най-важните реформи, заради която Европейската комисия няма да направи компромис. "Това е една от най-ключовите реформи, защото е обвързана с подкрепата за въглищните централи в България. Либерализирайки пазара на едро, България няма да може да отпуска директни субсидии за двете американски централи под формата на дългосрочни договори за изкупуване на енергия, и за държавната "Марица Изток 2“, която получава капацитет на регулирания пазар независимо дали работи на печалба или не.“

За него алтернативата е средствата, които получаваме от продажбата на квоти въглероден двуокис, които се равняват на 2,4 милиарда за миналата година, като тези средства според него могат да се използват за намаляване на енергийната бедност и за цялостно преструктуриране на българската икономика, "но ние не ги харчим за това, а ги харчим за да финансираме въглищните централи“. Печелившите от тази ситуация са въглищните централи и всички компании, които гравитират около тях, предоставяйки най-различни спомагателни услуги, обясни експертът.

За Мартин Владимиров българската енергетика е завладяна от частни и политически интереси, като решенията не се вземат на база целесъобразност и дългосрочна визия, а се базират на краткосрочни политически и икономически цели. Според него всяко правителство е има възможност да обърне посоката на негативния процес на развитие, но трябва да има политическа воля и да има желание за истинска промяна в начина, по който се вземат решенията в българската енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бурофф

    5 6 Отговор
    Общи приказки…бля, бля.
  • 2 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Фашисткият съюз в Брюксел се опитва да ни командва чрез фондовете.Да си ги ядат!
  • 3 Тоя соросоид ненагледен

    11 4 Отговор
    на снимка да го види човек тре шамар да у удари.
    Ваахти и некадърниците.
    Може бизнес да започне, в ИТ да отиде, цяла Европа отворена за него обаче днешният соросоид си фаща една хранилка и започва да бозае.
  • 4 Не знаех че червей може

    7 5 Отговор
    да има брада и да носи очила.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ден

    8 6 Отговор
    Този защо не е принудително настанен в дом за хора с умствено изоставане!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ЧАСТЕН ИНТЕРЕС ИМА ......,...... ДОГОВОРА С БОТАШ ....,...... ТЛЪСТА КОМИСИОННА НА ........... ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП .......... ФАКТ !
  • 9 Здрасти

    3 4 Отговор
    Тоз пък. Аре стига е. Брее голямо прозрение получи тоз очалат бухал. Ми ти бре душо? От къде ти е спонсорството? НПО плъх. Той е борец за либерализация! Никой не му плаща. Звездите му го говорят.
  • 10 Карлсон, който живее в мазето

    6 4 Отговор
    Ако му забучат една перка отзад, това продажно НПО пропагандаторче ще хвръкне чак отвъд териториалните води на бг.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не знаех че червей може":

    КОГАТО НЯМАТЕ АРГУМЕНТИ , ПРЕМИНАВАТЕ ............ КЪМ ЛИЧНИ НАПАДКИ ............. ФАКТ !
  • 12 Мартин Владимиров!?

    5 1 Отговор
    Българската Енергетика отдавна е Завладяна от Енергийната Мафия! Има зависима Прокуратура и е няма Държавата!!
  • 13 Хистори

    1 1 Отговор
    Енергетиката е завладяна от богопомазани още през 90-те години, благодарение на нашата пасивност.
  • 14 00001

    0 1 Отговор
    Българските политици Агенти на ДС и Народни Милиционери от реформи не се нуждаят, само пари от ЕС им трябва за да си ги разделат помежду си. Сега пари от ЕС няма защото те не исакт да работят за държавата и срещу себе си, сами да се осъдят и прекъснат кражбите как да стане това. Та им остава да крадът само парите на Българските данакоплатци, значи гответе се за още по голям грабеж от Българските политици.
  • 15 00001

    0 1 Отговор
    Та то само енергетиката в България ли е под робство на Българските политици и техните олигарси.Цялата страна е такава робовладелска и феодална.Всичко се прави да се натиснат не свързаните българи в калта.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Джоко

    1 1 Отговор
    Къде бяхте когато Кривата муцуна екзекутира двата малки реактора в аец Козлодуй!? Защо се таихте като балхи у гащи когато се спря диверсификационната тръба Бургас - Александрополис за да се построи дтуга такава след 10 години, пет пъти по- скъпа и с два пъти по- малък капацитет за България на вход- терминал!? Руска зависимост, а!? А, сега каква е два пъти по- скъпата или оскъпена зависимост!?
  • 18 Торнадо

    1 1 Отговор
    Говорят само за парите, а какъв е планът, не е важно. От запад в България не е дошъл нито един план, който да помага или да развива, както и да се наричат, винаги само рушат и унищожават.
  • 19 Нане

    0 1 Отговор
    тоя са го пляскали с мокра кърпа у банята щот е изтървал сапуна!
  • 20 пенко

    0 1 Отговор
    САМОУКРАСИЛ СЕ КЬОРЧО --БЕЗ ПРИНОС ЗА РОДИНАТА !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Хистори

    0 0 Отговор
    Енергетиката е завладяна от богопомазани още през 90-те години, благодарение на нашата пасивност.
  • 22 Факт

    0 0 Отговор
    Този нали го знаете чий лобист е и колко е нагъл по студията.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове