Last news in Fakti

26 Април, 2024 09:00 3 378 42

Коклюш – „100 дневната кашлица“… Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ

  • гергана-
  • николова-
  • коклюш-
  • кашлица-
  • болест-
  • зараза-
  • лечение-
  • ваксина

Просто това, за което апелираме, е да се ваксинират децата, казва лекарят

Коклюш – „100 дневната кашлица“… Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни говорим много за разпространението на коклюш в страната. Заради многото заразени деца до 1 година здравното министерство реши да разреши първата ваксина да се поставя месец и половина след раждането, а не както е сега след втория месец. Сред допълнителните мерки, които се обсъждат, е осигуряване на средства за лабораторни тестове и допълнителна доставка на ваксини по аптеките. Какво стана, как се справяме и какво да предприемем. Пред ФАКТИ говори д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

- Д-р Николова, откъде се появи този коклюш?
- Много време бяхме в изолация, имаме много силно антиваксърско движение, имаме хора с пропуснати имунизации, имаме силно изразен мигрантски поток. Хората се движат от едно място на друго, принудени от различни събития, но при тях не винаги има ясен имунизационен статус и трябва да се правят индивидуални планове, ако има пропуснати ваксини. Така че много са нещата.

- Привнесохме ли си го коклюша, или болестта се събуди в България?
- Навсякъде го има, не е само в България. Бих казала, че благодарение на отличната работа на общопрактикуващите лекари сравнително ние сме слабо засегнати от това, което се случва в съседни нам държави.

- Но все пак на фона на това, което е било у нас преди години, когато сме регистрирали 3, 4, 5 до 10 случая на година, сега е много различно?
- Това, че сме имали 3, 4, 5 човека на година, много ясно показва едно нещо – в България имаме изключително добро ваксинационно покритие, защото имаме население, което е покрито на около 93% със задължителните ваксинации, които са проведени. В същото време държавите около нас постигат 50-60% ваксинационно покритие. Това е голямата разлика в броя болни.

- Какво може и трябва да направи човек в момента, за да се чувства по-сигурен, по-защитен. И колко държи ваксината, която примерно е поставена на хора, които сега са около 50 години?
- При тези хора ваксината е слагана преди доста време. Тогава е слагана и друг тип ваксина - жива ваксина. Но не виждам някакъв смисъл от това в момента да тръгнат хора, които са на по 50 години, да се ваксинират. Бих апелирала това нещо да го направят децата, които имат пропуски в имунизацията, децата, които по някакъв начин са пропуснали ваксините, и бременните в третия триместър. Това е уязвимият контингент. При бременните в третия триместър препоръчваме да се направи ваксината поради факта, че бебетата, които се раждат, могат да бъда ваксинирания чак на втория месец. Когато майката е ваксинирана в третия триместър, бебето се ражда с възможност да се защити, ако срещне коклюша преди да се постави ваксината на втория месец. Това е същественото нещо, което трябва да се направи. Иначе големият проблем е, че и в момента има деца, които ние ги викаме да дойдат за ваксини, а те все са с хрема, все са кашлящи или се обринати. Аз имам деца, които цяла година все са болни и не могат да дойдат да се ваксинират.

- Детският организъм как се справя с болестта, какво при него е различното…
- Коклюшът, като всяка една бактериална инфекция, се изкарва по-тежко при децата. Причината е, че при тях имунната защита не е така силно изградена, както е изградена при напълно изграден организъм. Децата растат. Всяко едно заболяване – дори и грипът, протича по-тежко при децата. Още по-тежко протича при деца, които не са ваксинирани или са в кърмаческа възраст. Знаете, че при коклюша кашлицата е сериозна. Коклюшът е известен и като „100 дневната кашлица“. Кашлицата е мъчителна, много изразена, болните нощем не могат да спят, може да се стигне и до задушаване. При по-малките деца от тази силна кашлица може да се стигне до увреда на ребра, до изменения в белия дроб, които остават за цял живот. Това е причината заболяването да присъства в имунизационния календар.

- Какво е лечението?
- Коклюшът се причинява от бактерия, а тя се лекува с антибиотици от определен клас за достатъчно дълъг период от време. Когато антибиотикът се започне още в самото начало, тогава има и по-добър ефект. Препоръчваме тези деца, които са с изразена кашлица, да потърсят личния лекар, да се провери техният имунизационен статус дали има пропуски при поставените ваксини. Ако детето е пропуснало ваксината, има в момента изграден план в РЗИ как се действа при тези деца. Имаме ваксина и на 6 години, на 12 години. Знае се каква ваксина трябва да се сложи, всичко е изградено. Просто това, за което е апелираме, е да се ваксинират децата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    35 8 Отговор
    Щом изкараха от гардероба и ДжиПито на републиката, значи грантовете са дошли и захлебват яко ангелите на Смъртта.

    Коментиран от #7, #33

  • 2 Кака Радка Джабата

    30 9 Отговор
    Коклюшът донесе от САЩ проф. Радка Аргирова, внесла навремето вируса на СПИН в дамската си чанта.
  • 3 Спасявай се сам

    36 8 Отговор
    Вземат ли медии и интересчии, да рекламират някоя болест, значи сме пред война, истинска гореща война, предшествана от епидемични и прочие ограничения с цел да няма мърдане. Никой не може да ме убеди, че фармацевтичните фирми ми мислят доброто и се чудят как да спасят мен или децата ми от нещо си. Те работят за печалба и вицът с майстора и керемидата е строго актуален. Същото е и с докторчетата.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния селянин на софията

    8 24 Отговор

    До коментар #3 от "Спасявай се сам":

    Напълно реална заплаха масово разнесена от нечистоплътните селинджъри прииждащи към софията - хигиена нулева.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Сталин

    31 4 Отговор
    Абе някой знае ли американската биолаборатория в София с какво се занимава,колко американци работят там ,коя болница ги снабдява с биологичен материал и коя психиатрична клиника им доставя хора за експериментич

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 като въшка на чело

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    На тази лелка, само и дай думата.
    Умрена е да я показват из медиите.
  • 8 Сталин

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния селянин на софията":

    Както черните имат маймунски ген така и българина има свински ген
  • 9 Платените ваксо килъри

    29 6 Отговор
    Пак изпълзяха и вещаят смърт ако не си сложиш от тяхната "ваксина".
  • 10 бай С т а в р и

    29 4 Отговор
    Тоя бабу чкер и пропагандатор на фалшивите ваксини за ковид отдавна трябваше вече да е на топло при мен.
  • 11 Сталин

    20 7 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."
  • 12 За съжаление

    9 19 Отговор
    Селяните и мигрантите донесоха коклюша в София.

    Коментиран от #16

  • 13 Лапачи

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния селянин на софията":

    На софрата едно чистоплътноо, едно подреденоо, ако не беше струпана цялата администрация там изобщо нямаше да стъпя.
  • 14 "ЧЕСТИТ"ДА НИ Е ХАИТЯНСКИЯ МИНИСТЪР

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    някой задава ли си въпроса защо всички лаборатории у нас събират данни от резултатите ?
    Къде отиват?
    Христина Христова, ковид професора къде е на хранилка?

    Коментиран от #17

  • 15 Иван Вазов

    14 2 Отговор
    Предполагам, че единствено циганите не са ваксинирали децата си от коклюш в България. Този проблем не би следвало да съществува у нас.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 честен ционист

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от ""ЧЕСТИТ"ДА НИ Е ХАИТЯНСКИЯ МИНИСТЪР":

    Жената се казва Ива Христова, поне по документи де..

    Коментиран от #27

  • 18 Коклюш пандемия

    15 2 Отговор
    Сега какво да носят хората? Маски, каски, противогази или инхалатори? Или най-добре да отидат масово да се изръсят по 30-40 лева за тестове.
  • 19 честен ционист

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Последния селянин на софията":

    Напротив, болестите ходят по стерилните софиянчета. Циганетата имат всички видове антитела още от майчината утроба.

    Коментиран от #22

  • 20 Йеронимус БОШ

    10 4 Отговор
    Нас ни е обхванала 15 годишна БОЙКОВЩИНА , която смесена с дебелашката ПЕЕВЩИНА , образува един ХИБРИД , който след като го изперат , продължава да ни мачка и гази !

    Коментиран от #21

  • 21 КлифърдБъртън

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Йеронимус БОШ":

    И каква е ваксината срещу тази ПАНдемия-ЕПИдемия ? Изрязване и изгаряне ли ? Радикално , но би свършило чудесна работа !
  • 22 Сталин

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "честен ционист":

    Те сиганетата не са прости като цървула да се инжектират с тая еврейска токсична помия
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    ДА, kf при толкова много Христови на екран))))))

    Коментиран от #30

  • 28 благодатният огън

    5 2 Отговор
    Коклюш е съкращение на "колко ще люшнеш" на доктора и лабораторията за Великден?
  • 29 Кеша на Ковид

    16 3 Отговор
    Топла новина-
    „Pfizer и Moderna създадоха ваксина шест месеца преди COVID-19.

    Това се потвърждава от вътрешни документи на фармацевтични компании, разсекретени по искане на американския съд.“

    Un document déclassifié prouve que la production du vaccin Pfizer a commencé en mai 2019


    Т.е. това ясно говори, че заразата е нарочно пусната за да ваксинират.
    Как ще докажете на хората, че и с Коклюш  не е така ?
    Кой вече ви вярва след огромните лъжи и манипулации за иРНК ваксините?
  • 30 честен ционист

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "така е":

    Името разбира се може да е и измислено. Аз ако съм на нейно място бих си извадил няколко лични карти за всеки случай.
  • 31 Пак ши ни Пръскат

    3 3 Отговор
    Чиповат Тровят Следят и Убиват със тези ваксини

    Коментиран от #32

  • 32 честен ционист

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Пак ши ни Пръскат":

    Значи всички последователи на Възраждане са ви вече "чиповали"
  • 33 СЗО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    От Вашите данъци (като държавна вноска към СЗО) към нашите глашатаи.
    Ако се чудите защо се активизирахме напоследък - тази седмица е "Световната имунизационна седмица".
    Отпуснали сме бюджет и за най-малките:
    "МЗ обявява конкурс за детска рисунка на тема ваксини".
    Победителите ще бъдат обявени на 1-ви юни.

    Коментиран от #34

  • 34 др Гей Билтс

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "СЗО":

    Нито един от глашатаите, или техните семейства са си поставяли ИРНК ваксина.
  • 35 заблуди

    11 0 Отговор
    Няма Антиваксърско движение! Имаше тенденциозна, заблуждаваща и невярна информация от официалните органи и служби относно безопасността на една от ваксините за КОВИД-19! Не малко хора в Европа починаха от тромбози и други странични ефекти от тази ваксина! Нашето правителство беше поръчало милиони дози и министърът твърдеше, че са напълно безопасни. Впоследствие беше сменено името на ваксината а по-късно - спряна! Доверието се губи лесно и бързо, а се възстановява трудно! Особено, доверието към лекарите.

    Коментиран от #36

  • 36 др Гей Билтс

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "заблуди":

    В твой интерес е да станеш антиваксър.
  • 37 Гацо Бацов

    2 0 Отговор
    Точно на тази ще слушам сервилните обяснения. Като се окаляш е за дълго.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.