Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Април, 2024 06:09 940 34

Андрей Ковачев: Москва трябва да понесе и финансова отговорност за възстановяването на Украйна

  • андрей ковачев-
  • евродепутат-
  • русия-
  • украйна

ЕС първи в света прие два акта за ограничаване на руската дезинформация, заяви евродепутатът

Андрей Ковачев: Москва трябва да понесе и финансова отговорност за възстановяването на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз първи в света прие законодателния акт за цифровия акт и цифровия пазарен акт - два акта, които се опитват да регулират големите платформи, да вменят повече отговорности на тези платформи за по-бързото премахване на съдържание, което е нелегално, терористично и съдържание призоваващо към омраза и към насилие, но и съдържание, което е подвеждащо, и което се опитва да променя обществени нагласи.

Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, в отговор на въпрос какво може да се предприеме, за да се ограничи руската дезинформация.

Още новини от Украйна

"Ние сме демократични държави, ЕС е създаден от суверенни, демократични държави, в които върховенството на закона, свободата на словото, свободата на изразяването са основополагащи принципи. Затова е и толкова трудно в една демокрация да можеш да се противопоставиш на тези, които използват демократични средства, за да премахнат демокрацията. И докъде може законодателят да интервенира. Тук границата е изключително тънка до къде е една фалшива новина и къде е целенасочена кампания за промени на нагласи. Примерно, Европейският парламент настоява да се яде протеин от инсекти, от насекоми или пък Европейският парламент забранява Коледа и Великден. Европейският парламент иска да казваме не “мама" и “татко", а “родител 1" и “родител 2". И всичко това е толкова лошо, едва ли не е задължително да се храним във всяка храна ще има брашно от насекоми.

Казвам отделни елементи на това как се променят опитите за промяна на обществени нагласи. И че те, ако не бъде веднага отговорено, се разпространяват, включително за голямо мое съжаление и разочарование, и интелигентни хора могат да попаднат в тази клопка на дезинформацията, особено с навлизането на изкуствения интелект, дип фейк, с изключително добре представени, подготвени с полуистини “информации", които се споделят от множество профили. За съжаление лесно и не толкова скъпо могат да бъдат предизвикани много сериозни панически атаки сред части от населението. Само да си спомним, когато в един квартал родителите не искаха да изпращат децата си на училище, защото ще бъдат взети и ще бъдат изпратени в Норвегия. И на това се вярва", посочи Ковачев.

Според него критичното мислене и образованието са двата стълба, които трябва да бъдат много добре развивани. Образованието, отговорността на учителите, отговорността на семействата, на младите поколения е да не вярват на един източник на информация, а да могат да правят своите анализи въз основа на събиране на информация от различни достоверни източници, да сравняват, да анализират. Да знаят историята не манипулирана, а такава каквато се е случвала въз основа на оригинални текстове, оригинални спомени на участници, а не на дезинформационни кампании на определени среди, или повтарящи се комунистически манипулации. Всичко това върви ръка за ръка, обективно представяне на историята, критично мислене, образование и предпазване на гражданите от такива дезинформационни кампании.

Евродепутатът посочи още, че в България има изключително много частна собственост на руснаци, което може би не е притеснително, ако е на туристи, на хора, които харесват българското Черноморие. Но от друга страна, ако е на олигарси, представители на политико-икономически олигархичен кръг в Русия, чиито капитали са абсолютно неясни, или ясни, че не се от собствените заплати.

"Това са някои от елементите, тук навлизаме и в работата на българските служби, на българските правителства и доколкото те контролират тези активности на чужди разузнавателни служби на територията на България, и на територията на НАТО.

Евроатлантическите партии ГЕРБ-СДС, надявам се, че и колеги от другите отговорни български партии могат да подпомогнат този процес да се разбере как се е стигнало до такава собственост и да се намери начин, правен разбира се. Ние имахме и втори дебат тази седмица за мобилизирането на руски активи на територията на демократичния свят и по-специално на Европейския съюз за възстановяването на Украйна, който разруши нещо. Това е и в нашия личен живот, ако вие сте виновна за това, че увредите имуществото и колата на някой друг и нямате застраховка, то вие носите финансова отговорност.

Ако с бомбите, дроновете, ракетите на Руската федерация е разрушена инфраструктурата, цивилната инфраструктура на Украйна - жилища, болници, образователни институции, то много логично и правно обосновано е, че Руската федерация носи отговорността, и финансовата, освен всичко друго и криминална, и международна, и финансовата отговорност за възстановяването на тези щети. Става въпрос за 300 млрд. евро, които се намират в централния депозитар на ЕС и са собственост на Руската централна банка, и които засега на първия етап, само приходите от тези 300 милиарда се предоставят на Украйна.

Те са само една капка от активите на Руската централна банка, но е справедливо и за това настоява Европейският парламент - самият актив да бъде мобилизиран за подпомагане на възстановяването на Украйна. Тук трябва да се направят смели правни умения, за да има правна основа за такива действия", добави евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошито

    46 0 Отговор
    Като верен подлизурко Боко заплашва, че ще топне доскорошните си ортаци на посолството, защото онези капичнаха Росен Желязков от председателския стол в НС.Това е част от жалката битка между лакеи за това кой да бъде пръв виночерпец.

    Коментиран от #4

  • 2 ЕЙ АНДРЕШКО

    53 1 Отговор
    МНОГО ТИ Е КЪСО ПИШЛЕТО ДА СЕ.РЕПЧИШ НА РУСНАЦИТЕ.
  • 3 ха ха

    46 3 Отговор
    и тоя започва да се крие зад евро атлантизма който му позволява да уволни 20 000 работника без проблеми
  • 4 ДОБРО УТРО КРУШЕВЦИ

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тошито":

    ТОШЕ , БАНКЯТА Е ИХТИМАНСКИ ГАЩИ . МЪЖ,ДЕДИ,ЛЮБИМЕЦ ГАЛЕН ОТ ТРИ ПАПИ,ПЛЕЙ БОЙ СПРАВКА МИС БИКИНИ, НО НЕПРИЗНАВА НЕВРЪСНАТА СИ ДЪЩЕРЯ МА ТОЙ НАД ТЕЗ НЕЩА .
  • 5 Стамат

    50 1 Отговор
    Тоя нагляр в прав текст агитира за кражба и манипулиране на историята!Къв си ти бе бай х@й!
  • 6 Дeб.л

    32 1 Отговор
    Този ние си го избрахме и пратихме в Брюксел.
  • 7 Емил

    48 1 Отговор
    Те руснаците така или иначе ще възстановят бившите украински територии!
  • 8 Алхимик

    43 1 Отговор
    Златният ми той! ,,Всяко л... с вълшебната дума ,,евроатлантическо" се превръща в злато.
  • 9 Софийски

    5 9 Отговор
    Единствения свестен в герП, ако има и достойнство ще напусне, при този нов деветти сертември
  • 10 Кирчо

    39 2 Отговор
    Украйна не е държава а територия, руска търитория.
  • 11 балкански

    29 1 Отговор
    за да го кажеш това, първо трябва да си убеден, че ще остане украина, щот тя вече не е целокупна, и никога няма да бъде! защото подсечката която и напраи запада,може да е летален изход за нея!
  • 12 Фен

    34 1 Отговор
    Че тя вече си я носи. Освободените райони, доста бързо се възстановяват.
  • 13 Изкукуригал

    30 1 Отговор
    Е страшна демокрация цари в Европа затова не дадоха на Орбан и десницата да направят форум гониха ги от всички зали евродемокрация
  • 14 Другарят

    26 1 Отговор
    Ковачев , вечният хрантутник , както винаги около кокала и там , където има личен интерес ! И той като Ботокса си посадил коса да е Убавец !
  • 15 Мим33

    27 2 Отговор
    Каква Украйна бе галош.Всичко там е руско и ще си остане такова. Ти заминавай там и не се връщай тук повече да не сееш лъжи и да си пълниш джоба. Голяма корупция сте.

    Коментиран от #24

  • 16 Чочо

    10 1 Отговор
    Политичета,разни...не се грижете,кой ще възстановява Украйна.
    Америка , отдавна си е "заплюла" ,тази "златна мина".
    За тях това са бъдещи търговски обекти.
  • 17 Лоби проби

    11 1 Отговор
    Този руснаците такава постановка му спретнаха с едни подкупи, че от страх и в червата ги мрази. Тук изобщо не се чу, обаче.
  • 18 не се притеснявайте за Руската територия

    13 1 Отговор
    Спокойно!Ще си я възстанови безпроблемно.
  • 19 Мария

    2 12 Отговор
    Правилно всичко да им се отнеме на руските терористи
  • 20 Васко Делчев

    10 0 Отговор
    Този глупакк пък кой беше..... Познато ми е някак името, но не се сещам каква му беше ролята.......... Да поиска същото от Израел за избитите палестинци и унищожените домове и инфраструктура...... Освен това да поска от менторите си САЩ (империята на злото) и те да поемат финансовите разходи за разрушаването и ограбването на Ирак, Сирия, Либия, Югославия и много други държави по света.......
  • 21 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 0 Отговор
    СДС се продаде на мафията ГЕРБ, която произлезе от БКП=БСП. Бойко Борисов е комунист. Няма бивши комунисти, БКП проверяваха задълбочено хората, Внуци на дядовци фашисти убити от "Народния съд" и милиционерите комунисти, не станаха комунисти. Смятам, че легендата дядото на Борисов убит от комунистите е лъжа и манипулация.
  • 22 1122

    8 1 Отговор
    Русия ще върне цяла Окраина защото е руска земя.А, наркомана Зелена еуглена,заедно с фашистите Бандеровци окраинци,ще бъдат ликвидирана без остатък.Край на фашистите Бандеровски престъпници,включая наркоманските франсета, англета!!! А Урсула ще лежи в затвора със съпруга си Лайен заради вредните ваксини от които умряха ЧОВЕЦИ.
  • 23 12345

    9 1 Отговор
    Андрей Ковачев с боядисаната коса,няма думата.Той беше и си остана предател на България и лизач на наркоманските сащ и на каторжническа фашистка Канада, а,а,а,и на пияниците от Финландия..За Румен Радев! За Путин! За Православните страни-България и Русия!!!Казах!!!
  • 24 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мим33":

    Ако се погледне в исторически план, 2/3 от тази територия е била Стара Велика България владяна и управлявана от хан Кубрат. Преди наследниците на Мингиз хан да я окупират. И да прогонят бъргарите на югозапад и на север.
  • 25 Май ка ти да е, ба

    4 0 Отговор
    като си я вземат ще я възстановят. Не бери грижа. Ти си позор за дядо си.
  • 26 Абе не знам

    1 0 Отговор
    Но освен ,че провокативно пробутва( той е само бутон- копче за гласуване) налагането на тотална цензура,не само в медиите,но и във сайтовете,под удобното..русия- украйна- евроатлантизъм,но озвучава и конфискация на частно имущество у нас.Кога,как е придобивано,е отделна тема.Но по нашите закони,е частна,законна собственост.Който се е заиграл с руски олигарх ,може да му излезе солено.Никога не посягай на имот на евреин и руснак.
  • 27 ВИЖТЕ ГО ДОБРЕ ТОЯ НИКАКВЕЦ .........

    2 0 Отговор
    ХРАНТУТИМЕ ГО ЗА ДА ПЛЕЩИ ТИЯ ПРОСТОТИИ - ЧУМАТА ДА ГО ТРЪШНЕ !
  • 28 РУСИЯ АКО НЕ ЗНАЕТЕ ДЕЙСТВА В УКРАЙНА

    2 0 Отговор
    ПОИМЕННО - ВСИЧКИ БАНДАРАЦИ СА ВЕЧЕ С ПРИСЪДИ И СА ПОД ОКО ЗА УТИЛИЗИРАНЕ ! В СПИСЪКА НА НАШИТЕ БАНДАРАЦИ Е И КОВАЧЕВ !
  • 29 Да Ще го направи

    3 0 Отговор
    Като своя територия, както направи това с Крим, ще въстонови всичко разрушено, дори ще надгради. И това ще стане без да бъде принуждавана от нашите политици.
  • 30 Какво зрелищно падение

    2 0 Отговор
    Който гласува за тези изпечени предатели, вероятно има психически отклонения или е силно зависим от тях.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове