Last news in Fakti

26 Април, 2024 18:56 1 551 27

Един призрак броди из Близкия изток – атомната бомба на Иран

  • иран-
  • ядрено оръжие-
  • аятолах али хаменей-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Дори да е възможно да се "спечели време" за бомбата чрез удряне на центрофугите или чрез увеличаване на актовете на саботаж и целенасочени убийства, иранските ядрени знания са необратими

Един призрак броди из Близкия изток – атомната бомба на Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С всяко избухване на треска в региона, иранският ядрен проблем се налага с цялата си тежест, но дискретно, често на заден план, като призрак, който броди в подземието. Това пише политическият анализатор Изабел Ласер в материал за френския вестник Le Figaro.

Подобно на иранския отговор миналата седмица, израелската реакция беше достатъчно калибрирана, за да предвиди временно успокояване на прякото напрежение или дори пауза в логиката на ескалацията, като никоя от страните няма интерес от тотална война днес. Но символиката ще остане.

Като удариха въздушна база в района на Исфахан, недалеч от ядрените съоръжения в Натанц, едно от сърцата на военната програма, която тихо води Ислямската република към бомбата, израелците показаха, че могат да достигнат територията на Иран в нейната дълбочина, въпреки противовъздушната отбрана. Еврейската държава изпрати ясно послание: "Ние реагираме премерено, но не се заблуждавайте. Избрахме да не нанасяме удари по вашите ядрени обекти този път, но можехме да го направим. Вашите ядрени обекти са уязвими за атаки от нашата авиация, която има способности за нанасяне на удари на далечни разстояния, които не могат да бъдат открити от вашата противовъздушна отбрана", коментира в профила си в Туитър Дейвид Халфа, кодиректор на Обсерваторията за Северна Африка и Близкия изток към фондация "Жан Жорес".

Това е слонът в стаята, сянката, която определя геополитическия живот на Близкия изток. С всеки изблик на нервна възбуда в региона иранският ядрен проблем се налага с цялата си тежест, но дискретно, често на заден план, като призрак, дебнещ под земята. Иранската военна програма е в основата на сдържаността, която преобладава в Техеран от началото на войната в Газа. Действайки чрез своите приближени, Иран успя да разшири влиянието си в региона, като се представи като лидер на ислямската "съпротива", като същевременно даде окончателен тласък на ядрената си програма, една от основните му стратегически цели. Провокирайки обща конфронтация с Израел, той би поел риска от намеса на Съединените щати срещу неговите ядрени инсталации.

Темата е и в съзнанието на всички израелски официални лица, които на няколко пъти се заклеха, че "с всички средства" ще попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Тя подхранва сценарии за удари срещу ирански центрофуги. Това несъмнено подхранва и предпазливостта на ЦАХАЛ, която трудно може да се бие на два фронта едновременно. Както пише специалистът от Ifri Елоиз Файет, "най-добрият шанс на Израел да ограничи ядрената програма на Иран е да не прави нищо, защото Иран рискува да манипулира заплахата, за да оправдае разпространението на оръжия".

Ясно е, че за момента тихата битка, която изправя Ислямската република срещу западните сили по ядрения въпрос в продължение на двадесет години, се обърна в полза на Иран. Въпреки болезнените усилия на европейските и американските дипломати, ядреното споразумение (JCPOA), подписано през 2015 г. с Иран, е мъртво, въпреки че западни служители все още продължават да твърдят, че не е невъзможно то да бъде възкресено. То се превърна в "празна черупка", по думите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). То беше торпилирано от Доналд Тръмп, който смяташе, че като се оттегли, може да упражни "максимален натиск" върху иранския режим и да му наложи ново, по-стабилно споразумение. След това беше окончателно довършено от подновяването на бясната надпревара за обогатяване на уран от 2019 г. насам от Иран. До такава степен, че днес страната да се превърне в ядрена "прагова държава", тоест да има технологичния капацитет за бързо производство на бомба.

Благодарение на войната в Украйна, сближаването между Русия и Иран, който доставя безпилотни самолети на Москва, прогони всякаква надежда - тя вече беше слаба - за подновяване на преговорите. Както Елоиз Файет обяснява в бележка на Ifri, "Русия сега се застъпва за "антиимпериалистическата" ос, като подкрепя Иран срещу исканията на Запада." При липса на план Б, монополизиран от войната в Украйна, западните дипломации понижиха иранския ядрен проблем в реда на своите приоритети.

Дори крайното, военно решение, което отново изкушава израелски служители и дори някои американски републиканци, виждайки в него "възможност", която да бъде грабната благодарение на войната в Близкия изток, изглежда илюзорно. Според повечето експерти Израел не разполага с достатъчно бомби за разбиване на бункери, способни да достигнат ядрени съоръжения, които са дълбоко заровени и дори понякога, както при Фордоу, скрити под планина. Що се отнася до американската администрация, която искаше да избяга от Европа и Близкия изток, за да се насочи към Тихия океан, тя не показа особен апетит за отваряне на нов фронт с Иран, заедно с Израел. Сближаването на Иран с Русия и Китай може допълнително да гарантира на Ислямската република нови отбранителни технологии, които биха затруднили бъдещите атаки срещу Иран.

Дори да е възможно да се "спечели време" за бомбата чрез удряне на центрофугите или чрез увеличаване на актовете на саботаж и целенасочени убийства, иранските ядрени знания са необратими. Веднъж придобити, те не могат да бъдат изтрити. И както посочва специалистът на Ifri, "илюзорно е да се залага на смяна на режима като решение за ядрената енергия... Не е сигурно, че едно ново правителство би било по-благоприятно за споразумение". Нито за "отказ" от ядрени оръжия, което напротив може да "защити достъпа му до власт". Неотдавнашният пример с Украйна, която се съгласи през 1994 г. в Будапещенския меморандум да се отърве от ядрените си бойни глави в замяна на гаранции за своята сигурност и териториална цялост и която, разоръжена, стана жертва на Русия, може само да подкрепи иранския марш към бомба, какъвто и да е режимът в Техеран.

Подобно на Близкия изток, темата сега се нарежда сред уравненията, които са почти невъзможни за решаване. Но със сериозни последствия за региона. Иранската ядрена бомба ще увеличи многократно капацитета на Техеран за регионална дестабилизация. Също така е вероятно да поднови разпространението ѝ, особено в сунитските държави - Саудитска Арабия, Турция и Египет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    9 2 Отговор
    Този призрак върви след другия призрак с атомна бомба.
  • 2 Е още не броди

    8 2 Отговор
    Но, ако тръгне, първо ще мине през Чифутистан

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ицо

    22 2 Отговор
    Призракът е Израел , а САЩ са световни агресори!?
  • 5 Сатана Z

    13 2 Отговор
    А нещо за десетките ядрени бомби,които Израел е готов да изстреля в посока на Иран нито дума?

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Рошко

    16 1 Отговор
    А колко мъка и живота щяха да бъдат спасени ако я нямаше "исраелскатс държава"

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    12 1 Отговор
    А няма ли да кажете за другия призрак там? Атомната бомба на Израел. Той що да има право на такава, а Иран да няма?
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    ТОЙ КИМ ПРОДАДЕ АТОМНИ БОМБИ И НА ПАКИСТАН, А ПАКИСТАНЦИ ФИЗИЦИ РАБОТИХА В СЕВЕРНА КОРЕЯ
    ....
    :))) АЯТИЛАХА ЗАБРАНИ НА ИРАНЦИТЕ ДА РАЗРАБОТВАТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ, НО НЕ КАЗА ЧЕ ИРАНЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ КУПУВАТ :))

    Коментиран от #15

  • 11 ЗОРО

    5 1 Отговор
    Щом исрел може незаконно да има, защо Иран, държава с население около 80 милиона и 1,7 мил. кв. км. да не може? И освен това, убийствата на ирански физици и учени от ФАЩ и исрел е тероризъм.... На всичкото отгоре, Иран се съгласи и спря ядрената си програма по силата на т. н. ядрена сделка, която спазване! Тръмп извади ФАЩ от споразумението, за да угоди на исканията на Хитленяху Иран да се откаже и от разработване на собствени ракети.... ХАХАХА... Което естествено не бе прието!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Терминатор 2

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Израелските ядрени бомби могат да се окажат нещо като блъф. През студената война в нрб също вероятно е било разположено ядрено оръжие, което заедно с ракетите със среден обсег, е било заплаха за натовските държави Гърция и Турция.
  • 14 хубав

    4 2 Отговор
    Да я запратят към САЩ - империята на злото. Цяло зло идва оттам.
  • 15 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Патчабврата, превела с кокощите си крака пъсквила, трябва да вземе впредвид мнението на САТЪРА НА ХАНА, или да умира.
  • 16 Така Така

    6 1 Отговор
    Иран има право на ядрено оръжие, както и всяка друга държава. Какъв е този парадокс само едни да имат и да тероризират другите не е много справедливо мисля си аз

    Коментиран от #17

  • 17 Смърфиета

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Така Така":

    Иран е една от най-старите постоянно съществуващи държави на света. И не е малък. Факт.

    Коментиран от #19

  • 18 Миии

    5 1 Отговор
    Много призраци бродят из Европа – атомните бомби на САЩ
  • 19 Така Така

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смърфиета":

    Да и иранците са мнооого точни хора поне тези с които живота ме е срещал.
  • 20 пак този

    1 1 Отговор
    Има само един призрак, на неолибералните офшорки.
  • 21 Менека

    1 0 Отговор
    Докато е призрак - добре, ама я ако се материялизира?!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бах

    5 1 Отговор
    Там не им трябват атомни . Ще минат през чи.фут.ит.е като Римските легиони някога . Сега разбирате ли , защо всички религии мразят чи.фу.тит.е... защото те чи.фу.ти.те са богоизбрани а всички останали са б.о.к.л.у.к!
  • 25 Край

    2 1 Отговор
    А Израел нямал ядрена бомба но ако се наложело щял да я използва. Ядрената програма на Израел е добра и демократична не като на другите - лоша и диктаторска.Братчета българчета лошата новина е че пак сме с лошите а добрата е че с който сме ние - губи.
  • 26 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    ади да я въргат и да иде Содом и Гимор за ония! И да настане мир
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.