Last news in Fakti

25 Април, 2024 16:32 1 330 19

Само 5 корпорации са свързани с 24% от замърсяването с пластмаса по света

  • замърсяване-
  • пластмаса-
  • пластмасови отпадъци-
  • боклук-
  • компании

Компаниите за храни и напитки са сред главните виновници за масовото използване на пластмаса за еднократна употреба

Само 5 корпорации са свързани с 24% от замърсяването с пластмаса по света - 1
Снимка: Shutterstock

От цялото замърсяване с пластмасови отпадъци, което може да бъде проследено до производителя, почти една четвърт може да бъде проследена до само пет големи корпорации, установи ново проучване, цитирано от Science Advances.

Международен екип от изследователи анализира около 1,87 милиона екологични пластмасови отпадъци, регистрирани в периода 2018-2022 г., като установи, че повече от половината от тях не могат да бъдат свързани с конкретна компания.

24% от тях обаче могат да бъдат проследени до пет компании. Производителите на безалкохолни напитки Coca Cola и PepsiCo са отговорни съответно за 11 и 5 процента. След тях се нареждат мултинационалните гиганти в областта на храните и напитките Nestlé и Danone, както и един от най-големите производители на тютюневи изделия в света Altria.

Изследователите твърдят, че е необходимо да се повиши отговорността, ако искаме да се справим с нарастващия проблем със замърсяването с пластмаса, но също така предполагат, че положителните действия само на няколко големи международни компании биха могли да имат значителен ефект.

"Постепенното премахване на пластмасовите продукти за еднократна употреба и с кратък живот от най-големите замърсители би намалило значително глобалното замърсяване с пластмаса," пишат изследователите в публикувания си документ.

От анализираните в проучването на маркови пластмасови изделия повече от половината от тях произхождат само от 56 компании и като цяло не е изненадващо заключението, че колкото повече пластмаса произвежда една компания, за толкова повече отпадъци допринася тя.

Изследователите смятат, че по-специално компаниите за храни и напитки – поради зависимостта от пластмаса за еднократна употреба в техните продукти – трябва да бъдат насърчавани да правят повече, за да намалят количеството на пластмасовите отпадъци, които допринасят.

Също така е "по-вероятно продуктите за храна и напитки да се консумират в движение, докато продуктите за домакинството и търговията на дребно е по-вероятно да се консумират в сградите и по този начин е по-малко вероятно да избягат от инфраструктурата за управление на материалите и да изтекат в околната среда," пишат изследователите.

Усилията могат да бъдат насочени към намаляване на употребата на пластмаса, подобряване на системите за управление на отпадъците, промяна на дизайна на продуктите и повишаване на възможността за рециклиране, отбелязват авторите на изследването. Съществуват значими стъпки, които могат да бъдат предприети.

Що се отнася до огромните количества немаркирана пластмаса, които не могат да бъдат свързани с отделни компании, изследователите призовават за създаване на международни стандарти и общи бази данни, за да може тези отпадъци да бъдат проследявани по-ефективно. Както при повечето проблеми, колкото по-добро разбиране имаме за тях, толкова по-добре можем да се справим с тях.

Междувременно учените продължават да търсят начини за създаване на пластмаса, която да е по-биоразградима и да не завършва в околната среда. Тъй като производството на пластмаса се е удвоило през последните две десетилетия, това е проблем, който става все по-тревожен.

Екипът, който стои зад проучването, признава и усилията на повече от 100 000 доброволци в 84 държави, които са взели участие в събитията за събиране на отпадъци на места, включително плажове, реки и паркове. Хората, работещи в рамките на организацията Break Free From Plastic бяха от съществено значение за осъществяването на изследването.

Доброволческите одиторски събития имат стойност за глобалния мониторинг на замърсяването с пластмаса с широк пространствен и времеви обхват, който, когато бъде анализиран, може да даде информация за политиките, като същевременно повиши обществената ангажираност, пишат изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 груйчик

    15 0 Отговор
    Американски компании. Но, учат целят свят как да пести и да живее на зелено, докато те правят пачки.
    Но, Путин и ръшките са виновни ...

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Госあ

    12 3 Отговор
    Пластмасата и найлона, тоест опаковката дойде с демокрацията. И абсолютно никой не може да ме убеди в противното.

    Коментиран от #6

  • 3 Диди

    13 3 Отговор
    В Германия всички пластмасови бутилки струват по 25 цента. Никой няма интерес да ги изхвърля. Безпроблемно се връщат в магазините и се рециклират.

    Коментиран от #5

  • 4 ФАКТИ

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "груйчик":

    То и ти не си по различен от тея другите за които говориш, само, че на теб все американците са ти виновни. Ако се беше образовал малко повече щеше да знаеш, че Данон, Нестле и Алтриа не са американски компании а европейски Испания, Франция, Швейцария...
  • 5 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Всъщност, след Китай който произвежда за целият свят, Германия е на второ място и разликите изобщо не съответстват на мащабите на двете страни ! Тоест, германците заливат най много с пластмаса ! В абсолютни стойности са дори преди сащ ! Праи сметка ! Връщали били бутилките хахахаха

    Коментиран от #7

  • 6 ФАКТИ

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    През комунизма киселото мляко също си беше в пластмасова кофичка а прясното в найлонов плик...

    Коментиран от #8, #14, #15

  • 7 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    И между другото, най масовата китайска оранжада е в стъкло все още и бутилките се връщат. Разбира се, коли, фанти и прочее са в пластмаси. Другото е, ме месото ти го режат и слагат в тънко фолио, а не и в тарелки и найлони. Но разбира се много от стоките са в опаковки, което не ми харесва и би трябвало да се промени. Изобщо, рекламата и опаковката трябва да бъдат забранени. Една малка крачка, но голям скок за човечеството…

    Коментиран от #17

  • 8 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    Тока беше, и шоколада - също. Но изобщо не сравнявай с днешната ситуация, защото е нелепо.

    Коментиран от #16

  • 9 бай Бончо

    8 1 Отговор
    За киселото мляко бъркаш .До 1989 г си беше в стълкен буркан 500гр с капачка от фолио .Разклащаш буркана , де дупки на капачката и пиеш !
  • 10 Дънкан Маклауд

    8 1 Отговор
    Демокрацията ни зарина с пластмаса и всякакви отпадъци .Преди наистина нямаше толкова , а вода за пиене имаше на всеки ъгъл -безплатна
  • 11 дон чикен

    4 0 Отговор
    не трябва да има излишно големи опаковки
  • 12 нещо ново

    1 0 Отговор
    нека да позня и петте са еврейски
  • 13 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "груйчик":

    Кока купи пепси, втората и третата също е еврейска, за altria незнам Филип морис е монопол в тютюневата индустрия и ни трови както си иска и също е еврейска, какво има за чудене тровят ни от алчност
  • 14 не е лесно

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    личи си че не си живял тогава киселото мляко беше в стъклени буркани !!! нямаш бурканнеможеш да си купиш кисело мляко нито лимонада нито боза бира всичко беше в стъкло и не се даваше да си заплатиш амбалжа само прясното мляко беше в найлонови пликове
  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТИ":

    Явно не си живял през к0муни3ма. Тогава, киселото мляко си беше в стъклено бурканче.
  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Шоколадите Кума лиса и Крава си бяха в хартиена опаковка. Не коментирайте неща, които не сте виждали!
  • 17 Още санирането

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    замърсява на едро и е канцерогенно.Умираш в мухал и студ,енергетика загива от липса на консуматори,бюджета се свива,остава без данъци и приходи.Икономията е майка на мизерията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Света

    0 0 Отговор
    🍓 Г­о­­р­­­е­­щ­­и­ ­­м­­о­­­м­и­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и ­­о­ч­а­к­­в­­­а­т 👉 ­𝗡­­­𝗨­­­­𝟮­­𝟭­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡