Last news in Fakti

25 Април, 2024 14:15 1 288 22

Черен щъркел се появи в столичния квартал "Обеля" (СНИМКА)

  • черен щъркел-
  • обеля-
  • застрашен вид

Снимката на защитената и рядка птица предизвика вълна от коментари в мрежата

Черен щъркел очарова жителите на Обеля, които имаха щастието да го зърнат. Георги Неделев е един от тях и дори успя да го "запечата" на снимка, пише glasnews.bg.

Оказва се, че черният пернатко не се появява на това място за първи път. Авторът на поста нежно го нарича оБЕЛЧО, визирайки не само редкия цвят на птицата, но и местонахождението й:

"оБЕЛЧО, черен щъркел, всяка година е тук вече", пише той.

От коментарите под поста разбираме, че пернатият гост се е ситуирал на моста, ул. "Обелски могили", а хората изобщо не го свързват с мрачни поверия за беди, заболявания и смърт, а му се радват като на дете:

"Черният щъркел е вписан в Червената книга. Много се радвам, че ни посещава един толкова рядък вид!", пише потребител в мрежата.

Черният щъркел е заобиколен от аура на мистика и слухове. Той е включен в Червената книга и живее дълбоко в гората, така че да го видите близо до човешко жилище, е рядко явление.

Предците ни са били предпазливи към тези птици, смятайки ги за опасни и носещи нещастие заради цвета на оперението си.

Ето защо, когато забелязвали черен щъркел да се вие над къщата, те се подготвяли за най-лошото, вярвайки, че неговата поява носи беда. Но пък, ако само прелитал и изчезвал в далечината, това означавало, че на крилете си отнася нещастието далеч от хората.

Щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. Ето защо много хора вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, носи късмет, здраве и благоденствие. Според тях той не може да е предвестник на нещастия и природни катаклизми.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите. Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво.

Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, пише в Уикипедия за защитения вид.

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето.

Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

В средата на миналия век този вид се е смятал за изчезващ, в момента популацията му е увеличена, но все още уязвима. Защитен е от закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трябва да се охраняват от общината

    14 8 Отговор
    ще ги убия, тука живеят масово ненормалници, избиващи всичко живо....погледнете с ква злост смачкват всеки охлюв, вместо да го преместят в тревата и как забиват с телбодове и пирони по дърветата никролозите си.....с удоволствие газят коттета, кучета, таралежи е така със злоба и мръснищина в очите .гадна сган мръсна обидава клетата територия и всичко е обречено да ъде убито и то жестоко

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    5 0 Отговор
    Браво! :)
  • 4 копи пейст

    7 1 Отговор
    Черният щъркел гнезди и по скали, не само по дърветата в горите.

    "Гнездене:
    Гнезди в близост до влажни зони по скали или по дървета в стари гори, далеч от човека. Снася 2 – 4 яйца, има едно поколение годишно през периода април-юли.

    Разпространение в България:
    Има петнисто разпространение в цялата страна, като в Източни Родопи, Сакар и Странджа е с най-голяма плътност."
  • 5 Виждали сме го много пъти

    7 0 Отговор
    На моста сме го виждали. Джапа из боклуците дето си хвърлят селтаците в реката.

    Коментиран от #16

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    КАКВО ПО ЛОШО ОТ ТОВА ГЕРБ ДА НИ УПРАВЛЯВА!
  • 7 поне еколозите от Биологическия факултет

    8 2 Отговор
    да му осигуряват храна, за да не яде пластмасови бутилки и чаши...поне да се види, че има такова животно като "еколог" да се обучава и дипломира в България, че по нищо не личи....прочете в сайта "свободно слово ею" как нЕкой си пореден неизвестен престъпник е заградил екопътеките към Черни връх и Златните мостове в Национален парк Витоша, щял да строи замък в неуправляваната изпусната в анархия територия тука....всеки прави вече квото иска, стига да е откраднал по установените и утъпкани вече пътеки във властта милионте и готово - бетонира национални паркове, плажни ивици, краде злато изкормвайки даже и квартали на софия ...крадец на милиони да си от контрабанда, еврофондове, бюджета...евала...
  • 8 1234

    3 3 Отговор
    това не е щъркел това е рибаръц,
  • 9 Соваж бейби

    4 7 Отговор
    Такива новини не са за предпочитане,кеде е птицата и че носи късмет...Порода луди много с различно патологично ниво и фантазия в главата. Няма да се учудя ако вече не е тръгнал някой за там с цел да го хване и затвори в клетка, убие ,изяде /вземе се подмлади../или му проскубят перата за късмет /като мечките с мечкадарите даваха косми срещу някой лев за късмет/.Всяко мило или застрашено живо същество /цвете,животно...по слабо от човек/трябва да се пише че носи лоша поличба за да се запазят и оставени на спокойствие. Как няма статия за змии ,плъхове, комари...че са на късмет?току виж по малко проблеми ще има с фирмите за борба с тези твари
  • 10 Абе

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "трябва да се охраняват от общината":

    Бегай си пази охлювите , и лази по ливадите да не изпуснеш някой да го сгазят ! Общината трябва да охранява не охлювите , а хората от разни малоумници , които охраняват охлюви !

    Коментиран от #11

  • 11 абе боклук

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    без природата около нас ще остане грозотата на такива като тебе да трови всичко и всички.....само злобни грозни криви алчни същества (щото не мога да те нарека "човек" тебе ила такива сбъркани злобяци като тебе , за да си човек трябва да имаш сърце и дуща, и да уважаваш всички живи същества и природата около тебе и да се грижиш за нея, за да има къде да живееш здрав , а не болен и побъркан само с един алчен г"ъ"з и зинала със злоба уста , от коята вони на гной

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Милото...

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "абе боклук":

    Много си се разстроил ! Да не те напика някой охлюв? Разбирам те , за теб охлювите са добра компания , защото сте с еднакво умствено развитие !
  • 13 Галка

    1 2 Отговор
    Атлантиците ще ни вкарат зорлан във войната.
  • 14 Колега

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "абе боклук":

    Не му се връзвай на този ник,много е токсичин .Пише и с други никове с идентична простотия няма друго такова недоразумение, просто го заобикаляй и се прави че не си чел да се самоизяжда в собствената си отрова.
  • 15 Роза

    6 2 Отговор
    Всяко живо същество има право на живот,щом е създадено от Божията промисъл,ама хората сме алчни,лакоми и егоистични.Почваме да ревем едва когато усетим, че природата започва да си отмъщава за безмилостното и съсипване,като дава на хората най-различни болести и аномалии.Боклуците и пластмасите ни заливат отвсякъде.Прочетох на едно място в нета,че били открити частици от микропластмаса в плацентата на новородено.Бавно се израждаме!
  • 16 Сила

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Виждали сме го много пъти":

    Река Какач..... Изливат фекални води и химически отпадъци от 6 месеца вече всеки ден и никой не взима мерки.......!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 По селата масово фекалните тръби

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сила":

    ..са заустени в селските рекички и няма вече жаби...оттам и щъркелите ще изчезнат след като почнат да гладуват...все едно имаме шайка ид--иоти, а не министерства на екологията или мвр-та
  • 18 Тодор Димов

    5 0 Отговор
    Дано оцелее животинката! Уникална е!
  • 19 КОСТО. БОКОВ

    3 1 Отговор
    ОФФФФФ ДА НО АЗ НЕ СЪ СПУМИНА...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.