Last news in Fakti

25 Април, 2024 04:27 1 679 24

Вето: Русия спря резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса

  • оон-
  • космос-
  • резолюция-
  • русия

САЩ подозират, че Москва се кани да разположи ядрена бомба

Резолюцията на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в космоса, внесена от САЩ и Япония, не беше приета от Съвета за сигурност на ООН поради наложеното от Русия вето, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на ООН. Китай се въздържа, Русия се обяви против.

Проекторезолюцията призоваваше всички държави, особено тези с голям космически потенциал, "да допринасят активно за постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и да се въздържат от действия, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи договори, в интерес на поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на международното сътрудничество".

През февруари няколко големи американски медии съобщиха за констатации относно опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие, базирано в космоса, което би могло да представлява заплаха за националната и международната сигурност. Резолюцията също така потвърждава задължението на всички държави, които са страни по нея, да спазват изцяло Договора за космическото пространство, "включително да не извеждат в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, да не инсталират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в космическото пространство по какъвто и да е друг начин".

Тя подчерта тежките последици, които биха могли да възникнат в резултат на детонация на ядрено оръжие или използване на друг вид оръжие за масово унищожение в космическото пространство. Представителката на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че подобна детонация може да унищожи хиляди сателити, управлявани от държави и компании по целия свят, "и да унищожи жизненоважните комуникационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим".

ТАСС отбелязва, че преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя е заявил, че документът има за цел да задълбочи разделението между членовете на Съвета за сигурност на ООН. Руската федерация и Китай предложиха изменение на проекторезолюцията, което предвиждаше мерки за предотвратяване на всички видове оръжия в космоса, но то беше отхвърлено от Съвета за сигурност, посочва агенцията.

Одобряването на американско-японския проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ядрените оръжия в космоса е щяло да даде на САЩ свобода на действие по въпросите на международната сигурност, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Приемането на резолюция, съдържаща такива разпоредби, би създало негативен прецедент, подкопаващ дейността не само на Съвета за сигурност на ООН, но и на съответните форуми, включително Първия комитет на Общото събрание на ООН, Конференцията по разоръжаването и Комитета на ООН по космическото пространство. Одобряването на проекта би дало на САЩ практически пълна свобода на действие да легитимират по този начин всякакви разбирания относно международната сигурност и стратегическата стабилност, които са в интерес на Съединените щати", подчерта говорителката.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви след гласуването, че "Съединените щати смятат, че Русия разработва нов сателит, който носи ядрено устройство", предаде Асошиейтед прес.

"Русия нямаше да наложи вето на тази резолюция", ако нямаше подобни намерения, добави той.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази година, че Москва е против разполагането на ядрени оръжия в космоса, припомня Ройтерс. "Нашата позиция е ясна и прозрачна: Винаги сме били категорично против и сега също сме против разполагането на ядрени оръжия в космоса", увери руският президент.

Договорът за космическото пространство от 1967 г. забранява на подписалите го страни, сред които са и Русия, и САЩ, да разполагат "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Според трима източници на Ройтерс, запознати с резултатите от проучванията на американското разузнаване, руският планира разполагането на космическа ядрена бомба, чието електромагнитно излъчване, ако бъде взривено, би извадило от строя огромни мрежи от спътници. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби е заявил, че Москва все още не е разположила такова оръжие.

Правителствата все по-често разглеждат спътниците в околоземна орбита като ключови обекти, които позволяват използването на редица военни способности на Земята. Използването на космическите комуникации и свързаните със спътници дронове във войната в Украйна служат като скорошни примери за изключителната роля на космоса в съвременната война, подчертава агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Гън

    34 12 Отговор
    Браво на Русия. Ще има звездопад на шпионски сателити.

    Коментиран от #7, #18

  • 2 Дарт вейдър

    21 3 Отговор
    "и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим".
    Да благодарят на дементиралия Роналд Рейгън ,който през осемдесетте започна с програмата "звездни войни".
  • 3 Лицемерите от САЩ с пръст в устата

    34 9 Отговор
    Ами според последното изречение в статията, САЩ и Дребнобритания, вече използват спътници за военни цели в Украйна. Но сега не искат някой друг да може да го прави, особено след като стана ясно че Русия има по напреднали оръжия.

    Коментиран от #19, #22

  • 4 Русия и Китай

    38 5 Отговор
    ИСКАТ забрана на ВСЯКАКВИ оръжия в космоса и са лоши , а САЩ които искат забрана само за ядрено оръжие са ДОБРИ . А Й Д Е бе . Чак толкова не сме балъци .

    Коментиран от #16

  • 5 Хи Хи Хии

    9 29 Отговор
    Май че е време Русия да бъде изгонена с шутове и шамари от ООНето...

    Коментиран от #6, #11, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахахаха

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гън":

    Русия мисли само за войни. И нищо друго.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 извънземен

    3 0 Отговор
    Планета населена със малоумници! Нема да ви бъде!
  • 11 Минувач

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хи Хи Хии":

    И ако бъде изгонена, това ще ги спре ли да си разработват оръжията, хахха. Само ще си правят, каквото поискат и ще се смеят на ООН-то. САЩ не разбраха, че не могат да подчинят Русия, не могат да я фалират, не могат да я унижат и да я заплашват с НАТО, обгръщайки я цялата. Русия ще разположи ядрено оръжие в космоса! Ако не дай си Боже се стигне до пряка заплаха за Русия, то тя показва на САЩ, че ще унищожи всичко и всички. Точка! САЩ няма да могат да си използват технологичното военно превъзходство без сателитно насочване на оръжията, без сателитно разузнаване и следене на противника. Ще се върнем на ниво ВСВ. И Русия ще бъде и е готова за това без значение от ООН, така както и САЩ нападнаха Ирак без резолюция на ООН, така както и Израел не създаде Палестинска държава, въпреки резолюцията на ООН.
    ООН се прилага само за второстепенните държави, а най-влиятелните не се съобразяват с него, когато това опре до реалните им интереси, защото могат да си го позволят и никой не може да ги накара.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "НАИСТИНА":

    Трудно се преодоляваат коварните финансови манипулации на Ционистичния капитал и Американската хегемония !...Много народи и държави от години са в обсега на жестоката му експлоатация !.. Злобата и сатанизма който сеят в съзнанието на обикноенния човек , обладава мозъка и заслепява очите !.. Хората които не виждат Погрома на бруталноста на американската хегемония над човечеството се обявяват за демократи и хуманисти !...Оплюват справедливостта на правото на газените да се опълчват срещу злото и явния геноцид , който продължава от Христофор Колумб до наши дни !... Тези които са затрили цивилизациите на два континента и са заробили трети и ненаситно са грабили и продължават да грабят човешки и природни ресурси , все още продължават своята зловеща мисия !...Днес човечеството ни наблюдава ДЪНОТО на цинизма ИМ !!!...
    На територията на планетата Земя съществуват разумни и силни НАЦИИ , които отдавна са разбрали ,че "Светът е по голям от ПЕТ" !... Една сериозна борба за Реконструкция в ООН , където всяка НАЦИЯ , всеки НАРОД , всяка ДЪРЖАВА ще има равностойна РЕПУТАЦИЯ , равностойна ПОЗИЦИЯ и равностоен ВОТ в решаването на международните проблеми , кризи и конфликти , които са винаги актуални в съвместния живот на обитателите на тази планета , ще доведе до окончателна победа над финансовите рептили които са обладали върховете на световната АДМИНИСТРАЦИЯ !...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вале-каро

    2 1 Отговор
    Не разбирам. Има договор от 1967 година , който се спазва, за какво им е тази резолюция? Явно имат някакви користни цели.
  • 15 Хи Хи Хии

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    Пич... извади пръстите от контакта и влез в реалността.. те братушките отдавна са извън играта за космоса... хихихи.. те на Земята не могат се оправи, ти в Космоса ги пращаш..
  • 16 Даа бе

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русия и Китай":

    Как няма да искат,Русия и Китай са на светлини години и съвременните космически оръжия и комуникации! И срещу САЩ да бягат няма да ги стихнат!А за последното ,което си написал напълно отговаряш като еквивалент.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хи хи хи хи

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гън":

    С прашка ли ще ги сваля?
  • 19 Даа бе

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемерите от САЩ с пръст в устата":

    Има Русия на баба ти строшеното хвърчило!Един клоун с 1% остаряло натовско оръжие я направи за посмешище пред целия свят! По полека,най смешното тепърва предстои.

    Коментиран от #23

  • 20 А бе

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    Докато има Русия ще се създават и разработват все по нови и нови оръжия.Помни или записвай!!
  • 21 хи хи хи хи

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "дядо поп":

    А на тебе патрахил с по тесен оглавник
  • 22 А бре

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемерите от САЩ с пръст в устата":

    Ти от кое село си бре? Прескачай от време на време до другата махала,може да понаучиш нещичко.
  • 23 Забрави май за статистиката

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Даа бе":

    Че Украйна беше на първо място като военна сила в Европа преди началото на войната? Допълнително налята 2 години с по-голямата част от арсенала на ЕС. Украйна вече няма запас за мобилизиран. М? Повече от 1000км бойна линия. Малкото ти мозъче може ли да обработва качествено информация или да съдим от написаното?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.