Last news in Fakti

24 Април, 2024 10:32 1 274 32

Дамската чанта вече е инвестиция, струваща колкото кола

  • дамска чанта-
  • луксозна чанта-
  • чанта-
  • скъпа чанта-
  • мода-
  • бъркин-
  • ермес-
  • шанел

Луксозните марки чанти започват продажбата си на търговете от 100 000 евро

Дамската чанта вече е инвестиция, струваща колкото кола - 1
Снимка: Shutterstock

Петнадесет на двадесет сантиметра кожа и скъпи колкото малък автомобил - само за няколко години луксозните чанти се превърнаха в толкова желани предмети, че породиха паралелен пазар и превърнаха аксесоара във финансова инвестиция, предаде АФП.

От около две години в женските списания вече не стои въпросът "да имаш", "да носиш" или "да купиш" тази или онази чанта, а да избереш в кои "да инвестираш", пише БТА.

Понякога "някои чанти струват повече, след като прекрачите вратата на бутика", обяснява Мей Бертло, инфлуенсър, специализиран в луксозни стоки втора употреба, и продуктов директор във Vinted. "Инвестирането означава дадена чанта просто да се носи или не, и да бъде препродадена, като същевременно бъде възстановена поне инвестицията", казва парижанката, изградила империя, започвайки с няколко избелели чанти.

Като студентка тя се интересува от много стари чанти, продавани на търг в "Друо". Бертло следва напътствията на 80-годишни баби, научава се как да ги поправя и започва да разширява покупките и препродажбите си в чужбина, докато не натрупва колекция, съхранявана в свръхзащитени сейфове.

В интернет акаунтите, посветени на "инвестирането" в чанти, никнат като гъби. Те привличат особено млади жени с ограничен достъп до традиционни инвестиции. Подобни вложения обаче не са лишени от риск, припомня Лея Лежюн, основателка на френската медия за инвестиционно обучение на жени Plan Cash. Тя, например, не препоръчва да се посещава разпродажбата в големия ден.

Публикация, споделена от May Berthelot (@may.berthelot)

Аукционните къщи също се ориентираха в тази доходоносна посока. "Кристис" например замени модния си отдел с отдел за аксесоари и генерира оборот от 33,5 милиона евро в този сектор през 2023 г.

"Търсенето е толкова голямо, че това се превръща в сегмент с изключителен растеж", обяснява ръководителката на отдела Люсил Андреани. Тя отбелязва, че 61 процента от клиентите в нейния сектор са на възраст между 25 и 35 години и че повече от половината от тях посещават аукционните къщи за първи път, лично или виртуално.

На този пазар има няколко сигурни залога, сред които са чантите "Бъркин" или "Кели" на "Ермес", лимитираните издания на чанти "Спийди" или стари куфарчета на "Луи Вюитон", чанти на "Шанел" от екзотична кожа, чиито цена и търсене се повишиха, след като компанията обяви, че ще спре да я използва, обяснява Сара Бенани, ръководител на отдела за кожени изделия в Collector Square, специализирана платформа, основана бивши служители на тръжна къща "Аркюриал".

"Кристис" и Collector Square продават на търг чанти "Бъркин", чиято начална цена е 100 000 евро, а крайната може да достигне около половин милион евро. Марките старателно организират играта на търсене и предлагане - "Ермес", например, продава своите чанти "Бъркин" само по списък с чакащи, създавайки паралелна икономика и постигайки рекордни продажби чрез платформите.

Нещата дори стигнаха дотам, че "Ермес" стана обект на съдебен процес по обвинение, че запазва прочутите си чанти само за най-платежоспособните си клиенти.

Известният клъч 2.55 на "Шанел" се продава за 1500 евро през 2005 г., а през 2024 г. се очаква да надхвърли 10 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    9 0 Отговор
    предпочитам инвестиция в злато и диаманти......
  • 2 Много малко

    10 0 Отговор
    струват, само колко кола. Според мен трябва да струват поне колкото самолет!
  • 3 Инвеститор

    15 1 Отговор
    Инвестирал съм вече в стари чанти - изключително несполучливо.
  • 4 Танцуващ с чанти

    7 1 Отговор
    Дали е "стара чанта" или "млада чанта",
    това си е все скъпо удоволствие, струващо много пари.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ловеца на акули

    10 2 Отговор
    Това се купува от хора забогатели с незаконни средства
  • 7 Защо триете

    4 0 Отговор
    ком.5 защото е истина
  • 8 плюс минус

    8 0 Отговор
    Повечето от тези скъпи чанти не ми харесват.
    Предпочитам, ха-ха-ха, да си избера чанта, която ми харесва и струва между 50 и 150 лева.
  • 9 Пич

    14 0 Отговор
    А стига бе.....!!! Това показва не че човечеството е забогатяло , а че здраво е изтрещяло и оскотяло !!!
  • 10 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    Защо пишете Ермес не разбирам в статията или е грешка?!Казва се Хермес като Хермес син на Зус на бг.Зевс

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Тия сноби

    4 0 Отговор
    не заслужават ли глад, студ и жега и да се кефят на чантите си.
  • 12 РЗС

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Ермес се произнася, това е френска марка и H не се чете. Днес научи нещо ново.

    Коментиран от #17

  • 13 Фон дер Миндер

    5 0 Отговор
    Човешката глупост нема граници...
  • 14 Механик

    3 0 Отговор
    Докато има шилета ще има и колячи.
  • 15 ха, ха

    2 0 Отговор
    В такива безполезни а и често грозни чантета инвестират само кифлите защото си въобразяват, че ще се прехранват с препродаването им като бъдат зарязани от спонсора.Никога не робувам на марки за дрехи,обувки и чанти.Държа единствено на качеството и цена по джоба ми.Останалото е суета според мен.
  • 16 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Здравейте скъпа приятелко ! Я кажете , вярно ли е това щуро нещо !?

    Коментиран от #18

  • 17 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "РЗС":

    аз да те науча пък на друго,и не си чел какво съм писала .Тази буква Н не е там случайно за декор има я и на колани ,чанти само Н на Хермес. Не ти казвам как се изговаря защото тука няма х /н на хотел казва отел обаче се пише и започва с Hôtel . Не ми преподавай безплатно некомпетентни уроци по френски ,не се пише Ермес както се изговаря едно се пише ,друго се чете. В този случай е писано не е видео да се говори нали ,или не правиш разлика.

    Коментиран от #26, #28

  • 18 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Вярно е за цените започват от 15/20 хил.евра на горе.Бях ти споделила ,човешката психика е различна някой стават роби на вещи,зависими.При мен се случи обратният ефект, виж веднъж в годината да си направиш удоволствие до 1200/1500 евра за чанта ок.Идва момент писва и решаваш че не си струва за парче кожа толкова пари,писва

    Коментиран от #19

  • 19 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Невероятно......!!! Аз не следя цените на чантите , и направо се ококорих повече от Кокорчо ! Дори продължавам да обмислям дали това има някаква здрава логика от инвестиционна гледна точка. Права сте , че въобще не си струва човек да стане роб на вещите. Мисля , че добре похарчени пари са тези за емоции и хубави моменти , споделени с някой близък до сърцето ! Но пък ми беше забавно с новобранеца или новобранката , в ситуацията точно вас да ви учат как се говори френски ! Посмях се чистосърдечно !

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пич":

    Има и за над 100 хил.евра с разни диаманти .Аз го наричам пазарна икономика/тоест тарикат бизнесмен се чуди как да взема парите на богаташи и не много богати /.Привидно /илюзорно/се пускат реклами,репортажи как се прави ,обработка на кожа ...обаче не иска мнението на човека който я шие тази чанта на ръка си боде очите и ръцете и месечната му заплата каква е ?!В ситуацията чанта която купуваш и я носиш износва се ,същата работа върши и една реплика на достъпна цена вече ако много ти е зор за същия модел.Начална цена е 100 000 евро със същите пари си купиш малка гарсонерка на океана 3 мин .пеша от плажа красота и спокойствие си купихме нашата с нотариус и прехвърляне 100 000 евро.Предпочитам емоция и релакс ,живота е кратък .Както ти споменах можеш и супер ремонт да си направиш на дома.А милионерите си въобразява че е нещо повече от другите само заради цената,по точно прекарани ако ме разбра

    Коментиран от #27

  • 21 Пич

    2 0 Отговор
    Мисля подобно ! Хубава инвестиция е като тази , която сте направили вие ! Един имот на морето не само, че задържа и увеличава цената си , но носи радост и на душата , и на тялото по време на почивка. Аз също съм от летните хора , и морето никога не ми омръзва. Обичам да се гмуркам , и съм виждал много странни и интересни неща под водата. Намерих нещо като подводен стоеж , като камъните незарити в пясъка бяха приблизително четири на три метра ! Понякога пясъците ги покриват напълно , и нищо не се вижда ! Има и интересни твари , растения и пейзажи под водата , и винаги ме привлича. А чантите. - който няма мозък , компенсира с чанта за 100 000 евро !

    Коментиран от #22

  • 22 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    в период на отлив водата когато се отдръпне с фенерче при залез съм намирала много кристали и камъни .Не разрешават да се рови из скалите но понякога падат интересни парчета и от там.Има и парчета дърво водата ги хвърля на плажа и рано сутрин преди камионите за чистота да ги събере ,си намериш желаната форма и дължина има много креативни идеи си направиш маса,цветарник направо вграждаш тропически цветя в дървото Tillandsia например,даже витрина до прозореца на магазин много яко с етажерки са си на направили собствениците .Хубаво е ама къща все още мечта поне 1 милион евра трябва, после данъци...всичко е по скъпо за по мизерно място не известни морски градчета и селца.Там и да ми подаряват не искам много туристи, кражби абсурд

    Коментиран от #23

  • 23 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    Същата работа съм и аз ! Но освен описаните от вас неща , вземам и красиви камъни ! Здрав мъж съм , а понякога когато взема някой камък за да го сложа в багажника , направо залитам като пиян. Но после винаги ме радва , когато го видя в градината , и си спомня откъде съм го донесъл. А при по голям късмет направо виждам някакво животно в камъка , и със съвсем малко доработка , или съчетание с други камъни се получава много красива и ефектна фигура за декорация !

    Коментиран от #24

  • 24 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    Същата работа съм и аз,има и много фусили и със специална светлина или препарати пробвай някой камъни които мислиш как да кажа малко съм спец в материята познава се.Или си играеш ръчно отнема месец ако не го пускаш в барабан излизат невероятни красоти които е скрила природата.В двора ми имам много не от океана но в историята пише тука където живеем преди е било океан ,от проливните дъждове няколко месеца насам не мога ти опиша нищо непедизаращи камъни какви неща излизат като форма и един много голям се е пропукал парчета кристали умувам как да го строша много е голям дремела ми е малък

    Коментиран от #25

  • 25 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    Ако има нещо което да ви подскаже къде минават естествените линии на камъка , по тях много лесно се троши ! Слагате длето на линията , и като почукате отгоре , разделя се по линията. В планините също има много красиви камъни. Особено един , който наричат " бигор " , и има странни форми там , където е такла вода. Когато пресъхне водата може да се намерят много красиви екземпляри. Прилича на камъните в Балчик. С такава зърнеста структура , сякаш пробита от водата. Планината също е много красива лятото , но предпочитам морето. Всъщност , комбинирам ги , защото са се красиви по своему !

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Нека аудиторията, която ти чете писанията, поне разбере урока който ще ти преподам сега, защото за теб ме съмнява да схванеш нещо различно от грешното си мнение. Производителите на бутикови продукти отварят нова ниша на уникални артикули, които да се продават на заможни купувачи. При такива артикули се гледа уникалността и качеството, а цената не е фактор. Има часовници за милиони, на които частите като скрап струват няколко хиляди и отделно се добавят диаманти и други скъпоценни камъни, които имат висока себестойност. За теб 100 хиляди евро са пари, които предпочиташ да похарчиш за имот, докато хората които купуват артикули за такива пари, 100к евро са както са за теб 50ст. които просто имат в портмонето си Ермес. Това е разликата между теб и тях. Те имат имоти за милиони и 100к евро имот не ги блазни по никакъв начин. Когато имаш достатъчно пари, те не са фактор и искаш да имаш уникални предмети, на които си също и колекционер. Не говорим за теб, разбира се.

    Коментиран от #29

  • 28 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Ермес е написано на български, защото Х е беззвучна. Elizabeth е на английски, Елизабет е на български. Не е Елизабетх.
  • 29 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "РЗС":

    Не ми обяснявай знам,толкова сте вмаичен/а в скъпи дрънкулки че ми става смешно 🙈.Написала съм пазарна икономика и реклама да накараш богатите да плащат за глупости. В случая говорим за френско качество шито и с материал от тук не в Китай,Виетнам...дори и по неизвестни марки са с качеството .Имам и аз малка колекция и какво да не съм по различна от другите, даже по глупава че са вложени пари за такива неща. Имаме си и една баронеса живее в замък близо да нас,никога не съм я виждала да ходи със скъпи неща ,кара старичко пежо на 10 г и често с колело идва да си купува багети от хлебарницата.Мъжа и известен писател и той има пари но не са комплексари ,има и други богати французи така.Ако сте жена на мъжа ви душа му е яка с вас ,Бон кураж!
  • 30 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пич":

    Пробвала така да го разделя големият камък има линия но не става,а кристалите се виждат леко от едната страна. Търся начин да го отворя/разделя майсторски да не начупя всичко.Много тънкости има които не разбирам все още.Въпреки че ми е едно от хобитата,в планина по малко ходим и за малко около море ,океан имам опит .

    Коментиран от #31

  • 31 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Не се обезкуражавайте ! Опита идва с проба - грешка ! Следвайте това , което душата ви иска , и което ви прави щастлива и удовлетворена , като ви измъква от ежедневието ! Човек е духовно същество , и душата също има нужда от храна , не само тялото ! Когато човек има хоби , което го съединява с природата , това е идтински и духовен човек ! Знам какво ви казвам , защото съм извъреял пътя на материалното , и това спря да ме прави щастлив ! Пример - ако си купиш автомобил или часовник , това те прави щастлив за кратко , но после ти става скучно и виждаш следващия модел ! Тоест , това те заробва , а не е истинско щастие. Истинското щастие е само в живите хора , които те обичат !
  • 32 Камилла

    0 0 Отговор
    🍓 Г­о­­­р­­­е­­щ­­­и­ ­м­­о­м­­и­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и ­­­о­­ч­­­а­­­к­­в­а­­т 👉 ­𝗡­­­𝗨­­𝟮­­­­𝟭­­.­­­𝗙­­­­𝗨­­𝗡