Last news in Fakti

23 Април, 2024 23:30 794 11

Важните новини във ФАКТИ на 23.04.2024 г.

  • държавен департамент-
  • елена йончева-
  • ружа райчева-
  • антоанета цонева-
  • росен карадимов-
  • бойко рашков-
  • комисия по отбрана-
  • кънчо стойчев-
  • росен христов-
  • стефан софиянски-
  • атанас зафиров-
  • пп-дб-
  • съд-
  • ецтп-
  • адриан антонов-
  • александър симов-
  • турски поток-
  • фалшиви регистрации-
  • димитър главчев-
  • парламент-
  • цик-
  • ангел джамбазки-
  • иван гешев-
  • президентство

Transparency International България твърди, че липсата на прозрачно използване на публичните ресурси, атаките срещу гражданското общество и нерегламентираното лобиране в законодателната власт са фактори, допринасящи за корупцията

Важните новини във ФАКТИ на 23.04.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

US-Държавният департамент: Съдебната и здравната системи, и полицията са най-силно корумпираните в България

Съдебната система, здравната система и полицията са най-силно корумпираните институции в България. Това се посочва в доклада за състоянието на човешките права в България за 2023 година на Държавния департамент на САЩ, публикуван на официалния уебсайт на американското външно ведомство, цитиран от "Фокус".

Елена Йончева: ДПС ми дава свободата да продължа да водя своите битки. За това и приех номинацията

Приемам номинацията като оценка за всичко, което съм свършила в Европейския парламент за България. Смятам, че аз успях за последните 5 години да направя пробив по различни теми. Бих приела покана от партия, която ми дава свободата да продължа да водя своите битки. Преди три дни ми се обади г-н Пеевски. Той ми направи това предложение, а аз му казах, че трябва да помисля. Казах, че ще приема, ако имам свободата да бъда това, което винаги съм била. Това каза евродепутатът Елена Йончева, цитирана от Нова телевизия.

Ружа Райчева: Нинова не крие страха си от Ваня Григорова. Лошото е, че лявото се е разпарчетосало

"Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия".

Антоанета Цонева: Бяхме повели страната в правилната посока, а в момента спираме

Успех за нас е, че запазваме устойчива тази коалиция, с която бяхме в управлението. Това каза в "Още от деня" по БНТ депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева по повод подписаното от лидерите на коалицията споразумение за общо участие на предсрочните парламентарни избори и европейските избори, съобщават от novini.bg.
За нас стратегическата цел е да можем да защитим важните за нас приоритети, искайки отново доверие от избирателите. Тези приоритети са благосъстоянието на хората, повишаване на техните доходи, върховенство на закона и конкурентна среда, която може да модернизира страната. За 2023 г. чуждестранните инвестиции нараснаха с 30% до близо 7 млрд. лева. Бяхме повели страната в правилната посока, а в момента спираме, заяви Цонева.

Росен Карадимов: ББР е уникален пазарен инструмент на държавата в правенето на национални политики

Властта никога не ме е изкушавала и хората, които добре ме познават, го знаят. Ако има управленско предизвикателство то е, че ББР е ключова структура в рамките на Министерство на иновациите и растежа (МИР). МИР е министерството, което внася в Министерски съвет стратегията за развитие на банката. Опитът от 1,5 г. да обясним, че банката е уникален пазарен инструмент на държавата в правенето на национални политики остана неразбран. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg.

Рашков обясни срещите си със Стефан и Марин Димитрови: Бяха мои информатори

Обвинените за контрабанда и пране на пари Стефан и Марин Димитрови са били информатори на Бойко Рашков по времето, когато е бил вътрешен министър. Това стана ясно от изслушването му в парламентарната комисия, занимаваща се със скандала в Агенция "Митници", съобщават от Нова телевизия.

Комисията по отбрана и на второ четене одобри скок на заплатите на военните с 30%

По-високи заплати за военнослужещите от следващата година прие и на второ четене парламентарната Комисия по отбрана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предават от БТА.
В края на миналата седмица поправките бяха одобрени в пленарната зала на първо четене и предвиждат от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите да се повишат средно с 30%.
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година. Така основното месечно възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за офицери - не по-малко от 1,2; за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0. Министърът на отбраната със свой акт ще определя базата за размера на възнагражденията, приеха депутатите от комисията.

Кънчо Стойчев: Няма как избирателят да не накаже ПП-ДБ за това "прекрасно управление"

Не виждам нищо фатално, че ще се съчетаят тези два поста, въпреки че решението не е популярно. Не можем от самото начало да бъдем песимисти, все пак става дума за 2-3 месеца управление. Това заяви в ефира на NovaNews социологът Кънчо Стойчев на въпрос дали Димитър Главчев ще успее да съчетае постовете на премиер и на външен министър.
За предстоящите избори на 9 юни Стойчев подчерта, че „няма безсмислени избори“ и те винаги се явяват разумно решение, когато има политическа криза, съобщават от novini.bg.
Може да се наложи наесен отново да отидем на избори, но това е по-разумният вариант от този да се избиваме помежду си, посочи социологът и добави, че трудно вече ще се формира парламентарно мнозинство само с две партии.

Росен Христов: Не съм подписвал договора с „Боташ“. Дори и да го подпиша, отсреща няма да го приемат

Не съм подписвал договора с „Боташ“. Дори и да го подпиша, отсреща няма да го приемат, защото знаят, че договорът е валиден само с подписа на представляващия „Булгаргаз“. Подписвал съм неща от порядъка на отчети за срещата - кой е присъствал, какво се е говорило. Това не са обвързващи документи. Това обяви бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV, цитиран от novini.bg

Софиянски: Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а кой ще прави изборите в чужбина

Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а за това кой ще прави изборите в чужбина. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер и бивш кмет на София.

Атанас Зафиров: Ваня Григорова използваше БСП за лични амбиции. Стана съпричастна на модела на ГЕРБ

Когато се появи възможност да управляваме, веднага се появяват и дубликати - "спасители" и "месии". Ваня Григорова е пример за опит за превземане на партията отвътре, поредният неблагодарник, използвал БСП за лични амбиции. Тя стана съпричастна на модела на ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването „Пресечна точка”.
„Нагледахме се през годините на хора, използвали БСП като ракета носител, за лични амбиции. Много бързо след това забравяха на какво дължат успехите си. Григорова е класически такъв пример, и то пресен. Тя много бързо ще разбере, че без подкрепата на БСП резултатът ѝ ще бъде различен. За няколко месеца четири пъти излъга избирателите си. Обещаваше да вдига заплатите, но най-напред вдигна своята”, посочи той.

ПП и ДБ отиват заедно на изборите на 9 юни, подписаха коалиционно споразумение

Лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха споразумение за общо участие на предсрочните избори за народни представители и изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.
„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ се явяват заедно на избори за трети пореден път. Коалицията се доказа като устойчив формат, който обединява гласовете на цялата демократична общност, се казва в прессъобщение, изпратено до медиите.

Съдът остави в ареста Габриела Пеева, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Обвиняемата за убийството на Пейо Пеев - Габриела Пеева поиска промяна на мярката си за неотклонение. Сега тя се намира в ареста. По собствено желание тя не присъства в съдебната зала днес, съобщи Нова телевизия.

ЕЦТП: АПИ и МРРБ отново защитават частни интереси за сметка на живота и здравето на хората

Както е известно, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) е сдружение в обществена полза. И от учредяването си през 2020 година не спира да работи за подобряване на пътната безопасност у нас.

Адриан Антонов помел Ани и Явор със скорост от 106 км/ч

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Адриан Антонов, който прегази Анна-Мария и Явор на пешеходна пътека. На 8 май 2023 г. Адриан Антонов блъсна и уби на място младите влюбени на столичния булевард „Сливница“ късно вечерта, докато пресичали.

Александър Симов за Елена Йончева: Кукла на конци на Пеевски. Всичките ѝ каузи са театър

"Елена Йончева удари моралното дъно. Още ми е трудно да го повярвам. Не искам да го вярвам, но думите ѝ са пред очите ми - тя приемала номинацията на ДПС като признание за свършената от нея работа. И ми стана болезнено ясно, че ще я видим като кандидат от тяхната листа. Но това е неин проблем. Морален, етичен, политически, но неин". Това написа на страницата си във Фейсбук бившият депутат от БСП Александър Симов.

Венко Сабрутев: Каузата "Турски поток" обедини ГЕРБ, ДПС и БСП

ГЕРБ, ДПС и БСП координирано саботираха заседанието на временната комисия за "Турски поток".

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи разкри МВР

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.

Главчев прие и поста министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев прие поста министър на външните работи от Стефан Димитров.

Депутатите от Комисията за "Турски поток" се скараха още при обсъждането на дневния си ред

Първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналата "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток", започна със спорове за дневния ред, съобщи Нова телевизия.

ЦИК: Заявленията за гласуване в чужбина са до 14 май

Заместник-председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) и говорител Росица Матева заяви, че от събота, 20 април районните избирателни комисии са започнали своята работа по организация на изборите по съответните изборни райони.

По отношение на гласуването на извън страната е обявен списъкът на държавите и местата, където ще бъдат образувани избирателни секции. По думите на Матева това са 60 държави, 786 места са посочени, като най-много места са в Турция - 160 и Великобритания - 131, Германия - 122, Испания - 64 и САЩ - 43.

"В 12 часа на обяд бе активирана възможността на избирателите, които ще гласуват извън страната, да подават заявление за гласуване в чужбина и вече повече от 150 заявления са подадени и потвърдени", каза тя.

Ангел Джамбазки: Да помогнем да се върне националната ни идентичност

"Гласувайте на 9 юни, за да помогнете да се върне националната ни идентичност и националната ни ценност", за това призова от Страсбург пред NOVINI.BG евродепутатът Ангел Джамбазки.

ЦИК: 18 партии и коалиции са подали документи за участие в изборите до момента

18 партии и коалиции са подали документи за участие в изборите 2 в 1 до момента. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на предстоящите избори 2 в 1, предаде "Фокус".

До момента десет партии и осем коалиции са подали документи за участие на предстоящите избори. От тях са регистрирани пет партии и две коалиции.

Тандемът Иван Гешев - Весела Драганова иска "да размърда ситуацията в тази държава"

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми, по които им съвпадат идеите:

България може да кандидатства за домакинство на олимпийски младежки зимни игри

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри, но за успешната ѝ кандидатура са необходими последователни и обединени усилия от страна на изпълнителната власт, на спортните дейци, медиите, екологичните организации и обществото, пише travelnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол