Last news in Fakti

23 Април, 2024 14:04 1 414 8

Хлебарки-киборги ще бъдат тествани в спасителни операции (ВИДЕО)

  • хлебарки-
  • спасителни акции-
  • киборги-
  • технологии

Изследователите оборудват мадагаскарски хлебарки с „раници“, които им позволяват дистанционно да контролират насекомите чрез компютър

Хлебарки-киборги ще бъдат тествани в спасителни операции (ВИДЕО) - 1

Служители от Технологичния университет Нанянг в Сингапур представиха рояк хлебарки-киборги, контролирани от разстояние и способни уверено да вървят към целта на пясъчен тестов участък. Учените са уверени, че в бъдеще тази технология може да намери приложение в операции по търсене и спасяване.

Изследователите оборудват мадагаскарски хлебарки с „раници“, които им позволяват дистанционно да контролират насекомите чрез компютър. „Раниците“ предават команди чрез електроди от двете страни на сетивните органи на хлебарките, като им казват в коя посока да се движат.

Авторите на експеримента успяват да контролират поведението на стадо от 20 хлебарки-киборги, принуждавайки ги да се движат в една посока. Като част от тестовото „пътешествие“ софтуерът назначи няколко хлебарки за водачи – те бяха последвани от останалата част от групата.

И въпреки че хлебарките са просто насочвани наляво или надясно, те все пак уверено намират начини да избегнат препятствията. В някои случаи те дори помагат на своите другари, които са се обърнали по гръб, обръщайки ги обратно.

Според авторите на експеримента такава група може да се използва при операции по търсене и спасяване след природни бедствия, както и за измерване на екологични показатели. Авторите на идеята искат да стигнат още по-далеч и да използват раци киборги за бъдещи операции. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    10 1 Отговор
    Горките хлебарки. Вече и на хора ще слагат в мозъците. Въпросът е кога ще е принудително и после тип зомбита. Само ще се разправя за демокрация.
  • 2 Няма ли как

    1 6 Отговор
    Стадо такива хлебарки заредени с тротил да бъде изпратено в спалнята на Путин ?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 опаа

    1 0 Отговор
    Задава се контролирано от аи заразяване на ненабодени чрез естествени вредители по неестествен метод. Случайност, не мисля.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.