Last news in Fakti

20 Април, 2024 18:03 1 401 7

Рекорден брой бежанци преминаха за последните 24 часа от Мианмар в Тайланд

  • мианмар-
  • тайланд-
  • бежанци

Броят им надхвърля 1200 души

Рекорден брой бежанци преминаха за последните 24 часа от Мианмар в Тайланд - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 1200 бежанци от Мианмар са пресекли границата с Тайланд за последните 24 часа поради въоръжена конфронтация между правителствените сили и етническите екстремисти, съобщи вестник Matichon.

Според изданието, бойните действия се водят на територията на Мианмар в района на граничния град Миавади, съседен на Мае Сота в провинция Так. Въоръжените сили на Мианмар използваха бойни хеликоптери и изтребители МиГ-29, за да нанесат удари срещу екстремистите.

Телевизионният канал Thai PBS съобщи, че Кралските военновъздушни сили на Тайланд са изпратили два изтребителя F-16 да патрулират границата между Тайланд и Мианмар в провинциите Так и Mae Hong Sleep за предотвратяване на разпространението на враждебни действия в Тайланд.

Никондет Фалангкун, генерален директор на Департамента по информация и говорител на Министерството на външните работи на Тайланд, каза в събота, че тайландските органи за сигурност са в повишена готовност поради ескалацията на ситуацията на границата Тайланд-Мианмар.

Военните на Мианмар премахнаха цивилното правителство на 1 февруари 2021 г. въз основа на конституционна клауза, според която армията е негов основен гарант. Те обвиниха в мащабна измама в полза на Националната лига за демокрация на парламентарните избори през ноември 2020 г. Страната потъна в граждански конфликт, жертвите на който според правозащитници са над 6000 души. Според ООН около 2 милиона жители са били разселени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Никои не Емигрира от Добро

    Коментиран от #3

  • 2 Поредната война

    4 0 Отговор
    Предизвикана от империалистите
  • 3 Украинец

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Прав си ,и ние бягаме от рускиййй мир
  • 4 Поредната война

    3 0 Отговор
    Предизвикана от империалистите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.