Last news in Fakti

19 Април, 2024 13:33 718 12

Орпо: ЕС трябва да помогне на Финландия да предотврати пристигането на мигранти от Русия

  • финландия-
  • петери орпо-
  • европейски съюз

Миналата година Финландия затвори напълно дългата си граница с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия

Орпо: ЕС трябва да помогне на Финландия да предотврати пристигането на мигранти от Русия - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес финландският премиер Петери Орпо заяви, че Европейският съюз трябва да предприеме мерки, за да помогне на Финландия да предотврати наплива на мигранти от Русия, предаде Ройтерс и БТА.

"Подготвяме собствено законодателство, но се нуждаем също от мерки от страна на ЕС", каза Орпо, след като посети границата с Русия заедно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата са прелетели с хеликоптер над погранични райони по руско-финландската граница, съобщи Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс", цитирана от ТАСС.

Тя уточни, че е пристигнала в Лапенранта, "за да посети финландската граница и да направи оценка на ситуацията". По думите на Фон дер Лайен, ЕС в момента преживява "напрегнати времена" и трябва да гарантира сигурността на "външните си граници срещу хибридни заплахи".

Председателката на ЕК публикува и няколко общи снимки с Орпо от борда на хеликоптера.

Миналата година Финландия затвори напълно дългата си граница с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, като обвини Москва, че използва бежанците като оръжие срещу Хелзинки и ЕС - нещо, което Кремъл отрича.

Следвайки примера на реакцията на Полша и Литва по границата им с Беларус, финландското правителство подготвя закон, който да позволи на граничните служители да връщат кандидати за убежище, идващи от Русия. Според финландски медии границата с Русия ще бъде затворена, докато съответният закон не бъде приет. Очаква се законопроектът да влезе за гласуване в парламента през април, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 0 Отговор
    ТЕ СА СЕ ЗАСИЛИЛИ НА ОПАШКА ЧАКАТ
  • 2 Глюпости ,

    2 3 Отговор
    В русия всичко е цветя и рози ... И Херань .. 🤭😁
  • 3 колчо

    8 2 Отговор
    АКО КЬОВЕШИ Е НА МЯСТО ТАЯ ТРЯБВА ДА Е У ПАНДЕЛАТА АМА И НА КЬОВЕШИТО И ЗАТВОРИХА УСТАТА
  • 4 хххх

    10 1 Отговор
    Че защо да ти помага на тебе и продажната ти власт? Соропсия такава!
  • 5 СМИ

    15 1 Отговор
    Граничните селища на Финландия са запустели без руски туристи, фирми фалират, транспортни и туристически бизнес затвори.Хранит стоки и заведения закриват, според финландски медии.Но обикновения човек кой го пита?
  • 6 Пеперуда

    10 2 Отговор
    Значи сирийци и сомалийци може да приема, но рус наци - не? А като се замисли човек, защо им е на рус наците да емигрират във Финландия. Въобще големи глу пости се пишат.
  • 7 Шизофреници

    4 1 Отговор
    Първо: що не продължавате да взимате пари от Сорос, а вече от ЕС?

    Второ: отворете картата и изберете други имена на емигрантите. Сомалия и Афганистан ги намерете къде са и ще ви просветне грешката.

    Трето: забавно. Наудпихте ли се яко? Само питам за един приятел, който е с деменция и не се сеща къде е изхода, но си пада по меки детски дпуета все още.
    До ноември трябва да сте в тази поза, пък дано на изборите спечели Тръмп, за да си починете.
  • 8 ахахахахаха мигранти е модерно да има

    2 0 Отговор
    навсякъде . има мрежи с трафиканти и каналджии . преминават за пари . това са най-ниските нива на мафиата , а клановете на мафията прибират процент от трафикантите . Един мигрант може да обиколи света 2-3 пъти .
  • 9 факуса

    1 1 Отговор
    хи хи,нъл сте велики натювци,що ви е помощ
  • 10 Кака Фина

    1 1 Отговор
    Ние тука у Финско сме най-щастливи защото Нато ни пази от тия натрапници и убийци, който ни атакуват с всякакви добре оборудвани велосипеди , някои дори са пеш, у ас, 250 юнака ни нападнаха!
  • 11 Колю Умников

    1 1 Отговор
    Още едно доказателство, че всички управляващи в момента работят заедно за великото смачкване на разглезения евро-гражданин! Трябва им на управляващите във Финландия някаква залъгалка за суомитата и Кремъл им осигурява няколко стотин източни героя, които се туткат по границата за пред камерите и местният плебс рупа тревица
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: