Last news in Fakti

18 Април, 2024 17:07 2 724 4

Търси се алтернативен маршрут за износ на петрол

  • казахстан-
  • петрол-
  • износ

За момента Казахстан не вижда пълноценна алтернатива на маршрута за износ на петрол през Каспийския тръбопроводен консорциум

АСТАНА, 18 април. /ТАСС/. Министерството на енергетиката на Казахстан не вижда пълноценна алтернатива на маршрута за износ на петрол чрез Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), съобщиха от пресслужбата на ведомството.

По-рано пресслужбата на Министерството на енергетиката съобщи, че КТК полага всички усилия, за да поддържа графика за доставки на казахстански петрол за износ по време на наводненията в района на Атирау.

"Днес, в краткосрочен план, няма пълноценна алтернатива, която да замени маршрута за износ на КТК, тъй като от общия обем на износа от 70,5 милиона тона по маршрута на КТК, износът възлиза на 56,6 милиона тона, или 80 %”, обясниха от Министерството на енергетиката.

В същото време беше отбелязано, че като част от изпълнението на заповедта на държавния глава за разработване на допълнителни маршрути за износ е създадена работна група за разработване на Транскаспийския международен транспортен маршрут с участието на заинтересовани държавни органи и фирми. Така през юни 2023 г. казахстанската компания Kazmunaigas (KMG) и Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) подписаха меморандум за стратегическо сътрудничество за транзита на казахстански петрол през територията на Азербайджан. Страните се договориха да транспортират казахстански петрол по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в размер на 1,5 милиона тона годишно.

„Въпросът се обсъжда с азербайджанската страна за разглеждане на възможността за транспортиране на казахстански петрол по петролопровода Баку-Супса в обем до 5 милиона тона годишно. През март 2024 г. беше подписано споразумение между KMG и SOCAR за постепенно увеличаване на обема на транзита на казахстански петрол през Република Азербайджан. След преговорите азербайджанската страна изрази готовност да увеличи обема на приемания казахстански петрол до 2,2 милиона тона годишно“, обясниха от пресслужбата.

В допълнение, ведомството припомни споразуменията между Казахстан и германската и руската страна за транспортиране на казахстански петрол през системата на Транснефт PJSC. в Германия. „Страните се споразумяха относно техническата възможност за транспортиране на казахстански петрол през системата Дружба до 2024 г.“ в посока петролната рафинерия Shwedt в същите обеми до 1,2 млн. тона годишно“, посочват от министерството.

КТК е тръбопроводна система, свързваща Казахстан с морско пристанище близо до Новоросийск, където петролът се зарежда на танкери за изпращане до световните пазари. Дължината на тръбопровода, свързващ нефтените полета на Западен Казахстан с морския терминал в Новоросийск, е 1511 км. Морският терминал на КТК е оборудван с дистанционни съоръжения за котвена стоянка, които позволяват безопасно товарене на танкери на значително разстояние от брега, включително при неблагоприятни метеорологични условия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    8 3 Отговор
    Това "дистанционно съоръжение за товарене" се нарича Буйов терминал" , нещото , което щеше да бъде построено в Бургаския залив за нуждите на проектите Бургас-Александруполис и АМБО, но на власт през 2010 г. дойде главния кукловод на България.
  • 2 Може да се запознаеш

    0 0 Отговор
    С документите подписани от господин президента и енергийния министър Христов. За разширяване на терминала край стара Загора и превръщането му в втори инвестиционен терминал за газ. Инвеститори от Азербеджан , Сърбия Гърция. Както за реверсивния петролопровод Бургас и Александрополис. А за Казахстан МОЖЕБИ добре да размяна на количества и износ към Русия , Азербеджан може би към Китай.
  • 3 Може да се запознаеш

    0 0 Отговор
    С документите подписани от господин президента и енергийния министър Христов. За разширяване на терминала край стара Загора и превръщането му в втори инвестиционен терминал за газ. Инвеститори от Азербеджан , Сърбия Гърция. Както за реверсивния петролопровод Бургас и Александрополис. А за Казахстан МОЖЕБИ добре да размяна на количества и износ към Русия , Азербеджан може би към Китай.

  • 4 Юлия

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­­м­и­­ч­­е­т­а­ ­в­­и ­­о­ч­а­­­к­в­­­а­­­т 👉 ­­­𝗡­­­𝗨­­𝟮­­𝟭­­.­­𝗙­­­𝗨­­­­𝗡