Last news in Fakti

18 Април, 2024 13:17 5 001 114

Отчетохме най-високата динамика в историята на жилищния пазар

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Първото тримесечие на 2024 година отчете ръст от 7% при апартаментите

Отчетохме най-високата динамика в историята на жилищния пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

Динамично. Така с една дума може да се опише първото тримесечие на 2024 г. на пазара на жилища в София. „Бяхме свидетели на едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари. През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в голяма степен беше очаквано с оглед на все още ниските лихвени проценти по кредитите, растящите доходи, забавянето на инфлацията и темпа на нарастване на цените на имотите от една страна и очакваното ни приемане в еврозоната от друга“, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

“Същевременно, тази нова динамика допринесе за ускоряване на нарастването на цените след забавяне в края на 2023 г. Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където ръстът в края на 2023 г. беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%“, допълва тя.

Все още няма никакви индикации за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвените проценти. Това стимулира както търсещите собствен дом, така и тези, които искат да се сдобият с втори дом или ваканционно жилище.

Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 2.54% през февруари, което е съпоставимо с нивата от началото 2023 г., а при евровите кредити дори има спад на лихвения процент и той вече е под 3%. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Регистрираният ръст през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база.

Дву- и тристайните апартаменти са най-търсени и доминират пазара. Делът на закупените двустайни апартаменти е 57%, а на тези с три стаи – 40%. Отчита се спад в търсенето на големи имоти, което се появи след пандемията.

„Факторите, които влияят върху жилищния пазар, все още имат благоприятно въздействие. Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това дава отлични условия за инвестиции в недвижими имоти“, каза Стойкова.

Забавянето на инфлацията отслаби и ефекта ѝ върху пазара, но нейното място заеха страховете и опасенията от приемането ни в еврозоната и как това ще се отрази върху цените на имотите и спестяванията на хората.

„Всичко това ни кара да мислим, че търсенето ще остане голямо и в резултат ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%. Като цяло обаче имотният пазар остава добре балансиран и дава възможности за сключване на добри сделки и през 2024 г.“, заключават от компанията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    46 13 Отговор
    Как няма да има динамика след като жилищните кредити растат с 50 пр. А на годишна база
    В София вече 66 пр . от сделките са с кредит!
    Някои хора забравят обаче че трябва да връщат освен лихвата и главницата която е силно раздута от балонните цени на имотите. Или просто вярват че ще продадат на още по високи цени след няколко години.

    Успех на тези хора!

    Коментиран от #14

  • 2 Аз Кочо

    36 14 Отговор
    "Всичко това ни кара да мислим, че търсенето ще остане голямо и в резултат ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%. Като цяло обаче имотният пазар остава добре балансиран и дава възможности за сключване на добри сделки и през 2024 г.“, заключават от компанията."

    Като цяло това са едни добри пожелания!

    Няма пазар който да върви само в една посока.
    Гравитацията винаги връща нещо хвърлено към небето обратно на земята.

    Колкото по високите хвърлено толкова по големи са щетите при падане.

    Коментиран от #25

  • 3 Тръпчо

    36 6 Отговор
    В Полша която е една от трите страни в Европа без традиции при фиксираните лихви, те бяха на нивото на тези в България допреди два месеца
    В момента там лихвите са скочили тройно и вече са около 7-8 процента. В България лихвите са на минимум тоест от тук на там те ще вървят нагоре.
  • 4 Манолов

    14 5 Отговор
    "растящите доходи"

    Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта

    Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой".

    Млад човек в момента, който владее добре поне 1 чужд език, може да очаква между 1200 и 1400 лв. брутна стартова заплата. Далече е от тези желани 2000 лв. нетна заплата".

    По думите му средната заплата в IT сектора е 5040 лв. Тя върви към задържане и замразяване, каза Първанов.
  • 5 аФторке

    15 8 Отговор
    с постоянното публикуване на лъжлива информация си натрупваш много лоша карма, всичко се връща на тоя свят, за едните пари си се продала на рогатия

    Коментиран от #6

  • 6 Не е само тя

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "аФторке":

    Брокери, инвеститори/строители, банки, медии, "специалисти" имотни, всички ще връщат за това, че подлъгаха стотици хиляди млади семейства да се заробят с огромни кредити срещу гипскартон на балонни цени
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дам

    20 16 Отговор
    Стига се пускали такива статии , че кочовците вече не знаят какви глупости да пишат за да си оправдават некомпетентните прогнози последните няколко години. Пукат балони, пукат и накрая и цените много по високи и сделките повече.
    Гледам , че кочовеца пак се прави на остроумен, че 66% в София били с кредити... Абе кочовец, знаеш ли това какво показва, че над 30% от покупките са без стотинка кредит. Пълно е с хора спеситили по 200К евро. Толкова вече вървят апартаментите в София.
    За сравнение в богатите страни над 90% от покупките са с кредити.
    Значи в София има много повече богати хора независими от банките и не мислещи как ще връщат заеми, отколкото в богатите страни.
    България има ръст от 29% и в продажбата на новите автомобили.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 смях

    19 12 Отговор
    Кочо и 50 лайкчета да си сложиш и с десет различни ника да пишеш тук, нищо не променяш, оставаш си в детската и се молиш да добавката от сто кинта за Великден на родителите си.

    Коментиран от #24

  • 10 анонимен

    13 9 Отговор
    Така като гледам снимката този блок е строен преди двайсетина години. През 2004 година цените в София бяха около 250 долара за квадрат. В момента цените са 7 пъти по високи. Или целия блок като са го строили е струвал около 500К долара, а в момента за толкова може да купиш два апартамента в него.
    Гаражите вървяха по 5 хиляди долара, в момента вървят по 40 хиляди евро.
    Ако обаче тогава някой е преценил, че вместо да си купи апартамент е хубаво да си купи нова хубава кола за 25 хиляди долара в момента , тази кола се е обезценила с 90% и най много да му я изкупят за вторични суровини и да му дадат 1000 лева.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цената на барел през последните 30 г.

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Ето как се движи цената на петрола през годините. Няма нищо общо с инфлацията ха ха ха
    Просто ти вуи си неук и не разбираш

  • 13 Тръпчо

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "дам":

    Капитал

    16 февруари 2024 06:10

    "Без земеделските имоти делът на ипотеките от сделките в страната достига 38.4%, а в София гони 66%."
  • 14 Защо бе кочо...!

    10 12 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    Кочо, защо не се нучиш да пишеш, ами правиш неудачни опити? Къде и кога си учил? Не се пише "по високи цени", а по-високи цени. Ако и това не знаеш, то какви прогнози се опитваш да твориш?

    Коментиран от #23

  • 15 Мен

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    "Нищо няма да се промени хора, разберете го ! Балони, цени, пукане, вече имало повече предлагане, имало празни имоти .... нямало кой да ги купи ..... ХА-ХА-ХА !"

    То се промени, но ти живееш в паралелен свят братле!

    Пълен, тотален крах и абсолютна икономическа, социална и банкова катастрофа в Швеция. Там вече банкрутираха десетки строители. В Стокхолм цените на жилищата за 12 месеца са се сринали с 22%. Ситуацията във Франкфурт също е трагична – 16% тотален срив. В Торонто има срив от 20%, в Амстердам – 14%, в Лондон – 14%, в Мюнхен – 14%, в Сан Франциско – 11%, във Ванкувър – 11%, в Сидни – 11%, във Варшава – 9%. Стабилни дестинации като Хонконг също имат 7% спад. и т.н
  • 16 Статистик

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "дам":

    "Значи в София има много повече богати хора независими от банките "

    Близо половината домакинства в България имат на депозит средно по 170 лева, докато богатите домакинства са малко под един процент и държат в банките между 100 000 и 1 милион лева.

    Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки.

    Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум

    Справка от данните на БНБ показва още, че 7 % от домакинствата имат депозити между 2200 и 5000 лева, около 20 на сто – между 5000 и 100 000 лева и едва 0,8 % между 100 000 и 1 000 000 лева. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лева, са едва 0,01 на сто от всички домакинства у нас,
  • 17 др.Бонев

    15 8 Отговор
    Вземат се скъпи кредити от ЕС и се раздават у нас на ниска лихва да помпят балона.И тая схема ще приключи скоро,като се има в предвид прираста и мижавата икономика.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    "Гаражите вървяха по 5 хиляди долара, в момента вървят по 40 хиляди евро."

    Всичко върви толкова колкото е готов да плати продавача другото е брокерски мечти и копнежи!
  • 20 Георги Ангелов

    12 3 Отговор
    Новият рекорд на жилищните кредити през февруари е "още въздух в балона", предупреди икономист

    Обемът на отпусканите ипотечни кредити от банките у нас расте силно в началото на годината както по обем, така и по брой, сочат данни на БНБ и на Агенцията по вписванията. Това се случва на фона на предупреждения на икономисти, че експлозивният растеж на жилищните кредити няма връзка с реалната икономика и нормалното развитие на жилищния и строителния пазар.

    По данни на БНБ през февруари 2024 г. са отпуснати нови жилищни кредити за 746,5 млн. лв. От тях само 164 млн. лв. са рефинансиране на съществуващи кредити, а новите жилищни заеми са на обща стойност 582,5 млн. лв. Това е ръст със 71% спрямо февруари 2023 г., който е почти два пъти по-бърз от покачването с 38,2% през януари, когато банките в страната отпуснаха нови ипотечни кредити на обща стойност 430 млн. лв.

    Динамиката на ипотечния пазар е подхранвана от ниските лихви по жилищните заеми - по данни на БНБ за февруари средната лихва на новоотпуснатите кредити в лева дори леко се е понижила до 2,54% спрямо 2,57% през януари.

    „Това не е просто експлозивен растеж на жилищните кредити, но и продължаващо рязко ускорение на растежа. Отново няма никаква връзка с реалната икономика и с нормалното развитие на жилищния и строителния пазар. С две думи балонът се надува и ако това наливане на пари на имотния пазар продължи, нещата няма да свършат добре“, предупреди отново миналата седмица Георги Ангелов, ста
  • 21 ОПГ Имотна мафия

    9 4 Отговор
    в заверата са банки и инвеститори, с ненормално ниски временни лихви подвеждат наивни купувачи, като впоследствие ще вдигнат лихвите и ще им оберат имотите като зрели круши.
  • 22 Колко е забогатял българина

    5 1 Отговор
    През 2023 г. 90.5% от домакинствата в България са живели в жилища, построени преди 1990 г. От тях 73.6% са изградени в периода 1961 - 1990 година. Преди 1961 г. са построени 16.9%, а след 1990 г. - 9.5% от жилищата. Това сочат последни данни на Националния статистически институт (НСИ).
    В собствено жилище живеят 87.9% от домакинствата, а 7.8% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем живеят 4.3% от наблюдаваните домакинства - 3.7% на свободен и 0.6% на общински наем. Второ жилище притежават 8.8% от домакинствата. В дву- и тристайни жилища живеят 68.4% от домакинствата в страната (74.4% в градовете и 50.0% в селата). В по-големи жилища (с четири и повече стаи) живеят 19.7% от домакинствата в градовете и 48.0% в селата.

    Гаражи имат 20.3% от домакинствата в страната (16.5% в градовете и 31.8% в селата).
  • 23 Аз Кочо

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Защо бе кочо...!":

    Когато си н а а к Ъ н по всяка тема е нормално да търсиш под вола теле, хахаха
    Това тук не е издателска къща а обикновен форум.

    За съжаление когато съм ти поправял правописните грешки често съм бивал затриван.

    Ти явно си с привилегии!

    Коментиран от #112

  • 24 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "смях":

    Остави телефоните на Страхил и другите кУфражисти! Смешен ставаш с тия плюсчета дето си цъкаш по 7 за 32 секунди! Хо хо хо
  • 25 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Въпросът е, след колко време ще се обърне пазарът? След година ли, след десет ли, или след петдесет?

    Коментиран от #27, #29, #30

  • 26 Футуролог

    10 4 Отговор
    Старото строителство тип панелка ще поскъпва и има защо. Новото строителство особено в София , ще фалира. Има причини - не е проверено от Рихтер, цената не отговаря на качеството, инфраструктурата и локацията му не отговарят на минимални критерии. Факт. Старите панелни квартали имат повече въздух между блоковето , зеленина , детски площадки, близост до основни цивилизационни точки.
  • 27 Точна дата

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Веднага след изборите, БеНеБе има забрана да вдига лихвата до изборите, след това идва страшния съд
  • 28 Жал ми е

    10 5 Отговор
    За тия дето купиха на балон цени, ша си апят гъ..

    Коментиран от #33

  • 29 Мен

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Наблюдавай лихвите и възбраните и ще разбереш кога.
  • 30 Сарасвати

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Мани го да си лае едно и също, ние си го знаеме и не му обръщаме внимание

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Сарасвати":

    На а ка ъ н си "умен", няма две мнения! Хихихи
  • 32 дам

    10 7 Отговор
    Кочовците са тотал щета. Нищо не разбират, ама нон стоп пишат глупости. Плашат хората , че щели да им вдигнат лихвите, обаче не ги плашат, че за последните 3 години цените са скочили с 50%, че заплатите са скочили с 30% , а само лихвите по ипотеките си седят на 3% ... Трябва да си много зле да ти бутат пари на 3% лихва при 15% инфлация и ти да викаш не искам, ще чакам да ги събера след 5 години и през това време колкото и да спестяват, все да не им стигат, защото цените да двустайните в София бяха по 60К, а вече започват от 120К

    Коментиран от #34, #78

  • 33 дам

    7 8 Отговор

    До коментар #28 от "Жал ми е":

    И какво да ни е жал за тях, някой от тук пишещите да не си мислят, че цените ще станат като преди 10 години когато заплатите бяха наполовина. През 2015 година масово хората вземаха по 1000 лева заплати, а сега се скъсват от реклами за набиране на ученици за лятната ваканция във веригите . Заплати на ученици дето нямат грам опит по 60 лева на ден за да редят щандовете в магазина. Кеф им да работят по 6 часа , кеф им само август, кеф им цяло лято.
    Няма никакъв балон, защото преди 10 години цените бяха по 800 евро квадрата, ама и заплатите бяха наполовина.
    Спрете да си мечтаете, че ще ви направят заплатите по 3К , а цените на имотите ще станат пак по 800 евро квадрата.

    Коментиран от #35

  • 34 Мен

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "дам":

    Цените на имотите в Западна Европа и Северна Америка скочиха с 40 процента през последните 4 години. Тези в България която е най "богатата страна извън Г7" скочиха с 100 до 350 процента.
    Заплатите в най "богата страна България" скочиха с 50 процента от 2008 насам от 800 лв на 1600 Бруто а цените на имотите в бг са по скъпи от тези в Западна Европа сащ и Канада.
    Ако трябва пак да кача обяви за да спреш да се излагаш!

    Коментиран от #36

  • 35 Аз Кочо

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "дам":

    Ето ти един от скъпите имоти във Марсилия, третия по големина град във Франция след Париж и Лион.
    Очаквам да ми дадеш такава цена за нашият трети град Варна.

    Коментиран от #37

  • 36 дам

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мен":

    Какви обяви ще ми качваш... Ще сравняваш цените до метростанцията на 10 минути от парламента с цени на градчета на 2 часа път от столиците им ли.
    Като ще сравняваш, сравняваш най скъпите в София 3-4К за квадрат около жълтите павета с най скъпите до биг бенд по 20К паунда за квадрат, около Айфеловата кула по 20К евро квадрата.
    Искаш ли да ти пусна обяви за къщи с двор на къщи на час път от София за по 50К с дворове по няколко декара.
    В момента се търсят сервитьорки и бармани за морето и им обещават по 3К доходи и безплатни квартири. Работа за студенти. Да спят по плажа през деня и вече по клубовете и баровете

    Коментиран от #38, #40

  • 37 дам

    9 7 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    Ще провериш ли на какви цени се продават апартаментите в София на Централна гара на 5 минути от метрото. Ако ти е трудно аз ще ти помогна. 1000-1200 евро за квадрата. В същото време в Белград цените на имотите вървят по 2К евро за квадрат, дето нямат метро, няма да влязат в ЕС и след 20 години.

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аз Кочо

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "дам":

    Това аса глупости, онзи ден ми прати сграда в строеж Банишора с фалшивите бг м2 и акт 14.
    Като махнеш м2 които да написани а не съществуват то цената отива на 2000 евро със обзавеждане и довършителни работи. И без акт 16 ххааха
  • 40 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #36 от "дам":

    момента се търсят сервитьорки и бармани за морето и им обещават по 3К доходи и безплатни квартири.

    Що не станеш сервитьор. Ще бачкаш по 20 часа в денонощие и накрая пак ще те врътнат няма да вземеш толкова. Освен това в тези пари да предполагаемите бакшиши. Братле много си наивен!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дам

    9 6 Отговор

    До коментар #41 от "Аз Кочо":

    В Белград само тази година съм ходил 2 пъти, а миналата поне 5 пъти. Компанията за която работя, тя е белгийска и отвори и офис там и редовно ходя там на обучения и съм много наясно с града. В центъра за 1500 евро не може да намериш апартамент да наемеш. Заплатите им в тамошния офис са с около 20% по ниски от офиса в София.
    Забрави ли , че търсенето и предлагането са важни или го повтаряш само когато ти е изгодно.

    Коментиран от #43, #51, #75

  • 43 Аз Кочо

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "дам":

    Браво, надявам се да разбереш какво представлява имотния балон!
    Това е когато доходите на хората са далеч по ниски от ИСКАНИТЕ цени за недвижимите имоти

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дам

    11 6 Отговор

    До коментар #43 от "Аз Кочо":

    Няма имотен балон. Запомни какво повтаряш ти. Има ли кой да го купи, значи е ОК цената. Никой не очаква всеки работещ да може да си позволи дом в столицата на страната. Като му е скъпо в София, гледа в Перник, който е на 20 км от София, ако и там му е скъпо отива в Радомир, добавя още 10 минути за път до София.
    В Белград като си говорих казват, че както е започнала войната в Украйна цените са в космоса. Просто са се изсипали няколко хиляди руснаци за кратко време в града и цените са уау, а в същото време заплатите им са по ниски от софийските.

    Коментиран от #48, #56

  • 47 Аз Кочо

    5 6 Отговор
    Това което се случва в сащ ще се случи и в Белград и в София а именно:

    Продажбите на жилища са сринати от ипотечните лихви. Нови обяви и нарастване на активните обяви. Най-много намаления на цените за всеки март през годините

    Намалението на цените на съществуващи жилища скача до 31,7% от активните обяви, най-високото ниво от 2017 г.

    Намаление на продажбите спрямо март през предходните години (от предпандемичните маршове с удебелен шрифт):

    Активните обяви се покачиха до най-високото ниво от преди пандемията , до 695 000 активни обяви през март, според данни от реалтор В сравнение с март през предходните години:

    Март 2023 г.: +23,5% (зелено)
    Март 2022 г.: +96,3% (черно)
    Март 2021 г.: +57,7% (жълто)
    Март 2019: -37,7% (лилаво)
    Март 2018: -34,9% (кафяв)

    март 2023 г.: -3,7%
    март 2022 г.: -26,4%
    март 2021 г.: -30,6%
    март 2019 г.: -19,9%
    март 2018 г.: -24,0%.

    Коментиран от #50, #100

  • 48 Що е то имотен балон

    10 2 Отговор

    До коментар #46 от "дам":

    Имотният балон се характеризира с "надути" (точно както балон) стойности на недвижимите имоти. Скокът в цените, водещ до тези условия, обикновено е причинен от комбинация от голямо търсене на жилища и нисък капацитет на свободни имоти за продажба на пазара. Други причини за появата на имотни балони включват икономически фактори, сред които са ниски лихвени проценти и лесен достъп до кредит.
  • 49 УниКредит

    9 6 Отговор
    УниКредит": Жилищата в София трябва да поевтинеят с 47%, за да отговарят на доходите.
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинствата
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.

    Бургас отбелязва резултат, близък до средния за страната, където жилищата са достъпни за 30% от домакинствата. Бургас е и градът с най-малко влошаване на показателя за достъпност през 2022 г. спрямо 2021 г. в групата на шестте най-големи градове в страната, за които НСИ публикува данни.

    Коментиран от #101

  • 50 дам

    9 7 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    А знаеш ли , че за да стигнеш от границата до Белград с кола плащаш 13 евро такса. По 7 стотинки на километър . Все едно до Бургас да се плащаше по 25 лева в посока. Ходене до Бургас и 50 лева олекваш. Бензина и дизела и те са с около 15% по скъпи от в България. Тук ако ти е 2.70 литъра, там ти е 3.10 за литър бензин. Отиваш на кафана. Цените са по скъпи от в България. Бирата ти е по 3 евро, ракията по 5, салатите по 8-10 евро.

    Коментиран от #52, #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мен

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "дам":

    Може, но ти казваш че заплатите им са с 20 пр по ниски от нашите!
    Та обявите с смешни цени там, както и тук си стоят като в музей и купувачи няма
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аз Кочо

    6 7 Отговор
    Марсилия Вуе е третия по големина град във Франция.
    Не вярвам да има интелигентен сърбин или българин който да плати 200 к евро за да получи имот в Белград или София вместо такъв в Марсилия!
    Нещата приятел са несравними. Трябва да отидеш в Франция и после да сравниш нещата.
  • 55 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #50 от "дам":

    "Цените са по скъпи от в България. Бирата ти е по 3 евро, ракията по 5, салатите по 8-10 евро."

    Хахаха ами тук таратора е 33 лв бе а имаше един дето беше ял пържола за 600 лв!

    Момче затова.си яж в къщи и така няма да усетиш инфлацията

    Коментиран от #57

  • 56 Тръпчо

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "дам":

    "Няма имотен балон. Запомни какво повтаряш ти. Има ли кой да го купи, значи е ОК цената."

    Цената е ОК докато банката отпуска кредити на 3 пр. Когато вдигне лихвите които са плаващи в бг идват и проблемите.

    Спомни си 2008 до 2016 когато нямаше кредити.
    Всичко се повтаря но в различни нюанси

    Коментиран от #58

  • 57 дам

    6 5 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    хаха,
    абе мозък. Като пържолите са били по 600 как искаш с две пържоли да си купуваш квадрат жилище. Аман от философи.
    Посочените цени от мен са за заведения тип масова употреба, а не някакви изключения. Сигурно и в Белград има такива цени просто не съм ходил да търся кои са им най снобарските места.
    Погледнете, че вече и дачиите станаха по 30К, а се водеха достъпни автомобили. Пежаци, ренаци от 50К за 208 или клио. За електричките няма да говоря , че вървят по 100К, а в същото време искате купчина ламарини които след 20 години отиват на скрап, да струват колкото покрив над главата ти.
  • 58 дам

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Тръпчо":

    Нищо не се повтаря. Минималната заплата през 2008 година когато жилищата бяха станали по хиляда евро квадрата, беше 300 лева в България, а сега е по 3
    Лихвите бяха по 8%, а сега са по 3. И 4% да станат , това ще е тавана, защото и при тези лихви банките в България имат над 20% ръст в печалбите за миналата година. За какво да вдигат ипотеките, като печелят по няколко милиарда само от такси.

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Мен

    8 5 Отговор

    До коментар #58 от "дам":

    Банките навсякъде печелят но лихвите им са в тавана. В Полша която е една от трите страни в Европа без традиции при фиксираните лихви, те бяха на нивото на тези в България допреди два месеца
    В момента там лихвите са скочили тройно и вече са около 7-8 процента. В България лихвите са на минимум тоест от тук на там те ще вървят нагоре.

    Коментиран от #60

  • 60 дам

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "Мен":

    При 3% ипотечни лихви за 2023 година , банките в България имат ръст на печалбата от 65%.

    ....
    Банковата система отчита 64.4% скок на печалбата до 3.4 млрд. лв
    Никой няма да ви вдига ипотеките , като ви прибира една камара с пари при всяко теглене от банкомат или при вноска или каквото и да е било друго.

    Коментиран от #63, #103

  • 61 Мен

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "дам":

    Минималната заплата братле е изкуствено нещо което се регулира от всяко правителство.

    ВАЖНА Е МОДАТА масовата.
    2008 беше 800 лв официално с още под масата.
    Цените на имотите бяха в диапазон 1000 до 4000 евро.
    В последствие заплатата растеше. Сцените на имотите не можах да се възстановят до 2016
    Казал съм ти че си много зле със статистиката.
    Иска ти се но не ти стиска

    Коментиран от #62

  • 62 дам

    7 6 Отговор

    До коментар #61 от "Мен":

    Сега няма под масата нали...
    За съжаление статистиката отчита само официалните неща, а според евростат България е една от първите в сивата икономика с около 30% сива икономика. Тоест ако официално за София заплатата за първото тримесечие е 3К, значи реално е 4К. За разни монтьори, бакшиши, сервитьори, бармани, плочкаджии не говоря. Той може да е с нула лева заплата, ама да е направил миналия месец 2 бани и да е взел 8К и на всичкото отгоре се чака с месеци за такива майстори, защото са претрупани от работа.

    Коментиран от #64, #65

  • 63 Аз Кочо

    7 6 Отговор

    До коментар #60 от "дам":

    Банковата система отчита 64.4% скок на печалбата до 3.4 млрд. лв., благодарение на покачването на лихвите от централните банки

    Но ЕЦБ вече не плаща 4 процент Апо депозитите на търговските банки в нея а 0.

    Просто трябва да приемеш че безплатните пари ги няма вече. Баланса на ецб е минус 2.11 трилиона евро и продължава да намалява.

    Ще дойде момент в който банките няма да имат излишъци. А парите ще са още по скъпи

    Коментиран от #66

  • 64 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "дам":

    Хахахах, отиди и се опитай да си намериш нормална работа с пари под масата. Успех!
  • 65 Аз Кочо

    9 7 Отговор

    До коментар #62 от "дам":

    Умен, колелото се върти.
    Разбери че това печатане на пари свърши.
    Ще има и рецесии след всеки бум.

    Всичко ще си дойде на мястото защото ковид епохата беше аномалия а не правило в икономиката.

    Всички си научиха урока че с печатане на пари няма да прокопсат.
  • 66 дам

    8 5 Отговор

    До коментар #63 от "Аз Кочо":

    Парите били по скъпи при официална инфлация от над 30% за последните 3 години. На всеки 100К лева депозит и при 1% лихви по тях всеки е загубил по 30 хиляди лева покупателна способност.
    Най евтината шкода фабия вече е 40К левас. Събудуте се и пак си помислете колко били скъпи парите.
    Няма как да са скъпи, като се печатат и се хвърлят на вятъра с чували за украйна и къде ли не. Утре в щатите ще гласуват 90 милиарда пакет, В ЕС вече гласуваха 50 миларда евро пакет за Зеленски.

    Коментиран от #67, #68, #70

  • 67 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #66 от "дам":

    Имотите в бг са деноминирани в евро. Тоест еврото е загубило 15 пр. от стойността си. Та значи и имотите и всички активи са загубили от тази девалвация н еврото

    Инфлацията яде покупателната способност на всички активи. Еврото не е актив а паричен знак в който са деноминирани активите(имоти, злато и т.н)
  • 68 Аз Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #66 от "дам":

    Спада н а имотите в Германия с 17 процента казва че цената им деноминирани в евро пада с 17 процента. Тоест еврото поскъпва с 17 процента спрямо цените на имотите в Германия от техния пик.

    Това знание струва пари
    А ти ми дължиш много до тук
  • 69 дам

    7 5 Отговор
    Само един пример ще дам с който ще ме разберат добре всички освен кочовците и ви оставям.

    Мобилни услуги с индексация през 2023 година с 15.4%
    От 30 лева на 35 левас
    Индексация от преди месец с още 10% и бам вече близо 40 лева.
    Една и съща услуга скочила от 30 на 40 лева за нула време. Много скъпи тея пари, стискайте ги и утре ще си купите цял блок на цената на гарсониера
    Успех
    И се запишете на опашка за козунаците на Линда от 60 кинта, че ставало само със записване, че голям наплив имало.

    Коментиран от #71

  • 70 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "дам":

    "Утре в щатите ще гласуват 90 милиарда пакет, В ЕС вече гласуваха 50 миларда евро пакет за Зеленски."

    Е и? Да не мислиш че ще ги напечатат, хахахах

    Не, ти аз и Шулц ще.ги.платим с данъците ни!

    После ще изкарат облигации на вече висок лихвен процент ще вземат заем и живота ще продължи. Но понеже заемите вече са скъпи ще поддържат ниска инфлация и по високи лихви с години. И така заемите ще се топят а цените на активите ще намаляват.
  • 71 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #69 от "дам":

    Абе момче, колко пъти ти обясних че.

    Инфлацията в УСЛУГИТЕ Е ПРОБЛЕМ!

    Цените в услугите ще паднат с рецесия.

    Цените на активите и на много стоки вече падат.

    Не сравнявай жените на услугите които растат по цял свят и цените на активите които падат от техните върхове по цял свят

    Коментиран от #72

  • 72 дам

    9 6 Отговор

    До коментар #71 от "Аз Кочо":

    Дадох ти пример с дачии и шкоди. Най достъпните коли. Вече най достъпната шкодичка фабия е 40К лева. Преди няколко години имаше нови фабии за по 25К.
    Автомобил и дом са най значимите коли в живота на средния човек. Не говоря за тези с частните самолети и яхти.
    И при автомобилите и при жилищата цените откакто кочовеца пука балона са скочила с над 50% за нула време.
    Имайте глава на раменете и мислете.
    Никой не агитирам да купува нито автомобил, нито дом.
    Ако ви е по изгодно живейте под наем, ако не ви е по възможностите живейте на 30 км от града в който работите, там все още се намират имоти за без пари , защото селата се обезлюдяват .
    Варианти много, но не позволявайте кочовците да ви втълпяват , че всеки момент се пука балона и така от няколко години , а цените на гарсониерите сега , са като на двустайни преди 3 години.

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Мен

    6 4 Отговор

    До коментар #72 от "дам":

    И при автомобилите и при жилищата цените откакто кочовеца пука балона са скочила с над 50% за нула време.

    Да защото кредита е 3 процент за имотите и се раздават на всеки без самоучастие

    По долу съм ти писал що е то имотен балон.

    Относно колите през 2010 излезе първият модел дъстер. Моят беше един от първите в София с всички екстри без ГЗУ. Цената му беше 22 000 лв в кеш. Изплатих го за 4 години на 27 800 лв.

    Дъстерите сега са с много повече екстри и изглеждат много по добре от тези тогава. Имат много повече подобрения.

    След 5 години сегашните ще са още по евтини а новите по скъпи.

    И пак търсене и предлагане. Вместо дъстер може да се купи Тойота на същата цена или много други модели.

    Коментиран от #83

  • 74 Тръпчо

    8 4 Отговор

    До коментар #72 от "дам":

    Основното нещо което трябва да разбереш е че не може цените в белите богати държави да са същите като тези в бг.

    Нито стандарта на живот нито инфраструктура нито имиграция нито уреденост могат да се сравняват.

    Балонът в бг е много по голям от този в белите държави като се вземат предвид всички икономически показатели.

    Коментиран от #76

  • 75 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "дам":

    "Компанията за която работя, тя е белгийска и отвори и офис там "

    Нали ти беше работодател бе?

    Или просто си забравил какво си лъгал
  • 76 Продължавай

    6 6 Отговор

    До коментар #74 от "Тръпчо":

    да гледаш отстрани тогава. Аз купувам апартаменти и не се вълнувам от подобни мнения

    Коментиран от #77, #81

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Жоре

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "дам":

    Той като живучка при техните, нема как да те разбере
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Плюсче

    5 5 Отговор
    Кочо, тоя не спре да си слага плюсове бе. Иазе ке му набия един минус ха ха ха
  • 81 Купуваш ти, чушки

    8 7 Отговор

    До коментар #76 от "Продължавай":

    набутал си се с огромен доживотен кредит за боксониера в Лазур, дето има пряка гледка към нафтхимските пушляци
    Мноого си бос, момче, смешен ник

    Коментиран от #84, #110

  • 82 дам

    2 11 Отговор
    Купил съм и гарсониера у Ботунец, с две бани, едната е лятна - на терасата с лигени . Аз сам софтуерен интеуект и зимам ногу гуема заплата и че а зимам вечно , докат не ме измести изкуственио интеуект, демек, до края на годината
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Иска ти се

    6 7 Отговор

    До коментар #81 от "Купуваш ти, чушки":

    Само кеш купувам и то в София. Лазур в София няма. Не знам от кое село си и не ме вълнува.

    Коментиран от #85

  • 85 Продължавай да се набутваш

    7 5 Отговор

    До коментар #84 от "Иска ти се":

    Те имотните мафиоти на такива гудета като теб разчитат, че се и хвалиш. Помни ми думата, сега купуваш скъпо, после ще продаваш евтино , т.е, двойно прекарване, ама ти това няма как да го разбереш, щото си "умен"

    Коментиран от #87

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 А защо реши че ще продавам?

    8 6 Отговор

    До коментар #85 от "Продължавай да се набутваш":

    Апартамента ми в София е вече под наем, аз дори не живея в БГ. Капят си ми парички а цената си се качва. Да не съм луд да продавам. Ако пък паднат цените, супер, ще купя втори. А гладници като теб да си приказват.

    Коментиран от #90, #97

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #87 от "А защо реши че ще продавам?":

    Хехехе е нали ме канеше да работя за теб в София бе, днес ми казваш че работиш за белгийски фирма много лъжеш момче

    Коментиран от #95

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 До админ истратор

    5 2 Отговор
    Админ истратор ще те докладвам на Милен Ганев
    е-mail: editors, milgan

    Възстанови всичките изтрити имейли които публикувах и в който нямаше нищо обидно.
    За кой се мислиш ти?
  • 95 Бъркаш ме с някой друг

    3 7 Отговор

    До коментар #90 от "Гост":

    работя за американска фирма в Цюрих, ако това е толкова важно

    Коментиран от #96, #99, #109

  • 96 До умен

    6 4 Отговор

    До коментар #95 от "Бъркаш ме с някой друг":

    ХАХАХАХАХАХАХ аз пък съм Иън Мъск
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 “Кредит Маркет” ООД

    6 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 99 Пиша ти от Каспичан

    4 3 Отговор

    До коментар #95 от "Бъркаш ме с някой друг":

    Купувай човече, купувай и ти, и роднините ти, и приятели, ако имаш такива, нас простите закакво ни занимаваш. Насила и по внушение имоти няма да купуваме на тия измислени цени, купувай ти, умния.
  • 100 Ми не е така

    1 7 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    От 31 Фев. до днес имота ми в САЩ е поскъпнал с 250К. и върви нагоре. Какви отрицателни проценти гледаш ти? Освен това се очаква спад на лихвения процент за ипотечни кредити което води до повече заеми и продажби.

    Коментиран от #102

  • 101 Аз пък викам

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "УниКредит":

    Да вдигнат с 60% доходите. Какво ще каже Уни кредит?

    Коментиран от #104, #107

  • 102 на 31-ви февруари викаш

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "Ми не е така":

    ха ха ха.............леле какви ги има

    Коментиран от #106

  • 103 Банките

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "дам":

    Нямат интерес да вдигат сега лихвения процент. Даже точно обратно. Така дават повече заеми и намалят токсичните активи. Освен това си правят печалбите с никакъв риск от парите от всякакви такси.

    Коментиран от #105

  • 104 викай си

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "Аз пък викам":

    те парите са като домати, можеш да излезеш на двора си ги набереш
  • 105 Така е

    7 0 Отговор

    До коментар #103 от "Банките":

    В територия, управлявана от мутри, банките си правят каквото искат, няма институции да им ограничават алчността. Очаквам скоро да започнат да ти вземат такса за това че си погледнал към витрината на банката
  • 106 Ами има ги

    1 4 Отговор

    До коментар #102 от "на 31-ви февруари викаш":

    Щото не гледат през твоите очила. Задачка: Колко е струвал имота преди да поскъпне с толкова? Няма да се сетиш. Щото вероятно не заработваш за години колкото са данък сграби за календарна година.
    Хайде със здраве!

    Коментиран от #108

  • 107 Мен

    6 1 Отговор

    До коментар #101 от "Аз пък викам":

    Когато вдигнат доходите с 60 процента спекулантите ще вдигнат имотите с 400 процента.

    Това не е решение

    Решението е високи лихви за дълго и спад на цените на активите.

    Коментиран от #111

  • 108 каза ли нещо

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Ами има ги":

    май не си сам в глъвъта
    със здраве
  • 109 Здрасти селски

    7 1 Отговор

    До коментар #95 от "Бъркаш ме с някой друг":

    селски, щото и язе живеа у Цурихо, и имам 100 овци на центъро, та да те питам, кат си у чужбината не ти ли доде акъло, че по-добре да инвестираш у бела държава и да зимаш убав наем, а не да имитираш дейност у нашенско , и да се фалиш на родата у щръклево, че си "успял"
  • 110 Да.........

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "Купуваш ти, чушки":

    А миналата седмица купих 2 прекрасни апартамета на първа линия, в Чайка, с прекрасна глед към целия залив. Ако някй продава в Чайка или в Лазур, да се обади! Купувам спешно!

    Коментиран от #113

  • 111 ?????

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Мен":

    Ами щом е така, ти що не станеш спекулант? Открил си далаверата, възползвай се!
  • 112 ХаХаХа

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Аз Кочо":

    Е, щом не е ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА, давай смело и безотговорно с каспичанкия си диалект. Но все пак малко се образовай, ще ти е от полза. Тук всички са много по-грамотни от теб и правописът ти дразни хората.

    Коментиран от #114

  • 113 Купил си, чушки

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Да.........":

    Измислен брокер с евтини лакардии, сеуанин при това
  • 114 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "ХаХаХа":

    Вуе, когато съм ти поправял правописните грешки обикновено съм бил затриван.

    Така че гледай си твоята граматика а и вземи някой курс по основи на икономиката защото си много зле.