Last news in Fakti

17 Април, 2024 17:11 1 128 19

"Подкрепа": Саботира се вдигането на заплатите на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари

  • лекари-
  • медицински сестри-
  • фелдшери-
  • санитари-
  • здравеопазване-
  • заплати

Работодателските организации в здравеопазването отказват преговори за сключване на нов Колективен трудов договор

"Подкрепа": Саботира се вдигането на заплатите на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари - 1
Снимка: БГНЕС

От Медицинската федерация (МФ) „Подкрепа“ призоваха компетентните органи и институции да приложат закона и да бъдат проведени преговори за сключване на нов Отраслов колективен трудов договор (ОКТД) в отрасъл „Здравеопазване“. В позиция на федерацията, разпространена от пресцентъра на КТ „Подкрепа“, се казва, че през април е изтекъл възможният максимален срок (двугодишен) на действие на сключения през 2022 г. договор.

"Опитите ни да реализираме процедура по договаряне и сключване на нов договор до настоящия момент са откровено саботирани, което се потвърждава от факта, че на два поредни Отраслови съвета за тристранно сътрудничество, работодателските организации отказват да се явят и да участват в преговорния процес.", пишат от Медицинската федерация.

От синдиката допълват, че това е в противоречие както с приетата на 19 октомври 2022 г. Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, така и явно нарушение и на националното трудово законодателство. Цитира се чл. 52, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, където е записано, че „отделният работодател, групата работодатели и техните организации са длъжни да преговарят с представителите на работниците и служителите за сключване на колективен трудов договор“.

От федерацията декларират, че няма да приемат договорености, които не предвиждат ръст на заплатите, спрямо размерите, вписани в колективния трудов договор от 2022 г.

Сред аргументите са ръстът на минималната работна заплата, която в началото на 2022 г. е била 650 лева, а от 1 януари 2024 г. вече възлиза на 933 лева, както и инфлацията – 15,3 % средногодишна инфлация за 2022 г и 9,5 % средногодишна инфлация през 2023 г.;

Повишена е и минималната издръжка на живот на един човек от около 1200 лева през май 2022 г., днес тя достига до нива над 1500 лева, допълват от федерацията.

Цитира се и чувствителният ръст на средната брутна заплата за от 2022 г. до 2024 г., в това число, промяна в параметрите на средната годишна заплата в отрасъл „Здравеопазване“, която през 2023 г. достига 2216 лева.

От Медицинската федерация подчертават още, че при изготвяне и обсъждане на предложенията за нива на минималните размери на основните възнаграждения на медицинските специалисти, трябва да се отчита все по-осезаемия недостиг на медицински специалисти. По данни на различни организации само недостигът на медицински сестри в страната в момента възлиза на над 30 000 кадри, допълват от КТ „Подкрепа“.

На 16 април и от КНСБ обявиха, че работодателските организации в здравеопазването отказват преговори за сключване на нов Колективен трудов договор (КТД) в отрасъла. Позицията беше по повод несъстоялия се за втори път Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Предишното заседание, което беше насрочено за 10 април 2024 г., също не се състоя заради отсъствието на работодателските организации, посочиха още от КНСБ. Отказът води до нарушаване на Закона за здравно осигуряване, на Закона за лечебните заведения и Националния рамков договор, и ощетява всички работещи в здравеопазването.

От синдиката се обърнаха към министъра на здравеопазването и към председателя на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването да вземат мерки за възстановяване на социалния диалог и подписване на КТД в отрасъл „Здравеопазване“. Ако се наложи, КНСБ ще потърси съдействие от министър-председателя и от международните организации, в които членува, допълниха от синдиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми да се саботира

    16 1 Отговор
    На много места в провинцията са закрити отделения щото няма кой.
    Когато овцете, наречени събирателно "български народ" се усетят може и да се промени нещо.

    Коментиран от #3

  • 2 Пенсионер

    14 5 Отговор
    При тази галопираща инфлация, някой отговорил ли си е на въпросът, как оцеляват пенсионерите? Дори някаква си мижава Великденска добавка не се даде на пенсионерите. Седнали да плачат всички за заплати забравили положението на възрастните хора.

    Коментиран от #17

  • 3 Мдаа

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ми да се саботира":

    Незнам за тия, но на чиновниците в РБългария с ПМС вдигнаха заплатите със задна дата, считано от 01.01.2024г. Сега ДАИ и на тях дигнаха заплатите. МО със 30% също от 01.01.2024г. Абе страшна работа. Само пенсиите увиснаха. Никой не ги зачита.

    Коментиран от #5

  • 4 Свобода

    12 1 Отговор
    Еми нищо ново гарантирано от Герб.

    Коментиран от #6

  • 5 Това е на Бойко

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаа":

    контингентът, разни чиновници и некадърници.
  • 6 ГЕРБ

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Свобода":

    за изборите си ги вече гарантира. Денков в последният ден на премиерстване подписа ПМС с което яко вдигна заплатите на държавната администрация. Чиновниците са доволни. Пак намазаха филията.
  • 7 замислен

    9 1 Отговор
    Няма синдикати и работодателите не искат да дават заплати, това е. Ако има синдикати и организират стачка то нещата ще са малко по-нормални.
  • 8 Сатана Z

    8 3 Отговор
    Тагаретата в казармите също чакат увеличение на заплатите.
  • 9 Уса

    4 2 Отговор
    Вдигнаха заплатите на нищо правещите военни с 30%.Работодателите са мутри

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Синдикатите Издържани от Държавния Бюджет, с Председателите си внедрени в Крупни Фирми, Смятат Недостатъчната Издръжка на Българина, но не променят нищо. Организират Протести преди всичко за Повишение на Заплатите и Бюджетно Покриване Загубите на Олигарсите, което е по скоро Рекет срещу Правителството. Реално не Предлагат Социални и Икономически Реформи, нито пък Отчитат Резултатите от Повишаването на Заплатите. Пример: Образователната Система. Повишиха се Значително Учителските Заплати, но това не доведе до повишаване степента на Грамотност на Учениците. Не се подобри и Материално Техническата База в Учебните Заведения. Промени ли се Устойчивото Развитие на Сектора Селско Стопанство? Енергетиката? Изплащат ли Дивиденти Фирмите в Приватизационните Фондове? Изясни ли се съдбата на Приватизационните Акции в Главният Депозитар (Боновите Книжки от Масовата Приватизация)?.
  • 12 Павел пенев

    5 5 Отговор
    Стига сте вдигали заплатите на тези търговци с Хипократова клетва, които при това са и мафиоти.
  • 13 Добре де,

    3 1 Отговор
    а на ветеринарните доктори ?

    Коментиран от #14

  • 14 Ветеринарните

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Добре де,":

    доктори споделят съдбата на пенсионерите. Те също са забравени от властите.

    Коментиран от #18

  • 15 Кокло още искате бе

    1 0 Отговор
    Средна заплата на доФторята 15000лв месечно и пак им е малко. Виж за сестрите и санитарите си трябва увеличение.
  • 16 Работодател

    1 0 Отговор
    Никакви пари за Вас ! Вие сте Бялата мафия!
  • 17 Хипстер

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    На кого му пука за тебе бе дядка?!
  • 18 Работодател

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ветеринарните":

    Бегай да лекуваш говедата!:)
  • 19 Работодател

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Ти , си гледай пенсията ! Да не ти изтине и тя!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове