Last news in Fakti

17 Април, 2024 12:48 1 683 26

Байдън събира повече пари от Тръмп. Означава ли това победа?

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • републиканци-
  • вашингтон-
  • демократи-
  • пари-
  • кампания-
  • тръмп-
  • байдън

Парите са важни, но не са всичко, казват експерти

Байдън събира повече пари от Тръмп. Означава ли това победа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Досега в повечето социологически проучвания Джо Байдън изоставаше зад Доналд Тръмп. Но Байдън го изпреварва, при това не от вчера, по едни друг показател - събирането на средства за кампанията. В края на март предизборният екип на Байдън съобщи, че разполага с 192 милиона долара - около два пъти повече от Тръмп. И Байдън харчи тези пари с пълни шепи, включително за излъчването на предизборни клипове в оспорваните щати, където няколко хиляди гласа могат да бъдат решаващи, пише АРД.

"Тръмп беше лош президент, но още по-лоша при него беше икономиката. А чернокожите американци го усетиха най-силно", казва например Байдън в реклама, която се върти целенасочено в райони с голям дял чернокожи избиратели.

От Библията до златната маратонка

Тръмп залага на по-различен вид кампании. Той например е събрал 50 млн. долара само с една-единствена вечеря за набиране на средства. Според "Вашингтон пост" едно място на масата на Тръмп е струвало 814 600 долара. Сред дребните дарители той рекламира например закупуването на Библия - за по-малко от 60 долара: "Всички американци се нуждаят от Библия у дома. Аз имам много, това е любимата ми книга", казва Тръмп в онлайн видеоклип и добавя нов вариант на лозунга си "Да направим Америка велика отново": "Да накараме Америка да се моли отново".

На един панаир на обувки Тръмп рекламира златни маратонки - срещу 399 долара за чифт. "Маратонките са просто бляскава версия на това, което се случва в много кампании, включително и в тази на Байдън", казва Сиара Торес-Спелиси, експерт по финансиране на кампании в университета "Стетсън" във Флорида. "Само една малка част от цената на тези рекламни артикули са производствени разходи, остатъкът отива за предизборната кампания", казва тя. Според уебсайта OpenSecrets кампанията за президентските избори през 2020 г. е струвала 14,4 милиарда долара - над два пъти повече, отколкото през 2016 година. А сегашната се очаква да струва още повече, посочва АРД.

Повечето политици са милионери

Проблем номер едно: в политиката влизат предимно много богати хора, което се отнася и за депутатите и сенаторите: "От много дълго време повечето конгресмени и сенатори всъщност са милионери", казва Торес-Спелиси. Все повече са отделните случаи, в които се избират депутати, които нямат натрупано състояние и които се издигат до върха например чрез умели кампании в социалните медии. "Но това все още е рядкост", посочва професорката от Стетсън.

Проблем номер две: влиянието на големите дарители. Законодателният процес е толкова сложен, че рядко е възможно да се докаже, че дадено дарение води до определено решение - например дарение от производител на петрол или оръжие. Но зависимостите са налице, казва Торес-Спелиси. "Неслучайно законодателството се сравнява с производството на колбаси: не искате да гледате как точно се правят те", посочва експертката по финансирането на кампании, цитирана от АРД.

Почти няма санкции за нарушения на закона за даренията

Проблем номер три: Федералната избирателна комисия FEC е съставена от равен брой демократи и републиканци. При спорове дали дарението за предизборна кампания е законно или не, обикновено се стига до патова ситуация и нарушенията почти не се наказват. Торес-Спелиси обяснява, че това прави патова ситуацията и по друга тема - дали Тръмп може да плаща част от съдебните такси за многобройните си съдебни дела със средства, набрани за кампанията.

Не е задължително този, който е събрал повече, да спечели

Но в крайна сметка парите не са всичко, подчертава експертката от "Стестън". По време на предизборната кампания през 2016 г. Хилъри Клинтън разполагаше с повече пари, но Тръмп спечели. Ето защо това предимство, което сега Байдън има по отношение на събраните пари за кампанията, не е гаранция за успех. Изводът, който Торес-Спелиси прави: "Да, парите имат голямо влияние върху политиката в САЩ. Но в крайна сметка решението е на избирателите. Всеки трябва да излезе и да гласува, да заглуши целия шум на кампанията и да си каже: гласувам за кандидата, който представлява моите интереси", цитира думите ѝ АРД.

Ралф Борхард ARD | Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Значи 2ра Гражданска война за краварчето!
  • 2 хахото

    10 2 Отговор
    дедо джо знае ли че събира пари
  • 3 DW - Пропаганден машинен

    16 3 Отговор
    НЕ "уважаеми" Джендъp Веле със сигурност повече пари не означават победа за Бай Дън, а означават пари хвърлени на вятъра за спонсорите на либерастдемонокрацията!
  • 4 МирО

    13 2 Отговор
    Бре тоя на това ли му викат демокрация? Да се чудиш за кого да гласуваш!?!?
  • 5 Каунь

    5 1 Отговор
    Човешките ценности се купуват с пари. Както викаше Дадан от Черна котка, бял котарак, което не се купува с пари се купува с много пари!
  • 6 Исторически парк

    16 2 Отговор
    Тя и килъри събра повече от Тръмп

    Коментиран от #9

  • 7 Демек

    1 8 Отговор
    Дядо Джо бие с 15 % Тръмпа
  • 8 Гост

    7 1 Отговор
    САЩ иамт такава сбъркана изборна система,че до последно нищо не се знае..
  • 9 Връщай

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    Парите,бе!
  • 10 Киро

    7 1 Отговор
    Не пари ,а мозък му трябва на този изкуфял убиец, заедно със сина му до животен затвор!! Украина е негова собственост ,вън на агресора !!
  • 11 Тошо

    4 2 Отговор
    И в Америка няма демокрация за съжаление. Накрая ще спечели този, този който плати повече пари на руските хакери.
  • 12 Атина Палада

    2 2 Отговор
    Не, не означава! Ако в действителност събира повече пари, то това се дължи на ВПК. Те стоят зад демократите..

    Коментиран от #14

  • 13 Даа!

    2 1 Отговор
    Якооо! Милиарди,хвърлени на вятъра и от двете ( ужким) противоборстващи партии.Държава на лобизма,издигнат на пиедестал- узаконен! Толкова им е извратена политическата система,че на практика , обикновените хора нямат избор.Избираш- по мазно,или по насухо да те нахендри поредна върхушка.

    Коментиран от #15

  • 14 Точно!

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Атина Палада":

    ВПК избира президента на най-великата страна.Радвам,се, че нещо си схванала.

    Коментиран от #19

  • 15 Има нещо вярно.

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Даа!":

    Друго си е да гласуваш в Русия,и неква ватенка с калашник да влиза с теб в тъмната стаичка.
  • 16 Хи хи хи

    3 1 Отговор
    Като гледам горе снимката
    Мумията май наистина се е озъбила
  • 17 Американското Политбюро

    0 0 Отговор
    Пари за какво?
    На такава възраст, пари за Pare dromos
    Старците са за да си ядат пенсиите по дълго!
  • 18 Малко логика

    1 0 Отговор
    Не, това означва че е правил услуги на хората с парите, а те сега се притесняват, и наливат като за последно.
  • 19 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Точно!":

    Не забравяй, че пък петролните магнати стоят зад Републиканците...
    Така, че твърдението ти за ВПК е несериозно!
    Но пък твърдението на демократите преди години беше, че Русия е назначила Тръмп за Президент на "Най-великата страна" :)))) по твоите критерии.
    Велика, велика но Путин да им назначава президент, според теърдението на демократите тогава, си е чисто и просто... Че са колония на Русия. Поне така твърдят демократите, не аз:)
  • 20 Ъъъъ

    1 1 Отговор
    Тръмпа нали беше с милионерите, изоставиха го стария мошеник
  • 21 Тръмп е бита карта

    2 1 Отговор
    Ако не влезе в затвора в Ню Йорк преди всичко

    Коментиран от #22

  • 22 Атина Палада

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп е бита карта":

    Вие не разбирате ли, че иде реч за Републиканците.. Дали ще е Тръмп или друг от Републиканците, то той ще изпълнява политиката на Републиканците..
    Ако Болшевиките (демократите или т. н. дълбока държава ) този път направят същата шашма с умрелите преди десетилетия гласоподаватели по пощата, смятай, че в САЩ ще стане гражданска война.. Републиканците са подкрепяни от б. елите в САЩ... И този път б.елите няма да останат безучастни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Проскубаният ясреб се е ухилил сякаш се е изпуснал в гащите.И му е замирисало !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Даньо

    0 0 Отговор
    МАСУРИТЕ дават пари за Байдън и ТОЧНО за това ще загуби изборите, нещо не ясно или обидно !? !
    Тpии миcир пpoз!