Last news in Fakti

17 Април, 2024 11:18 3 698 11

Сменяте зимните с летни гуми? Проверете това, за да не "накуцва" колата!

  • втулки-
  • джанти-
  • смяна на гуми-
  • съвети

Втулките на джантите са от съществено значение

Сменяте зимните с летни гуми? Проверете това, за да не "накуцва" колата! - 1

Ако сами сменяте колелата, този съвет ще ви бъде от полза. По-конкретно, говорим за... центриращи пръстени на джантите или наречени в разговорния език - втулки. Тяхното значение е от съществена важност.

Когато монтирате летните гуми, не забравяйте да проверите дали вашите джанти (особено ако не са оригиналните на колата) нямат въпросните центриращи пръстени. Те в повечето случаи представляват пластмасови или метални пръстени, около централната част на главината на колелото.

Още нещо, на което трябва да обърнете внимание е дали не са останали втулките от зимните гуми. Защото ако не ги монтирате може някак си джантите да се центрират със затягането на болтовете, но закачането на колелото за втулка, останала от зимните джанти, когато летните не се нуждаят от такава, е убийствено.

Болтовете или гайките ще привлекат джантата към главината, но връзката ще се разхлаби. За това ненужните центриращи пръстени трябва да бъдат премахнати, а ако новите джанти се нуждаят от такива - да бъдат монтирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер от Варна

    14 3 Отговор
    ква зима , бе !? кви гуми !?
  • 2 Ратата

    29 1 Отговор
    Тука в тоя сайт 90% от хората си сменятт гумите сами . Ама не заради парите , а защото ше си ги сменат като хората , а не като ония прости гумаджии :D :D
  • 3 само толкова ли?

    5 9 Отговор
    Всъщност при смяна на гуми нищо такова не се прави,ако се сменят гумите с джанти да,но това не са "центриращи втулки",защото функцията им е да компенсират разликата в отворите,които центрират ,по скоро са адаптори,и ако не се поставят няма нищо "убийствено",ако болтовете са правилно затегнати няма да се развият от това,а ще има вибрации,по-силни или по слаби според случая и от това по може да се развият.Но ако има такава възможност да пропуснете да ги поставите по добре идете при професионалист да ви смени колелата и да го направи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да дааа

    12 3 Отговор
    А нещо като баланс-маланс? Без гумаджията ще ги балансираш некой друг път и ще ги хвърлиш по-бързо, ама оти да му давам аз пари на него. После пак втора употреба, оти сме майстори.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мое мнение

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да дааа":

    Така е. Отивам при гумаджиите само за баланс. Иначе са абсолютни неграмотници. Гледам ги затягат гумите с пневматичния винтоверт до край и после минават отгоре с динамометричния ключ. Той прещраква без да мръдне и с милиметър болта защото вече е много яко затегнат. Тежко и горко на тоя на когото се наложи да сменя гума на пътя. Тия болтове нямат отвиване с ключ.
  • 9 Варна

    3 2 Отговор
    Карам всесезонни от хубава марка и това е
  • 10 Ник

    9 0 Отговор
    Това е една пълна глупост.тези втулки се ползват когато джанта та не отговаря на модела автомобил
  • 11 Гошо

    5 1 Отговор
    Кви втулки, кви пет лева.