Last news in Fakti

16 Април, 2024 23:59 1 210 3

Борусия (Д) е на полуфинал в Шампионската лига след драма срещу Атлетико

  • борусия дортмунд-
  • футбол-
  • шампионска лига-
  • атлетико мадрид

Тимът от Дортмунд се наложи с 4:2

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. "Жълто-черните" сразиха с 4:2 Атлетико Мадрид в реванша от четвъртфиналите на своя "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 5:4 продължиха напред. Марсел Забитцер беше големият герой за германския тим с двете си асистенции и решаващия четвърти гол.

На "Сивитас Метрополитано" съставът на Диего Симеоне направи много силно първо полувреме и вкара два гола, но след почивката ролите се размениха и Борусия доминираше. "Жълто-черните" върнаха едно попадение и дори можеха да изравнят, но на два пъти гредите им попречиха.

Борусия за последно прескочи четвъртфиналите на Шампионската лига през сезон 2012/13, когато стигна до финала на "Уембли", но загуби от Байерн (Мюнхен). От началото на настоящата кампания в турнира тимът на Един Терзич няма загуба у дома. През уикенда дортмундци надвиха с 2:1 Борусия (Мьонхенгладбах) и заемат пето място в Бундеслигата, с равни точки с четвъртия РБ Лайпциг.

Началото на срещата беше изключително динамично и още в първите пет минути феновете на "Сигнал Идуна Парк" видяха по един фрапантен пропуск пред двете врати. Карим Адейеми демонстрира скоростта си и подаде удобна топка на Забитцер, но австриецът се засуети и беше блокиран от Аспиликуета. В ответната атака пред Алваро Мората се откри още по-добра възможност да се разпише. Той излезе сам срещу Кобел и технично копна топката над плонжиралия страж, но тя излезе в аут. Санчо също напомни за себе си с хубав пробив отдясно, но беше спрян от флага за засада.

Атлетико се стремеше да задържа кълбото по-продължително в средата на терена, а домакините търсеха бързи пасове по крилата. В 15-ата минута Адейеми комбинира с Брант, а той върна топката към точката за дузпа, но там защитник на Атлетико стигна пръв до нея и изчисти. След изпълнението на корнера Фюлкруг отправи удар с глава, който беше избит от Молина. Последва нов корнер и шут на Брант, но Ян Облак внимаваше. Борусия все повече притискаше съперника. След центриране от десния фланг заелият добра позиция в наказателното поле Адейеми стреля от въздуха, но право в ръцете на Облак.

В 20-ата минута Молина едва не сгреши фатално при опита си да върне топката към Облак, но словенският страж реагира светкавично и предотврати опасността с крак. Атлетико постепенно съумя да изтласка домакините по-далеч от вратата си. Мората не се възползва от интелигентен пас на Гризман, а Аспиликуета получи първия жълт картон в двубоя, след като подсече Адейеми. В 31-ата минута футболистите на Борусия бяха на път да сгрешат при разиграването пред собствената си врата, но им се размина.

В 34-ата минута германският тим поведе. Перфектен пас на Хумелс намери Брант в наказателното поле, а офанзивният халф още с поемането на топката преодоля Витсел и след това с удар в близкия ъгъл вкара за 1:0. Попадението вдъхнови още повече домакините. Емре Джан стреля силно, но Облак спаси. В 39-ата минута обаче вратарят на Атлетико нямаше какво да стори след брилянтния удар на Ян Маатсен. Левият бек се включи в атаката на Борусия, използва свободното пространство след подаването на Забитцер и с шут по диагонала изведе "жълто-черните" напред в общия резултат.

В края на полувремето ситуацията за Атлетико можеше да стане още по-тежка. Аспиликуета беше побутнат от Риерсон и се сблъска с Кобел. Публиката поиска втори жълт картон за испанския ветеран, но съдията Славко Винчич правилно прецени, че в неговите действия не е имало умисъл. Секунди преди почивката се стигна до нова опасност пред вратата на Облак. Брант центрира опасно от статично положение, но защитник на гостите успя да изчисти.

Симеоне явно беше бесен от видяното и направи тройна смяна на почивката. Играта напуснаха Алваро Мората, Сесар Аспиликуета и Науел Молина, а техните места заеха Анхел Корея, Пабло Бариос и Родриго Рикелме. Корея се включи активно и веднага проби на скорост, като стигна до аутлинията, но Кобел пресече центрирането му. Аржентинецът беше замесен и в следващата атака на "дюшекчиите", завършила с корнер. След неговото изпълнение Ермосо опита да свали топката с глава, а Хумелс подложи крак и намесата му заблуди Кобел, който нямаше как да предотврати автогола.

В 57-ата минута Корея беше изведен зад защитата от Коке, но, подобно на Мората, направи по-трудното и стреля в аут, вместо да изравни. Мачът стана много двуостър и във всеки момент можеше да падне ново попадение. В 65-ата минута след пробив на Корея топката стигна до Рикелме, но Кобел спаси удара на младока. С това напрежението пред вратата на Борусия не отмина. Самият Корея шутира, но беше блокиран. Последва нов удар на аржентинеца и този път Кобел капитулира - 2:2.

Въпреки негативното развитие, играчите на Борусия се окопитиха много бързо. В основата на всички опасни атаки на домакините беше Забитцер, който направи най-силния си мач с екипа на тима от Дортмунд. В 71-ата минута Брант комбинира със Забитцер, той центрира и Фюлкруг с глава прати топката в мрежата - 3:2. Нападателят не се беше разписвал с екипа на "жълто-черните" от средата на февруари, но сега го стори в точния миг.

След още три минути домакините вкараха и четвърти гол. Този път самият Забитцер попадна в прегръдките на съотборниците си. Защитата на Атлетико се провали и никой не попречи на австриеца да нанесе удар от границата на наказателното поле, който спря в мрежата. При този резултат Борусия държеше всичко в ръцете си. Фюлкруг имаше шанс окончателно да сломи съпротивата на Атлетико, но стреля право в Облак. Малко по-късно вратарят на гостите излезе навреме и попречи на Санчо да го изпревари.

Последният ход на Симеоне беше да пусне Саул Нигес. Мадридчани отчаяно търсеха гол, който да прати мача в продължения, но домакините изглеждаха непоколебими. В самия край на редовното време Един Терзич освежи състава си с включването на Салих Йозджан и Марко Ройс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поздравления!

    4 0 Отговор
    Дърварските “атлети” на Наркосимеоне изобщо не трябва да бъдат допускани до ШЛ - да ходят да си играят нещо средно между ръгби, хокей и ММА

    Коментиран от #2

  • 2 Атлетико

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Поздравления!":

    наистина са срам за футбола
  • 3 Кан Тервел

    1 0 Отговор
    Голям кеф! Моят любим отбор Борусия Дортмунд елиминира мадридските дървари!