Last news in Fakti

16 Април, 2024 17:54 738 9

Никола Янков: Членството ни в еврозоната зависи от политическата воля, въпросът е дали я има

  • еврозона-
  • служебен кабинет

Не смятам, че трябва да има промяна в данъчната система на България, въпреки че се чуха такива призиви от МВФ и Кристалина Георгиева, каза финансистът

Никола Янков: Членството ни в еврозоната зависи от политическата воля, въпросът е дали я има - 1

Политическата нестабилност създава известни притеснения у чуждестранните инвеститори, като се наблюдава липса на чуждите инвестиции. От друга страна постоянните избори, дори и дестабилизиращи показват работеща демокрация в страната. Начина да се привлекат големи по размер чуждестранни инвестиции е да се оттегли държавата от несвойствени дейности и да се допусне частните инвестиции да поемат тази роля.

Това коментира Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал", в студиото на Блумбърг България.

България е в стабилно фискално състояние няма проблем със свръх дефицит, като остават възможни за изтегляне около 5 милиарда лева преди достигане на лимита от 48 млрд., каза Янков. Държавата трябва да разполага с буфер за непредвидени разходи. В момента фискалният резерв разполага с 6 милиарда лева, от които 4 милиарда са блокирани, което не оставя много поле за маневриране при нужда.

Обикновено в България при липса на държавни средства, управляващите спират капиталовите разходи, като това се отразява на ръста на БВП и малкия брой на чужди инвестиции. Гостът обясни, че тегленето на дълг за социални политики не е далновидна политика, като трябва да се вземат по-инвестиционно насочени политики.

Служебното правителство е ограничено в харчовете си от НС, като основната му задача е да събира приходите. Янков предполага, че служебният кабинет ще продължи по пътя към еврозоната и политиките, насочени към покриването на критериите. Членството ни в еврозоната зависи от политическата воля, като то все още е възможно да се случи през 2025 г.

„Притеснявам се, че когато говорим за политическа воля, такава в България напоследък липсва. Излезе доклад на Световната банка, в който се казва, че България може да се присъедини евентуално 2026 г. или по-късно към еврозоната“

Той призова служебния кабинет да реагират на тези доклади и да заявят, че България има амбициите и работи за членство през 2025 г.

„Начина да се привлекат големи по размер чуждестранни инвестиции е да се оттегли държавата от несвойствени дейности и да се допусне частните инвестиции да поемат тази роля. Например – изграждането на инфраструктурата в България да се отдаде на концесии. България няма необходимата инфраструктура на модерна държава, ние изоставаме от нашите партньори в Европа в това отношение.

България няма и необходимите финансови резерви бързо и качествено да я изгради, това обаче може да стане, ако се направят концесионни процедури. Така ще имаме магистрали, като няма да имаме бюджетни дефицити и ще имаме качествено построени пътища, които се обслужват от концесионерите в бъдеще и по този начин няма да имаме и корупция при възлагането.“

Никола Янков не смята, че трябва да има промяна в данъчната система на България, въпреки че се чуха такива призиви от МВФ и Кристалина Георгиева. Той вярва, че промяна в плоския данък и по-голямо облагане на бизнесите би тласнала повече компании към сивия сектор. Трябва да се преследва сивата икономика и да се търси повишение на данъчната база, а не размера на данъците.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 6 Отговор
    Членството ви в Еврозоната зависи от това дали ще устиска хартиеното евро, докато ви поканят. Нищо чудно да ви прибутат на вас кухите хартийки, а те да минат на цифровото.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ден

    3 0 Отговор
    мушмула!
  • 5 Пак не разбрах

    11 1 Отговор
    Колко български милиарда суха пара и злато отиват в ЕЦБ ??
    И какво става с тях при разпад на ЕС ?
    Вечни съюзи няма и никога не е имало, ще пием ли отново една студена вода?

    Коментиран от #6

  • 6 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пак не разбрах":

    Вместо да задаваш разни въпроси,ИЗЧАКАЙ да влезем в Еврозоната и от там нататък нещата ще ти се изяснят.
  • 7 Питайте

    3 0 Отговор
    Чехия и Полша и Унгария къде келепира от еврото,Хърватия го осети,па джоба
  • 8 Даа!

    2 0 Отговор
    Ей такива" експерти" само в СПА центрове - на пълна,държавна издръжка.Експат- мекспат- лапанегелес кепитъл" Видиш ли,изобшо да няма държава! Всичко на концесия,за да забогатеем? Твоята нежна родителка про д ажна? Гласиш се и ти да отхапеш от такава баница,а? А тази мега далавера не е гласят отсега.Още Лилкар партизанската унука при ББ-1 го изрече: На концесия възловите магистрали.Много удобно и ефективно.За Ганчо- по тънката линия.Само 18 ст/ км.Това е към 2014 г.До морето и обратно120 кинта,отделно горивото.И ще го направят,ако мее- бее ,продължи да блее на избори.
  • 9 Шопо

    3 1 Отговор
    Не ви щем еврото не ви щем шенгена Референдум за ЕС и НАТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове