Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2024 21:53 1 630 9

Плаващите мини остават голям проблем в Черно море

  • конференция-
  • украйна-
  • българия

Когато войната свърши, Украйна е добре дошла в MCM Black Sea

Плаващите мини остават голям проблем в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

„Когато войната свърши, Украйна е добре дошла в противоминната военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и нашите други съюзници и партньори в Черно море по този и различни начини“, каза Рефик Левент Тезкан, заместник-генерален директор по отбраната и сигурността на Турция по време на Втората конференция по сигурността в Черно море.

Той отбеляза, че най-новите технологии, особено морските дронове, са се превърнали в решаващ фактор в битката в Черно море като част от противодействието на руската агресия. Затова контролът върху производството на такива дронове също е много важен. Такива технологии в неподходящи ръце ще застрашат свободата на корабоплаването и морската безопасност в региона. В момента тактиката, използвана от Украйна в Черно море, принуди Русия до известна степен да ограничи усилията си за дестабилизация.

Още новини от Украйна

Контраадмирал Рефик Левент Тезкан също отбеляза, че плаващите мини остават голям проблем в Черно море. Заедно с България и Румъния Турция създаде работна група, която ще положи усилия за разминиране на акваторията на регионално ниво.

„Новозеландските отбранителни сили ще осигурят морско обучение за обезвреждане на взривни боеприпаси за украинските въоръжени сили, като част от нова инициатива за подкрепа на Украйна“. Това изявление направи Джудит Колинс, министър на отбраната на Нова Зеландия.

„През февруари тази година обявих удължаването на мандата на отбранителните сили на Нова Зеландия за осигуряване на обучение на въоръжените сили на Украйна до юни 2025 г. Това е част от пакета за помощ от 26 млн. USD, който включва също хуманитарна помощ, помощ за възстановяване и принос към международен фонд за Украйна за снабдяване с оръжия и боеприпаси, както и нови санкции, обхващащи инвазията от Русия за санкциите. Доволна съм, че като част от този нов пакет от подкрепа, персоналът на Силите за отбрана на Нова Зеландия ще проведе обучение по обезвреждане на взривни боеприпаси по море за членовете на въоръжените сили на Украйна“, каза тя.

Джудит Колинс изрази надеждата си, че тези обучения ще помогнат на Украйна в поддържането на морската сигурност в Черно море и ще подпомогнат нейните усилия да спазва международните норми по отношение на безопасното преминаване на търговския кораб.

По време на конференцията Карл-Оскар Болин, министър на гражданската отбрана на Швеция, каза, че Украйна ефективно се е възползвала от възможността, като е ограничила свободата на движение на руския черноморски флот с помощта на дронове и ракети. Ефективното отказване на Русия да ангажира военния си капацитет във временно окупирания Крим – гравитационният център на Русия в Черно море – е от ключово значение за прекратяването на непрекъснатите ракетни и безпилотни атаки срещу украинското население.

„Украйна предприе действия за осигуряване на морските комуникационни линии, за използване на амфибийни сили, за подкрепа на сухопътната кампания и за стратегически удари срещу критични руски способности. Украйна използва креативност и смелост и постигна промяна на военноморската оперативна сцена чрез използване на непреки методи и алтернативни средства. Русия, от друга страна, показа цената на самодоволството в позицията си. На стратегическо ниво първоначалното руско морско надмощие беше нарушено от революционните военноморски действия на Украйна. Използването на безпилотни системи може да има ефект на всички нива – тактическо, оперативно и стратегическо“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    9 0 Отговор
    Плаващата мина е Независим Обект който САМ ИЗБИРА към коя Акватория да се насочи за да бъде ПРИЮТЕН от съответната държава.

    Коментиран от #5

  • 2 1111

    15 0 Отговор
    Ей това е - минираш Черно море и влизаш в съюза за сигурност в Черно море! Изперкала работа!
  • 3 А50

    14 0 Отговор
    Днес също е успешен ден за руската военна операция срещу киевската хунта. Унищожени 40 франсета, слухове за генерал в Часов Яр, Искандери в околията на Харков и събират спешно кръв, 3 изтребителя.
    И не на последно място Азовци пак бягат от фронта, като хвърлят бедните укри, а руснаците навлизат от три страни В Часов Яр. В Авдеевско наред е Очеретино, което е последно село в това направление, след което фронта ще се измести значително в полза на руснаците.
    Гераните в момента долитат до назначението си, укроПВО няма
  • 4 Боруна Лом

    10 0 Отговор
    ПУЩИ КИРЕ, АСЕНА И ТАГАРЕНКО ДА ПЛУВАТ!
  • 5 Боруна Лом

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    НЯМА СТРАШНО,ОНЯ САПЬОР С ПОТНИКА БДИ НА ПОСТ!
  • 6 тагаренко

    17 0 Отговор
    Когато войната приключи окрайна няма да е черноморска държава

    Коментиран от #9

  • 7 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    11 0 Отговор
    Когато войната свърши, Украйна със сигурност няма да дойде в тази черноморска група,
    защото остатъците от тази смешна държава няма да имат излаз на Черно море...
  • 8 Това е Хубаво!

    3 0 Отговор
    Това е Хубаво! Атракция за Туризма!
  • 9 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "тагаренко":

    Окраина е Русия !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове