Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:53 1 353 34

БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона

  • бдж-
  • влак-
  • вагони-
  • дойче бан

Първите 19 идват в средата на април

БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона - 1
Снимка: БГНЕС

„БДЖ-Пътнически превози“ и Deutsche Bahn подписаха днес договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра.

Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лева.

В края на януари министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обяви, че Министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за закупуване на модернизиран подвижен състав от Deutsche Bahn. Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ заминаха за гр. Лайпциг и посетиха базата на DB за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката.

По думите на транспортния министър това е първа видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия. Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Софиянеца

    30 3 Отговор
    Модернизирани значи втора употреба нали сме втора употреба народ в ЕС

    Коментиран от #8

  • 3 Гост 2

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "само питам":

    Като със замразеното 20 годишно свинско от Германия което ни придават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 9826

    23 2 Отговор
    Най- лошият транспорт в Бг. Износени, амортизирани вагони за скрап. Никоя уважаваща себе си и гражданите си държава не би закупила б.кл.ците на друг и да подлага хората на такова унижение.
  • 6 Гарга Ел

    22 2 Отговор
    Вагоните ще се доставят пълни с пътници от Австрия
  • 7 9826

    20 4 Отговор
    Захабени и овехтели вагони, вместо да ги дадат за претопяване, Бг ги купува на надути цени. Хората ще пътуват върху износени седалки и то като конски вагони, без купета. Мога да си представя тоалетните в какво състояние ще са. Смрад.

    Коментиран от #25, #30

  • 8 Ха ха

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Ти си оптимист.За последно 2018 са ги ремонтирали .Използвани са до 12/2023 и сега от вторични суровини направо при нас .Това си е бетер 3-та ръка .Обаче на немски ще ни казват къде да слизаме ,че изпуснахме връзката или че пътят е в ремонт.
  • 9 Само питам

    22 3 Отговор
    Не може ли да платиме 3-4 млрд. на Щатите и да почакаме десетина години да ги произведат?И по - възможност да стават и за армията за да ги дариме на Украйна.
  • 10 Тома

    12 3 Отговор
    Един вагон втора употреба 400 000 лв егати далаверата
  • 11 Даа!

    20 2 Отговор
    Под " модернизирани" да се разбира втора употреба. Дракона ни предложи фантастична оферта за цялостна модернузация на машини и вагони.Който иска,да надникне в тубата,в какво се возят там.Ние изкупуваме техните" салон вагони" който по замисъл,са за кратки ,туристически маршрути.Тук ще продължим да се гъчкаме в лустросани секънд хенд бракми.Дойчо се чуди,как да се отърве ит тях.Ние дори се хвалим.Така ни натресоха и зелените краставици- трамвай от времето на Ширлиц.
  • 12 факуса

    11 1 Отговор
    хи хи пак си изринаха боклука у нас
  • 13 КОНСТРУКТОР

    12 2 Отговор
    Вагоните са над 28 години.Спряни са от експлоатация преди 3 години.Немския продавач не поема никакви ангажименти за тях .Ясно е записано в договора който не е на български.Предупреждават ни,че има вероятност да са азбест.Записано е в договора.За да влязат в употреба трябва да преминат съответните ремонти преди да ги пуснат в мрежата.След колко години ще трябва да се прави основен ремонт и колко пари ще струва.Персонал за поддръжка?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 УдоМача

    10 1 Отговор
    Това няма какда не ми напомни за:
    "продавам Трабант, чисто нов, пребоядисан" :D
  • 16 За какво ти са?

    7 3 Отговор
    За какво ти са? След като влака се движи с 50-60 километра в час! Къде ти е Трасето? Сега един влак София Пловдив пътува 3 часа! Докото със старите вагони преди 40 години го вземаше за 2 часа и 5-10 минути максимум ! И достатъчен престой на гарите!

    Коментиран от #26

  • 17 Пфууууууу

    17 1 Отговор
    Имахме си завод за пътнически вагони в Дряново, добре работещ. Умишлено беше съсипан, вкаран в дългове ...и затворен.
    Никаква държавна политика за хората !!!
  • 18 Госあ

    6 2 Отговор
    Негодници долни ! Между другото, когато разказах за разследването на ес за евтината оферта от Китай и провала на сделката с машините на колегите си, един от тях просто се усмихна и каза, че са в икономическа война със запада.
  • 19 Госあ

    12 4 Отговор
    Мръсните шваби просто се подиграват с нас. Кофата за боклук на ес !
  • 20 Мда

    7 3 Отговор
    Втора категория хора това договори Денкофф предателя. Въздушни капков Шенген срещу миганти, вагони втора ръка, храна с изтекъл срок и всичко все ни е втора ръка.
    Европейски и евроатлантически ценности
  • 21 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 9 Отговор
    От прочетеното е ясно , че нито един от пишещите не е пътувал с БДЖ !!! Немските вагони са на светлинни години от нашите , които не са за скрап , а просто трябва да се поддържат и почистват . Това БДЖ не го е правило от 20 години ! Не може на международния вагона да е с квадратни колелета !!!

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Да!!!!

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Голям "умник" !!! Разбирач от класа..."квадратни колелета"...

    Коментиран от #27

  • 23 дядото

    5 1 Отговор
    под модернизирани разбирайте рециклирани,втора употреба.
  • 24 ЕС и НАТО

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Точно така. Тези дърти драскачи тук никога не са излизали от панелките си, щото са мюлюзи и нямат пари. Да си се возят в старите кочини и да не мрънкат много.
  • 25 Айде бре

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "9826":

    Ти, немски модерен влак виждал ли си на живо през живота си бре комуне мрънкащо??

    Коментиран от #28

  • 26 ЕС и НАТО

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "За какво ти са?":

    Пътувай си със старите вагони и не мрънкай тогава.

    Коментиран от #29

  • 27 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да!!!!":

    Точно такова е усещането във вагона ! Ама как да го знаеш , умнико , като не си се качвал на влак ???
  • 28 8622

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Айде бре":

    Кой ти говори за немски модернизиран влак, кантонере? Писали са "модернизирани" вагони, което ще рече стари, износени, излезли от употреба, побоядисани, колкото на имат вид. Германецът, вместо да ги даде за скрап, ги пробутва на БГ. И служителите на монополиста се хвърлят по форумите да бранят господаря си като Матросов на амбразурата. Едва ли има друг железопътен транспорт в ЕС, толкова пропаднал, както е в Бг.
  • 29 8622

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЕС и НАТО":

    Изобщо не се качваме на влак.

    Коментиран от #31

  • 30 Пръдливия Ханс

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "9826":

    Това да не ти е на Ленин влака бе чакал червен
  • 31 Верваме ти

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "8622":

    Само на Путин ракетата
  • 32 питам само

    0 0 Отговор
    Къдее дремаха 12 години до като управлява Борисов защо не копуваха модерни влакове и агони
  • 33 венсеремос

    0 0 Отговор
    В Мароко пуснаха влак с 360км в час преди една година
  • 34 Същият

    0 0 Отговор
    От доста време БДЖ има проблеми и потърпевши са работещите и пътниците.Разбира се това е породено от честата смяна на ръководители в системата,при нов министър на транспорта.Това е така,защото държавата прогни много бързо,особено при ГЕРБ и се получ нещо като каца без дъно.КОРУПЦИЯТА Е ДОСТИГНАЛА ДО ПРЕДЕЛА НА НАРОДНАТА ТЪРПИМОСТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове