Last news in Fakti

29 Март, 2024 06:22 1 238 14

Миньори и енергетици излизат на автошествие в областите Стара Загора и Хасково

  • протест-
  • миньори-
  • енергетици-
  • автошествие-
  • раднево

Протестът ще започне традиционно от паметника на св. Иван Рилски в Раднево

Миньори и енергетици излизат на автошествие в областите Стара Загора и Хасково  - 1
Снимка: БГНЕС
Миньори и енергетици отново ще затворят пътни артерии в област Стара Загора и област Хасково, предаде dariknews.bg. Това съобщи Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на протеста.

Протестът ще започне традиционно от паметника на св. Иван Рилски в Раднево, където протестиращите ще се съберат в 9:00 часа и ще преминат през централната градска част на града в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково и Харманли, където има обявено затваряне на път в рамките на един час.

След тази спирка автошествието ще продължи по автомагистрала „Марица“, където ще продължи до отбивката за Симеоновград и ще се върнат към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново има затваряне на движението за един час.

Протестът за първи път ще приключи при своята начална точка- паметника на св. Иван Рилски в Раднево, около 18:00 часа.

„По време на протеста ще представим декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев“, заяви Георгиев.

Припомняме, че протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Събралите се се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

Припомняме, че това е четвърто поредно протестно автошествие, което се организира за последните две седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франсиско

    9 12 Отговор
    Най-важното е да гласуваме на ЕВРО изборите, защото те са много важни. Ако ЕНП (ГЕРБ членуват там) и Зелените загубят позиции, нещата може да се обърнат на 180 градуса и зелената сделка да бъде зачеркната.
    МИСЛЕТЕ.

    Коментиран от #6

  • 2 Тежко ни с тези политици

    12 6 Отговор
    В България трайно се насажда тактиката " разделяй и владей",няма да коментирам по време на първите протести как някой частни централи не излязоха ,сега вече е доста късно при положение че сглобката разписа зелената зделка и изпрати плановете за "справедлив преход ....хахаха ) само за две седмици ,пари разбира се няма за момента,но по лошото е че следващите протести (след тези на здравните работници БАН ,ТОЛ, и др.)ще са на енергиино бедните (едно ново понятие на фона на Европа в 21 век).
  • 3 ...

    18 4 Отговор
    От де пари за автошествие нали нямате
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КВИ МИНЬОРА СА ТИЯ БЕЕЕ....

    20 4 Отговор
    МИНЬОРИ СА В ЗЛАТИЦА МАДЖАРОВО ПИРДОП РУДОЗЕМ СЛИЗАШИ НА ТРИСТА МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА.... А ТИЯ ТЕЦАДЖИИ НЕ ЗНАЯТ ЩО Е ИСТИНСКИ ПОДЗЕМЕН МИНЬОРСКИ ТРУД.
  • 6 Галя

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Франсиско":

    За който и да гласувате, територията се управлява от посолството
  • 7 Водно оръдие

    4 5 Отговор
    Нали има полицаи с автомати, да застрелят няколко протестиращи и готово.
  • 8 Смех

    5 3 Отговор
    Пада ви се на Стара Загора нали за ГЕРБ гласувахте ? ГЕРБ подписаха зелената сделка. Айде сега сърбайте си попарата.
  • 9 Загрижен

    5 1 Отговор
    Пълни идиоти - няма правителство, пред което да направят искания, но ББ-Кремъла казава да се всява смут и паника и те скачат! И да частната Контур-глобал съкращава работници понеже са неужни при тази цена на Въглеродните квоти!!! А в държавната продължаваме да наливаме пари за да произвеждаме скъп ток!
  • 10 Другаде им е болката.

    5 2 Отговор
    Без да си учил работиш 20 г.на висока заплата и се пенсионираш млад с голяма пенсия. Трудът им вече не е като по "Въглекопач" от Смирненски, има съвременна техника, техниката за опазване на труда е на високо ниво, а и Маришките рудници са открити. Рядко има заболели от силикоза, но правата на миньорите са писани за старите рудници. Има машини които пробиват автоматично отворите за взрива, след който като въздухът като се очисти товарят вълищата с машини, не с лопати. Всъщност подземни въглищни мини има в Твърдица, около Трявна, но стачкуват миньори от откритите рудници.
  • 11 Драги енергетици и миньори

    2 2 Отговор
    от ТЕЦМИ2 и рудниците. Обединете се с уволнените от ТЕЦМИ3 Контур-Глобал и възприемете тяхната идея за строеж на фотоволтаици, съхраняване на топлината чрез разтопени соли и работа през нощта на един или повече енегоблока. Влезте им в сайта и прочетете подробностите. Завод за преработка на хиляди тонове СО2 дневно няма и не може да има такъв. Каква ще е крайната му продукция, какво ще представлява и на кого ще я продавате? Явно някой яко ви заблуждава. Искате рекултивация на 250кв.км унищожена земя, превръщането ѝ в гори и ниви, а колко ще струва това и кой ще плати. Просто я изравнете и я "засейте" със солари. Повикайте и Гинка Върбакова на помощ, а не да ги слага на земеделска земя в пазаджишко.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Драги енергетици и миньори":

    Драги заблудени драскачи!
    Никаква преработка на CO2 НЕ ще окаже желаното влияние върху глобалното затопляне, поради простата причина, че то зависи ГЛАВНО от циклите на слънцето!!!
    Следователно може да спреш да ходиш повече от веднъж седмично по голяма нужда, поради прекалено "питателните" брашна от насекоми, НО температурите ще продължат да се покачват!!!
    Крайният резултат от цялата тая глупост ще бъде, че масите хора по света доброволно са се вкарали в диктаторския план на глобалягите от Давос!!!

    Мислете малко по-усърдно!
    Не всичко каквото ви кажат по бнт, бтв и нова е меродавно!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове