Last news in Fakti

28 Март, 2024 19:20 2 529 62

Томислав Дончев: Ако тук има урок за всички нас, това е че Конституция не се променя за 2-3 месеца

  • томислав дончев-
  • урок-
  • конституция-
  • промяна

"Ако направите изящна конструкция върху нестабилна основа, тя няма как да остане права – конструкцията беше неустойчива. Ако една връзка стане невъзможна кой е виновен, който я прекратява, или този който я е направил невъзможна? Хайде да не позволяваме обществото да се хипнотизира, повтаряйки му – служби, регулатори и т.н”, коментира още депутатът от ГЕРБ

Томислав Дончев: Ако тук има урок за всички нас, това е че Конституция не се променя за 2-3 месеца - 1
Снимка: БНТ

Надявам се да няма нито хаос, нито криза. Би породило недоверието на изборния процес, ако ярка фигура като Росен Желязков стане служебен премиер. Това би поставило съмнение към изборния процес и би накарало по-малко хора да ходят да гласуват. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

„Ако тук има урок за всички нас, това е че Конституция не се променя за 2-3 месеца. Нека да видим как текстовете ще сработят. Не съм съгласен с картината на апокалипсис. Все пак списъка с възможности е дълъг”, подчерта той.

„През последните три години президентът натрупа много дълъг опит със служебни правителства. Да има служебно правителство, което да е максимално неполитическо, да не разгаря политическите страсти и да организира честни избори”, призова Дончев.
На въпрос защо се стигна до разрива в коалицията, Томислав Дончев заяви: „Ако направите изящна конструкция върху нестабилна основа, тя няма как да остане права – конструкцията беше неустойчива. Ако една връзка стане невъзможна кой е виновен, който я прекратява, или този който я е направил невъзможна? Хайде да не позволяваме обществото да се хипнотизира, повтаряйки му – служби, регулатори и т.н”.

„Аз съм съгласен да започнем дискусия за службите, да подготвим по най-добрия начин проект за реформа – за това те да станат по-ефективни, по-отчетни, по-прозрачни. Само че този разговор не ми изглежда такъв. Той ми изглежда наши хора да станат началник и зам.-началник. Подмяната на един човек с друг не е реформа. Когато говорим за службите, аз не твърдя, че са на президента Радев, защото той ги е назначил. Те служат на републиката. Какво отстъпване на територии? Разговорът за службите бе какви хора да изпратим там, а това не е реформа”, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

„В каквато и да е конфигурация, картината ще се промени след няколко месеца. Когато говорим за регулатори, проф. Екатерина Михайлова каза, че историческата логика е в тях да има представители на всички партии, за да има вътрешна опозиция и контрол и аз съм съгласен с нея. Каквито и спорове да са манифестирани публично, темата бе една - желанието за овладяване на всички държавни и обществени системи, което не е добро и не е здравословно за нито една партия”, каза той.

„Основната тема е, че едно правителство не съществува, за да му се радваме или някой да е министър, а да дава резултати. Критиките ми са, че резултатите са твърде малко на фона на приказките. Има свършени и добри неща – напредъкът по Шенген, например. Все пак половин е по-добре от нула. Като цяло това бе кризисен период. Изводи трябва да се изведат от всички и най-вече, че да изолираш първия никога не води до устойчиви резултати”, обобщи Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фройд

    43 5 Отговор
    Томи, сега е момента да финтираш тулупа . Махай се веднага.
    Щото ти си следващия бушон!!!!
  • 2 Хахах

    9 32 Отговор
    Е така е, важното беше руския генерал радеф да няма пълна власт че видиш ли сме станали поредния Беларус... предател мислещ за руските интереси преди българските .

    Коментиран от #41

  • 3 Гост

    48 3 Отговор
    " урок за всички нас, че Конституцията не се променя за 2-3 месеца"...абе вие сега ли го учихте, щото ние това го знаем. И всички гилдии на юристите ви го казаха, ама вие се наиграхте!
    А че половин е повече от нула- за Шенген твърдо не важи. Или съм бременна, или не
  • 4 пери

    35 7 Отговор
    Ей, накъдето да погледнеш по сайтовете и тв-то все гербави активисти, налазили ефира да облъчват. То не бяха Томиславци, то не бяха Теменужки, Сачева от сутринта... А едва сега започват.
    Въпреки че каквото и да кажат вече, просто лек ветрец повявя.
  • 5 ОБНАДЕЖДЕН

    23 4 Отговор
    Най-после един прогледнал гербераст.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 3.14К

    31 6 Отговор
    Като депутат тоя Дончев само си гледа в своя iPad, без да се впечатлява какво става в НС. Освен че похарчи два милиарда и още нямаме ЕУ и провали ПВР, с друго не може да се запомни.
  • 8 дядото

    18 3 Отговор
    позинали за пари и власт,недоказано умни хора забъркахте огромна каша.след няколкото убийства,скандабите с еврото и нотариуса и нагаждането на конституцията за партиини и лични интереси,под вещото ръководство на козяк,водите държавата по пътя на хаити.многото власт,много и развращава.нали дончев.
  • 9 ха ха

    8 2 Отговор
    урока следва
  • 10 ТОМКА , конфети от такива

    20 4 Отговор
    ФЕК/ЛИИ като теб , НЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ !
  • 11 Милен

    8 3 Отговор
    Хихи списъка бил много дълъг, нещо като: аз брата, един друг и още двама 😂
  • 12 ХиХи

    20 5 Отговор
    Ристю бойкикиев на затвор на затвор
  • 13 Дончев,Дончев

    23 3 Отговор
    грешката ти е ,че си на страната на най-голямия мафиот управлявал тази нещестна държавица.
    Жалко за теб.
  • 14 Така ще да е

    9 15 Отговор
    Явно до изборите ще гледаме само путинисти, начело със свитата на съветския агент Буда и патерицата му Копейкин
  • 15 Сопола .

    15 4 Отговор
    Тиквата, Прасето и Кирчо шарлатанина решиха да правят конституция, а пдп от психодиспансера отиде в КС.

    Коментиран от #34

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 След

    17 2 Отговор
    като Радев каза , че ако не бе променена Конституцията , щеше да има повече права и да помогне (?!) за спестяване на разходите по изборите и съответно да са две в едно , и тоя се изходи на пътеката !
  • 18 това не е реформа

    14 1 Отговор
    Три пъти водещата го пита, а какво е реформа и този мушмул не може да даде логичен и разумен отговор.Не било "какви хора да изпратим там" друго било.... ама не знаел какво .....
  • 19 А така

    18 0 Отговор
    Трябват си ви още едни 13 години да управлявате и да промените конституцията още 10 пъти. Ако има още останали живи българи, след още 12 години ГЕРБ , ще е рекорд.
  • 20 Име

    5 0 Отговор
    ГЕРБ се разпуска - може и - официално - гайди, евентуално с пиано, че Бойко Брисов не може без Шопен и така, това е напълно вредна партия - то БСП са луда работа - но това е напълно извън живота и всякакви норми, хората се прибират у дома си - за да имат уют, а излизат на работа - за да имат уют и на средата на този процес - изведнъж - се явява партия, за да наблюдава - дали има уюти какво.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Край

    13 0 Отговор
    Ааа томиславчо и за нас има урок да не избираме хорица със скромен умствен багаж, които да дефекират на метеното. Българската Конституция от 1991г. е прекалено добра да разрешаваме неграмотници като вас да се упражняват върху нея. Тя има един дефект - не регламентира това че парламента се избира САМО с мажоритарни избори в два тура.
  • 23 Герб играе

    11 3 Отговор
    "ние не сме с тях"!За девет месеца ги надробиха такива,каквито за деветгодини не успяха! Всички сте в кюпа- цялата сглобка!Само Възраждане може да ви оправи бакиите! Гласувайте масово!!!

    Коментиран от #31, #49

  • 24 А това подло габровско

    18 0 Отговор
    нещо е толкова противно, че като дори в гръб да го видя пак излъчва противност и отвращение ! Толкова е мазен и лицемерен, че се чудя неговите избиратели дали са хора или примати ! А какво да кажем за симпатизантите изобщо за ГЕРБ, те чувстват ли човешки симптоми на размисъл ?
  • 25 Някой

    3 12 Отговор
    Единствения умен гербер. Не знам защо е в ГЕРБ при това положение.

    Коментиран от #53

  • 26 Ама

    14 0 Отговор
    Сега ли го разбрахте това за конституцията, Дончев?!? Умни хора ви го повтаряха многократно по време на нескопосаното прекрояване на основния закон, ама вие не искахте да слушате и резултатът е налице! Докога ще се учите на наш гръб, животът ни премина докато вие си играете игрички!
  • 27 ТИРБУШОН

    15 0 Отговор
    Томиславе ти това за Конституцията и тогава го знаеше обаче нали целите оправдават средствата.
    Я кажи сега какви бяха целите на не-прегръдката с не-партньорите от не-коалицията.
    То не че ние не знаем де ама да видим ти знаеш ли.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДО ТОМИТО ДОНЧЕВ

    3 0 Отговор
    ТОМИ ПИШЕТИ ЕДИН МИЛИЦИОНЕР ОПРЕДЕЛИЛ СЪМ ТЕ С ФРАЗАТА: ФЪ,ФЪ,ФЪ,ФЪ,ФЪ - ТОМИТО ДОНЧЕВ
  • 30 пурко

    6 0 Отговор
    ТОзи жалък плешивец е порендия папагал, който от години само приказва общи приказки и повтаря глупостите на Тиквата. Кой знае защо медиите го определиха като някакъв голям експерт по всички въпроси . Всъщност той има диплома по философия и журналистика - нищо общо с темите по които се изказва
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смърфиета

    2 1 Отговор
    Половин, което клони към нула, или половин, който клони към едно цяло?
  • 33 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Масовото гласуване":

    Белгийците и на конгоанците дадоха пример.

    Коментиран от #39, #46

  • 34 А НЕ НЕДАВАМ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сопола .":

    ДЕСИТО Е ЗА ИТАЛИАНСКА СПАЛНЯ С ТЕЗ МАЛКИ РЪЧИЧКИ КАКЪВТО Е ПЕНИС ДА Й ПОДАДЕШ ВСЕ ГОЛЯМЕ Й ИЗГЛЕЖДА.
  • 35 нннн

    8 0 Отговор
    Ама, нали и ри я променя, бе Томи! И гласува за промените по заповед на Вожда.
  • 36 Някой

    8 0 Отговор
    Тъпунгер гърбав, изводът е че когато имаш една гънка за равновесие в кухата лейка, не пипаш Конституцията, която е най-висшия закон в държавата!!!
  • 37 Бамбука

    11 0 Отговор
    Не те ли е срам ? Нямаш ли поне малко човешка съвест ? Нищо не направи за България, само превиваше гръб. Прахоса над 1,3 млрд. пари за електронно правителство, без никакъв резултат. Защо поне за секунда не помисли как да направиш живота на децата ни по-добър и честен ? Всичко на този свят се връща, мръсотията също.
  • 38 Друго мнение

    9 0 Отговор
    Кой го казва))))) Томи Истината, скачен с Данчо Ментата и отбора по Магнитски.
  • 39 А ти от путинска

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Смърфиета":

    Русия ли искаш пример да вземеш ? Цивилизованите успешни нации не са за пример така ли, от кой според теб ттябва да вземем пример ОТВОРИЕТКЕ ?
  • 40 Опа

    5 1 Отговор
    Ама като е била нестабилна основата, защо строихте въобще конструкции върху нея??? Вместо да изрисувате вежди, избодохте очи, ама то това май Ви беше целта от самото начало

    Коментиран от #44

  • 41 Ааа

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    Е сега като няма възможности генерал Радев, такива като теб цъфнаха и вързаха...
  • 42 Стеф

    10 0 Отговор
    Томи, за толкова години, къде са паричките за електронното правителство. То по трудно и бавно от магистралите бе брат се оказа изграждането му. За толкова пари Франция щяхме да я оборудваме няколко пъти
  • 43 Ибряяяя

    9 0 Отговор
    Томиславчо, ти май ни смяташ за олигофрени. Нали вие приехте тия идиотщини бря. С Шиши, Баце и Кирето. Само оня от ямболско ще ви оправи. Ама му взехте арсенала. Виж колко фирми и имоти имаш и си купи раирано костюмче!
  • 44 Абе нещо

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Опа":

    не ми се връзва тази поговорка която си драснал ?

    Коментиран от #51

  • 45 Габровски каун

    4 1 Отговор
    Браво , а електронното правителство , залеби ли от него яко ?
  • 46 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Смърфиета":

    Ти нямаш хал-хабер от живота, белгийците пример на са давали на никого, те са си свършили своята работа както трябва и резултатът е налице изпревариха немците по стандарт, а ти какво искаш да кажеш е толкова разбрано колкото е разбрано какво трябва да се направи у нас за да не сме на това нещастно дередже !
  • 47 инж. Ганчо Илков

    3 2 Отговор
    Когато бе Замислена Конституцията, се следваше Сценария на Идеолога Лилов (Разработен от Юлския Пленум на ЦК на БКП 1987 г.). Първо бе създаване на Политическия Проект - БСП. След това - "КРЪГЛА МАСА", която Популяризира СДС с внедрените Агенти на ДС (Жельо Желев, Петко Симеонов, Георги Марков, доктор Петър Берон и много други). Агенти бяха внедрени и в Реабилитираните Политически Партии (БЗНС "Никола Петков", БРСД на Дертлиев). Проведоха се Избори за Велико Народно Събрание. Цял Свят бе убеден в тяхната Манипулация от страна на БСП. Желев ги Призна за Демократични. В Конституцията бе определено Парламентарното Мнозинство за Суверен. Квотният Принцип бе заложен в Съдебната Система и в Ригулаторите, Президентските Служебни Правителства, Партийната Субсидия. Приватизацията (Масова и Касова). Разбиването на Банковата Система. Фалита на Държавата. Разгледайте Презюмбюла и го сравнете с този на Франция, САЩ, Швейцария и други Демократични Страни и вижте Разликата.

    Коментиран от #52

  • 48 Друго мнение

    5 1 Отговор
    Къде е Мустафа абей да ви каже ДПС е ДПС, ГЕРБ е ДПС. Томито Дончев е ДПС. Всичко е ДПС колеги))))) . Така, че учете се!Това е истинската партия в България.
  • 49 Пиночет

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Герб играе":

    Масовото гласуване е приоритет само на цивилизовани интелигентни нации в които се гласува с разум, ние не сме такава нация у нас се гласува срещу пари и с манипулация, контрол и обещания, резултатите при нас са ФАКТ, че сме малоумни !
  • 50 Румен Американеца

    6 0 Отговор
    Всички от "домовата книга" са хрантутници на сладки службички. Кой е луд да изпадне от каруцата заради два месеца като премиер?
  • 51 Сега

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Абе нещо":

    Не се плаши, че не разбираш, сега ще ти обясня: Вместо да поправят нещо към по-добро, каквато цел твърдят, че са имали, те с поправката го направиха далеч по-лошо! Съгласен ли си, че е така?
  • 52 Край

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "инж. Ганчо Илков":

    Обожавам инженери да се произнасят за конституции. Българската конституция от 91г. е прекалено добра за суверена си.
  • 53 Край

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Томето е габровец. Ти не знаеш защо е в Герб но той добре знае. С философското образование щеше да преподава в Н-ската гимназия "Човек и общество", а сега за 10-15 г. стана млад милионер. Без някой в България да е разбрал какво точно работи.
  • 54 Гост

    1 0 Отговор
    Урокът е че за нищо не ви бива, освен да се облаците от власта
  • 55 1.5 МИЛИАРДА усвои

    2 1 Отговор
    за собствени нужди този противняк за електронно правителство и нито лев не отдели дори за един диод и глупаците български продължават да му се "радват" ! Абе само мазохисти ли се раждат в тази държава на безсрамници ?.
  • 56 Урока за вас е че

    4 1 Отговор
    Нямате умствени възможности да променяте какъвто и да е закон още по малко конституцията защото тя е писана и правена от хора с умствени възможности и морал.Последните нормални хора които управляваха страната бяха преди 20 години и лошото е че чалгари и копейки навлизат мощно защото простите хора себеподобни избират.

    Коментиран от #60

  • 57 Миладин

    4 0 Отговор
    Дончев е прав до там, че юридически лаици като Барни Ръбъл и Спондж Боб трябва да бъдат спирани и изолирани от към законодателна инициатива. Първия беше изолиран, втория се измъзоли, изтъркаля и класира като виден експерт по Конституционно право. Надявам се, конституционния съд да изреже кривиците и туморите в най- срочен порядък!

    Коментиран от #62

  • 58 Реалист

    3 0 Отговор
    Простикировци и простобйковци променят конституция
  • 59 Бай шиле

    4 0 Отговор
    Ми що я променхите бре Габровски каунь?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гацо Бацов

    2 0 Отговор
    Кривоглавия пак почна да философства. Нали ги гласува тези промени, да не паднаа от небето
  • 62 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Миладин":

    Май забравяш кой е председател на конституционния съд хахахаха Голяма офанзива беше ! Без абсолютно никой да носи отговорност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол