Last news in Fakti

28 Март, 2024 21:01 4 489 58

Борисов и "чуждите министри": Дали не трябваше да ги послуша

  • бойко борисов-
  • министри-
  • пп-дб-
  • герб-
  • правителство-
  • ротация-
  • кабинет-
  • ес

Бойко Борисов ляга и става с клетви за вярност към евроатлантизма, но неясно защо се стресна от обаждания на любимите си партньори от ЕС и НАТО

Борисов и "чуждите министри": Дали не трябваше да ги послуша - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

"Чужди министри", "уважавани хора, включително и от държави нечленки на ЕС", се обаждали на г-н Борисов, за да му оказват натиск за правителството. Тази предполагаема информация, изтървана някак между другото от бившия премиер, неизбежно поражда поне два въпроса: С каква цел г-н Борисов допуска такава недискретност? И какво осъдително има в това „чужди министри“ да ти се обаждат със съвети?

Има ли сензация?

Да почнем отзад напред. Логично е да се предположи, че въпросните „чужди министри“ не са представители на Китай, на Русия или на слънчевата република Кабо Верде. Явно става дума за „чужди министри“ от партньорски държави в ЕС и/или НАТО. Ако наистина е така, мигар има нещо ненормално, злонамерено или извън протокола, когато твои партньори искат да помогнат за излизане от една правителствена криза? Още повече, че самият Бойко Борисов ляга и става с клетви за вярност към тъй наречения „евроатлантизъм“, а в случая и пред журналистите подчерта "голямото си уважение към тези хора".

Всеки, който поне малко разбира от политика, веднага ще си представи какво навярно се е случило: загрижени политици, включително европейски министър от партия членка на ЕНП, неофициално са позвънили на лидера на ГЕРБ с призив да се намери решение на кризата. Защото България чака за Шенген и за еврото, а проблемите с корупцията, със съдебната система и със силите за сигурност (руски шпиони, плюс редица неразплетени афери, включително и убийства) продължават сериозно да тревожат партньорите в ЕС и в НАТО. Да не говорим за войната на Русия срещу Украйна, в чийто контекст стабилността и лоялността на България е от екзистенциален интерес за целия Запад.

Разликата с "онези" обаждания, които задължително се изпълняваха

С две думи: обаждането на „чуждите министри“ (ако наистина се е състояло, де) не е нито някаква сензация, нито пък намеса във вътрешните работи. То си е най-нормалната процедура между партньори в такава поликризисна ситуация. И понеже тук неизбежно възникват паралели с нарежданията, които навремето Съветският съюз даваше на България, разликата се състои именно в жанра на обаждането. Защото онези нареждания бяха безусловни и винаги се изпълняваха. А съветите, които предполагаемо е получил Борисов, са били просто знак на загриженост. И той явно не ги е последвал.

Така стигаме до първия въпрос: Защо политик с инстинктите на г-н Борисов завоалирано обвинява любимите си евроатлантически партньори, тези толкова уважавани хора, в намеса във вътрешните работи? Понеже нали не предполагаме, че той се е изтървал просто така или пък, че е излъгал? Обяснението трябва да търсим в манталитета и в дълбоко провинциалните възгледи за политиката. Когато със съвети за правителството ти се обажда, примерно, Делян или Вальо (тези имена са избрани произволно и могат да се заменят с други), това си е в реда на нещата. Защото това са си наши, вътрешни работи. Защото това си е България и тук проблемите си ги решаваме ние, вътрешно – няма какво да ни се месят разни „чужди министри“. Или, както сочно го формулира г-н Борисов: ние не се подчиняваме на "тилифон, тилифон, тилифон".

"Чуждите агенти", дето ни се мешат

За голяма част от хората в България това явно е не само разбираемо, но и приемливо: „Нашите поне си ги знаем, ама ония, чуждите, те са много съмнителни и по-добре да не ни си мешат.“ Тъкмо върху тази нагласа на хората паразитират не един и не двама дейци в България, които размахват плашилото на чуждите посолства и чуждите министри с плоското внушение, че те със сигурност не желаят доброто на България.

Впрочем, това не е някакво изобретение на българската политика. Словашкият премиер, популистът Роберт Фицо, вече от години обвинява либералната президентка на страната Зузана Чапутова, че била американска агентка и обслужвала Сорос. И резултатите са налице: Чапутова се оттегля, а Фицо го преизбират. Преизбират го явно онези, които вярват на руските опорни точки за „чуждите агенти“ и за Запада като враг на националните им интереси.

Та ако се върнем в България: Дали за националните интереси на страната нямаше да е по-добре, ако г-н Борисов се беше вслушал в предполагаемите съвети на „чуждите министри“ и беше спестил на българите поредната криза?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приземен

    40 43 Отговор
    Борисов слуша президенти, напр. Путин! Да слуша министри му е под достойнството.
  • 2 ХаХа

    47 17 Отговор
    И да си даде МВРто на Кирчовците, туй ша е друг бацо. Ся с тая Конституция Ристю Бокикиеф ма затвор. Га нищо не си работил нищо ме можеш да напишеш, ка моли Конституция
  • 3 Тагарев

    32 55 Отговор
    Боко боклука лиже на пасивният педофил Путин силиконовата халка на задника
  • 4 Бонев

    92 25 Отговор
    Типично мислене за дойчевелевци. Нямало нищо ненормално чужди министри да се обаждат. Ами че каква държава сме, след като чужди министри решават дори вътрешните въпроси.

    Коментиран от #6

  • 5 ХАХАХА

    66 14 Отговор
    Абе тоя списвач и още една от женски пол какви са по сърце? Май са Киряк Стефчовци . Освен българофобия друго не се лее от устата им.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хаха

    70 10 Отговор
    Няма нищо нормално в това чужденци да се бъркат във вътрешните работи на която и да е държава! Ако Путин почне да оказва натиск на сръбския президент примерно, ще оревете света.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Герен

    22 9 Отговор
    ЩО БЕ НЕ ТРЯБВА ЛИ И НЕГО НЯКОЙ ДА ГО ОБЯЗДВА СЪС 200. НЯМА САМОО ТОЙ ДА СЕ ПЕРЧИ И ДУЕ. ТОЙ И БРАТ ШИШИ ОТ ДУЕНЕ ВИЖ НА КАКВО ПРИЛИЧАТ. ТОЗИ Е ТОЛКОВА ЗАВИСИМ,ЧЕ ТОПУРДАЦИТЕ МУ ВЕЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ццц

    52 11 Отговор
    В последните години индивиди като тоя дрaскач се опитват да ни убеждават, че ненормалното и извратеното си е напълно нормално, просто ние не разбираме или сме се объркали!
  • 14 Мда

    14 5 Отговор
    DW веле яко към Боко. DW никога не против Боко, макар да изглежда.
  • 15 Като няма

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Владимир Путин":

    Какво смислено да кажеш защо трябва да си показваш простотията.? Може и да върви пред кифлите в училище, ама тука не предеш.
  • 16 ИСТИНАТА

    13 29 Отговор
    ПРИЯТЕЛИ на СЛЪНЦЕТО в БЪЛГАРИЯ

    Максималната консумирана мощност от домакивствата в България
    е под 10 квт.
    Средната Цена на 10квт. фотоволтаици с включен монтаж и доставка
    сега е 16 585 лв., като цената продължава да спада.

    Българският ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД за производството на 1Mw електроенергия
    трябва да закупи 1.6 квоти за използваните от него кафяви въглища.
    Това ще му струва около 69 лв.,
    а в същото време цената за 1Mw електроенергия, на която продава на пазара е 69-72 лв.
    Тоест, ако още малко се повиши цената на квотите, ТЕЦ-ът трябва да работи, само за да купува квоти.

    Видимо е, че керемидите на къщите в близките села са покрити с два пръста пепел.
    Невидимо е, че регионът е с най-много белодробни заболявания в Българи, в ЕС и във всички държави по света!

    Кюмюрджиите протестират, че щели да останат без работа.
    По тая логика да забраним леките коли, защото файтонджиите и коларо-железарите останаха без работа!

    Производствените разходи на ТЕЦовете в България за съоръжения за прахоулавяне,
    са около 2 млрд. лв. годищно.
    Простата сметка показва, че с тези пари могат да се построят 120 Мвт фотоволтаици.
    А ако се закрият ТЕЦовете „Марица изток “, които и без това работят "танту за кукуригу",
    могат да се построят построят фотоволтаици с мощвост, колкото АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй взети заедно!

    Ако...не сме все още Задунайска губерния!
    Фотоволтаиците са смъртоностни за КГБ-фашиста Путин!


    Неизчерпаема е енергията на

    Коментиран от #44

  • 17 Пха ха ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Герджиков":

    Яж ги ти да ти приседне 💩
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    28 4 Отговор
    Всяка голяма ТЪПНЯ публикувана тук минава за "експертни" мнение !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЩЩД Веле

    31 4 Отговор
    Иначе магнита го чака, а???? Щом и на тоя му писна от посолствата, смятай....
  • 22 Аве

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Герджиков":

    Пръдльо жендьо изръбен
  • 23 Акула

    21 2 Отговор
    Интересно на какъв език са разговаряли.

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Офффф

    27 4 Отговор
    Простотии от класа. Чужди агенти, правителства и посолства ни се месят. А ние сме голямата работа. Баце е върха на мисълта с космическият си божествен ум, ама му се месят и той горкият е жертва ту на Путин, ту на Байдън. Или на Меркел, Макрон и на Дедовия! Язък за тоя светъл Ум!
  • 26 До сега

    30 9 Отговор
    беше само посолството,сега разни министри-партньори.аман бе ойропци ние глави нямаме ли?Борисов -хубав или лош едно добро дело свърши.
  • 27 Защо?

    29 5 Отговор
    Тези от дойче веле правят нагласи, че България трябва да бъде управлявана отвън? Къде е национална сигурност? Спи ли отново? Защо вземат заплата хрантутници те при положение, че не вършат работа за 5 пари? Защо не се редят на опашка за заплати при онез на които слугуват а чакат да обират парите на данъкоплатеца?

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Браво на него

    5 8 Отговор
    С него станахме независима държава. Чудесен избор на българите. След Живков е най-добрия.
  • 30 ИСТИНАТА

    8 24 Отговор

    До коментар #27 от "Защо?":

    ПРИЯТЕЛИ на СЛЪНЦЕТО в БЪЛГАРИЯ

    Максималната консумирана мощност от домакивствата в България
    е под 10 квт.
    Средната Цена на 10квт. фотоволтаици с включен монтаж и доставка
    сега е 16 585 лв., като цената продължава да спада.

    Българският ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД за производството на 1Mw електроенергия
    трябва да закупи 1.6 квоти за използваните от него кафяви въглища.
    Това ще му струва около 69 лв.,
    а в същото време цената за 1Mw електроенергия, на която продава на пазара е 69-72 лв.
    Тоест, ако още малко се повиши цената на квотите, ТЕЦ-ът трябва да работи, само за да купува квоти.

    Видимо е, че керемидите на къщите в близките села са покрити с два пръста пепел.
    Невидимо е, че регионът е с най-много белодробни заболявания в Българи, в ЕС и във всички държави по света!

    Кюмюрджиите протестират, че щели да останат без работа.
    По тая логика да забраним леките коли, защото файтонджиите и коларо-железарите останаха без работа!

    Производствените разходи на ТЕЦовете в България за съоръжения за прахоулавяне,
    са около 2 млрд. лв. годищно.
    Простата сметка показва, че с тези пари могат да се построят 120 Мвт фотоволтаици.
    А ако се закрият ТЕЦовете „Марица изток “, които и без това работят "танту за кукуригу",
    могат да се построят построят фотоволтаици с мощвост, колкото АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй взети заедно!

    ко...не сме все още Задунайска губерния!
    Фотоволтаиците са смъртоносни за КГБ-фашиста Путин!

    Неизчерпаема е енергията на Слън

    Коментиран от #50

  • 31 ХАХАХА

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "Защо?":

    Аааа в грешка си . Тези не вземат пари от нас . Дедо Сорос отпусна 96 милиона на такива медии да зарибяват продажници като всички автори на медията, те п к да зомбират младите.
  • 32 ЩЩД Веле

    20 5 Отговор
    Абе пияндурата, питай двете немчурски фондации, преди да драскаш...
  • 33 !!!?

    23 1 Отговор
    На Боко се обадили "уважавани хора" да му кажат, че му е увиснала евроатлантическата маска...!!!?

  • 34 Стамболов

    26 7 Отговор
    Колко жалка оправдателна статия. Чак се разплаках колко е хубаво, че от Посолството му нареждат на РазБойко как трябва да обича отрочетата им ППДБ.

    Плача и не вярвам колко силно ни обичат чужденците. Мъчно ми е, че не сме им пълноценни роби. Рева на тЕлифончИтУ и чакам да ми звънне баба Урсула и да ми скръцне с развалените си съби, за да стана още по-щастлив.
  • 35 Тонката

    29 8 Отговор
    "Чужди министри", "уважавани хора, включително и от държави нечленки на ЕС", се обаждали на г-н Борисов, за да му оказват натиск за правителството."


    "И какво осъдително има в това „чужди министри“ да ти се обаждат със съвети?"

    Сериозно ли се задава този въпрос? Или сте забравили с какво започнахте тази публикация, че питате какво "осъдително" има?🤣

    Осъдителното е, че са му "оказвали натиск" за правителство! Или не е така?
    Защото няма значение на кого са се обаждали. Има значение защо са го направили! Габриел се отчита пред посолствата, чужди министри натискат Борисов да има правителство, Макрон се "обади" да вдигнем ветото за Македония....И вие питате какво осъдително има? Нещо случва ли се в тази държава, без одобрението на разни чужди посолства и "чужди министри"? Случва ли се, че не схващам...🤔
    Кой откъдето мине, дава акъл и всички трябва да сме щастливи от това?
  • 36 Перо

    21 9 Отговор
    Отново унтерменшите от БГ екипа на DW дават акъл за ненормалната намеса във вътрешните работи, извън дипломатическия протокол или кьораво и сакато може да звъни на всеки, щом е от ЕС! Защо не се обадят така в Австрия за Шенген??? Ясно е, че това обаждане е следствие на сигнал от джендърската агентура в БГ, измет която трябва да бъде изхвърлена от политическия живот на страната!
  • 37 Да бе

    12 2 Отговор
    Може ли поне един ден да не показвате снимки на Борисов и Пеевски, както и статии за или (уж)против тях?

    Коментиран от #39

  • 38 Борисов е на каишка

    8 11 Отговор
    на Путлер А Ботокса дръпне, а Баце е скочил.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Е как

    11 4 Отговор

    До коментар #23 от "Акула":

    Разговаряли са на атлантически език. Като едни атланти. Великани на мисълта и морала
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АСЕ

    9 0 Отговор
    Колт 45 калибър бие каре аса.
  • 43 име

    14 7 Отговор
    Не съм сигурен кое е по-голямото зло: ОПГ ГЕРБ-ДПС или ПП-ДБ. Но комбинацията между двете е най-голямото зло, което ни е спохождало.

    Коментиран от #53

  • 44 ЛЪЖИТЕ ТИ

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНАТА":

    Странно как на козяците не ви пречат американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3, на които още костов осигури договор за изкупуване от НЕК на преференциални цени, почти двойно по-високи от тези на държавния ТЕЦ за мегават произведена енергия. А след влизането ни в ЕССР Брюксел удобно позволи тази неправомерна държавна помощ. Странно как не ви пречи далаверата на сопола ТЕЦ Варна, която е негова, да измъкне от държавния ТЕЦ Марица 2 договора за студен резерв. Не ви плащат да мислите, а да тролите. И няма да е странно, ако утре някой стратегически западен инвеститор лапне ТЕЦ-а.
  • 45 Галя от ПосолствоТО

    12 5 Отговор
    Знаех си , че трябва да се обадя аз, ама на, тъй става като оставиш работата на някакви министри , без да провериш на какви пици са.
  • 46 Порно

    21 6 Отговор
    Само да попитам , кога наш министър се е обаждал да съветва например партиите у Немачко как да съставят правителство? Нали е съвсем нормална?
  • 47 Фактъ

    12 6 Отговор
    Боко Тиквата е в списъка ," Десетте малки негърчета " . Сега и той май ще се крие в бункер . Иначе ще получи писмо от Трактора .
  • 48 DW смърди

    13 3 Отговор
    Между „чужди министри“ да ти се обаждат със съвети" и "да му оказват натиск за правителството" има огромна разлика . Не се правете на загубени!
    Осъдително е отвсякъде, защото показва, че България не е независима държава и нашите "лидери" са кукли на конци и предатели!
  • 49 еми ПРО сиа умре

    3 5 Отговор
    НА ПАНГАРА тоа СТРАП на ПАНГАРА и ще му е малко.....БЪЛГАРО УБИЕЦ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Авторът

    14 3 Отговор
    си мисли, че пише за читатели от времето на соца, когато семейството му е било политически активно и се е издържало с политика. Просто не общува с хора от народа и не знае, че днес е почти невъзможно да не те презрят, когато представяш нещата обърнати на 180 градуса.
  • 52 Анджо

    13 4 Отговор
    Тоя е пълен идиот, защо пр и дб не направиха начин да има правителство,не стига , че бяха втората партия а се оказаха по нагли и от Борисов. Тоя анализатор си е лизатор на пп и дб.
  • 53 Предлагам алтернатива

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "име":

    Най-зле са службашите на кРадеф . А най-хубавото е, че копейките няма да помиришат власт.
  • 54 Нищо ново от ДВ

    13 1 Отговор
    Поръчкова статия на медийния олигарх и задкулисен гуру на българската редакция на Дойчето.Както винаги прокопски брътвежи подписани от друг автор.Много жалък човек,да кара Кики Простото министри от чужди държави да се месят да му уреждат едноличната власт ,за да се ползва от такива отпадъци като гуруто им.
  • 55 Вечната Амбър на прехода

    8 1 Отговор
    Прокопчо пак сътворил поредната боза.Да имало правителство на вторите с изнудване ,защото е "спортменски,"та всеки олигарх да докопа регулаторите ,да бъде регулиран от негов регулатчик за да не му пипа далаверите демек соларите и перките.И държавната субсидия да си върви и да трупат свръх печалби,да купува политици ,а Кокори да източва държавните дружества.Ех какъв кеф ,да се ошушка държавата ,да живеят и посредниците на газ без реална регулация и да доят.Срамота !
  • 56 Е какво

    4 0 Отговор
    Кирчо излъгал 4 - ма чужди министри ,колко му, при него е навик,а те са изложили пред Борисов ,когато разбрали са били използвани и излъгани.Е Кирчо вече е аут ,никой не му вярва.По важно е кой го е накарал, точно него.
  • 57 флипп

    2 0 Отговор
    Само си представете руски политик да звъни на партията с парламентарно мнозинство да дава акъл и да настоява, майко мила, но ако го правят от ФАЩ е "помощ за излизане от политическа криза" е това вече е върхът на лицемерието, дори и за изтривалка като ДВ
  • 58 Коментар

    0 0 Отговор
    Какво може да очаквате от тройния агент на Турция, Русия и САЩ? Нещо хубаво за България и за гражданите за европейското развитие на България? Или пък върховенство на закона? По бързо службите на Радев да го арестуват или ЦРУ да си ликвидира