Last news in Fakti

29 Март, 2024 03:14 1 651 87

29 март 1944 г. Съюзниците бомбардират Народното събрание в София

  • съюзници-
  • третия райх-
  • бомбардировка-
  • софия-
  • народно събрание

Нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя

29 март 1944 г. Съюзниците бомбардират Народното събрание в София - 1
Снимка: Фейсбук

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емо

    53 3 Отговор
    Всичко е хубаво написано, само последното не е вярно, не знам какво вдъхнвовение черпите от подвига на летците. Българите са се превърнали в страхливи овце. Факт е, че даже на протестите нямаше нито едно сбиване с полицията по инициатива на протестиращите. Все те бяха битите. През 90-те години ченгетата ги беше страх от хората, а сега нещата се обърнаха. Овце и плужеци, търпящи произвола, кражбите и корупцията на Боко шиши и сие ООД.

    Коментиран от #24

  • 2 баджанака

    70 3 Отговор
    Така се вдъхновихме,че вдигнахме паметници на вражеските летци.Позор! Няма токо диво племе на планетата.
  • 3 бах Киро

    44 3 Отговор
    Пак добре,че соростици и евроатлантици не са обявили тази дата за национален празник на България,погиналите под бомбите завалии, като рато русороби,а самите бомбардировки като плод на руските хибридни атаки.И да викнем с общ глас,"слава на евроатлантическите ни партньори.
  • 4 Соломон Паси

    42 6 Отговор
    Няма такова нещо!Аеропланите на Сталин и СССР ни бомбардираха,а нашите евроатлантически партньори ни бранеха от свирепите руски мужици.Затова всички руски имоти да се заграбят,а руската църква в София и тази на Шипка да се взривят.После целия матрял на фронта в украйна за да воюва на страната на Шмъркан Зеленски,Слава на НАТО.

    Коментиран от #5

  • 5 нашия

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон Паси":

    големец си.....
  • 6 Тагаренко

    37 2 Отговор
    Аз пък си мисля,дали една триумфална арка не можем да вдигнем на славните англосаксонски и американски летци щедро дарявали предците ни с бомби.Нека отценим на партнцорите си в НАТО масрафа.Като идеално место виждам срамния остатък от русоробията ни,тоест Руски Паметник.Събаряме го и вдигаме една арка дето води към пете кюшета.На откриването може да поканим потомци на тия чуждоземни гавази,пардон...на тези евроатлатически партньори. Слава Кокаине!

    Коментиран от #22

  • 7 иван Костофф съм от Драгалевци

    5 20 Отговор
    Лъжа! Трябва да се озапти руската пропаганда в България.
  • 8 Божеее... и защо бе????

    35 3 Отговор
    Защо бомбят София... нали не е фашистка, нали била мирна и тиха и нямало фашистко управление... защо пък после по късно Русия /другия съюзник/ окупира Бг.????
    И после пак въпроса.... защо е имало НАРОДЕН СЪД, както в цяла Европа!!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Гост

    26 4 Отговор
    Поредното доказателство, че България е никоя!
  • 10 ХАХАХА

    31 2 Отговор
    За благодарност наколенките управляващи им издигнаха паметник ,за да не забравим какви съюзници "приятеле" имаме.
    Я
  • 11 Българин

    27 1 Отговор
    важното е че направихме паметник на загиналите краварски летци да им се кланяме за дето са ни бомбили
  • 12 бойко защо още не е обесен?

    22 2 Отговор
    някога сме имали държава , имали сме и самолети, сега само хартия за милиони и милиарди и няма нито един обесен полетик, все още , овце сме овце

    Коментиран от #21

  • 13 лъжец!

    27 3 Отговор

    До коментар #8 от "Божеее... и защо бе????":

    русия никога не е имала бази тука ! и никога не ни е окопирала, натовска пропаганда е това!

    Коментиран от #20

  • 14 Евро-п..раси

    17 2 Отговор
    Малиии,кво са ни направили евро-атлантическите ни "партньорчета"...

    Коментиран от #19

  • 15 Уса

    15 0 Отговор
    Нека се знаят и помнят такива велики моменти от историята.Ако сегашното поколение е кьопаво ще дойде поредното да изкупи греховете на предишните.Случвало се е и ще се случва всичко се повтаря
  • 16 Доротея

    16 0 Отговор
    По Иван Касянов въдушните престъпници стреляха докато се спасява с парашут и единия му крак бе почти откъснат, държащ се на кожи и някакви сухожилия! С. Стоянов в ,,Ние бранихме тебе, София" писа, че след 20 години трудно бе да познаеш в пъргавия архитект Касянов онова тежко ранено българско момче! Какви лекари имаше България!!! Забележете! През 1936 година лекарската комисия по набор на летци, класира споменатия тук Йордан Фердинандов на първо място по здравни показатели! През 2015 г. в един сайт за авиация му честитяха 100 г. юбилей! Ония доктори са си разбирали от работата!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НИЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА.СЪС САЩ

    4 7 Отговор
    Нормално е да те бомбандират....

    Коментиран от #33

  • 19 ТО РУСИЯ РАЗРУШИ ВАРНА И БАЛЧИК

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Евро-п..раси":

    През 1914г....Малейййй, кво ни направиха руските товаришчи...
  • 20 ТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "лъжец!":

    Бе съветска база на СССР.....яко им полегнахме да ни ...оправят.

    Коментиран от #42

  • 21 ИМАМЕ СИ НАТО И ЕС....

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "бойко защо още не е обесен?":

    Другото е демагогия на дрогарите възрожденци....
  • 22 ДА ДИГНЕМ И АРКА

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Тагаренко":

    На славната русия, бомбила Варна и Балчик през 2014г.

    Коментиран от #39

  • 23 село Ощава

    11 3 Отговор
    Какви съюзници бе, зверствата са извършени от АМЕРИКАНЦИТЕ! Още малко да напишат, че са участвали и СССР, като съюзници де ....

    Коментиран от #26

  • 24 През 1990 г.

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емо":

    Сваляхме БКП и комунистите от власт....там прошка нема
  • 25 Българин

    8 8 Отговор
    Русофилите много обичат да говорят за бомбардировките на София. Но забравяте да споменат какво стана с героите, които я защитаваха. След съветската окупация на България голяма част от пилотите на 6-и изтребителен полк попадат под репресиите на новия режим. Командирът на полка полковник Васил Вълков е осъден от Народния съд и разстрелян, командирите на два от изтребителните орляци - капитаните Русев и Бошнаков са убити. Легендарният майор Чудомир Топлодолски заедно с голяма част от своите другари, след арести и побои, са принудени да започнат живота си отново и забравени.От останалите незасегнати от "спонтанното раздаване на възмездие" и Народният съд 280 летци до есента на 1946 г., 240 са уволнени повечето "за груби фашистки прояви". Останалите са уволнени малко по-късно. Голяма част от уволнените са изселени или интернирани, принудени са да работят до края на живота си като каруцари, общи работници, хамали. Техният подвиг през годините на народната власт е забравен а първата паметна плоча в тяхна чест е поставена едва през 1994 година, половин век след руската окупация.
  • 26 ВЪВ ВОЙНА СИ В АМЕРИКА

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "село Ощава":

    Ти кво очакваш, да ти хвърлят шоколади и уиски ли....

    Коментиран от #51

  • 27 КЪДЕ БЯХА КОМУНИСТИТЕ

    3 6 Отговор
    И партизаните да защитят София от американците....

    Коментиран от #43

  • 28 За Списаревски

    3 8 Отговор
    Руската подложка Радев и всички русофили обичат да поднасят венци в чест на живата торпила Списаревски, но и дума не пророниха когато на 30 август 2022 година доклад на Руското министерство на външните работи определи Списаревски като "съучастник на фашистите" и бе възмутено, че неговата памет се" чества с факелно шествие всеки 20 декември в село Долни-Пасарел Софийска област." Бившият летец Радев и досега мълчи като страхлив плъх и не смее да опровергае руските си господари.
  • 29 ЗАЩО БКП КОМУНИСТИТЕ

    2 5 Отговор
    Не защитиха София от американските бомбандировки....

    Коментиран от #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДРУГАРИ КОМУНИСТИ

    4 6 Отговор
    Вие как защитихте София от американските бомбандировки....
  • 32 Още за Списаревски

    4 8 Отговор
    След преврата на 9 септември 1944 г. отношението към семейството на Списаревски е като към семейство на „царски офицер“ и е изселено от столицата. В първите месеци след 9 септември бащата Светозар Списаревски е уволнен от службата си в общината в Добрич от управляващия орган. Околийския комитет на Отечествения фронт гр. Добрич с протокол № 33 от 5 декември 1944 г. решава: „Не се дава служебна бележка на Светозар Списаревски, бивш контрольор при Добричката община, уволнен като фашист.“ . На майката на Димитър Списаревски, Ветка (Елисавета) Списаревска, за дълго време е отнета пенсията, защото синът ѝ бил „царски офицер“ занмавал се с „фашистка дейност“. Брат му е уволнен от армията. Във филм за Списаревски негов сродник споделя: „Списаревски е щастлив, че е загинал, защото след 9 септември 1944 г. комунистите положително щяха да го убият.“

    Коментиран от #35

  • 33 Война

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "НИЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА.СЪС САЩ":

    само на хартия.

    Коментиран от #34

  • 34 ТОВА Е ПРИЗНАНИЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Война":

    Че сме във война със САЩ.....ние що не бомбандираме Ню Йорк....или БКП партизаните да бяха спретнали едно атентатче в....Чикаго....
  • 35 КОМУНИСТИЧЕСКА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Още за Списаревски":

    За български летец....герой.
  • 36 Бай Митко

    10 0 Отговор
    Поклон пред Българските герои!!!
    Днес липсват хора, които да черпят вдъхновение от подвига на тези достойни мъже! България е обхваната от овчедушие! България е история!
    Благодарности към журналиста Венцислав Михайлов за отделеното внимание към Българските летци-герои защитили небето на майка България от англо-американските нашественици!!! Иначе никой от властимащите няма да се сети и отдели подобаващо внимание на Българските летци герои!!! Днес празнуват НАТО-то заради което загинаха 23-ма Български синове в чужди държави за чужди интереси!!!
    Още веднаж поклон пред подвига на всички Български герои!!!
  • 37 дядото

    6 0 Отговор
    хайде,като сърбите изпратете картичка на сащ и англия,но не ви стиска.няма политици и властници с достойнство у нас,всичко е платена подлога.

    Коментиран от #48

  • 38 САЩ

    0 4 Отговор
    Бомбардира ли сме само военни цели. Където е паднала бомба е имало ПВО-комплекси! Българетата да благодарят. Това беше първият ни опит за демократизиране!!!

    Коментиран от #46

  • 39 Бинго

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ДА ДИГНЕМ И АРКА":

    Да ти вдигнат арка на гроба отворко недодялан!
  • 40 защо

    3 1 Отговор
    "Те са реални бойни действия срещу гражданско население."

    Затова ли днес има празник в София?
  • 41 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    1 2 Отговор
    ДА ИЗДИГНЕМ ПАМЕТНИК НА ЛЕТЦИТЕ БОМБИЛИ НС
  • 42 Така ли?

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ":

    Пък ний да не знаем! Да не бъркаш нещо с хамериканските приятели бе?

    Коментиран от #45

  • 43 Богдан Филов

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "КЪДЕ БЯХА КОМУНИСТИТЕ":

    По скоро трябваше да защити София и други градове от бомбардировките!
    Нали тоз чиновник е подписал договора за съюзничество с Хитлера!Что имат общо комунистите с това?

    Коментиран от #44, #47

  • 44 НАЛИ И КОМУНИСТИТЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Богдан Филов":

    Живеят в България.....как позволиха чужда държава да трепе българи и...комунисти. или комунистите не са българи и не милеят за родината си...а другари...

    Коментиран от #49

  • 45 СТИГА БЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Така ли?":

    Кланяхте се на СССР дълбоко, дълбоко, че чак задниците ви лъсваха....другари...СССР отече в канала....и сега дрогарите комунисти станаха върли капиталисти и натовци.
  • 46 ПЪРВИЯТ ОПИТ БЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "САЩ":

    Бомбенето на ВАРНА И БАЛЧИК ОТ БРАТСКА РУСИЯ....

    Коментиран от #56

  • 47 ТАКА ДЕ.....

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Богдан Филов":

    Те БКП комунистите не са БЪЛГАРИ.....а руски подлоги....

    Коментиран от #76

  • 48 СЪРБИТЕ ПРАТИЛИ

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "дядото":

    Картичка на САЩ....за благодарност че свалиха комуниста сатрап Милошевич от власт....
  • 49 Само че

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "НАЛИ И КОМУНИСТИТЕ":

    Много от рано си се изкривил бе дженди!
    Хайде пий хаповете и си лягай отново, и ако не те хваща дрямка ще ти изпратя бай Марко лечителя! Той на 100% ще те оправи!

    Коментиран от #50

  • 50 ОПААААА

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Само че":

    Другар възрожденец пак ни поучава какво да правим....
  • 51 София не е военна цел

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "ВЪВ ВОЙНА СИ В АМЕРИКА":

    Дори и Луфтвафе във войната атакува само военни цели. Включая И Великобритания, започват да атакуват цивилни цели едва, когато Англичаните бомбардират Берлин по заповед на Чърчил. Така, че София не е е военна цел и нищо не оправдава бомбардировките и.
  • 52 Истината

    5 0 Отговор
    Каква е съдбата на споменатият в статията капитан
    Чудомир Миланов Топлодолски, началник на Изтребителната школа в Карлово и командир на 3/6 изтребителен орляк. Той два пъти е награждаван с орден за „За храброст“. Има общо 4 въздушни победи, които му носят 8 точки по системата на ВНВВ.
    След войната, през 1946 г. капитан Топлодолски е арестуван от новата власт и обвинен по делото “Неутрален офицер”. След това му лепват още едно обвинение - по делото за бягството на двама царски летци в чужбина. Оправдан е и в двата съдебни процеса, но изтърпява жестоки мъчения в милиционерската килия. В килията му го бият зверски, заливат го със студена вода, за да го свестят, когато припада и пак продължават с побоите. Накрая уморен, един от биячите му казва: “Няма повече да те бием. Ти надмина по издръжливост и нас !” Но побоите продължават ….
    През 1948 г. Топлодолски е уволнен от армията. Учи право, но отказват да му дадат работа. Героят-летец, носител на два ордена “За храброст”, проявил безпримерна храброст в небето над България е принуден да завърши вечерен техникум и да ръководи бетонджийска бригада, с която строи националния стадион “Васил Левски”. Работи в Медодобивния комбинат в Пирдоп и строи театъра в Стара Загора.

    Коментиран от #55, #59

  • 53 КАК БКП КОМУНИСТИТЕ

    0 1 Отговор
    Защитиха София от боммбандировките ?????....
    Скриха се като мишки в дупките си.....
  • 54 Доротея

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЗАЩО БКП КОМУНИСТИТЕ":

    Ето, такива като теп разделят българския народ и ипитват неистово желание да има комунисти или фашисти, над които да изливат злоба и комплекси на нереализирани средно статистически български кретиени! Между пилотите защитавали София имаше такива с ,,фашистки" /разбирай национал патриоти/ нрав като Списаревски и Петър Бочев! Имаше неутрални, като Стоян Стоянов и Тодор Розев, които служиха и след 9 септември! Имаше и с леви убеждения като цитирания Генчо Димитров! Те заедно защитаваха небето на България! Чужди агенти внедрени в българската власт извършавт репресии, но това не са репресии на една цяла партия, а на пъклени изчадия, лансирани от знайни външни сили, които не винаги са от Изток и които репресираха и ,,врага с партиен билет"! Съветския полковник се възмущава на нашите подлизурковци, че арестуват бащата на Николай Бошнаков и заявява, че не го счита за враг, защото е защитавал родината си! Всички тези пилоти още на 9 септември литнаха срещу Германия! Подпоручик Милен Цветков /8 въздушни победи/ загина на 9 септември атакувайки германски самолети на летище край Ниш, заедно с Борис Дамев и Тодор Розев! А най красивия пример как да се отнасяте към своята история и не разделяте българите произволно е дал покойният председател на общонародното сдружение Мати Болгария, доктор Петър Константинов! Вижте как описва българските войници в Първата световна и подвига им не зависи от това кой е земедалец, социалист или някакъв друг!

    Коментиран от #57

  • 55 ТОВА Е ИСТИНАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    За комунистическата власт в България....
  • 56 България

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ПЪРВИЯТ ОПИТ БЕ":

    е потопила 5 бр съветски подводници покрай Варна.Ще те гледат и да плачат?
    Незабавен отговор!

    Коментиран от #60

  • 57 ПАРТИЗАНИТЕ НА БКП КОМУНИСТИТЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Доротея":

    Как защитиха "народните маси" и всички българи от боммбандировките......Къде бяха шумкарите и техните помощници......застанаха ли зад българската армия, или се изпокриха като плъхове от страх....
  • 58 Истината

    2 0 Отговор
    Каква е съдбата на споменатият в статията капитан Николай Стоянов Бошнаков, командир на 2/6 изтребителен орляк? Той участва в 7 въздушни сражения. Регистрирани са негови 4 въздушни победи.
    На 25 май 1946 г. двама доскорошни негови подчинени, поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов, бягат с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия. Майор Бошнаков е обвинен в съучастие и е арестуван. В РО-2 и в гарнизонния затвор прекарва 11 месеца. Подложен е на тежки садистични инквизиции в мазетата на ДС. На два пъти му е организиран симулиран разстрел. На съдебния процес се доказва, че е невинен, и напълно е оправдан и освободен на 3.05.1947 г. от съда. Въпреки това е уволнен от армията.
    Към този трагичен епизод в житейския му път се намесва и една журналистическа грешка, която, без да бъде проверена и опровергана, се тиражира и украсява в пресата. Във вестник „Отечествен фронт“ от 4.07.1948 г. се съобщава за отвличането на пътническия самолет на Дирекция Въздушни съобщения, летящ по линията София-Бургас на 30.06.1948 г., и за застрелването на пилотите му от летеца полк. Михалакиев. В списъка на похитителите вместо Николай Бушанов (търговец), в пресата се публикува „Никола Карлов Бошнаков“, някой добавя „уволнен офицер от ВВС“ – и в онези години на репресии, никой не е в състояние да забележи явното различие в имената и да промени очевидната грешка. Той е обявен за „народен враг“, за „убиец и пират”.
    Разбирайки, че комунистическата власт няма да го остав
  • 59 Доротея

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    Топлодолски го снеха от длъжност командир на орляка през юни 1944 година поради несъгласие с командването и мисля, че го замени началника на изтребителната школа Кръстю Атанасов! Неудобния преди Девети се оказа неудобен и след Девети! Наследниците на тези, които вършеха безобразията днес са евроатлантици! А с Петър Бочев ще обясните ли какво стана или историята мълчи! Октомври 1944 с месершмит или май 1945 с Физелер - Щорх! Отговоряй, пропагандисте!

    Коментиран от #63

  • 60 ТО ПРЕЗ 1914

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "България":

    Когато руснаците сриват със земята Варна и Балчик, имало ли е СССР.....пак германски подводници са накарали руснаците да отстъпят....

    Коментиран от #69

  • 61 БКП КОМУНИСТИТЕ

    1 1 Отговор
    Оставиха българския народ на произвола на съдбата.....никой от тях не се вдигна да защити българите....комунистите умираха само за техните си идеи, но пет пари не даваха за изтреблението на българите от чужди войски....така беше и при боммбандировките над София.
  • 62 Истината

    4 0 Отговор
    Каква е съдбата на споменатият в статията капитан Руси Иванов Русев, командир на 6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк? Като командир на 1/6 Изтребителен орляк води въздушни боеве за отбраната на София в периода 1943-1944 г.Взема участие във въздушните сражения срещу англо-американската авиация на 4 януари, 10 януари, 29 март и 30 март 1944 г., когато е регистриран и най-големият за цялата война брой вдигнати във въздуха български самолети – 77.

    На 25 май 1946 г. двама негови подчинени от 1/6 орляк, поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов, бягат с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия. Капитан Руси Русев е арестуван по обвинение в съучастничество.
    По-късно е освободен и е привлечен като свидетел по делото. На делото обвинението се опитва да привлече като обвиняеми и група цивилни, близки на летците, които според обвинението също се възнамерявали да избягат заедно с тях.
    След компетентните и категорични показания на кап. Русев обвинението срещу цивилните лица по делото отпада и те са освободени.
    След процеса капитан Руси Русев е уволнен „в интерес на службата“ и е изселен в Казанлък.
    Опитва да започне работа на различни места – като каруцар, занаятчия и работник в текстилна фабрика. Скоро след започване на всяка една работа бива арестуван от Държавна сигурност. На опитите да бъде вербуван като агент и доносник той отказва, в резултат на което бива принуждаван да напусне и окончателно остава без работа.
    В тази безизходна ситуа
  • 63 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Доротея":

    .... Октомври 1944 с месершмит или май 1945 с Физелер - Щорх! Отговоряй, пропагандисте!...


    Чела си руските фейкове по интернет, приятелко. (макар да е видно, че си путиноид пенсионер) Историчката Василка Танкова ги опроверга още преди десетина години.
  • 64 Истината

    4 0 Отговор
    Каква е съдбата на споменатият в статията капитан Руси Иванов Русев, командир на 6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ....
    В тази безизходна ситуация се свързва с летците майор Бошнаков и поручик Йорданов с цел да осъществят бягство през границата.
    С помощта на местен човек в село Иваново успява да организира бягството през българо-турската граница в нощта на 16-ти срещу 17-ти август 1948 г.
    Предадени са от информатор, който ги заблуждава за местоположението им и организира засада от граничен отряд и милиционери. Капитан Руси Русев е убит при оказване на съпротива.
    Гробното му място е неизвестно.
  • 65 Истината

    4 0 Отговор
    Каква е съдбата на споменатият в статията поручик Васил Шишков, свалил изтребител П-38 „Лайтнинг"
    в боевете от 30 март. Осъден е от така наречения "Народен съд" (интересно за какво ли?) и е екзекутиран. И до ден-днешен гробът му остава незнаен. Както и на още хиляди жертви на комунизма. Оставя млада вдовица с пеленаче на ръце.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стига ТРИЛИ коментари

    0 1 Отговор
    Другари.....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Не разбрах

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "ТО ПРЕЗ 1914":

    че пишеш за чак 1914 година.
    Тогава България не беше в коалицията срещу Русия?

    Коментиран от #72

  • 70 по-тъжната истина

    3 1 Отговор
    По официални данни при бомбардировките загиват 1243-ма жители на София, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града.
    И днес, като награда сме издигнали Паметник на американските летци, натворили това деяние! Не чувам някой да иска да махне този паметник, явно да трепеш българите е за поклонение.

    Коментиран от #71

  • 71 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "по-тъжната истина":

    Стига с лицемернити русофилските вопли за паметника на американските летци. Стига с воплите за жертвите на американците! Къде е техният паметник, знаеш ли? 45 години не ни стигнаха да издигне бте такъв ама сте против паметната плоча пред американското посолство!

    Коментиран от #74

  • 72 СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕТЦИ

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Не разбрах":

    Отдали живота си за защита на българския народ.....
  • 73 Мисля

    1 1 Отговор
    Те пак са съюзници ! Да, ама не !
  • 74 по-тъжната истина

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    на кое стига бе - изложена те голата статистика от резултатите на тези бомбадировки. Тези красавци, англо-амаериканските летци са изтребили невинни мирни жители, български граждани. Представил съм ти официалната статистика само за София, но по същото време тия са бомбардирали и Драгоман, Враца и Карлово. И цялата тая войственост, при условие, че българите не са имали никакво намерение да воюват срещу съюзниците, и това се е знаело (пословично е посрещането на съюзническите сухопътни войски - с хлаб и сол, без нито един изстрелян патрон дето се казва).
    Какъв им е проявения героизъм на тия? Не е имало никакъв военен смисъл от бомбадировките. Точно тези бомбадировки са били по-скоро за разтуха, един вид да показват мускули и изтребят малко цивилни. Ама не са познали - може да не сме искали да воюваме, но не сме се оставили да се гаврят с народа ни - дали сме им отпор, както трябва. Тогава е имало доблестни военни, за които честта на народа не е просто клише.

    А ти си седнал да ми плачеш, че трябвало да минат 45 години, за да им се издигне паметник на убийците! Ако беше ревал, че няма паметник на нашите летци да те разбера, но не! От такива наведени и готови да ги...., не ни уважават и се отнасят към българите като към второ качество. За едното таковане от правилния "брат" сте готови и майка си да продадете.

    Коментиран от #75, #78, #83

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "ТАКА ДЕ.....":

    А ти чья си подлога?

    Коментиран от #77

  • 77 АЗ СЪМ БАШНАТОВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "!!!":

    Даже сега медал ша получа, послучай 20 годишният юбилей....
  • 78 ЧЕ КЪДЕ БЯХА БКП КОМУНИСТИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "по-тъжната истина":

    Партизаните, ятаците,.....Да спрат....боммбандировките...

    Коментиран от #81

  • 79 "ВРАГ НА НАРОДА"

    4 0 Отговор
    $Л€Д 80 г. парла-М€НТЪТ ОТНОВО € ЗА БОМБАРДИРАНЕ, НО ТОЗИ ПЪК ПОРАДИ ТОВА, Ч€ $ЛУЖИ
    НЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НА циони$ткит€ ГА ДО В€ $АТАнато-
    В€ЧНИТ€ ВРАГОВ€ НА БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ, И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ -ОСВОБОДИТЕЛКА! ,
    т€зи, които НИ БОМБАРДИРАХА ТОГАВА, А ДН€$ $а ни "$ъюзници"!
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
    ВРЕМЕ Е ЗА НОВ НАРОДЕН СЪД ЗА ПР€ДАТ€ЛИТ€ НА ОТЕЧЕСТВОТО!
  • 80 Е ПА ПРАЙ ГО ТОЯ

    0 4 Отговор
    НАРОДЕН СЪД...кво чакаш....

    Коментиран от #82

  • 81 ТАКА ДЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "ЧЕ КЪДЕ БЯХА БКП КОМУНИСТИТЕ":

    БКП партизаните можеха да спретнат едно атентатче в Лос Анжелис или Вашингтон.....да отмъстят...имат богат опит в това.
  • 82 "ВРАГ НА НАРОДА"

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Е ПА ПРАЙ ГО ТОЯ":

    ПРАЙ ГО, АМА народът - УФ$€!

    НЕ НАРОД, А МЪРША БЕ КАЗЪЛ ПОЕТЪТ,
    ТИХО Д€$И ВЪРТИ $И ОМЛ€ТА (В$Я ВЛА$ТЬ $ОВ€ТАМ)!
    В$ИЧКОТО П€ Д€ РА $Т -ДН€$ € НА ВЛА$Т (р.р. И т.н.)!

    Г€РБ, ДП$ , Б$П- ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ, КД$ -ИМ € БАЩА!
    А НА В$ИЧКИ НОМ€РА, ГИ НАУЧИ БКП -МАМА!

    Коментиран от #87

  • 83 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #74 от "по-тъжната истина":

    Няма по-гнусни създания от русофилите!

    Коментиран от #84

  • 84 "ВРАГ НА НАРОДА"

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "Българин":

    НАЛИ СЪМ ти КАЗАЛ, Ч€ $и п о м а к -ци га н$ ки И €вро-дж€н д€ ра$т , А НЕ БЪЛГАРИН?!!
    ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ (ПАТРИОТИ - НАЦИОНАЛИСТИ) ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСИЯ И СССР, И СМЕ РУСОФИЛИ И АНТИ-КОМУНИ$ТИ!
    СЪЩО ТАКА ЗНАЕМ ОТ ИСТОРИЯТА, кои $а НИ И$ТОРИЧ€$КИТ€ ВРАГОВ€ ОТ ЗАПАД-англия, франция, $ащ ,НОВИТ€ НИ " $ъюзници"-РАЗБОЙНИЦИ!

    Коментиран от #85

  • 85 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    Щом са ни врагове...бий се срещу тях....ако ти стиска де....
  • 86 БКП КОМУНИСТ

    0 0 Отговор
    Хвана ни шубето от американците. Бързо напълнихме гащите и се скрихме като мишки....живота ни е по скъп от защитата на отечеството....
  • 87 ТЕКСТ ВЪЗРОЖДЕНСКИ

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    Изпълнение....слабо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове