Last news in Fakti

23 Април, 2021 18:32 7 561 11

Ако всеки ден закусвате овесена каша…

  • закуска-
  • здраве-
  • овесена каша-
  • полезно

Науката обяснява какво се случва с тялото ни

Ако всеки ден закусвате овесена каша… - 1
Снимка: shutterstock

„Закуската е най-важното хранене за деня“, може би сте чували тази поговорка от родителите си и тя е много вярна. Особено ако вашата закуска включва и овесени ядки/трици. Тази зърнена култура е супер здравословна, макар и да има скучен външен вид. За повече от две хиляди години хората са се научили да отглеждат и събират овес като източник на храна и лекарства. Овесената каша е била използвана за лечение на кожата, чревни заболявания, нервни проблеми, маточни оплаквания и др.

Овесените ядки са пълнозърнеста храна, която ви дава 13 грама протеин в една малка порция от половин чаша. Тази порция овесени ядки ви дава почти 100% от препоръчителния дневен прием на манган. Овесените ядки също така съдържат много антиоксиданти, включително витамин Е, токотриеноли, селен, фенолни киселини и фитинова киселина.

Други хранителни вещества, осигурени от ежедневния прием на овесена каша, включват витамин В1, биотин, молибден, фосфор, мед и магнезий, пише сайтът Tialoto.bg.

Едно от най-добрите предимства на ежедневното консумиране на овесени ядки е, че това може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и наддаването на тегло. Това се дължи на чувството за ситост или задоволяване на глада, което овесените ядки ви дават. Овесените ядки не само ви карат да се чувствате по-дълго сити, но и създават още положителни промени в тялото ви.

Първо, те осигуряват отлични нива на енергия за по-дълъг период от време. Нискогликемичното въздействие (ГИ) на купа овесена каша, изядена сутрин, осигурява добър източник на енергия през сутрешните часове, без драстично увеличение или спад в кръвната захар. Поддържането на по-ниски нива на кръвната захар за по-дълъг период от време помага на организма да регулира употребата на инсулин.

Ниският ГИ на овесената каша ви помага да избегнете желанието за консумация на калорични и вредни сладки изкушения. Овесените ядки могат да ви помогнат да намалите общия си дневен прием на калории с до 81%.

Други здравни ползи от яденето на овесени ядки всеки ден:

Освен че ви помага да отслабнете, кашата от овесени ядки може да осигури някои значителни ползи за здравето ви.

Ето и кои са те:

- По-нисък холестерол

- По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания

- Подобрен имунен отговор

- Стабилизира кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2

- Отличен източник на фибри, които предпазват от рак на гърдата

- Пълнозърнестите храни предпазват от детска астма

- Идеален вариант за хората, които страдат от целиакия (автоимунно заболяване) или за тези, които избягват глутена в диетата си

- Удължаване продължителността на живота


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    10 8 Отговор
    И като нагъваш всеки ден овесена каша,ти става конски.За по празните джобове салата от магарешки тръни - и магарешкия не е за изтърване..

    Коментиран от #9

  • 2 АБВ

    1 8 Отговор
    Ще станеш прасе
  • 3 мурджо

    2 1 Отговор
    Аз да не съм добитък да ям всеки ден ярма.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Копирайте от чуждите,

    4 0 Отговор
    Така, е и така ще бъде, дорде съществува, света, свинята 500 кг еде банци и младешки, през другото време на Пинокио, хич не е и скучно....!
  • 7 Парашке, ти ко едеш, на, татко си

    4 2 Отговор
    Ли....няма, да, станеш нито по бяла от овеса, нито по млада, нито по умна....!?
  • 8 Тодор

    6 2 Отговор
    Проверено е - изпускаш газове като кон!
  • 9 Брендица

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Много смешно.. Магарешкият бодил е лековита била, а не зоб-овесени трици, отврат..
  • 10 😁😁😁😁

    1 0 Отговор
    ...имала скучен вид...😁...6о думи по 50 стотинки =30 лв. за статия...
  • 11 Николай

    1 1 Отговор
    Всичко е вярно. Въпрос на вкус и хранителен режим. Аз сутрин на гладно пия 1 чаша вода с 1 супена лъжица ябълков оцет. и до обяд не ям нищо, само кафе и вода. Мой познат от Черна гора сутрин на гладно пие 100 грама ракия.