Last news in Fakti

5 Март, 2021 17:07 12 421 79

Цецка Бачкова: Икономиката е в будна кома, има огромен риск от повишаване на данъците (ВИДЕО)

  • цецка бачкова-
  • демократична българия-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Действията в пенсионната система са сред престъпленията на това правителство, смята зам.-председателката на ДСБ

Цецка Бачкова: Икономиката е в будна кома, има огромен риск от повишаване на данъците (ВИДЕО) - 1

До момента ползата от европейските пари я усещат един малък кръг от фирми и това създава рискове тези пари да бъдат спрени. А те трябва да бъдат в помощ на пострадалите от кризата. България няма стратегическа визия какво иска да постигне. Не инвестираме в това да изнасяме крайни продукти с висока добавена стойност, за това трябват иновации, за иновациите трябва наука. Науката у нас е недофинансирана, недофинансирани са малките и средни предприятия. Това коментира в студиото на ФАКТИ зам.-председателката на ДСБ Цецка Бачкова.

"Този кабинет нямаше такава визия, приемат се мерки от днес за утре, променят се на следващия ден. Пишат се стотици страници, но на никой не му става ясно какви са приоритетите ни. Трябват много кратко и ясно формулирани приоритети. Пример е туризмът - той няма да може да се възстанови в следващите години. Какво прави България, за да запази бранша? Не се отговаря с реформи", коментира тя.

"Актуализация и реформа на пенсионната система не само, че не се прави, но и се нарушава основно правило - човек да получава пенсия според приноса си в осигурителната система. Това убива мотивацията на хората да плащат осигурителни вноски и да бъдат в белия сектор. Яснота няма, губи се изцяло доверието в пенсионната система, защото когато парите се раздават на калпак, никой няма мотивация да внася повече. Този принцип беше нарушен и това е едно от престъпленията на това управление - признати принципи на различни системи бяха брутално игнорирани, въведе се произволни раздаване на средства", коментира тя.

"Трябва да спрат изтичанията от бюджета в различни корупционни практики, при различни олигархични кръгове, защото за да могат да получават възрастните достойни пенсии, трябва да има пари в бюджета. Да се върне доверието на хората в пенсионното осигуряване и да се насърчават. Това може да се стане чрез допълнителни насърчения в третия стълб на пенсионната система. От основно значение в тези системи е доверието", каза още Бачкова.

Според нея рискът от увеличаване на данъците е огромен заради големите разходи, които е направило правителството.

"Поехме и нов външен дълг, в бюджетни дефицити сме в момента. В същото време една голяма част от икономиката на България е в будна кома. Запазва се някаква заетост, но икономиката трябва да се задвижи така, че да може бюджетът да се пълни, а той се пълни, когато фирмите печелят. Затова е важна подкрепата за бизнеса, за истински предприемчивите хора, които имат идеи какво да направят след кризата", смята тя.

Целия разговор с Цецка Бачкова гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    41 25 Отговор
    Кои бяха тия ДСБ???
  • 2 Стойко

    87 13 Отговор
    Сънародници! Според НСИ държавните служители в страната са 420 хиляди! Според акад.Петър Иванов от БАН те са около 700 хиляди! Борисов още преди 4 години обеща реформи в Държавната ,общинска и областни администрации ,съкращение на ненужните бройки и замяна с електронно обслужване! А реално за тези години те се увеличиха със 70 хиляди. Сигурно сте чели статията "Чиновници в излишък". Президента Радев преди година каза за тях като дойде ново правителство "Всички вън". Реално необходимата бройка чиновници на държавна ясла е 120 хиляди а не 420 хиляди. Скоро Васил Божков увери че когато дойде ново управление ще вдигне първо инвалидните пенсии които са около 200 хиляди в България и ще ги направи по 600 лева. Парите ще дойдат от съкращаване на търтеите на държавна ясла. Сега една проста калкулация- съкращаване на 300 хиляди чиновници които по цял ден не вършат нищо и седят на бюрото с кафе и цигара да мине времето ги слагаме по 1000 лева са 300 милиона лв.икономия на месец ! 200 хиляди инвалиди увеличение с 300 лв.месечно са 60 милиона лв. Остават в излишък още 240 милиона лева. От тези средства се подпомагат общините за да не вдигат данъците на гражданите като данък сгради , такса смет и данъка на автомобилите ! И разбира се за подобряване на инфраструктурата.

    Коментиран от #5, #6, #7, #13, #34, #41, #71, #72

  • 3 провинциалист от провинция Тракия

    35 5 Отговор
    Няма такова нещо, питай главния Тулуп!
  • 4 ТаУмВзе

    47 1 Отговор
    При Масов Фалит, на база на кое ще увеличиш данъците? Защото инфлациятаи съответно дефлацията си бичи. Докато фалшивият кредитен рейтинг е абсурден.
  • 5 Прав си

    76 10 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Буда не само не съкрати излишните търтеи на държавна ясла а и от 1 август 2020 година увеличи с 30 % заплатите на 38 дирекции държавна администрация които уж били на 1-ва линия в борбата с КОВИД-19 сред които държавни служители "Басейнова дирекция", Корабно и въздушно плаване , НАП ,РЗИ ,дирекция Социално подпомагане ,всички чиновници в здравната каса ,областните и общински администрации и т.н.пе няма да ми стигне полето да изброя всички. Отделно не премахна и техните бонуси. Така че не 300 милиона а близо половин милиард ще спести държавата ,тоест всички трудещи се от съкращаването на ненужните бройки чиновници на държавна ясла. Но разбирам Борисов защо не го прави защото са компактна група от близо половин милион сигурни гласове за ГЕРБ. Но когато вече и със заеми няма да може да ги храни ще избяга от властта и ще остави следващите да се оправят с една опоскана и фалирала държава!

    Коментиран от #78

  • 6 Си ган

    21 53 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    И като съкратите тези 300 000 държавни служители и чиновници къде ще отидат?!?! С тези заявки на Божков,президента и други опозиционни партии ще озверите и настървите още повече държавните служители и на идните избори ще излязат да гласуват не 90% от тях както досега а 100% и техните роднини и това са половин милион гласа за ГЕРБ.

    Коментиран от #8, #18, #33, #39

  • 7 провинциалист от провинция Тракия

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Мдобре. Божков като го направи това, ще гласувам за него.

    Коментиран от #11

  • 8 Стойко

    78 10 Отговор

    До коментар #6 от "Си ган":

    Ще отидат на свободния пазар като всички останали Български граждани! Не са длъжни работещите в частния сектор, в производството ,в търговията , в импорта и експорта да хрантутят търтеите на държавната ясла. С високи данъци и осигуровки , със солени глоби , с ниски доходи които стигат на работещите да изкарат месеца само за храна, сметките за битови разходи ( ток,отопление,вода,транспорт,телефон,интернет ,дрехи) и за друго да не им остава. Значи заради търтеите блъскат само за физическо оцеляване. Тиквунн каза преди време който е безработен и не може да си намери работа да се връща на село да става овчар(агнешкото било кът в Европа) , да се връщат на село да садят картофи и да ги продават после на стоковите тържища. Да отиват там , не сме длъжни да ги хрантутим само затова че са компактна маса гласуваща за ГЕРБ. Щели да се озлобят. Ами и ние останалите 6 млн.Българи ще се озлобим и ще излезем масово да гласуваме срещу кликата и хунтата Герб

    Коментиран от #22, #55, #62

  • 9 123

    27 7 Отговор
    Ще ни дигнат данъците за да ни вземат жилищата.
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    29 5 Отговор
    от31 години е така а герб ще ни доунищожи
  • 11 Инвалид 2 група

    38 11 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист от провинция Тракия":

    И аз ще гласувам за Божков. Не може с нашите пенсии да не можем да си купим дори храна а да има половин милион на държавна ясла! ГЕРБ е на власт вече 12 години и подобен геноцид спрямо нас е ужасяващ.
  • 12 Стоян

    58 9 Отговор
    Брутния външен дълг на България за октомври 2020 г.е 35 милиарда и 800 милиона лева -59,8% от БВП ! Преди 12 години по времето на Станишев бе 14% от БВП. И като се вземе предвид че за тези 12 години управление на ГЕРБ получихме стотици милиарди Европейско финансиране и еврофондове по програми! Както скоро написа експерта по конституционно право бившия народен представител адв.Емил Василев- "Само си представете при друго управление колко напред би била България сега и какви биха били вашите доходи и пенсии". А в замяна на това получихме 3 пъти по висок външен дълг, най ниските заплати в Европа, най високите цени в магазините , най високата смъртност в света от КОВИД-19 и от други болести , най огромната корупция и грабеж! Безспорно ГЕРБ е най зловещото зло в историята на страната!

    Коментиран от #56

  • 13 РАДИО ЕЛТО

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    СТОЙКО та
    БОЙКО БОРИСОВ е патологичен лъжец който въобще не му пука за ХОРАТА

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    20 2 Отговор
    ИМА ОГРОМЕН РИСК ОТ НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗДУТИ ЗАПЛАТИ!
  • 16 Ужасен

    38 8 Отговор
    Приятели ! Мили , клети и подтиснати сънародници ! За 3 месеца( от септември до ноември миналата година) правителството на Бойко Борисов бяха изтеглени 6 милиарда лева нов дълг който се води не на Борисов а на гърба на народа ! Края на месец септември 2.5 милиарда евро ( 5 милиарда лева) които в началото на октомври бяха преведени по сметката на БНБ и ноември 526 милиона евро ( малко над 1 милиард лева) за справяне с пандемията! 6 милиарда !!!!!! На клетия гръб на Българския народ ! С тези милиарди Борисов си купува време да докрета до изборите през март! Не го интересува ни най малко че ще го връщат с робско тегло вашите деца , с увеличени данъци и осигуровки и ниски доходи ! А да попитам някой от вас ( освен държавните хрантутници , полицаи , учители ,кръчмари и хотелиери ) получи ли финансова помощ от правителството на Борисов за справяне с пандемията?

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БЪЛГАРИЯ

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Си ган":

    БЪЛГАРИЯ страда от олигарси капиталисти мутри рекетьори престъпници
    ало малкия защо ромите не си плащат сметките вършат престъпления вие БОРИСОВ ГЕШЕВ герб пазите ромите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Така е

    34 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ужасен":

    Бандита е опоскал страната като термит! Държавната хазна е опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. Сега вече изправен пред опоскана държавна хазна изтегли 6-милиарден заем за да докрета до редовните избори които той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха пак лъжи

    8 17 Отговор
    Пак предизборни лъжи и манипулации. И тия ДСБ искат да влезнат в парламента и да взимат пари от касичката
  • 26 Направихте България на Цингапур

    25 6 Отговор
    Намалете чантаджийте и премахнете плоския данък. Бокооглу знае само да вдига цените и да тегли заеми.

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 nemov

    26 2 Отговор
    Не е в будна, баш в умряла кома си е икономиката.
  • 29 тъй мисля

    22 0 Отговор
    дига на охранената администрация щото ще гласува за герб а на бедняка не може да се вярва той се продава за 2 кебабчета и1 бира
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Намаляване

    22 1 Отговор
    на депутатите и чиновниците наполовина.
  • 32 Който пипне да вдига данъци на бедните

    29 1 Отговор
    Ще му изсъхнат и двете ръце!! Нямали кой да Озапти Колектори и ЧСИ!!!! За Тези Пладнешки разбойници никой дума не обелва, явно дават яко на правилното място!! Мъртвежка тишина!!!

    Коментиран от #53

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Държавен служител

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Благодаря ти, Стойко! Сега ща не ща ще гласувам за ГЕРБ!
  • 35 Нали тъй

    12 7 Отговор

    До коментар #26 от "Направихте България на Цингапур":

    Недей така, другарю. Плоският данък беше въведен от БСП-ТО.
  • 36 на служба

    5 14 Отговор
    аве коментатори що не учихте навремето и ви да сте в администрацията аве сладури

    Коментиран от #64

  • 37 Ало радиото

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "РАДИО ЕЛТО":

    И Чигивара иска да те добара.Тогава ще видиш и хунти и панкраци и мишки колтуристи Истамбулски кинвензий и попчетата в дунава

    Коментиран от #38

  • 38 СКОРПИОН

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ало радиото":

    ти МЕДУЗА ли си
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Си ган":

    ЗДРАВЕЙ как си ПРИЯТЕЛЮ
  • 40 амба съм

    10 3 Отговор
    по форумите се бабаити пък от тиквата боко що ви е страх питам
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    СТОЙКО ПРИЯТЕЛ как си ти

    Коментиран от #58

  • 42 ред

    6 0 Отговор
    Цецка макар и от село е права
  • 43 Ихи ихи

    5 3 Отговор
    Тя от 12 години не сее събуждала
  • 44 Тошко Африкански

    11 3 Отговор
    Славуца е патерица на ГРОБ!!!
  • 45 РАДИО ЕЛТО

    15 2 Отговор
    герб сте мутри

    Коментиран от #47

  • 46 Шекел

    14 2 Отговор
    Още един мандат на Борисофф и БГ си заминава.
  • 47 раduo Гъзubарu FМ

    0 10 Отговор

    До коментар #45 от "РАДИО ЕЛТО":

    СЕЛТО, искаш ли плесник и ще ти се видят много мутри в несвяст....глух дяволе....грух грух.....

    Коментиран от #48

  • 48 РАДИО ЕЛТО

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "раduo Гъзubарu FМ":

    марш там под подлеза на ПЛИСКА клошарче иди си нахрани кучетата и котките
  • 49 Питане

    0 8 Отговор
    Тази пък коя е?

    Коментиран от #50

  • 50 Не я знам,но

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Питане":

    Не прилича да живее в държава ,която е в будна кома.
  • 51 народ

    12 0 Отговор
    Точен, много точен коментар!

    ползата от европейските пари я усещат един малък кръг от фирми

    Народът го няма!
  • 52 В бегето няма икономика запомнете го

    10 2 Отговор
    Има само грабежи от народа и от европа от страна на политиците това е икономиката на бегето
  • 53 Вие до сега щом не направихте

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Който пипне да вдига данъци на бедните":

    Революция и преврат и бегето да стане сирия 2 номер значи няма шанс за бетето и сте съгласни с политиката на гроб
  • 54 WENKO

    8 7 Отговор
    ЕгАЛ СЪМ ТИ КОМЕНТАРИТЕ ! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ! ЗАЩО ЛИ ?
    АМИ КАЖИ ЗА КОГО !
    СТАРИ МУТРИ, МУТРЕСИ, ДЖЕНДЪРИ, ПСЕВДО ПАТРИОТИ, ДПСари,
    майки НЯКАКВИ дето не си гледат децата а ЛАМТЯТ ЗА ВЛАСТ,
    беловласи КУКУРИНГЕЛИ , ЗАСТАРЯВАЩИ ЛЕЛКИ със жадни погледи
    за НЕЩО МЛАДО в ПОЛИТИКАТА !...
    ЗА КОГО ?!?!... кажи де ...
  • 55 Дъртият

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Стойко":

    Никога повече ГЕРБ Никога повече ГЕРБ Никога.
  • 56 Дедо Пене

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Стоян":

    СТОЯНЧО, ПИЛЕ ШАРЕНО НЕ ЗНАЕШ КОЛКО Е БВП ЗА 2019г.-118млрд.лв И НА ТАЗИ БАЗА ПРАВИ ИЗЧИСЛЕНИЯТА, НО С КАЛКУЛАТОР ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЕ МОЖЕШ, ЗАЩОТО ИМАШ ПУЦ ОТ 1981г.!!!
  • 57 Васил

    10 2 Отговор
    С тези заеми дето диктатора ги взима неминуемо ще водят до повишаване на данъците
  • 58 Ти мани Стойко

    0 8 Отговор

    До коментар #41 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А варди твоят онлайн приятел да не ти се Яви на живо в Козлодуй ,че ще минеш сух Дунава.Той е със жълта книжка.Закон не го лови.
  • 59 Ккк

    6 5 Отговор
    Ако гласувате за герб и десните ще получите: високи данъци, стагфлация, ще ви вземат жилищата(купилите гредоред на Докторски паметник да му мислят), ще ви ваксинират принудително с най-калпавите ваксини. Тези избори са решаващи, мислете и гласувайте.

    Коментиран от #61

  • 60 Дълбоко виждащ

    14 0 Отговор
    Паспортизация та на жилищата не е ли данък???може ли някой да сметне какви пари ще приберат????

    Коментиран от #63

  • 61 Аз емигрирам на европата да карам тир

    3 9 Отговор

    До коментар #59 от "Ккк":

    И нарочно ше гласувам за гроб щото имам да връщам на тоа народ много поне гроб ше им разкаже играта а пък аз съм далеч от бегето😂😂😂😂😂
  • 62 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стойко":

    Не само паразитите на държавна хранилка, а и неграмотните от махалата са електорат, който се люля на врата, на данъкоплатеца, заради едните избори. Махни НУЖДАТА от подобни паразити. Махни условията, които ги развъждат, и те ще изчезнат. Бюджетът ще се облекчи, но тук идва големият въпрос. Като се облекчи бюджетът, дали ще доведе това до намаляване данъчната тежест на работещите, или те ще продължат да си плащат скъпо и пре-скъпо, а просто ще има повече бюджет за усвояване/крадене, от определени структури?
  • 63 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Дълбоко виждащ":

    Не, това е рекет.
  • 64 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "на служба":

    Че то за там образование иска ли се? Не приемат ли само с шуро-баджанащина?
  • 65 ааа

    2 1 Отговор
    Защо тез пари ти ли ги искаш .А на теб ако ти дойдат толкова пари мозък в главата имаш ли.Или трябва да ги дилиш с някой или всичко потънало.Или да прибера ако ми падне.
  • 66 ЧОБАНИН

    12 1 Отговор
    ОТ ТАМ СЛЕДВА .......ПРЕВРАТ..........ДО КАТО НАРОДА СИ ВЪРНЕ ...ДЪРЖАВАТА..... САМО ПРЕВРАТ......И ТОТАЛНО ЛИКВИДИРАНЕ НА ТОВА ТЪЙ НАРЕЧЕНО ( народно събрание ) ЗА ВЕК И ВЕКОВ...............И ПЪЛНА РВИЗИЯ ОТ 1989 -----2021 ГОДИНА И ГОНЕНЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ВЪВ КОЙ КРАЙ НА СВЕТА СЕ НАМИРАТ ....ДО ДУПКА.......ДОКАТО ВЪРНАТ И ПОСЛЕДНИЯ ...ГРОШ.... ОТКРАДНАТ........ОТ НАРОДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.............

    Коментиран от #67

  • 67 еее

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "ЧОБАНИН":

    Е така трябва ама тея все там ,не им пука ...конституция нова трябва политиците само това правят ние хората сме си го създали да се мислят за вековни и да минава всичко през тях и да ни мачкат.Обещания много и после нищо .сложно е .върнете 50 години назад да си получат заслуженето.
  • 68 5y54y45

    4 0 Отговор
    заразен в простата тиква на мухобойко
  • 69 Боко Тиквата

    4 0 Отговор
    НА мен ми помогнаха. За една година всички държавно бухалки ми се изредиха. Декември месец 10 човека на улицата, разпродадох оборусване и всичко и купих 10 апартамента в мизерият в София. Сега на сиво в рентиерския сектор. Еми супер си е....
  • 70 ОК ОК

    5 6 Отговор
    С огромно нетърпение чакам 4-ти април, за да гласувам за ГЕРБ-СДС и нищо няма да ме спре - нито Ковиди, нито машини, нито посрани и лъжливи фелдфебели, нито престъпни комунисти и безродници.Като мен ще гласуват всички умни, всички работещи хора и всички пенсионери, а това е огромното мнозинство!
  • 71 НПО

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Стой-Ко ,Ко каза?!!!!!Имаш нещо против държавата ли бре!
  • 72 Петър

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Божков не се различава от тези,които управляват и мисля,че на всички е пределно ясно как у нас се става милиардер. Разбира се,че спокойно пенсиите може да са 3-3 пъти по-високи,но надали точно Черепа ще вдигне нещо вместо да присвои и той нещо. Това са хора,които са от едната страна на барикадата и се борят за кокала. Нямат нито представа как живеят пенсионерите тук,нито пък ги вълнува . Ако се отнеме незаконно придобитото имущество на всички новобогаташи + запориране на сметки тук и в чужбина , вероятно може и да дойдат едни 50-60 милиарда лв. Но това, разбира се,няма да се случи.
  • 73 Ген И Водков

    1 4 Отговор
    бая народ са в будна кома, като почнеш от автора на тоя пасквил, минеш през повечето коментиращи и свършиш с публикувалите го.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 оценка

    2 2 Отговор
    Цецка Бачкова: Икономиката не бачка.
  • 76 Конник

    0 4 Отговор
    Пак крякащи жаби. Държавният дълг е около 20%! Един пт най добрите в Европа след Люксембург!!! А в Гърция над 160%... Италия също е над 100%. Искад да дойдат на власт гладни и нахални крадци.
  • 77 анонимен

    0 3 Отговор
    а коя е тая?
  • 78 Питам

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си":

    Ще го оставим ли да избяга?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.