Last news in Fakti

27 Януари, 2021 12:52 5 253 21

За порочната практика с регулаторите в контекста на КЗЛД - адв. Стела Николова пред ФАКТИ

  • комисия за защита на личните данни-
  • мандат-
  • бонуси-
  • адв. стела николова-
  • демократична българия

''Комисии, агенции, инспекции, комитети и всичко останало са забравили ролята си на регулатори и гарант за демократичните принципи, които по принцип трябва да защитават'', каза юристката

За порочната практика с регулаторите в контекста на КЗЛД - адв. Стела Николова пред ФАКТИ - 1
Адв. Стела Николова, снимка: Личен архив

Още в края на миналата година - на 3 декември, след сигнал на наш читател, от ФАКТИ се заехме да разнищим въпроса как и защо съставът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) продължава да е на поста си, въпреки че мандатът ѝ е изтекъл преди близо 2 години. Журналистите на медията ни проведоха интервюта - с председателя на Комисията Венцислав Караджов и зам.-председателя на 44-ото Народно събрание Емил Христов (народен представител от ГЕРБ), на които посланията бяха, че драма няма, тече процедура и, разбира се, може би най-честният отговор, дошъл от споменатия Христов, бе, че трябва се изчакат ''едни по-спокойни времена''. Това, от опозиционно настроените хора срещу тази власт, може да бъде преведено и като: ''Ще държим този състав на Комисията, докато сме на власт''. И за съжаление могат да го направят, защото законът им го позволява.

Спорните моменти далеч не се изчерпват с това. По правило Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) трябва да има четирима члена и един председател, разбирайте общо 5 души. Да, но от известно време членовете са само трима и в този ред на мисли дори и най-непросветените в апаратните упражнения ще разберат, че това, при определени обстоятелства, може да създаде проблем при вземане на решения след гласувания. Въпреки уверенията на Венцислав Караджов, че проблем заради това няма, гражданските съмнения остават.

Всъщност, най-големият проблем с проточващото се мандатуване на Караджов и сие е чисто морален. Не е коректно спрямо лоялните към държавата граждани, които си плащат данъците, една Комисия да просрочва толкова много мандата. Това подбива демократичния процес у нас. Не е морално и да се раздават шестцифрени бонуси (над 270 хиляди лева), каквито са раздадени и в тази Комисия, в година, в която множество хора фалират, а здравната система повече от всякога има нужда включително и от публичен финансов ресурс. Всичко знаем защо - COVID-19.

За всичко изброено обаче не са виновни членовете на Комисията за защита на лични данни, а тези, които разпределят ''баницата'', която ние правим от нашите данъци.

По темата от ФАКТИ потърсихме и коментара на адв. Стела Николова, която е и общински съветник от ''Демократична България'' във Варна.

''По повод на това, че мандатът на Комисията за защита на личните данни е изтекъл още през 2019 г., мога да отбележа, че и мандатът на Теодора Точкова - главен инспектор към Инспектората към Висшия съдебен съвет, също отдавна е изтекъл. Тоест, това е практика. Истината е, че управляващите нямат хора за тези позиции. Нямат! Няма как да се назначат хора, при положение, че професионалисти не желаят да се обвързват с ГЕРБ'', заяви адв. Стела Николова.

Тя коментира и детайлът с раздаването на бонусите:

''Системата за бонуси на държавни служители е вид хранилка за бройлери, които ще се окажат на лентата за ''заколение'', когато критериите за професионализъм и отговорност се сменят. България скоро ще тръгне по пътя на възстановяване на държавността и доверието в институциите и хора, които са се поставяли в услуга на управляващите, а не на гражданите, ще бъдат аут завинаги от системата на държавната администрация и регулаторите''.

''Комисии, агенции, инспекции, комитети и всичко останало са забравили ролята си на регулатори и гарант за демократичните принципи, които по принцип трябва да защитават. За това суверенът има доверие в Народното събрание с едноцифрено число, а в неговите прислужници - още по-малко. И когато Европейският парламент вече губи търпение и в прав текст ни пише какво трябва да приемем, за да има орган, който да може да разследва главния прокурор, ние разбираме, че сме стигнали дъното на институционалната неграмотност , а органите, които трябва да я пазят са превърнати в палета, на които някой хвърля от чувала - държавния бюджет, за да мъркат послушно, вместо да пазят имота /България/ и демокрацията'', добави адв. Николова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    25 3 Отговор
    удобните остават неудобните ги премахват

    Коментиран от #12

  • 2 Българка

    38 4 Отговор
    На всички с изтекъл мандат хрантутници ДА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ, а тия които вече са получени айдуците да ги върнат. На малка България не са й неоходими безбройните комисии, агенции , комитети
    ЗАКРИВАЙТЕ! Колкото по-малко хрантутници, толкова по-добре ще бъдат тия, които ги издържат, т.е. данъкоплатците!
  • 3 Stormtrooper

    32 4 Отговор
    Държавният бюджет се източва законно от комисии и комисийки, за това не достигат до тези места, които имат нужда, до пенсионерите включително. Тези мизерните семки и бомбонки дето им дават предизборно, няма нужда да ги коментираме. Какво защитава тази комисия? С какво са полезни стотиците комисии, така че хората да кажат, че са им полезни и имат нужда от тях? Тези комисии получават повече пари, от колкото пенсионерите взети заедно.
  • 4 Рошко

    26 2 Отговор
    В абсурдистан всичко е с изтекъл срок на годност, хора с по две три длъжности на хранилка, и нищо невършещи, за сравнение вижте само по колко зам министри имаме
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пенка

    15 1 Отговор
    Права е жената.Тотално бездействие и безхаберие по отношение на граждатите.
  • 7 ПЛАКАТНА ДЕМОКРАЦИЯ

    8 1 Отговор
    Професионалистите не желаят да се обвързват с която и да е партия.Някой си мислят че са професионалисти като са юристи ,ножовота не е само алинеи и запетайки.Законите се пишат от хората и затова има грешки.В природните закони грешки няма всяко действие има логичен инеотменим резултат.След 30 години стана ясно че всички комисии не решават проблеми а създават такива и не вършат работата.Само се пилеят средства които могат да се влагат в конкретната дейност.Иначе има министерства с възложени функции и почват едни съвещания междуведомствени механизми и накрая пълна боза от решения като в повечето случай пак решава съда.От комисиите по енергийно и водно регулиране КЗК Лични данни класифицирана информация се изобщо няма нужда .Има достатъчно други механизми които се преповтарят.Инспекторатите същата работа.Занимаваме се само с контрол и кой е виновен вместо как да се свърши работа.И като има виновен какво?Вдига се пушилка и до там работата не се свършва с това.Вече до такава степен е наложено само кой е отговорен да се пита а отговорни сме всички като общество.Ако закрият комисиите и агенциите ясно е кой е отговорен ресорните министерства общини и техните администрации Към следващите управляващи .Закриийте всички комисии и агенции и прехвърлете функциите им към министерствата.Поне 200 милиона само от това ще се икономисат и вложат за конкретна дейност
  • 8 Тоня

    8 1 Отговор
    Аман от селски хрантутници. Хора малограмотни се курдисаха на синекурни длъжноси и лапат ли лапат.....
  • 9 любител

    7 1 Отговор
    тази тема се дъвчи през ден вече две години ама мръсните дебили от комисията са същите като вожда им боко тиквата-нагли до мозъка на костите.лапат тлъсти заплати плюс бонуси и се правят че работят.

    Коментиран от #10

  • 10 Жоро

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Що да не лапат бонуси, като има кой да им ги дава. Умната на следващите избори ще се борим срещу национални предатели и хрантутници

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 11 Съдията Дред

    3 0 Отговор
    И в комисията по досиета отдавна им е изтекъл мандата. Там са 9 члена, тлъсти заплати, секретарка, скъпа служебна кола с шофьор/ въпреки, че работа извън София нямат/. Интересно ми е някой да ги попита какви пари получават, какви бонуси, по колко километра на година въртят служебните им коли. Пък и какви командировки в чужбина имат за времето на мандата си.
  • 12 Свободно съчинение от улицата

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ЕЛТО":

    Темата е: как и тези извън Парламента да папкат от ,,баницата". Нищо, че Народа не иска да го представляват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Няма го майстора!

    3 0 Отговор
    Нали тези политици, които са се оклепали до уши с л...а по време на своята политическа кариера не трябва да им даваме втори или десети шанс да ни представляват и управляват. Стига с погрешната политика: ,,проба-грешка". Всичко се помни.
  • 16 НИКИ

    2 0 Отговор
    БРАВО! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРИМЕРИ ПОДОБНИ БЕЗБРОЙ В НАШАТА МИЛА РОДИНА...
  • 17 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    тоест срещу всички герберчета и подлогите им и тези с милионите дето ги поддържат и мачкат тоя народ.
  • 18 Zakonyt

    0 0 Отговор
    Законът им го повзволявал - ЧИЙ ЗАКОН БЕ ОВЦЕ? ТЕХНИЯ СИ ЗАКОН - ТЕ СИ ГО ПИШАТ КАКТО ИМ Е УДОБНО БЕ ОВЦЕ! НЯМА ЗАКОН - НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?????????????????????????????????? гответе се за армагедон - по света и у нас!
  • 19 AЗ ПА СИ

    0 0 Отговор
    СПОМНЯМ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВИТЕ ПРОТЕСИ, ТАЯ БЕШЕ ГОЛЕМ АПОЛОГЕТ НА ГЕРБ :) ТА ЗА КАКВО СЕ ПЕНЯВИ СЕГА ?! :)
  • 20 ПОSSТОЛ ВОЙВОДА

    0 0 Отговор
    И МЪЖКО И ЖЕНСКО. И МЛАДО И СТАРО.
  • 21 Що Агенции, що Търтей и Калинки!!! Народ

    1 0 Отговор
    Държава им плаща Осигуровки, а те си Раздават Бонуси, ДМС които щури, Грабеж, чиновнически!! Това Трябва да свърши!!! Тези стотици хиляди, Калинки и Търтей на Държавна Хранилка са прекалено много те са там, само за заплатите си!!!! Нидерландия 19 000 000. човека население има 36 000. Чиновника????а България 6,500 000 население има 600 000. Чиновници!!!!Държавата на Търтейте и Калинките Чиновници наречена България!!!! 5724
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове