21 Януари, 2021 15:18 7 303 27

Бонусите в КЗЛД - "солидарно" раздадени

  • комисия за защита на личните данни-
  • кзлд-
  • държавна администрация

272 212 лева "допълнително материално стимулиране" за Комисията за защита на личните данни през 2020 г.

Бонусите в КЗЛД - "солидарно" раздадени - 1
Снимка: Shutterstock

Както вече ФАКТИ неколкократно спомена, мандатът на настоящата Комисия за защита на личните данни с председател Венцислав Караджов е изтекъл преди близо две години – на 16 април 2019 година. Поради "вратичка" в Зaкoнa зa зaщитa нa личнитe дaнни обаче Караджов и колегите му продължават да заемат постовете си и да изпълняват функции. В глaвa втoрa, члeн ceдми, aлинeя втора, e зaпиcaнo размитото: "Прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa кoмиcиятa изпълнявaт функциитe cи и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им дo избoрa нa нoвитe прeдceдaтeл и члeнoвe".

Подобни "вратички" в Закона на практика дават възможност на Министерски съвет и Народното събрание (парламентът избира новия състав по предложение на изпълнителната власт) да отлагат безкрайно процедурата по избирането на нов председател и членове. Така у обществото се пораждат сериозни съмнения дали настоящият състав не е "удобен" на властта по някакъв начин и дали при назначение на нов управляващите рискуват да поставят лица, нелоялни към установената система.

Наред с изтеклия мандат излезе и информацията за солидните бонуси, раздадени в Комисията, което наля още масло в казуса "КЗЛД". Припомняме, че по ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) от неправителственото гражданско сдружение БОЕЦ ("България, обединена с една обща цел") получиха данни за раздаденото "допълнително материално стимулиране" в КЗЛД за 2020 г. Премиите са в размер на "скромните" 272 212 лева.

От източник, близък до Комисията, ФАКТИ научи, че бонусите са "солидарно" раздадени не само между членовете на ръководството ѝ (петима души, заедно с председателя, колкото са на хартия), а и на останалата част от администрацията, наброяваща 78 души, вкл. главен секретар, финансов контрольор и служители в четири дирекции. Допълнителен куриоз е, че самата Комисия е 5-членна (председател и четирима членове), но от около година е в намален състав, тъй като един от членовете е станал кмет. Така на практика работата ѝ може да се окаже блокирана и да не могат бъдат взети дадени решения по определени проблеми заради четния брой членове.

Бонусите в КЗЛД - "солидарно" раздадени

Простата аритметика сочи, че за изминалата календарна година средно на служител в КЗЛД са раздадени по близо 3300 лева годишна премия. Всичко това се е случило в условията на коронавирусна криза, при която като приоритет на държавната политиката хиляди пъти беше изтъкната стабилността на здравната система, както и подпомагането на икономиката и частния бизнес. На фона на кретащата държава в ситуацията на глобална COVID-19 пандемия 272 212 лева, раздадени допълнително в една-единствена държавна комисия в България, не изглеждат никак добре.

Според обобщени данни от официален доклад за състоянието на държавната администрация, основната ѝ щатна численост по устройствен правилник към 31 декември 2019 г. е била 142 747 щатни бройки. Близо 150 000 служители! Представете си "хранилката" – колко агенции, колко комисии, колко дирекции. При най-раздутите груби сметки, ако средно всички близо 150 000 държавни служители получат по близо 3300 лева бонус, това прави около половин милиард лева. И това при COVID-19 криза... После как да не се съмнява редовият данъкоплатец, че властта потулва успешно "баш" корупцията със законна корупция – тлъсти премии по всички етажи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    97 1 Отговор
    След като бонусите са солидарно раздадени, нека сега бъдат СОЛИДАРНО ВЪРНАТИ!!!!!

    Коментиран от #17, #18, #22

  • 2 истина е

    98 3 Отговор
    Нидерландия - 20 хил. администрация при 15 мил. население .България 6 мил. население 440 хил. администрация !! Няма такава кочи-на в све-та !!

    Коментиран от #5

  • 3 Кофти държава

    57 1 Отговор
    Как не ги е срам??!!!
  • 4 Сори

    53 0 Отговор
    Стига бе и те чекмеджета имат.
  • 5 Ахахх

    54 2 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    440 хиляди реално са гербавите избиратели наети за едно единствено нещо - да гласуват! Сега умножете по две и ще видите реално на колко човека се държи властта на тулупа! Но те не са виновни. Виновни сме ние, които им даваме баницата! Сега ще бълбукаме два три дни по форумите и това е!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    капиталист граби не дава на власт са олигарси капиталисти кожодери кръвопийци герб
  • 7 И аз бях там

    8 29 Отговор
    и аз взех бонус...ха да ви е яд, п*рошля*ци!!!
  • 8 Иван Грозни

    30 1 Отговор
    Големи гадняри. Да ги върнат заедно с лихвите като кредит от банка. Според един много уважаван професор излиза , че тизи 400 хил. не са дебили, тъпунгери, лумпени и т.н. Ето как се манипулират избори. Тези трябва да се гъделичкат с "калашник", но с този-5,45 мм., че кефа е по-голям.
  • 9 внимавайте за

    25 0 Отговор
    кого ще гласувате!
  • 10 ужас

    26 1 Отговор
    Идат избори. Трябва захранка.
  • 11 Безпристрастен

    34 0 Отговор
    А за детенцето- Дени,нуждаещо се от спешно лечение пари няма.Горките родители се побъркаха от притиснение,как да съберат непосилните за тях 150 х долара.Непосилни и за 98% от българите.Тези си делнаха почти половин милион,без грам угризения,а само с половината от тази сума,да са платили почти изцяло лечението му,преди Нова година.Какво губите ,дебелокожи твари? Нищо не губите,това не са пари от вашия джоб.От данъците на останалите българи.Включително и от родителите на Дени.

    Коментиран от #12

  • 12 Sungu

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Безпристрастен":

    Този въпрос към Help знаеш кои
  • 13 Срамота е

    24 0 Отговор
    Докато хиляди хора са без работа, докато други с работа са в къщи за никакви пари, да се увеличават заплати и още повече да се раздават бонуси с държавни пари е срамота.
    Всички трябва да си поемем грижата, но не държавата ще раздава...

    Коментиран от #14

  • 14 Dur Dum

    2 21 Отговор

    До коментар #13 от "Срамота е":

    Стига гледахте в паниците на другите, ти ако беше на тяхно място какво - щеше да откажеш ли, айде малко по-спокойно, имали-дали...
  • 15 любител

    16 1 Отговор
    няма такава държава даже и в третия свят мизерия кражби корупция .така ще бъде докато боко тиквата е на власт.мисля че и каквито и убиди да се напишат за това управление ще е много малко от това което заслужава.единствено национализация и затвор до живот.

    Коментиран от #16

  • 16 Убида

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "любител":

    Убидно е, че си толкова неграмотен..
  • 17 Rambler

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Нищо не връщаме...
  • 18 Оги

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ще има да чака стадото, някой да върне нещо. Докато си трае и блее така ще е.
  • 19 някой

    14 0 Отговор
    източиха ни данните през нап...............бонуси взели. нема такава държава. честно.
  • 20 яку ва

    6 1 Отговор
    затова днеска осигурителния доход 1100 лв ,при заплата 650 значи коефицент 0,5 т.е. 300 лв пенция!!!
  • 21 Asdfg

    10 0 Отговор
    Така, така се купуват гласове! А ние ще си седим и ще спазваме мерки! И ще зяпаме умно пред компютрите и телефоните.
  • 22 Морето

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Кръв повръщат-пари назад не връщат.
  • 23 ПО 7/8МИ ТВ

    4 1 Отговор
    РАЗКРИХА ЧЕ ИМА ХОРА С 3 ЛИЧНИ КАРТИ ИЗДАДЕНИ НА ЕДИНОВЕК
  • 24 chi

    2 0 Отговор
    Тези комисии са черни дупки за пари, краде се масово, кой от където може и кой колкото може...
  • 25 0!0

    1 0 Отговор
    пазят пазят и пак по бели гащи останахме от много пазене
  • 26 Грую

    0 0 Отговор
    Това вероятно е по повод хакерската атака срещу НАП, нали им опънаха някаква многомилионна глоба ама да бяха заделили нещичко и еврокомисаря по дигитализацията по онова време дето има една дума за едно апартаментче в София, дори и да не е като на Цецо ! Бива ли толкоз егоистично!
  • 27 Ехее

    1 0 Отговор
    Tлъсти заплати, бонуси и консултантски - класически похвати за източване на пари - колко фирми ги прилагат, пък държавните чиновници ли няма, но можеше, като причина коронакризата, да се забранят на държавните чиновници да си ги начисляват, ама къде ти нали идат избори пък може и за последно да се наплюскаме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове