Last news in Fakti

21 Януари, 2021 13:40 1 389 12

Учени от Оксфорд подготвят версии на ваксината срещу новите вариации на вируса

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека

Специалистите проучват колко време ще отнеме промяна в платформата на ваксината ChAdOx

Учени от Оксфорд подготвят версии на ваксината срещу новите вариации на вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Учени от Оксфорд се готвят за бързо производство на нови версии на ваксината, разработена от тях, за борба срещу новите, по-заразни варианти на новия коронавирус, открити във Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, съобщи Ройтерс, като цитира публикация на "Телеграф", предаде БТА.

Екипът, разработил ваксината на Оксфорд и компанията "АстраЗенека" провежда изследвания за реконфигуриране на технологията, пише изданието, което е получило потвърждение от университета в Оксфорд. Специалистите проучват колко време ще отнеме промяна в платформата на ваксината ChAdOx.

Говорител на университета каза, че екипът внимателно проучва въздействието на новите варианти върху имунитета, създаван от ваксината и правят оценка на нужните процеси за бързо разработване на нови варианти на ваксината, ако се наложи.

Лабораторни тестове показаха, че ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" най-вероятно ще действа срещу британския вариант на коронавируса, който се разпространява по света.

От "Бионтех" казаха, че възнамеряват в следващите дни да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус.

"АстраЗенека", "Модерна" и "Кюървак" също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се вариации на вируса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    3 1 Отговор
    Учените разработват, медиите пригласят първа втора трета четвърта вълна и тн
  • 2 Ахахахх

    3 3 Отговор
    Ние сме си поръчали от тази, която още е в процес на разработка! Честито българи! Евреите се ваксинираха всички, ние още чакаме някой да каже, че може да се ваксинираме! Тулупите на съд!

    Коментиран от #8

  • 3 Четник

    4 3 Отговор
    Колкото по—бързо се срещнете с вируса ,толкова по—добре.Аве,изобщо не е добре щото е дълга 7 —10 дневна битка с болестта в легнало положение с треска,температура,никакъв апетит и вкус.Пазете се ако изобщо можем да се опазим.
  • 4 Учуден

    3 2 Отговор
    Е нали действаха безотказно и срещу новите щамове, поне така казаха ботокса, кака Радка и професора математик???

    Коментиран от #12

  • 5 Ооо

    1 1 Отговор
    И при нас като доставят ваксибите ще се появи рекорден брой заразени на ден! Иначе кой луд ще иде да се ваксинира?
    Още няколко седмици да надупчат още няколко милиона в Англия и ще спаднат изведнъж заразените. Който си е бил 1ва доза трябва да продължи задължително и е в кърпа вързано гълъбче , а и поддържането на голяма бройка заразени на ден вече няма да е толкоз рентабилно щото най-плашливите от новината ще са се надупчили вече!
  • 6 Не мерси

    1 1 Отговор
    Eстествената защита е много по-добра от която и да е ваксина, особено експерименталните ваксини като тези. С други думи, повиши си имунитета, а не го подтискай.
  • 7 Ха наздраве

    0 0 Отговор
    хамсалаци
  • 8 хахахохо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахахх":

    Може да се окаже евреите да се ваксинират отново, пак за новия щам. И ако побързат ще и потретят за още по-новия щам догодина...и така до безкрай-стига да има глупаци да ги следват...

    Коментиран от #11

  • 9 Страхлив Гал Фон

    1 0 Отговор
    В тази фирма има два отдела. Единият разработва вируси и мутации на вируси. Другият веднага разработва ваксини. Кой от двата отдела е по печеливш? Фирмата на кОго е собственост? Не питам в коя държава е инсталирана тази прогресивна корпорация!
  • 10 Те от

    1 0 Отговор
    Астра Зенека трябва да се договорят пак с института Гамалей да им направи и новите платформи макар,че от там обявиха,че Спутник Ви е ефективен и срещу новите мутаций на вируса, а ваксината на АЗ е разработка на института Гамалей.
  • 11 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "хахахохо":

    Грешиш,не се ваксинираха евреите,а ваксинираха арабите в Израел,с договор между правителството и фирмата производител за проследяване действието на ваксината в дългосрочен аспект.По просто казано:клинични проучвания върху живи хора.
  • 12 987

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Действа тази на Пфайзер която е американска ваксина,а не другите ваксини.Тук в статията става въпрос за разработка на Оксфорд което е в Англия.
Новини по държави: