Last news in Fakti

2 Декември, 2020 16:17 4 706 2

Изстрадал пазар започна да се възстановява

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени

Цените на имотите в Хонг Конг тръгнаха нагоре

Изстрадал пазар започна да се възстановява - 1
Снимка: Shutterstock

След сериозни удари предизвикани от прилагането на охлаждащи мерки, протести, търговската война със САЩ и пандемията от коронавируса, пазарът на недвижими имоти на Хонг Конг започна да се възстановява. През третото тримесечие на текущата година цените на жилищата отчетоха ръст от 2.63% на годишна база. За второто и първото тримесечие имаше спад от съответно 2.49% и 2.32%. Анализаторите на консултантската компания Knight Frank предполагат, че цените на жилищата от средния ценови сегмент ще останат стабилни.

За последните 10 години цените на жилищата в Хонг Конг се увеличиха със 153%, а доходите на населението реално не са отчели ръст. Към момента Хонг Конг е в ТОП 3 на градовете с най-високи цени на имотите в света.

Правителството направи опит да охлади пазара като повиши гербовия данък за тези, които не купуват първо основно жилище. Мярката влезе в сила през ноември 2016 г. Също така намали размера на кредитите за жилищни и търговски имоти от месец май 2017 г. През юни 2018 г. беше въведен още един пакет от мерки, включително данък върху пустеещи жилища.

С 41.2% са намалели продажбите на жилища от първичния пазар за първите девет месеца на текущата година спрямо същия период на 2019-а. Реализирани са били 9959 продажби. Обемът в парично изражение също отчита спад от 37%, до 14.61 млрд. USD. За сметка на това, през разглеждания период продажбите на жилища старо строителство отчитат ръст от 9.7%, до 32 833 единици, а обемът в ценово изражение се е увеличил със 7.5%, до 34.58 млрд. USD.

През миналата година броят на завършените проекти отчете силен спад от 35% спрямо 2018-а, когато е имало ръст от 18%.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Хонг Конг е ниска - едва 2%. Цените на апартаментите са много високи - 28 570 USD/кв.м. Жилище с площ 130 кв.м. струва 3.71 млн. USD. Аналогичен имот се отдава под наем срещу 7270 USD на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли бе

    6 0 Отговор
    Ного се бех притеснил...
  • 2 Ти да видиш

    6 0 Отговор
    Поредната важна информация!