Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 20:30 6 348 65

Коронавирус в България: защо държавата внушава фалшиво спокойствие?

  • ковид-19-
  • коронавирус

Безспорно - трябва да се направи всичко възможно, за да се избегнат затварянето на държавата и блокирането на икономиката

Коронавирус в България: защо държавата внушава фалшиво спокойствие? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Епидемията се вихри, заразените стават все повече, а властта се държи все едно няма проблем с коронавируса. Интересно какво ще говорят, ако (когато) случаите станат по две или три хиляди на ден?

Когато миналата седмица случаите станаха почти хиляда, министърът на здравеопазването каза: "Ситуацията е достатъчно добре контролирана. Идеята не е да налагаме рестрикции, да затваряме, да блокираме... Категорично не. Това не е решение. И числата в България в момента не го налагат. Трябва да проявим гражданска съвест, това е най-важното: когато видите човек без маска, направете му забележка. Така правят всички модерни общества".

"Аман от дърти, бе!"

Ден-два по-рано бяхме постъпили точно така - модерно. Лекомислено (макар и само за две спирки) се бяхме качили в автобус, който се оказа пълен. Около една трета от пътниците - без маски. Включително две момичета до нас, видимо от горните класове. На следващата спирка те тръгнаха да слизат и жена ми най-учтиво каза: "Момичета, трябва да носите маски в автобуса". Тогава едното от тях се обърна, изгледа ни отвисоко и с огромно отвращение отвърна: "Ей, аман от дърти, бе!". След което слезе и със завидно за възрастта си умение продължи да ругае.

Вероятно мнозина, четейки този текст, ще си кажат същото, защото по въпроса за коронавируса сме категорично разделени (незадължително само по възрастов признак). За такива като мен хиляда нови случая на ден са много. И е доста тревожно, когато броят на приетите в болница се удвоява за 20-ина дни. На такива като двете момичета изобщо не им пука. Те даже и не вярват, че има такъв проблем.

На чия страна е властта?

Властта, която не би трябвало да се влияе от настроения, а да действа отговорно в интерес на обществото, очевидно (и от цитата по-горе) мисли по-скоро като втората група. Във всеки случай всячески се опитва да ѝ угоди. Реакцията на властта бе и продължава да бъде (макар и с обратен знак) несъразмерна на опасността, така че резултатът може да се окаже далеч от желания.

През пролетта, когато броят на заразените бе направо нищожен в сравнение с днешния, бяха наложени драстични ограничения. Обяснението бе, че трябва да пазим здравната система от претоварване, за да може тя да посрещне всички, които биха имали нужда от нея. "Минем ли бройката от 100 нови заразени на ден, веднага затваряме", плашеше министър-председателят при първото разхлабване на ограниченията. Бройката скоро бе мината, но махалото вече се бе лашнало в обратната посока и не последва нищо.

Днес, когато числата са десет пъти по-големи и продължават главоломно да нарастват, цари спокойствие. Премиерът продължава да повтаря, че "нашата страна прилага доказано (интересно от какво?) най-правилен подход". "Нямаме абсолютно никакви притеснения", повтаря здравният министър. И страшно внимават случайно да не уплашат някого. Затова не спират да уверяват, че няма да има никакво затваряне (да не би някой да си помисли друго). Както и, че здравната система е стабилна и подготвена "за лечението на всички български граждани по всички области и всички лечебни заведения". Признаците и сигналите за обратното обаче стават все повече - пълни болници, безкрайно изморен или направо липсващ персонал.

А когато случаите станат 2000?

Безспорно - трябва да се направи всичко възможно, за да се избегнат затварянето на държавата и блокирането на икономиката. Но има много какво друго да се направи, за да бъде забавена вихрещата се епидемия. Разбира се, че не бива да се предизвиква паника. Но държавата трябва да спре да внушава фалшиво безметежно спокойствие и да си влезе в ролята. Включително като наложи строг контрол върху спазването на съществуващите мерки. Добре е, например, да покаже някой и друг наистина глобен нарушител, вместо да ни съветва да си правим забележки един на друг. Докато отнесем не само ругатните, но и боя от някой по-изнервен противник на ограниченията.

"Спокойно, ситуацията е под контрол", казва властта. Страхувам се обаче, че се намираме по-скоро в ситуация на свободно падане. Какво ли ще говорят в края на тази или другата седмица, ако (когато) случаите станат 2000 или 3000? Да не се окаже тогава, че затварянето, което сега дори не смеят да споменат, е единствено и неизбежно решение? Засега ни остава само да се молим това да не се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставка

    71 15 Отговор
    А когато случаите станат 2000 мутрата ще се качи на първия Спартан и право в Дубай!

    Коментиран от #3, #56, #57

  • 2 мдда

    68 11 Отговор
    Дойче Зеле пак... и соросоидните глупости.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БИБИТКИ

    50 10 Отговор
    .................. защо държавата внушава фалшиво спокойствие? ...............ЗАЩОТО ФАЛШИФИКАТИ НИ УПРАВЛЯВАТ !

    Коментиран от #64

  • 5 Ти видя

    12 3 Отговор
    ли ги?
  • 6 РЪМПЕЗИ

    44 9 Отговор
    БАРЦЕЛОНСКИ..ИЗЛЕЗ ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И КАЖИ- " ТЕЗИ ПАРИ ОТ ШКАФЧЕТО СА ОТ ЕДИ КЪДЕ СИ, КЮЛЧЕТАТА СА ОТ ЕДИ КЪДЕ СИ...БЪЛГАРИНА МРАЗИ ПОДИГРАВКАТА С НЕГО...ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ ТЕ ПРОКЛИНА...

    Коментиран от #11

  • 7 Оставка

    41 11 Отговор
    за Тиквата рейтинга и предстоящите избори са му по-важни от пълните болници и умиращи доктори!

    Коментиран от #44

  • 8 розово

    42 3 Отговор
    Както е тръгнало ще изкара че в България има 14 милиона заразени.

    Коментиран от #54

  • 9 петшес

    46 7 Отговор
    Борисов печели време хем да си искара мечтаният мандат до край хем ако може да спечели изборите и пак да е на власт, дреме му за народа , за болните и болниците.
  • 10 Няма няма а има

    1 5 Отговор
    9684
  • 11 досада

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЪМПЕЗИ":

    В една досадна реклама се казваше стига глупости.
  • 12 Българина

    27 7 Отговор
    Видях, че материала е на Дойче зеле, което означава, че не е достоен за внимание.
  • 13 МУТРОООО

    22 6 Отговор
    БОЙКО ЧАКА ДА ИЗМРАТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ , ТОВА МУ Е ТАЙНАТА МИСЪЛ МУТРЕНСКА !
  • 14 Гост

    31 6 Отговор
    Хора,изчакайте изборите при ,,световния полицай,,.....След това няма да се говори въобще за тоя вирус........НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ НЕЩО СВЪРЗАНО С ДУМАТА КИТАЙ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ.......ВСЕ ЕДНО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО НИЩО....ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА КАКТО КАЗВА ,,ИНТЕЛЕКТА ОТ БАНКЯ,,...
  • 15 МУТРАТА ЗАТВОР

    32 5 Отговор
    Китaй ce прeвръщa в гoлeмия пoбeдитeл oт пaндeмиятa
    Икoнoмиcтитe oчaквaт Китaй дa бъдe eдинcтвeнaтa гoлямa икoнoмикa тaзи гoдинa, кoятo дa зaвърши гoдинaтa c пoлoжитeлeн рacтeж -- ТАЙНАТА ИМ Е ЖЕЛЯЗНА ДИСЦИПЛИНА А НЕ МУТРЕНСКИ МЕТОДИ !
  • 16 зелено борче

    11 2 Отговор
    Ние зелените борчета подкрепяме да се носят маски на открито щот заразяват дърветата,искаме и да не пърдят в гората и да спазват въглеродните емисии!
  • 17 еврейски лакеи

    44 13 Отговор
    Какво се вихри бе ?! По цял ден кръстосвам София поне по 7-8 до 10 часа вече 10-та година . Няма болни , няма заразени има само една гнусна лъжа !Вирусът на короната е безобиден ! Всички смъртни случаи са му приписани ! Хората си мрат от старост от всякакви болести , но не и от ковид !Никой не ви вярва !

    Коментиран от #50

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рап

    18 9 Отговор
    Хайде сега имало ковид,нали всички пишешти братя по форумите не вярваха в този измислен вирус! Сега пък властта не взимала мерки ,то угодия няма!

    Коментиран от #43

  • 20 Тулупи

    18 5 Отговор
    Много шумни сте навън и затова искат да ви натикат вкъщи. Не ви ли писна чипираните да ви командват?

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Karosel

    13 10 Отговор
    Е, как защо! Защото такъв вирус като Covid-19 НЯМА!

    Коментиран от #33

  • 23 Политолог

    15 16 Отговор
    Преди ревахте че ви затварят ся ревете че не ви затварят...Еми решил е вожда да ви тегли една мазна и да ви остави да се спасявате....Може да викнете Мангъра да ви помага...
  • 24 Перо

    16 7 Отговор
    БГ стои на първо място в света по смъртност,от икономически и социален геноцид,тотален срив на социално-икономическа и политическа система. Сега примата иска да прехвърли всичко на коронавируса,да оправдае безумната и некадърна политика.Скоро наблюдавах, как чужди здравни власти взимат проба за коронавирус и се ужасих. Те ползват една извита,като кука клечка,минаваща през носа и отиваща в носоглътката,където се установява вируса и е много болезнено,много хора повръщат или им става лошо.При нас няма такава практика и се правят посредствени и неефективни процедури,но мутренската стъкмистика гърми от фрапантни резултати за заболяването.

    Коментиран от #26

  • 25 Е, и???

    21 5 Отговор
    И какво като станат 2000, 3000 ??? Да спрем да живеем ли?
  • 26 Доктор

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Ма много знаеш бе...Вечер си кви филми си лягаш?

    Коментиран от #34, #39, #40

  • 27 Пенев

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тулупи":

    Писна им ама ще протестират онлайн....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Wert

    12 6 Отговор
    "Който не вижда далечната опасност, го заплашва близка беда." - Конфуций.
    Боко изтърва всичко и бяга в село по тъча на ултраскъли държавни разноски - самолети, хеликоптери, джипки...
    Срамота...
  • 30 Дълбоко Виждащ

    11 9 Отговор
    Знаят много добре,че това нещо го няма в бг и разиграват театър пред англосаксонските си господари!
  • 31 ракетко

    10 4 Отговор
    при 25% заразени значи 1,5 милиона не 1000 или 40 000 това е.
  • 32 Просветен илюминат

    13 3 Отговор
    Миналата година пневмония отнема живота на създателя на теста Кари Мълис
    PCR или полимеразната верижна реакция (Polymerase Chain Reaction), която диагностицира като „заразени“ с COVOD-19 над 35 млн. души в световен мащаб (или по-точно – 35 510 956 към 5 октомври). Тези дни попаднах на името на създателя на PCR теста, Кари Мълис (Kary Banks Mullis) и продължих да си задавам въпросите, които ме мъчат вече седем месеца, а именно: „Как така, този нов, никому неизвестен вирус, за който няма лечение, се диагностицира с един тест, който, видиш ли, е измислен толкова бързо, че да „улавя“ болните?


    Хем не познаваме нещо, хем вече имаме мерило (стандарт), според което/който да открием заразоносителя?“
  • 33 Само чалга, силикон и ще пърдиме като с

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Karosel":

    Каруца, ти си прав: няма вируси, бактерии, атоми, йони, молекули, витамини.. Забрави да уточниш, че Земята е плоска и квадратна!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 м-р Костов

    5 11 Отговор
    Според прогнозите в средата на декември случаите ще са около 5000 на ден в добрия вариант и около 24000 в другия вариант.
    Дори при този малък процент починали, бройката ще е страшна.
  • 36 Сандокан с Двата......

    3 3 Отговор
    Айде на песните и чудесни Новини, топли топли не се барат, нов внос от гЪрмания(Най-добрият приятел на Българският Слон, всички знаем е Немският Високо Качествен Слон). Който не верва в ковидо, ще му турнем маска..... Разбирай Данък Въздух след няколко години. ИДИ. ОТИ
  • 37 Сандокан с Двата......

    1 2 Отговор
    Айде на песните и чудесни Новини, топли топли не се барат, нов внос от гЪрмания(Най-добрият приятел на Българският Слон, всички знаем е Немският Високо Качествен Слон). Който не верва в ковидо, ще му турнем маска..... Разбирай Данък Въздух след няколко години. ИДИ. ОТИ
  • 38 Факти

    1 1 Отговор
    Обявяваме конкурс за тъпаци! Тези не ни стигат!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    астра зенека е нищо със съмнителни ваксини!!! само руската, трета е като полиото!!!! те имат ваксина за винаги, а не тези мошенници на запад! А защо инст. Пастьор не направи нищо, или Р. Кох???? как не ги е срам!!!!
  • 42 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Защо безумията, които прилагат, ги наричат мерки?

    Има ли прецедент някоя епидемия да е спряна с маски?
    Има ли данни какъв е риска на открито да се заразим?
    Нека покажат графика на пациентите в интензивните отделения по дни!
    Нека покажат графика на починалите от КОВИД-19 по дни!

    Това, което правим са правила, които спазваме от столетия
    - стоим далече от заболелите и т.н.
    /но това не са "държавни" мерки, а народна мъдрост/

    Тези "мерки" не помагат!
    Да предложат нещо друго!
  • 43 Чичо Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рап":

    Пишещи а не пишешти
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сега в четвъртък

    1 1 Отговор
    Всички с маски на улицата, да видим някои като са толкоз смели, как бате им Боцко ще ги к, ле, ца с 200 из, отз@д с глоби до дупка, ха, хааааа
  • 46 Анонимен

    1 1 Отговор
    Баце го командват отвън. А на вън картинката е същата. Затварят училища, университети и много др. Западняците се радват, ще си отпочинем, защото държавата е богата и им плаща. А много бг граждани не са на трудови договори и.. Потърпете. Има вирус. Само се молете за да не е на вас. Не можеш да дишаш.. Неописуемо е, най страшно е при асматици, алергии/ринити хронични, белодробни. Юи освен болки и безпаричие.. ББ не го винете в случая. Тези трио ли ще ви платят глобите. Чакай. Те си играят техните игри. Може би.. Арменеца от отровното.. Ще си вкара дъщеря си в нс от партията на слави... Всеки да мисли, но и без паника на простоватите наши близки с имане, пари. И тая крайнодт не одобряваме.
  • 47 д4кивпо3

    1 1 Отговор
    Когато Дойче веле защитават нещо (с случая истерията с имисления вирус) значи всичко е точно онаобратно, а в случая, няма и капка истина.
    За да не сте манипулируеми шарани, четете, слушайта и гледайте тази централа. И правете
    точно обратното на това, което ви карат. Така ще сте добре и няма да ви правят на маймуна!
    Лек и ползотворен ден на всички!
  • 48 Компира

    2 0 Отговор
    В една аптека направих забележка на един подрастващ патладжан с права защо не слага маска. Той подигравателно отвърна, че нямал. Казах му, че тук продават. Започна да ми се заканва и да чупи стойки. Мисли си, че като съм възрастен няма да му се случи случка. Въздържах се, че щяха мен да изкарат виновен.
  • 49 мале мале

    2 1 Отговор
    Така е в Тиквостан начело с ,,Чекмедже бабаита ".. ...!!!
  • 50 Д р Щросмайер

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "еврейски лакеи":

    На твое място не бих казал такава голяма дума, не бих дърпал дявола за опашката.
  • 51 Олга

    1 0 Отговор
    Нали ревяха, че ежедневните брифиниги стресирали нежните хорски душички и спяли лошо нощем. Сега пък били прекалено спокойни и вирусът се вихрел. Няма угодия. И познайте, кой е дежурния виновен.
  • 52 Бате

    2 0 Отговор
    Спокойствието не е фалшиво.Това е просто грип като всеки друг.Който го е страх да си носи маската и да си стои в къщи.
  • 53 Кукуригу

    1 1 Отговор
    Защото необразаван и ограничен премиер неможе друго да измисли, а на него му трябват пари от глоби.
  • 54 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "розово":

    Внимавайте с тези тестове че накрая да не се окаже че има повече заразени отколкото население в България
  • 55 Анонимен

    1 1 Отговор
    6 и 30 сутринта бусове стоварват десетки цигани пред лаборатория Лина Ямбол защоо.... дават им пари да им правят тестове а няма ИЗМАМА ААААА
  • 56 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оставка":

    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА ,НЕ И Е МЯСТОТО ТУКА ,ЗАТОВА НЯМА КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА,МНОГО МАЙМУНКИ СТАНАХТЕ НА КЛОНА И ТОЙ ЩЕ СЕ ЧУПИ,,ОПРАВЯЙТЕ СИ ВАШИТЕ БАКИИ.
  • 57 Истина

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оставка":

    Тези от ДОЙЧЕ веле ,създават интриги, НЕ им се врьзвайте
  • 58 НЕ ЯДЕ ЛЪЖЕ

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът Бойко Борисов се защитава за Суджукгейт
    Имам високо кръвно. Аз суджук не ям."
  • 59 НИКОГА

    2 0 Отговор
    ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ПИСМА ПРИСТИГАТ В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ С ОФИЦИАЛНА ПОКАНА БОКО ДА ДОЙДЕ И ДА УПРАВЛЯВА ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ НО ТОЙ ТАКА ОБИЧА РОДИНАТА СИ ЧЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ПРИЕМЕ НЯКОЯ ОТ КАНЕЩИТЕ ГО !
  • 60 ЕВРИКАААА

    2 0 Отговор
    ЛУДИ ПАРИ ВЛИЗАТ В ЧЕКМЕДЖЕТО САМО ОТ ТЕСТОВЕ ! ЦЕЛИ ЗАВОДИ НЯМАО СМИСЪЛ ДА РАБОТЯТ , ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПРАВЯТ ТЕСТОВЕ И БОЙКО ЩЕ ГИ ХРАНИ
  • 61 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    Cлaвa Бoгу, мaфиятa И ДЪРЖАВАТА в Бългaрия ce ръкoвoди oт тъпи хoрa. Мoжe би тe ca мнoгo cилни и имaт мнoгo пaри, нo нe умeят дa cи cмeнят cтрaтeгиитe.
  • 62 Матей

    1 0 Отговор
    Поредната ГЕРБо-защитна реч,забележете,колко изобретателни са тия тълкуватели на развинтената си фантазия и извратено подсъзнание.Тия псевдо-учени се напъват да доказват какви ли не бръщолевения,че ум да ти зайде.Неуморни са и талантливи драматурзи,с изключителна загриженост сакън да не станем зян точно от какавид-19.А ОТ ДРУГО МОЖЕ,КЕФ ТИ ХИЛЯДИ БОЛЕСТИ И КОЙ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ВЕЧЕ,ЩОМ СМЕ ФИКСИРАНИ КАТО ХИПНОТИЗИРАНИ ОТ БОА МИШЛЕТА,НИКОЙ! Този само факт не е ли достатъчен да отвори очите на мнозина как ни будалкат и набутват в киреча за кефа на някои герберски другари?
  • 63 волен сидеров

    2 0 Отговор
    БОРИСОВ,АЗ ВЯРВАМ В ТЕБЕ-ТИ СЕГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИШ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ,ДА НИ ПОГУБЯТ КАТО НАРОД,ДА НИ ПОБЪРКВАТ ОТ СТРАХ-ПРОСТО ВЯРВАМ В ТЕБЕ,АКО ИСКАШ ДА ОСТАНЕШ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА 1000 ГОДИНИ НАПРЕД-СЕГА ТИ Е МОМЕНТА-ЗНАЕШ ,ЧЕ ВСИЧКО Е ШМЕКЕРИЯ...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Човек

    0 0 Отговор
    За да има истинско спокойствие, трябват любов, любими хора, на които човек да има доверие за в живота и като цяло уреден живот - финанси и " други неща" !