Last news in Fakti

27 Септември, 2020 19:05 1 912 3

Google празнува рожден ден

  • google-
  • гугъл-
  • рожден ден-
  • търсачка-
  • интернет

22 години от създаването на Google

Google празнува рожден ден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-популярната търсачка в света – Google, днес навърши 22 години. Търсачката е създадена през 1998 година.

Рожденият ден на гиганта Google се чества на 27 септември, но датата се е променяла през годините. Компанията е подписала своите учредителни документи на 4 септември 1998 г., но никога не е празнувала рождения си ден на този ден. От 2005 година Google отпразнува своя рожден ден на 8 септември, 26 септември и от 2012 г. - 27 на септември.

"Кога е рожденият ден на Google? Аз не съм сигурен, че дори и ние го знаем. Но независимо, че има различни представи за това кога трябва да духаме свещичките на тортата, има един любопитен факт: първият ни дудъл е публикуван още преди Google да е основан (30 август 1998)", заяви лидерът на групата разработчици на дудълите Райън Гермик, цитиран от Наука OffNews.

Създателите на Google са двама студенти в Станфордския университет, Сергей Брин и Лари Пейдж. Името на търсачката произлиза от думата "гугол" (от англ. googol), която означава цифра със сто нули, предложена от 9-годишния племенник на американския математик Едуард Кеснер (Edward Kasner). Популярната интернет търсачка извежда наименованието си от тази дума, като думата малко се трансформира и се превръща в Google.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ултрас

    6 1 Отговор
    🎶🕯🎊🎈ЧРД чиче Гугле🎶🕯🎊🎈
  • 2 qwerty

    2 1 Отговор
    в интерес на истината я полвям почти от самото начало, което ме навежда на мисълта, че знаят авсолютно всичко за мен чрез кражбата на личните ми данни без мое позволение. е няма да правя революции, но не ми е приятно постоянно да ме облъчват с тъпи реклами
  • 3 димо

    0 0 Отговор
    Преди него търсих с догпиле :))) и йахоо и асталависта /туй за розовите/ и правих дайлъп с предплатени карти купени от лучано...
    ей, спомени , ей! ЧРД чичко гугъл успя да вземеш връх в търсачките!