14 Август, 2020 22:30 11 859 17

Кои български имена пазят от зли духове и самодиви?

  • имена-
  • име-
  • самодива-
  • зли духове-
  • злини-
  • защита-
  • предпазват

Нашите прадеди са вярвали, че определени имена защитават от злини

Кои български имена пазят от зли духове и самодиви? - 1
Снимка: Shutterstock

Според старите народни предания някои български имена са покровителствани от самодиви и духове, които в славянската митология са наричани домовики или домовници.

Смята се, че името на човек трябва да бъде избрано много внимателно, тъй като то има силата да предопредели характера и съдбата на притежателя си, пише struma.bg.

Имена, за които се казва, че са покровителствани от самодиви, са: Ирина, Вида, Магда, Магдалена, Весела, Гергана, Яна, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Янислава, Велислава, Веско, Веса, Гюрга и техните производни.

Според легендите самодивата Ирина е по-малката сестра на самодивата Гюрга, като двете са помогнали на юнаци да убият змей. Ирина била красива, храбра и изключително откровена.

Вида е друга легендарна самодива, за която се смята, че е покровителка на живота и смъртта. Тя е описвана като тайнствено създание със силен характер и излъчване.

Едно предание разказва, че веднъж Крали Марко и неговият побратим Иве минавали през земите на самодивата, а Иве решил да пее, докато пътува. Когато самодивата ги чула, тя се насочила към тях, за да ги изгони от земите си, но след като видяла, че през тях преминава легендарният Крали Марко, не посмяла.

Друга легенда разказва за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният син Боряк е дядо на балканския герой Крали Марко.

Весела е самодивата, която е покровителката на песните. Народните предания я описват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името ѝ.

В славянската митология се казва, че ако едно дете бъде кръстено на починал роднина, то той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали и духовете на починалите домовики или домовници.

Вярва се, че хората, които празнуват имен ден на Цветница, са закриляни от горските духове лесник или лесница. Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили правилната посока, вървейки в гората.

Славянските предания казват, че всеки от нас може да разбере кой е неговият закрилник, като се огледа за знаците, които го посочват. Трябва само да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОПА

    9 3 Отговор
    Начи Гюрга Пенджурова е била покровителствана от самодивите.Браво.
  • 2 Жизел

    2 5 Отговор
    Абе има 1 мъжко име дето напоследък често мъже все с това име срещам. Дали е закрилник надявам се да разбера скоро
  • 3 Он е жив

    18 3 Отговор
    Мене ме интересува кои имена вардят от Тулуп-а ?

    Коментиран от #4

  • 4 Бриго Бичкията

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Он е жив":

    Науката още не ги е открила, но е в процес на проучване.😂
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 3 Отговор
    Събинченце, нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
  • 6 Николай Слатински

    5 0 Отговор
    Поздравления! Почти всички СДС познати личности се продадоха, пребоядисаха, други крадоха на времето, сега" Преживят,
    " мирно и спокойно, добре е да ЧУЕМЕ мнение, като твоето без дае обременено от годините, и днешните Зависимости на Бившите Седесари!!!
  • 7 А може би не ти е известно повечето за

    6 0 Отговор
    Славянското самоназвание е реконструирано в праславянския език като *словенинъ, мн.ч. *словене. В най-старите документи на старобългарски език от IX век е регистрирано самоназванието словѣне. Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий Кесарийски, живял и творил през VI век. В тях славянският етноним е предаден на гръцки като склави (Σκλάβοι), склавени (Σκλαβηνοί), склауени (Σκλαυηνοί), стлавени (Σθλαβηνοί) или склавини (Σκλαβῖνοι). Неговият съвременник Йорданес, който пише на латински, нарича славяните Sclaveni и твърди, че най-старото им название било венеди. Венедите са споменати през I век от Плиний Стари и Корнелий Тацит, а през II век – от Клавдий Птолемей.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””
  • 9 Ъ не ь

    5 0 Отговор
    Евати глупостите.
    Имената са:
    Франсоа,
    Родриго,
    Петерсен,
    Джоан,
    Сергей,
    Джон триволта,
    и други техни "знайни и незнайни" бЪлгарски про изводни.
  • 10 В заглавието едно в статията друго

    4 0 Отговор
    Не видях едно българско име, само славянски....освен Гюрга
  • 11 Уди Кълвача

    2 2 Отговор
    Крали Марко е македонец!
  • 12 Кубер

    6 0 Отговор
    Слабоумни мисирки, правите ли разлика между хрустиянски и автентични български имена ?
  • 13 скорпион

    4 0 Отговор
    всички се раждаме чисти животът ни превръща различни умираме сами
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шокиран

    0 0 Отговор
    Вярванията от отминали векове са оправдани, поради неразвития интелект и липса на знания в областта на науката, докато в днешни времена, не знам с какво бихте оправдали невежеството си, освен с разклатена психика или слабоумие

    Коментиран от #17

  • 17 Самодивата гюрга

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шокиран":

    Да не вземе някой змей да те прибара и да те шокира допълнително.