Last news in Fakti

11 Август, 2020 12:52 4 228 46

"Отровното трио": Европа не знае какво се случва с парите ѝ

  • отровното трио-
  • европа-
  • ес

Пик в началото на месец юли накара управлението да направи крачка назад към определени ограничения, които някои протестиращи интерпретираха като опит на Борисов да използва болестта, за да прикрие собствените си проблеми

"Отровното трио": Европа не знае какво се случва с парите ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

“Отровното трио” проговори пред испанско издание за случващото се у нас. Адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян дадоха интервю за “El Confidencial”.

Ето и материалът в испанската медия:

Българският премиер Бойко Борисов вече не знае как да спре протестите, които продължават вече седмици наред. По улиците на няколко български града демонстрантите излизат и настояват за оставката на правителството и предсрочни избори.

Борисов опита всичко: да “продаде” договорката с ЕС за финансовата помощ за справяне с пандемията като триумф, освободи четирима министри, оцеля вот на недоверие, за чийто неуспех бе предварително убеден. Позова се на националната стабилност в контекста на присъединяването на страната към еврозоната. Но нищо не сработи. И трима мъже, които нямат нищо общо помежду си на пръв поглед, имат голяма заслуга за това.

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков - адвокат, борещ се с корупцията, пиар експерт и международен артист, наречени пренебрежително от проправителствени медии “Отровното трио”. Те се превърнаха в лидери на протестите.

Някои свързват демонстрациите с онези, провели се през ноември 1989 г. - протестите, които сложиха край на комунистическата диктатура. Оформянето на палаткови блокади обаче и привидната им партизанска независимост напомнят много на френското социално движение от 2016 година, окупацията на “Уолстрийт” и майските протести в Испания от 2011 г.

Демонстрации в България имаше в района на столичното летище, блокирани са ключови кръстовища, включително и площадът пред Министерския съвет. Блокади има и в други големи градове.

Основните искания са оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Настоява се за провеждането на предсрочни избори. Управниците са обвинени в корупция, злоупотреба с европейски средства и дори целенасочен “мек преврат” срещу президента Румен Радев.

Отровните

“Катедралата “Александър Невски” е най-важният паметник в София. Вратите ѝ не бяха затворени дори по време на боевете на Втората световна война. По време на нашите демонстрации тя беше затворена два пъти. Това е мащабът на случващото се в България и причината Европа да погледне насам”, заявява Велислав Минеков пред “El Confidencial”.

Минеков е скулптор, който се радва на добър престиж в страната си и е международно познат - имал е няколко изложби Испания. Познат е и като политически активист. Описва Борисов като “мафиот”, а правителството му като “мафия, която живее на гърба на държавата”. Предупреждава, че Брюксел не е наясно за това какво се случва с парите на Европа. Фондовете не са послужили за подобряване икономическото състояние на България, нито пък за вдигане стандарта на живот.

“Всичко е отишло в джоба на Борисов и приближените му. Това повтаряме постоянно. Стига вече. Има нужда от избори и ново начало”, посочва още Минеков.

“Кръстиха ни “отровното трио” преди повече от три години. Не е нещо ново”, пояснява Николай Хаджигенов.

“Фактът, че продължава да се използва показва отчаянието на правителството и свързаните с него медии, които трябва да прибягнат до атаки на “ad hominem“, защото са без аргументи “, посочва още юристът.

Хаджигенов е познат в държавата си като човек, който използва мрежата и собствените си сайтове, за да дава гласност на порочни практики по време на разследвания срещу корупцията или действията на полицията в страната.

Рейдът срещу офисите на президента в първата седмица на протестите бяха определени от Amnesty International като полицейско насилие.

“Какво бихте нарекли държава, в която държавният глава използва прокурора и полицията срещу своите съперници и да прикрие скандалите му?”

“Борисов е перфектен лъжец и настоящият парламент не може да го контролира ", обвинява Хаджигенов. Юристът заяви още, че е било напълно ясен изходът от правителствения вот на недоверие през юли.

“Знаем, че премиерът ще се опита да задържи властта независимо от всичко, затова искаме предсрочни избори", заяви Хаджигенов.

Той няма проблем да опише сегашната България като диктатура.

Третото перо на “отровното трио” е пиар експертът арман Бабикян. През последните седмици от демонстрациите той не е толкова активен. Нямаше възможност да участва в интервюто и поради организационни причини. От 2017 г., когато бяха определени като „лидери“ срещу Борисов, след като беше преизбран, „отровните“ са подкрепени от организацията БОЕЦ (Българи обединени с една цел).

Предизвикателството на еврото

А коронавирусът? България не е една от страните с най-лоши числа: 11 955 потвърдени заразени и 388 смъртни случая в края на този доклад.

Но пик в началото на месец юли накара управлението да направи крачка назад към определени ограничения, които някои протестиращи интерпретираха като опит на Борисов да използва болестта, за да прикрие собствените си проблеми.

"Протестираме, защото нито една стотинка от получените европейски средства, откакто той управлява, служи за подобряване на живота на българите. Той ни казва, че фондът за възстановяване е победа? Ние не му вярваме. Ще протестираме с предпазни маски и дезинфектант”, заявява една от протестиращите.

По думите на още един от демонстрантите “еврото няма да промени живота в България по никакъв начин, ако не се сложи край на корупцията”.

Превод: Джесика Вълчева


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС ис дед

    20 51 Отговор
    Тия тримата пръщят от мозък. Тежко и горко на България и българите, ако тия се докопат до властта
  • 2 Токту

    51 15 Отговор
    Борисов трябва да бъде блокиран, когато обикаля из страната. Да бъде сгащен! Това направете!

    Коментиран от #21, #46

  • 3 Европа е

    13 18 Отговор
    ЕСССР - Европейски Съюз на Съветските Социалистически Републики. И ще се разпадне като СССР.
  • 4 ГЕРБ КРАДЕ ВИНАГИ

    20 11 Отговор
    герб ги краде , може и на лидери на ЕС да връща даже.
  • 5 честен ционист

    13 3 Отговор
    Знае, знае. Цяла страна си напазари с едни хартии без покритие.
  • 6 ОЛАФ КРАДЕЦЪТ НА ЕВРОПА

    29 3 Отговор
    БАЛОНА НА МАФИЯТА В ЕВРОПА ЩЕ ГРЪМНЕ СКОРО!
  • 7 Ха ха ха

    6 2 Отговор
    То пък вие знаете!
  • 8 Бойко Борисов

    15 8 Отговор
    Как да не знаят 50 % в шкафчето 30 за Шиши 10 за Балевски и агент Иван 5% за Севда Тв и тн..... вила в Барселона а и Каскета 5 % това е
  • 9 Човек без каскет

    11 8 Отговор
    Браво момчета ... само едно ... граждански натиск ... партиите са ясни ... вътре общо взето само плява се натиска ... хора дето за нищо не стават ... затова при всяка простотия от овластените трябва да им се напомня за какво са на местата си
  • 10 Хахаха

    15 23 Отговор
    А вие знаете тримцата ...
    Пълни нещастници, платени и миризливи, а скоро и бити от самите хора, защото всички видяха, че са хората на мафията и Божков
  • 11 Тези тримата

    12 16 Отговор
    злоупотребяват с болни хора. Събрали са болните луди и са ги закарали на Орлов мост. Можете да ги видите всяка вечер, танцуват в странен транс.
  • 12 Бай Ставри

    16 12 Отговор
    Тези още ли са на свобода?
  • 13 Миризлив пор

    10 15 Отговор
    Ще е интетесно кога се види чии са парите зад тези тримата. Да не излезе че ги финансира някой оперативно интересен на службите на половин Европа.
  • 14 Фен

    8 8 Отговор
    Много добре знае! И като дойдат боклуци като вас, веднага спират парите! Щото вие само крадете!
  • 15 Напротив много добре знаят

    8 4 Отговор
    Само че ги устройва. Като кажат "има епидемия от птичи/свински/козешки/овчи грип" и започваме да колим животните. След това Европа ни дава месо. Дава ни и зеленчуци. Дава ни и всякакви други боклуци. Взима ни докторите, инженерите, учените. Така че Европа не я мислете. Такива тупани не могат да прецакат Европа. Нас ни прецакват защото ние плащаме за всичко.
  • 16 Една

    11 1 Отговор
    Знай, знай много добре знай какво става с парите и. Не си мислете, че Европата е наивна и дава кинти без да знае къде и за какво отиват и без да толерира "потъването им".....
  • 17 2loop

    8 7 Отговор
    Ша им падне каскета у европа като разберат как се разпределя имането им
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЛиЛана

    14 4 Отговор
    Ми не знаят! Аз и Божков ги крадем, и ги даваме на Оги Стефанов, да пише, каквото му кажем!

    Коментиран от #33

  • 20 ТРИМАТА

    14 8 Отговор
    ГЛУПАЦИ.!!!
  • 21 Zodiac

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Токту":

    Тъпо и лумпенско предложение.Тримата глупаци,ще предложат нещо по уродливо.

    Коментиран от #26

  • 22 Behemoth

    7 4 Отговор
    Знаят но това са сравнително малка сума пари на фона на общия бюджет и го приемат като плащане за иначе безпроблемното йес!Баце ни търгува...ама един ден унуките му ще го отнесат!
  • 23 Червени боклуци.

    8 10 Отговор
    Черепът, мустака и фатмака влизат в пандиза. Отровеното трио тоже, дрОгари.
  • 24 Импийчмънт

    6 7 Отговор
    грипен Решетников влиза в пандиза. Доживотен. За държавна измяна.

    Коментиран от #27

  • 25 НеЕС

    5 5 Отговор
    Защо колонизаторите от ЕС подкрепят EUROмутрата?
    1. Да действа като южен фронт на евроатлантическото пространство срещу Русия и да пречи на всички руски проекти, които биха могли да свържат Москва със Западна Европа.
    2. Да осигурява евтина, но квалифицирана работна ръка за все по-застаряващите западноевропейски общества, които се нуждаят от хора, които да им плащат пенсиите (управляващите се справиха особено ефективно с това през последните 10 години, прогонвайки над 1 милион българи на Запад).
    3. Да дава абсолютна политическа подкрепа на управляващата в ЕС партия ЕНП, спомагайки за доминацията й в ЕП.
    4. Да обезпечи интересите на Запада на важния балкански кръстопът, където се пресичат редица интереси, а също така и минава огромен транзит на хора, стоки и капитали.
    5. Да гарантира за западноевропейските производители българския пазар, без да позволява съществуването на местна конкуренция.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде папагал

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Импийчмънт":

    кажи каква е държавната измяна. КАЖИ ПОДЛОГА. ПОВТАРЯШ ЪОВА КОЕТО КАЗВА ТИКВАТА В АГОНИЯ. ЧАКАМ ОТГОВОР МИСИРКА

    Коментиран от #44

  • 28 Фффффф

    4 3 Отговор
    Европа не знае,но и вие не знаете къде се намирате...тук е боколандия,мафиотския анклав на Европа, мафията ще ви унищожи
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    9 2 Отговор
    След 158 дни на всенародни протести, БАТ БОЙКОТ решил да се срещне с отровното трио. Извикал ги в кабинета си, поканил ги да седнат и в прав текст ти попитал!
    - И ви СЯ какво искате МЕН -власт? Пари?
    Без да мислят в един глас гостите отговорили :
    - Кот дадеш БЕ БАТ БОЙКО!
  • 31 335с

    4 0 Отговор
    Дали не знае? Или си делкат с моржа и по чекмедженцата? А за хората бахур!
  • 32 оня с коня

    5 3 Отговор
    Тримата тенори пак се надпреварват в бълване на Простотия.Европа НЕПРЕКЪСНАТО ИНСПЕКТИРА начина на Харчене на Европарите в БГ,но ПО ПРИНЦИП Парите й са Последна грижа защото ПРЕДИ ВСИЧКО я интересува БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СТАНЕ РУСКА!Затова и бат Бойко каквото и да прави,каквито и Компромати да излизат за него - ТОЙ Е ЦИМЕНТИРАН на Поста си!
  • 33 ХаджиЛиланчо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЛиЛана":

    Да я защитава..., той щот се бори с корупцията
  • 34 РепОбликанец

    7 0 Отговор
    Абсолютни, 100% карикатури !
  • 35 РепОбликанец

    8 1 Отговор
    На арменчето в ляво, от къркане носът му е станал 2х2 !
  • 36 AHA

    4 0 Отговор
    Отровното трио - "ЕВРОПА НЕ ЗНАЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЕХНИТЕ ПАРИ"
    НАИВНИЦИ .
    1за тебе , 1 за мене , 1 за тебе 2 за мене.
    На края - нищо за тебе , всичко за мене.
    Когато остане имено БГ( само) !
    Това не е БГ патент! Никой не дава за да се оправим , а да ви владее!
  • 37 Тримата комедианти

    3 1 Отговор
    Само истини говорят, щот са мили и добри хора
  • 38 Хаджиментов

    6 1 Отговор
    Да бяха се представили напълно без да се срамуват:
    - Бабикян, поискал от Борисов 3.5 милиона и като не ги получил му "светнало" под шапката, че е мафиот, корумпиран, лож, прост и каквото още се сетите.
    - Хаджиментов (упс, Хаджигенов), защитник на доказано корумпирани и осъдени на всички инстанции кметица и нейна съучастничка.
    - Минеков - надежден другар от стар комунистически род.
  • 39 Gost

    8 0 Отговор
    Егати протестите.,щом тия тримата ги водят!!
  • 40 Щом народа знае какво мяза тиквата

    1 3 Отговор
    Какво остава за западните разузнавания
  • 41 От испания

    2 0 Отговор
    Ха ха ха А корупцията в Испания. За нея какво ха ха ха
    А вие няма да крадете така ли. За идиоти ли ни вземате
  • 42 ШиШиШиШи

    1 1 Отговор
    Парите са наши , а не на Европа. Мутрите вън. Оставка, съд, ЗАТВОР
  • 43 Аве Адолф Хайлллл

    2 1 Отговор
    А дали Европа знае, за долните и подмолните ви стремежи ,самите вие да се докопате до тези средства и да крадете безпризорно ?????
  • 44 Аве Адолф Хайлллл

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Айде папагал":

    Ама пий си таблетките редовно , нервичките не си напрягай , може нЕкое ударче да те споходи , спокце ще ти мине ......
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не знаеш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Токту":

    Че тримата глупаци го гонят но божков не дава пари да им купи и на тях ферарита
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове