Last news in Fakti

11 Август, 2020 13:16 7 105 13

10 симптома безпогрешно показват рака

  • симптоми-
  • рак-
  • тумор-
  • лекар-
  • здраве-
  • онкология

Консултирайте се с лекар, ако забележите някой от тези симптоми

10 симптома безпогрешно показват рака - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Ранната диагностика на рака е способна да спаси милиони животи. За жалост ракът често е нелечим, хората са принудени да живеят с болестта, но е възможно да се намали рискът от смърт. Важно е да обърнете внимание на здравето си и да не пропускате първите сигнали, че нещо нередно се случва в тялото ви. За това ще стане въпрос в тази статия - 10 признака, които могат да говорят за ранен рак, пише zdrave.to.

Отслабване

Внезапна промяна на фигурата и показателите на кантара без известна причина често е признак на рак. Това обикновено сигнализира за тумори на панкреаса, стомашните стени, хранопровода, белите дробове. Този симптом обаче често се проявява и при други видове рак.

Повишена температура

Не бива веднага да задействате алармата, ако видите 37,7 на термометъра. Температурата възниква при редица възпаления. Но в никакъв случай не прескачайте този сиптом, ако се проявява в продължение на няколко седмици, имате нощно изпотяване и треска. Тези признаци често показват метастатичен рак, но в ранен стадий.

Непрекъсната умора

Постоянната умора често се приписва на стрес и това е оправдано. Въпреки това, усещането за прекомерна умора, слабост сутрин, апатия може да показва ранен стадий на рак.

Възли в тъканите

Най-честите признаци на рак на гърдата са кръгли образувания. Симптомът може да се появи, когато са засегнати лимфните възли, меките тъкани и тестисите. Диагностиката на началните етапи ще намали рисковете.

Промени в цвета и текстурата на кожата

Зачервяване, пожълтяване, потъмняване без причина - това са признаци на рак. Трябва да обърнете внимание и на това как раните ви се лекуват. Ако това продължава дълго време, тогава това може да е опасно. Както и промени във формата, размера на луничките, бенките, брадавиците.

Болка

Внезапна болка се появява в ранните етапи на костни лезии, рак на тестисите. Болката в гърба сигнализира за колоректален рак, рак на панкреаса, рак на яйчниците. Главоболието не трябва да се пренебрегва - те могат да бъдат признак на мозъчни тумори.

Кашлица, хрипове

Загубата на глас или дрезгав глас не винаги показва настинки. Ако тези симптоми продължат няколко месеца, трябва да се подложите на цялостен преглед. В края на краищата, тези признаци са възможни при белодробна онкология, тумори на ларинкса, щитовидната жлеза.

Разтройство

Тежест, оригване, горчивина, гадене, киселини, дори проблеми с преглъщането - всичко това може да показва карцином на стомаха, хранопровода или гърлото.

Кървене

Има различни видове рак, при които кървенето се наблюдава по различни начини. Например, ракът на белия дроб произвежда кръв в храчката. Кръвта в изпражненията показва неоплазия в дебелото черво. Анормален менструален поток и обилно кървене са възможни при заболявания на матката или влагалището, а кръв от зърната показва рак на гърдата.

Подуване на корема

Удивително е как всичко в тялото е взаимосвързано. Ако постоянна болка, тежест, подуване на корема  продължават, тогава трябва да посетите гинеколог. Често този симптом показва рак на яйчника.

Обърнете внимание, че онкологията е сложно състояние. Има много други признаци на рак, които са прикрити като различни други заболявания. Но дори тези симптоми, които споменахме по-горе, не винаги показват рак. Просто трябва да бъдете внимателни към здравето си и ако се появят алармени сигнали на тялото, незабавно отидете на лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исуската

    30 4 Отговор
    Ама Събинке това са симптоми на един тон болести, стига плаши хората с тези глуповати статии!
  • 2 Добри Джуров

    18 1 Отговор
    НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ПРОЦЕСИТЕ В ОРГАНИЗМА Е ЕЖЕДНЕВНОТО ХОДЕНЕ ПЕШ,Оставете колите си и ходете пеш, в момента българският мъж е най-дебелият от цяла Европа,почти всички здравословни проблеми идват от там, и да не сте дебели ако не ходите 3-4 км мин се появават куп заболявания
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сабиноооо

    6 0 Отговор
    Мнооо си тъпа ма
  • 5 Зимуващ рак

    1 1 Отговор
    Това не е ли диагноза за коронавирус?
  • 6 Дълбоко Виждащ

    12 4 Отговор
    Виждам,че и в Тази област сте доста Дезориентирани бг!Това е нормално,защото сте от хората не сблъскали се с проблема-Злокачествен Тумор!Бих ви изнесъл напълно прецизна ,точна лекция по Темата,която сте подхванали ,НООО Заслужава ли си?Искам да Ви споделя,че преди да навляза в джунглите на рака,аз като това девойче списало статията СмяТАХ-Основен ПРИЗНАК-СЛабеене безпричинно!Уви и Тук както и Винаги когато човек е НАЙ-СИГУРЕН Този НАД НАС ни Показва не е така -Чадо!Ако Ракът се разпознаваше по признаци нямаше да Бъде-Тихият Убиец!Друго,ще ви Кажа и дотук!Степените на увреждане,по прецизно е фаза на Развитие на ракът са взети от Шахмата,,,,,Г1-Г2-Г3-Г4,,,,Знаете ли кое ме порази в Шахматът 1ви ход-Г2-Г4 е дебют ГРоб,гадно!СЕга нещо с Което не съм съгласен в Коментариите ВИ!Ракът е ,,,,,ГРОБ!??Уверявам ВИ-Ракът е Изпитание, но не смъртна ПРИсъда!Конвенционалните методи,като Химиотерапия,Имунотерапия,Както и Новите Лъчетерапии Лекуват тази Гадост-Революция на Клетката!Лекарствата за различните форми на рак са по протокол! би трябвало да са Достъпни и Тук,,,,Но имам наблюдение на Хората в бг и Германия,,,Какъвто ни министър председателят такава ни и медицината-За жалост!

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 7 Цецо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    Добър коментар, поздравления!!!
  • 8 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Събинкеее, и ти, и Венелина ставате само за едно. Стига писа глупости.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дълбоко Виждащ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ВиК":

    Когато Човек се Роди ПРОЗЗТ,ВИК,то е ДО Гроб!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 12 Кактус

    1 0 Отговор
    Какъв рак?!! Няма рак! Те, хората измряха от корона вирус. 😃
  • 13 ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":
    ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕПОРЪКИТЕ НА СТАТИЯТА И НА коментар #6 НОСЯТ ЧАСТИЧЕН И НА МЕСТА НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕЧЕНИ И СМЪРТНОСТ КОЕТО ВОДИ ДО ФАТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ.ЗА ТОВА ПРЕПОРЪКИ И КОМЕТАРИИ НОСЯТ ЧЕСТО ОПАСЕН РЕЗУЛТАТ.ПРЕПОРЪКИТЕ В СТАТИЯТА СА ЧАСТ ОТ РЕАКЦИИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО НАЙ ЧЕСТО ЗАВРШВАЩО С ЛЕТАЛЕН КРАЙ.ПРАКТИЧЕСКИ СА НЕОБХОДИМИ СИСТЕМНО СКАНИРАНЕ С ПЕРИОДИЧОСТ 2 ГОДИНИ.ЛЕЧЕНИЕ:ОПЕРАТИВНО.РЕЗУЛТАТНО Е АКО СЕ ИЗВЪРШИ В НАЧАЛОТО НА ПРОЦЕСА..РЕАЛНО ДО МОМЕНТА НЕ СА ПОЗНАТИ ПРИЧИНИТЕ НА ВЪЗНИКВАНЕ НА РАК,ПРИЧИНИТЕ "Т" КЛЕТКИТЕ ДА НЕ ГО РАЗПОЗНАВАТ И УНИЩОЖЯВАТ И ПРОЦЕЕСИТЕ НА ОБРАЗУВАНЕ НА МЕТАСТАЗИ.СМЪРТНОСТТА Е НАД 90%.