5 Август, 2020 13:21 7 448 12

За новия пътнически свръхзвуков самолет на Virgin Galactic (спойлер - много е бърз)

  • virgin galactic-
  • свръхзвуков самолет

За новия пътнически свръхзвуков самолет  на Virgin Galactic (спойлер - много е бърз) - 1

Компанията Virgin Galactic  представи проект на своя нов свръхзвуков пътнически самолет. Той ще бъде създаден заедно с Rolls-Royce. Според представители на Virgin Galactic, новият самолет ще достигне скорост от Мах 3, тоест три пъти по-бърза от скоростта на звука. Числото на Мах (или само мах, означава се с M) е отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи. Иначе в кабината ще могат да се поберат от 9 до 19 човека в зависимост от версията.

Надморска височина на полета ще е над 18 километра (за сравнение, гражданските пътнически самолети обикновено летят на надморска височина от около 10 километра, а средната скорост на най-бързия пътнически самолет  Concorde е Мах 2). И въпреки че Concorde лети от 1976 до 2003 година, на практика не носи печалба на създателите си (животът на другия свръхзвуков пътнически самолет Ту-144 пък беше е още по-кратък. Пътническият трафик с него се осъществяваше само за седем месеца от ноември 1977 до юни 1978 г.).

Причината бяха твърде високите експлоатационни разходи. На първо място - за гориво. Въпреки това сега през 21 век търсенето на "скорост" продължава. Ето защо всички наблюдават съдбата на няколко свръхзвукови проекта с голямо вълнение. Освен Virgin Galactic, например, Boom Supersonic (той ще се нарича Overture) прави собствен самолет.

Създателите уверяват, че новите свръхзвукови самолети ще бъдат много по-евтини за експлоатация, което ще направи билетите не твърде скъпи. За да направят разходите за транспорт адекватни, новото поколение свръхзвуков самолет на Virgin Galactic няма да изисква твърде много гориво. И не говорим за керосин, а за биогориво, което е по-ефективно и по-евтино. Предполага се, че първите търговски полети на свръхзвуковия самолет на Virgin Galactic  ще се извършат през 2025-2027 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конкорд

    8 6 Отговор
    Само да не ни последва
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Teri bilionaire

    7 4 Отговор
    Бих си купил един !
  • 4 okokorko

    1 2 Отговор
    Два броя, моля?
  • 5 не е

    5 0 Отговор
    По бърз от нашенски рокер.
  • 6 Скубиду

    20 1 Отговор
    Конкорд превозваше 100 пасажера и не си оправдал разходите, а този с 18 пасажера как ще ги оправдае? При конкорд много интересен феномен е било, че е изпреварвал залеза. Като е летял през океана слънцето все едно е изгрявало от запад.

    Коментиран от #11

  • 7 onq s konq

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въпреки това сега през 21 век търсенето на "скорост" продължава.

    Е па да пускат телепорта вече, какво чакат :-D
  • 8 1236

    8 1 Отговор
    Красива машина. Дори бих казал, че е прекрасна. Но не виждам как тя се вписва глобалиските планове за "въглеродните емисии" ? И къде ще е киро на кирия с 18-те пътника и евтините билети.
    Или на това ще летят само богозибраните, а балъците ще плащат "въглероден отпечатък" ?
  • 9 Скубиду

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Създателите уверяват, че новите свръхзвукови самолети ще бъдат много по-евтини за експлоатация > Имаме горчив опит с колите по тази схема, както и с всяка друга техника, построена на този принцип.
  • 10 ASD

    9 2 Отговор
    Това същата компания на Ричард Брансън ли е, дето е във ФАЛИТ?

    Ще построят хиперзвуков самолет, когато ни цъфнат налъмите и долетят ф16 в Б-г.
  • 11 маймун

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Скубиду":

    при тоя още по бързо ще ти изгрява от запад
  • 12 Хахаха

    0 0 Отговор
    С тези кризи, дето ни заливат, се чудя кой ще пътува, за да се зарази.
    Всичко вече е он лайн.