Last news in Fakti

16 Юли, 2020 15:02 3 839 3

Пловдив в ултрамодерен център за 15 млн. EUR

  • център по растителна системна биология и биотехнология-
  • пловдив-
  • инвестиция-
  • plantsyst-
  • наука

Той ще бъде разположен на терен от 24 декара в район „Тракия”

Днес беше направена „първа копка” на „Център по растителна системна биология и биотехнология” в Пловдив. Инвестицията на PlantSYST е на стойност 15 млн. EUR. Парите са осигурени от правителството и по европейската програма „Хоризонт 2020”.

PlantaSYST обединява 3 български и 2 германски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм.

В центъра ще се създава биотехнологии, нужни за фирми и компании от Европа. Очаква се в него да работят 70 учени от цял свят, които ще живеят и работят в Пловдив. „Център по растителна системна биология и биотехнология” ще разполага с 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    4 2 Отговор
    Аз мислех,че целия център ще правят то някъв аквариум ама на с рибки,а със хора...
  • 2 АНТИГРОБ

    6 2 Отговор
    Не остана за кога герберуги. По-добре си постройте затвор, или най-добре изкопайте ров за последна копка.
  • 3 Братиньо

    0 0 Отговор
    Колко е той едно хотелче в Гръцко