Last news in Fakti

15 Юли, 2020 14:35 3 849 9

Промениха статута на две резиденции. Ще ги отдават под наем

  • правителство-
  • разпореждане-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

И двата имота са в София

Промениха статута на две резиденции. Ще ги отдават под наем - 1
Снимка: БГНЕС

С решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост, за изграждане на пътен надлез над ж. п. линията София - Елин Пелин в землището на с. Казичене, област София. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица, на засегнатите имоти - частна собственост, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Два имота в София - бивши резиденции, се прехвърлят от МВнР на „Агенция дипломатически имоти в страната“ ЕООД (АДИС ЕООД), която ще може да ги отдава под наем. АДИС ЕООД е търговско дружество със 100-процента държавно участие, като правата на държавата се упражняват от министъра на външните работи. Основният предмет на дейност на агенцията е отдаване под наем, управление и поддръжка на имоти на дружеството.

Първият имот - Резиденция №1, се намира в квартал „Овча купел“ и включва еднофамилна жилищна сграда на два етажа с подземни гаражи и помещения за абонатна станция. Вторият имот - Резиденция №14, разположен в район „Студентски", представлява двуетажна сграда с два гаража. Първата резиденция не е била използвана през последните 30 години, а Резиденция №14 при предишни ръководства на МВнР за известно време е била използвана за представителни цели за нуждите на Държавния протокол. МВнР е заплащало дължимите данъци и такси за сградите. С решението на правителството сега се дава възможност на АДИС ЕООД да ремонтира, стопанисва и отдава под наем двата имота. В резултат от апортирането на резиденциите ще намалеят текущите разходи на МВнР.
Имот - частна държавна собственост, се апортира в капитала на „НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ" ЕАД, гр. София, намиращ се в гр. София, район „Студентски", местност „Студентски град". С придобиването на терен в градска среда със стратегическо местоположение и изградена инфраструктура, НКИЗ ЕАД ще отговори на засиленото търсене на такъв тип имоти и ще се създадат предпоставки за реализирането на бъдещи инвестиционни проекти. НКИЗ ЕАД е компания, специализирана в създаване, изграждане, управление и развитие на индустриални, икономически и технологични зони и паркове и се стреми да създава благоприятни услови за реализиране на нови инвестиционни проекти. В последната година и половина се наблюдава засилен инвеститорски интерес за покупка на терени за реализация на високотехнологични проекти. В тази връзка имотът е изключително перспективен за изграждане на научни, високотехнологични модули и постигане на целесъобразна икономическа активност.
Министерски съвет учреди възмездно безсрочен сервитут за изграждане и обслужване на въздушен електропровод и подземен ел. кабел. Сервитутът е върху поземлен имот в горска територия - публична държавна собственост, в землището на гр. Сливен, с площ 1,530 дка. Съоръженията ще се използват от „Електроразпределение Юг“ ЕАД.
На община Павликени за срок от 10 години безвъзмездно се предоставя за управление на имот - публична държавна собственост, намиращ се в област Велико Търново, гр. Павликени и представляващ част от археологическа недвижима културна ценност „Античен керамичен център“. Предоставянето на имота на община Павликени ще допринесе за обогатяване културно- историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането ѝ в съществен фактор за развитието на туризма в общината. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство и предписанията за опазване на недвижимата културна ценност от Исторически музей - Павликени.
Също за срок от 10 години на община Белене безвъзмездно се предоставят за управление имоти - публична държавна собственост. Имотите се намират в гр. Белене и представляват част от териториалния обхват на групова археологическа недвижима културна ценност „Антична крепост Димум”. Предоставянето на имотите на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането ѝ в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Плевен.
Правителството предостави управлението върху имот - публична държавна собственост на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Ведомството ще реализира проект за изграждане на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 - 2021. Имотът се намира в м. „Брестовете“, кв. Враждебна, гр. София и представлява терен с площ 39 993 кв. м и 5 сгради в него.
От частна на публична държавна собственост се променя статутът на имот в град Плевен, ж.к. „Сторгозия“. Имотът представлява едноетажна сграда със застроена площ 774 кв. м. Със същото решение кабинетът предостави безвъзмездно за управление част от имот - публична държавна собственост на Министерството на културата за нуждите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Това са помещения в четириетажна административна сграда, също намираща се в Плевен, ж.к. „Сторгозия“. Имотите ще се използват от библиотеката за книгохранилища и съхраняване на нарастващия библиотечен и архивен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    0 1 Отговор
    ги коландрят опърдяните "резиденции" !
  • 2 България

    10 2 Отговор
    Не ни замазвайте очите с това незабавна национализация на ТЕЦ Варна и имотите на циганина Доган както и на Бойко и всички управляващи!!!!
  • 3 Новичок

    6 0 Отговор
    Има ли даскали по форума?Как е правилно „одавам” или „отдавам”

    Коментиран от #6

  • 4 Добре

    4 0 Отговор
    Редакторе, заглавието....граматика......!
  • 5 Вива

    4 0 Отговор
    Одава, що за правопис бе, Мисирки
  • 6 qwerty

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    Даскал не съм, ама отдава се пише.
  • 7 qwerty

    3 1 Отговор
    Ремонтираха го.
  • 8 мухата ЦЕЦЕ

    2 0 Отговор
    А какъв е статута на.....къщата в Барселона например ? На резиденция , подарена на метреса , която задоволява кефа на премиера ли ? Само питам де , нищо лично !

    Коментиран от #9

  • 9 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "мухата ЦЕЦЕ":

    Статута е същия както на Доган на нашето море !!!