15 Юли, 2020 12:54 2 604 0

Година на предоговаряне

  • офиси-
  • пазар-
  • colliers international-
  • наеми

Без нови договори за наем на офиси в Европа

Година на предоговаряне - 1
Снимка: Shutterstock

2020-та ще бъде запомнена в историята на пазара на офис площи с предоговарянето на вече наети площи и подновяване на вече сключени договори. Нови площи и с нови клиенти едва ли ще бъдат реализирани. „Възможно е да наблюдаваме и преотдаване на площи в случаите, когато компании намаляват броя на служителите си. Договорите ще бъдат старателно преглеждани и преразглеждани от наемодателите, банките и инвеститорите с цел да се гарантира стабилността на приходите от наеми”, коментират анализаторите на Colliers International.

Наемодатели

Ще се наблюдават все повече случаи на компании, които преразглеждат стратегиите си по отношение на използването на офис пространството. Те ще търсят гъвкави, хибридни решения, които да им позволяват да увеличават или намаляват наетата площ, според конкретните им нужди. Това може да доведе до някои предизвикателства за инвестиционния пазар в този сегмент, тъй като стойността на имотите зависи от срока, размера на наема и другите условия в договорите на наемателите.

Наематели

Глобално проучване на Colliers показва, че и след овладяване на пандемията от коронавирус хората ще предпочетат да продължат да работят от вкъщи поне веднъж или два пъти в седмицата. В тази връзка е важно да се изпробват различни сценарии за организация на работата, които да покажат на компаниите правилния за тях баланс и подходящата големина на работните пространства. Инструментът, разработен от Colliers за тази цел (Rebalance Your Workplace Planner) помага на работодателите да бъдат гъвкави и проактивни, не реактивни на случващите се динамични промени, свързани както с икономиката, така и със здравето на хората.

Какво ще се случи?

Някои бизнеси и сегменти на имотния пазар ще бъдат афектирани в по-голяма степен от други. Необходимо е повече време, за да се прецени по-точно как ще изглежда бъдещето. Промяната е неизменна част от живота, но същността на кризата, степента на изменения, до които води и нейният глобален мащаб, правят изключително трудно даването на конкретни прогнози.

В офисния сегмент е разбираемо напрежението, което изпитват участниците на този пазар и колко изкушаващо е за тях взимането на бързи и вероятно емоционални решения. В тази връзка наематели и наемодатели провеждат интензивни разговори как да продължат напред в тези предизвикателни времена.

Отлагането на наемни плащания и предоставянето на допълнителни отстъпки са най-често прилаганите мерки за справяне със ситуацията в ЦИЕ. В отговор на това, сроковете на договорите за наем са удължавани с определен допълнителен период от време.

Поради интензивното развитие на пазара на офиси в региона през последните години през 2020 г. се очаква активност, произтичаща от предоговаряне и преподновяване на наемни споразумения, за сметка на подписване на нови такива, докато е налице повече яснота за бъдещето. Възможно е да се наблюдава и преотдаване на офис площи, ако на компаниите им се наложи да съкращават служители.

Наемните споразумения ще бъдат преразглеждани с голямо внимание от страна на наемодателите, банките и инвеститорите, за да се ограничи риска от загуба на приходи. Наблюдава се забавяне и на инвестиционната активност, от една страна в резултат на липсата на яснота за развитието на пазара и от друга, поради невъзможността да се пътува и да се извършват огледи на активи. С отварянето на пазарите се очаква транзакциите да се повишат през втората половина на годината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА