9 Юли, 2020 15:12 2 500 19

Стойчо Кацаров: Мерките трябва да се затегнат при 300-400 новозаразени на ден

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • стойчо кацаров-
  • заразени

Да се ограничат масовите събития, в това число посещенията на мачовете, призовава той

Стойчо Кацаров: Мерките трябва да се затегнат при 300-400 новозаразени на ден - 1

„Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас", категорично заяви в предаването „Пред всички“ по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните, да е по-голям и броят на новозаразените", уточни Кацаров в коментара си по тревожната статистика от 240 новоустановени с коронавирус за денонощие, което е рекорд до момента. Резултатът е отчетен при направени 4286 PCR теста за последното денонощие. 

Стойчо Кацаров смята действията властта за непоследователни и неадекватни. Благодарение на неадекватните и непоследователни мерки като общество ще платим много висока цена заради ударите, които понасят икономиката и туризмът, подчерта той.

„Учените разработиха модел, при който се смята, че трябва се вземат мерки за ограничаване на инфекцията, ако броят на седмично заразените надхвърля 35-40 души на 10 хиляди население, не трябва се гледа дневният брой. За нашите условия това означава ако седмичният брой надхвърли 2500 - 3000 новозаразени случаи, или среднодневно по 300-400 новорегистрирани случаи. Това би било сигнал за предприемане на нови мерки за ограничаване на пандемията“.

Според д-р Кацаров и в момента риск за здравната система от недостиг на легла няма, не е необходимо болниците да се презапасяват с предпазни средства. „Подкрепени трябва да бъдат Регионалните здравни инспекции с хора и пари“, допълни той. „Най-добре оборудвани с лични предпазни средства трябва да бъдат личните лекари и спешните медици. Те са на първа линия. Те трябва да бъдат тествани поне веднъж седмично“.

Като грешка Стойчо Кацаров определи допускането на публика на мачовете. Другите страни по думите му са го показали със спортни мероприятия без публика, както и с повече рестрикции за нощните заведения.

„За известно време трябва да се ограничат масовите събития, в това число и посещенията на мачовете, поне за известно време. Иначе страдат всички, виждате: затварят за нашата държава достъпът до други страни“.

Стойчо Кацаров посочи още, че взет при най-добри условия, PCR тестът има 70 на сто чувствителност, тоест от 10 заразени той ще позитивира при седем. Затова не бива да се надценява значението на теста. 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бия си камшика

    17 3 Отговор
    Да се кача веднъж на самолета, пък затегайте ако щете и примката.
  • 2 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    А при 7 млн на ден може да се махнат мерките.ха ха ха!

    Коментиран от #3

  • 3 Тъжно

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма 7 милиона.
  • 4 Майна

    11 0 Отговор
    Утре ще са толкова!
  • 5 Акоо

    17 1 Отговор
    това ще доведе до протести метеж на хунтата и палеж на НС като в Сърбия съм твърдо за затягане на мерките !
  • 6 Антимилиционер

    10 2 Отговор
    Затваряй подчовеците милиционери. Те от друго не вдяват.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    престанете
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    у нас сее диктатура
  • 9 Фърфуй

    11 1 Отговор
    2019 година за първите 6 месеца , починалите без коронавирус са по вече отколкото починалите с корона вирус за първите 6 месеца на 2020 година.

    справка : РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Национален статистически институт
  • 10 Подхуев

    5 5 Отговор
    То и сега са много над 400..ма да се не всява паника...Чудото идва след месец , два , га мине летото и дойде Есента..Те тогаз ще видим реалното състояние на нацията и Здравната система най-вече..ма ти Стойчо си го знаерш това нали!?

    Коментиран от #12

  • 11 Абсурдистан

    6 2 Отговор
    Затегнете си бурмите в главите, прости сте като водача си, тикви без семе.
  • 12 Абсурдистан

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Подхуев":

    Какво чудо ше видиш пък ти, каквото беше и тази зима. Паника, облъчване от всички медии, а какво стана, каза си го един лекар, болниците са празни.
  • 13 Матей

    6 1 Отговор
    Въртят,сучат и все натам дърпат,народа пак бил безотговорен,разпуснал се и го ударил на живот,то пък един живот.Броя на тестовете не се споменава,а той е също рекордно висок,а болните са все така малко,за починали уговарят някой лекар и близки на починалия да се излъже за причината,с пари.Неслучайно са вдигнали мизата за здравна пътека по К-19 НА 1200 ЛВ,сериозно изкушение за лекари и директори на болници.Тъй че,Омбре ,гринго,престанете с лъжите,заплахите и медицинската полицейщина.
  • 14 Факт

    4 3 Отговор
    Какво е това вирус!?
  • 15 Valio

    3 1 Отговор
    Изчезвай бе смешник.......
  • 16 Гост

    4 4 Отговор
    Нали беше при 100, после при 200, а сега казвате при 300-400. Другата седмица ще са по толкова и ще кажете при 1000, но и толкова ще станат. Заради калпавите ви мерки и алчното ви безхаберие. Всички болни от ковид в България на вашата съвест ще тежат.
  • 17 Васил

    2 6 Отговор
    Да не драматизираме ама като се заразиш ще цивриш като Тити Папазов
  • 18 Георги

    2 0 Отговор
    Тебе ще те затегне отзад Генчо Манафа от Меден рудник или Тошко Калайджията от Столииново или подобни като твойте хора паднат от власт и те вкарат в затвора за изопъчаване и побъркване на народа със фалшиви данни.
  • 19 www

    1 0 Отговор
    Поредния платен лъжец.