9 Юли, 2020 14:06 43 997 46

Д-р Симидчиев: Вече знаем как да лекуваме вируса

  • симидчиев-
  • коронавирус-
  • лечение

Поне 200 души са се заразили на финала за Купата на България по футбол, смята пулмологът

Д-р Симидчиев: Вече знаем как да лекуваме вируса - 1
Снимка: БГНЕС

"По мои изчисления най-малко 200 души са били заразени по време на последния футболен мач /б.р. ЦСКА - Локомотив Пд/, което означава, че те са се удвоили. До края на седмицата ще разберем колко са заразените". Това каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него всяка непоследователност носи съмнение, а това поражда недоверие. Когато се работи с факти е допустимо да се променя мнението, но трябва да се обяснява защо е тази промяна.

"Истинската опасност е да се разглеждаме като детска градина, защото там ти казват какво да ядеш, кога да спиш. Когато хората разберат защо не трябва да правят нещо, те няма да го правят. Трябва да казваме на хората защо нещо е необходимо и да им обясняваме, а не само да казваме какво не трябва да се прави. Винаги обяснявам, че носенето на маски е за да пазим другите хора, а не да предпазваме себе си или да ни затварят устата", каза Симидчиев.

"Вече знаем как да лекуваме вируса, заради това хората, които са в тежко състояние в болница са много по малко. На вируса може да се противопоставим с нашето поведение. Има две държави в Европа, които имаха различно поведение - Англия и Швеция. И двете първоначално решиха да оставят хората да правят каквото си искат. В Англия промениха подхода рязко и това обърка хората допълнително. Вирусът заразява еднакво, но когато не е ясно какво и как трябва да се прави хората, те се объркват и това не е полезно за тяхното предпазване", обясни Симидчиев.

Той сподели, че познавам хора и от двете страни на мненията.

"Работил съм с тях, те са стойностни хора и специалисти, но не трябва да има крайности в позициите. Факт е че 6 месеца по-късно ние се справяме по-добре, защото научихме повече, въпреки че вирусът не се е променил, но имаме много по-малко тежко болни", каза докторът.

За него най-позитивния сценарий е хората да спазват сами елементарни мерки – миенето на ръце, носенето на маски и дистанцията, а негативния сценарий е да бъдем в двете крайности.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самуил

    33 129 Отговор
    Герб построи за 10 години 3500 зааода,350 болници,1450 училища,3200 км пътища,45 станции и 9500 нови сгради и минималната заплата веч е 1600 лева това стана за 10 години обичам Герб бог да пази Борисов И 15 лктища и 34 пристанища

    Коментиран от #7, #11, #12, #17, #30, #38, #39, #46

  • 2 Усен

    15 86 Отговор
    Герб построи за 10 години 3500 зааода,350 болници,1450 училища,3200 км пътища,45 станции и 9500 нови сгради и минималната заплата веч е 1600 лева това стана за 10 години обичам Герб бог да пази Борисов 15 летища,45 пристанища,3 атомни централи,45 веца,43 теца и други

    Коментиран от #21, #40, #44

  • 3 Антимилиционер

    22 37 Отговор
    Какво лекуват, след като "нема вироз"? Къде сте Мангъри? Този ви прави за смях.... Каза, че сте смотани и куку.
  • 4 Антимилицуонер

    22 12 Отговор
    Бай Ганя: " абе ти на Бай си Ганя ли ше обясняваш за вируси?"
  • 5 Радо

    20 10 Отговор
    И аз знам как да го боря вируса отдавна - всяка вечер с 200 мл грозданка/мастика и хубава салата.

    Коментиран от #20

  • 6 психо

    38 8 Отговор
    да лекува се с клинична пътека за 1200лв.

    Коментиран от #24

  • 7 Манго скрий се

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Че циганските клетви са най-гнусното нещо в България. Дори и срещи Борисов. Заминавай за полуостров Индустан.
  • 8 Диамантената ръка

    17 24 Отговор
    Да носим маски, за да пазим другите. А не може ли другите да носят маски и да се пазят сами, пък ние да не носим...? Или другите да си сложат две маски?

    Коментиран от #27

  • 9 Пешо

    22 21 Отговор
    Тоя идиот Мангъров........

    Коментиран от #15

  • 10 Гост

    17 11 Отговор
    "Пo мoи изчиcлeния нaй-мaлкo 200 души ca били зaрaзeни пo врeмe нa пocлeдния футбoлeн мaч /б.р. ЦCКA - Лoкoмoтив Пд/, кoeтo oзнaчaвa, чe тe ca ce удвoили. Дo крaя нa ceдмицaтa щe рaзбeрeм кoлкo ca зaрaзeнитe"
    Хай, ако обичаш поименно "заразените" от мача! Щото така хвърляте в пространството едни глупости! Да не се окажат "заразени", като учителките от столичната детска градина, които даскалицата и еднокнижния обругаха и после не им се извиниха, като се разбра, че няма заразени от тях!? Аз не познавам заразен от този мач!
  • 11 SAAB

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    ТоЛкуз си вдлЪбнЪт.....к"ат глЪвънако ! Забравил е да си построи мавзолей ......:)
    А Бог ......се пише с главна буква ........НО щом си чел една книга в живота си няма как да знаеш ....лижедупец ! :)
  • 12 Ти явно подценяват направеното

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    от ГЕРБ и Великия Вожд - просто си икономисал по една нула след всяко от посочените дела!
  • 13 Тра-ла-ла

    3 9 Отговор
    Жена ми също знае. Сутринта ми излекува куронавироса!

    Коментиран от #16

  • 14 Silver fox

    11 4 Отговор
    Е, браво!
    Значи досега народа си е умирал без болнично лечение?
    Чак сега разбрали как да лекуват!Ужас!
    Що за здравна система?
  • 15 Идиот си ти.

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Също като Всезнаещия и Всемогъщ Спасител, с когото, по думите на един социален антрополог," имаме късмет". От какви позиции определяш доц. Мангъров - на епидемиолог, инфекционист... или защото " така мисля"? Невинаги видимото за всички е това, което професионалистите виждат и осмислят.
  • 16 Жена ти?

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тра-ла-ла":

    Стандартна процедура. Я смени лечителките...
  • 17 Алфа Ромео

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Каквото и да построи ГЕРБ още като се обърнат се разпада, защото половината пари са откраднати и това което е построено не отговаря на никакъв стандарт. Един ден ще се наложи всичко да бъде изринато и построено наново, ако все още има държава България...
  • 18 xaxa

    12 4 Отговор
    "Винаги обяснявам, че носенето на маски е за да пазим другите хора, а не да предпазваме себе си"

    Ами като си нямаш работа, обяснявай на уфсете, но не се надявай да те разберат. Още малко и ще им обясняваш да си мият копитата и да се къпят редовно ...
  • 19 Е добре де

    4 10 Отговор
    щом маската не ме пази мене, как ще пази околните? Демек само който носи маска се разболява, а останалите не? Ако маската може да пази другите, значи може и мен. Да, ама не! Абе логиката куца и лъжат, ама яко лъжат.

    Коментиран от #45

  • 20 А това по клинична

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    пътека ли е?
  • 21 Кръстоносец

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Усен":

    А бе Тримозъчногънков , под всички статии във "Факти" си пуснал тия измишльотини. Утре сутринта , като си отвориш нощното шкафче дали ще намериш някоя 500-еврова банкнота ?
  • 22 Анонимен

    2 5 Отговор
    Напливът по магазините за храни намаля ли?
    Чухте ли да има хранителен магазин затворен заради зарзаен персонал?
    А болница да има затворена заради зарзаен персонал?
  • 23 Храна за размисъл

    8 2 Отговор
    Доктора какво ли мнение има за стреса и напрежението на сивото и еднообразно ежедневие от вкъщи на работа и от работа вкъщи и вечния недостиг на пари и закони от които явно само страдат обикновенните хора?
    Цялостната картинка и повторения на живота изпълнен с проблеми и робуване да задоволяваме алчността на богатите сега се вижда чудесно.
  • 24 Лекаро

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "психо":

    Абе, нещо не е както трябва.Кого лекуват, хората или....,,Вече знаем как да лекуваме вируса"...какво му е на вируса?:/
  • 25 Дръвчо

    8 1 Отговор
    Кой разреши проееждането на тази среща? Най-дисциплинираните малоумници. После обикновенните хора били виновни за скока на заразата. Тия ще ни побъркат.
  • 26 От 1 август

    7 1 Отговор
    става 1200 лв клиничната пътека ако не греша. Все още доколкото ми е известно си е 612лв.В белите държави е много по-скъпо лечението, но ние сме далеч от тях. Поинтересувайте се колко струва дори лечението в Китай, където заплатите са съпоставими с нашите. И там има райони подобни на Северозападнала България, че и много по-зле. Но като цяло бачкат кораво и имат икономика за разлика от нас. Тук само претенциите ни големи...
  • 27 Господи колко

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Диамантената ръка":

    си тъп, а с претенции за оригиналност. Ходи без маска, кихай, кашляй, крещи, говори, издишвай вируси и заразявай наред.Безотговорни,смотани егоисти. За цигари всеки ден имате пари и да киснете по кафенета и молове, а за 2-3 маски-не. И ви задължават дефакто да ги носите само на закрито и то не навсякъде. Не е кой знае колко висока цена, а доказано спасява животи.

    Коментиран от #28, #33

  • 28 Диамантената ръка

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "Господи колко":

    Нз дали съм оригинален, но тъпият си ти. Нито кихам, нито кашлям, нито викам. Не пуша и пари за маски имам. Доказано маските не спасяват животи, а ако смяташ обратното си сложи каквото искаш на главата и не ми давай акъл, щото е видно, че вместо да мислиш, чакаш да ти кажат по тв какво и как да правиш.

    Коментиран от #41, #42

  • 29 xaxa

    9 2 Отговор
    Навъдили се много добичета като гледам ... Не знаят как действат маските. ХАХАХАХАХАХАХХХАХАХАХАХАХА!
    4 годишни япончета са с по-добри маниери и самосъзнание. Жалка история!
    За такива недоразумения на природата -> микробиологът Рич Дейвис (примерно) е направил нагледно материалче. "Ефектът от носене на маска"
    Да проверите също така колко често/как се мият ръцете и колко често се къпят ....хората по света.

    Коментиран от #32, #43

  • 30 Десо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Намали хапчетата!
  • 31 е х оооооооооо

    0 2 Отговор
    Кой ти даде трибуна за да изказваш ???
    Как лекуваш вируса БРЕ ..... лекувай болните от него !!!
    Що за приказки ръсиш и тропаш ... ти си явно ДОКТОР по социология и политология , но си облякъл бяла дрешка за да те мислят за лекар .
    ......
  • 32 никой

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "xaxa":

    ..............да проверят в Перник ..........
    - там има режим на водата и населението даже не успява да се намокри .........камо ли да си измие ръцете .
  • 33 пророк Исай

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Господи колко":

    Куха лейка си . Даже и писаниците ти са нескопосани .
  • 34 Гост

    0 0 Отговор
    И защо сега на площада в ГАБРОВО има концерт?
    Побъркахте народа от различни мнения и действия в които няма грам логика и смисъл.
    Същото е като да си в заведение без маска,а на други закрити места с маска
    Те тези вируси падат от смях като ни гледат какви ги вършим
  • 35 да ама не

    0 0 Отговор
    браво идиоти
  • 36 Ооо

    1 1 Отговор
    Само не разбрах с какво лекуват вируса?
  • 37 Сарс Ковидков

    3 0 Отговор
    Ей сега му се вижда края на този вирус, щом ще го лекуват в наша болница. Със сигурност ще го
    ,,уморят".
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гешеф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Хахаха виждам кусал си новата стока на Брендо, бомба е нали?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Хой

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Диамантената ръка":

    Гледай какво правят китайците и се учи от тях! Щом те носят маски ще носим и ние! Те са умниците, защото IQто им е много по-високо от нашето, и дори от англо-хамериканското!
  • 42 Бай Хой

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Диамантената ръка":

    Гледай какво правят китайците и се учи от тях! Щом те носят маски ще носим и ние! Те са умниците, защото IQто им е много по-високо от нашето, и дори от англо-хамериканското!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иванка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Усен":

    Къде са лекарите и учителите,къде са тези болници с закрити отделения ,защото няма специалист .Колко хора избягаха и бягат навън да си търсят работа.Айде спрете се да величаете Толупа.Срам за народа с такъв премиер.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пропускаш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    25 космически кораба и десетки хиляди откачалници като теб!