Last news in Fakti

7 Юли, 2020 10:42 2 704 29

Вирусолог: COVID-19 показа, че не му пречи топлото време и високата температура

  • коронавирус-
  • мутация-
  • топло време

Вирусът е САРС Коронавирус-2, всеки вирус мутира, защото трябва непрекъснато да се адаптира към новите условия на живот

Вирусолог: COVID-19 показа, че не му пречи топлото време и високата температура - 1
Снимка: Shutterstock

Вирусът е САРС Коронавирус-2, всеки вирус мутира, защото трябва непрекъснато да се адаптира към новите условия на живот, всички вируси мутират, отбеляза доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, в Сутрешния блок на БНТ.

"Все още щамът, който е разпространен в България, в частност в България, е същият коронавирус с преобладаваща тази мутация, но все още не се знае тази мутация дали е променила фенотипните свойства на вируса, т. е. той външно го разпознава. Все още се събират данните за това", поясни вирусологът.

По аналогии с други респираторни инфекции са очаквали с топлото време разпространението да затихне, но природата си има своите закони и той показа, че не му пречи високата температура. Към момента не се виждат данни за намаляване действието на вируса при горещите градуси.

"На пръв поглед изглежда само, че младите хора се заразяват повече просто защото са отпуснати малко мерките. Младите хора са просто по-свободолюбиви", коментира доц. Николаева-Гломб.

Възрастните хора си научиха урока, пазят се повече, спазват дистанция.

За София разпространението на вируса е доста дифузно и това е нормално за един голям град, където можеш да живееш в единия край и да работиш в другия, отбеляза вирусологът. И беше категорична, че удължаването на епидемичната обстановка и спазването на мерките ще помогнат за ограничаване разпространението на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    40 6 Отговор
    По същия начин и народа се адаптира към простотиите на управляващите които вършат всяка седмица...

    Коментиран от #21

  • 2 куку руку ку

    35 9 Отговор
    Мутациите на вирусът зависят от прищевките на щаба...

    Коментиран от #28

  • 3 Гггг

    31 13 Отговор
    Видя се, че ни малтретират заради един безобиден вирус(ако въобще го има). Точка. Единственият въпрос е докога ще ги търпим?
  • 4 Последния Софиянец

    24 8 Отговор
    Това не е сезонен грип ,а биологично оръжие.
  • 5 Санитар

    26 9 Отговор
    Гледаш телевизора и хващаш вирус, не гледаш всичко е наред!
  • 6 гост

    13 6 Отговор
    Не вярвала ,че вируса бил създаден изкуствено в лаборатория.... ами то никой не е казал че е създаден в лаборатория. Там му е ,,помогнато,, да се ,,прехвърли,, /рекомбинира/ от един приемник в друг.Не сме били/човеците/ толкова божествени че да създаваме вируси.Да ама има учени по света,които са повече от божества и съчетано с огромни суми и свръхтехнологии могат много неща да сътворят.

    Коментиран от #22

  • 7 Антимилиционер

    12 4 Отговор
    Здравейте, милиционери!

    Заработвате ли?
  • 8 😷😷😷

    15 2 Отговор
    "Добър ден" то това стана ясно още, когато пуснаха вируса тогава в Австралия беше лято над 40° и въпреки това пламнаха!
    Измисленият Проф. Кантарджиев: "Чакаме лятото, тогава няма да има коронавирус ..." !25.02.2020.... Е "Позна" !!!

    Коментиран от #24

  • 9 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Със или без топлото и студеното време, вируса ще си "изживее" възхода, пиковете или както искате го наречете! Просто е нов вирусен щам на стария САРС-коронавирус и повечето хора по света и у нас нямат имунитет към него, затова предаването и разпространението засега не спират. Ще мине още доста време, докато му намелее "вирулентността" и силата, както казват специалистите. Може би догодина по това време този вирус вече драстично ще е изживял силата си и ще е изчезнал на практика. Може и по-рано! реално, не се знае пък дали по-студеното време не му влияе неблагоприятно, защото се видя, че в страни като Исландия и Гренландия разпространението е доста вяло, овладяха нещата и нямат нови заразени (поне към днешна дата, но не съм проверявал за днешният ден). Така че нищо не се знае - може да се окаже, че в по-студено време ще му е по-некомфортно, защото реално миналата и тази година зима нямахме - температурите неведнъж удряха 20 градуса януари месец!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 куку руку ку

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    То силата му доста нефелна, особено за българите. Ако беше нормален грип, досега да беше натръшкал, къдя 'илядо и дветриста чиляка, а той... 250.
    И това за бройката не си го измислям аз, а си е официалната статистика на минздрава ни.

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Даже май не е и ,,нов,, щам .Така се опитват да го представят,щото след ситуацията,тоест ,епидемията от ,,стария,, никой не обърна тогава внимание.2002/2003.Тогава мина сравнително леко,за Хонконг става дума, намериха си нулевия пациент, онзи доктор който почина в хотела, и се овладя положението.Сега сърбаме попарата от неглижирането на тогавашната ситуация.А може и наистина да няма какво да се направи,нито действака както трябва ваксина, нито лекарство .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    вирусът е създаден в лаборатория ноБОГ да пази БЪЛГАРИЯ и ХОРАТА ПО СВЕТА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Оле

    2 4 Отговор
    МУТРИТЕ, МУТРИТЕ му пречат на "вируса", като УНИЩОЖАВАТ Приемниците му.
    Демонокрадцията: "НЯМА ЧОВЕК, НЯМА ВИРУС!".
    Това е от "комунизЪма".

    А замяната на НАУКАТА с ДОГМИТЕ на ВЕЛИКИЯ ИНКВИЗИТОР е от Средновековието.

    Изобщо "бест ъф дъ бедст дъ го е..."!!!
  • 18 Blackthorn

    2 0 Отговор
    ...и показа, че е модифициран изкуствено. А сега един жокер - следващи манипулации предстоят също така! Тогава може и да не е толкоз безобиден.
  • 19 Васил

    1 0 Отговор
    А добър ден открихте топлата вода то са се знаеше още преди 3-4 месеца.
  • 20 АБВ

    2 1 Отговор
    Очевдино на вас,вирусолозите пречи топлото време.Напича ви мозъците и кухите тикви.Стойте повече на сянка и не се подавайте никъде,даже и по тв, и радиото!
  • 21 Точно казано...

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "антрашпиц":

    , но защо трябва да продължава народа да ги търпи и да се адаптира...
  • 22 Точно така...

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ама има ли кой да си признае за това че е помогнал на вируса да премине върху хората?
    То в такъв случай ще трябва да бъде съден за геноцит над цялата планета!
  • 23 Основен Закон на Диалектиката

    4 1 Отговор
    Количествените натрупвания водят до качествени изменения ! Преведено : Търпението на народа е на границата на изчерпването ! Стените на бента на негодуванието му вече се огъват до краен предел ! Плъховете тръпнат в очакване !
  • 24 Още по измисленият

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "😷😷😷":

    "капацитет" Мангъров твърдеше, че през юни коронавирусът ще е изчезнал. Истината е, че никой няма как да знае кога и дали въобще ще изчезне ковид-19.Всички изказвания по темата са предположения, догадки, хипотези и т. н. Нищо сигурно няма.
  • 25 хахаха

    2 1 Отговор
    Напротив,кат гледам в магазните тия къде правилно носят маски са от възрастта 30-55 г.По-възрастните си носят маските като ББ,на брадата или малко по-високо,но уста и нос са открити.
  • 26 От грип

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    или от усложнения причинени от грип в Европа средногодишно умират около 40 000 души. От ковид или с усложнения причинени от ковид за 5 месеца са починали 194 000 души. Казвам 5, защото мисля, че първият пациент с доказана ковид-19 инфекция в Европа почина през февруари. Може да е имало починали и през януари, но тогава най-вероятно са били отчетени като починали от грип. За 5 месеца имаме почти 5 пъти по-голяма смъртност в Европа от ковид(с ковид), отколкото от грип(с грип) за година. Грипните вируси обикновено върлуват от ноември до края на март. Докато ковид-19 явно не е сезонна инфекция и ще си върлува целогодишно.
  • 27 Анон

    0 0 Отговор
    Горките, чак сега разбраха това.
    Този вирус идва от прилепите, коитo вдигат над 40C температура като летят. Тези вируси отдавна да се адаптирали към високите температури.
  • 28 няма нищо страшнего

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    НОЩ-ниците от Генкоронавирусщаба: "2 отрицателни теста, правят 1 положителен"
  • 29 четете и знайте

    1 0 Отговор
    Пишете в чичко Гугъл: ИСТИНАТА ЗА КОРОНАВИРУС, КОЯТО НЕИСТОВО КРИЯТ, ЗА ДА НАСАЖДАТ СТРАХ!- ФАКТИ И ВИДЕО
    #чететеизнайте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове