Last news in Fakti

5 Юли, 2020 07:23 2 948 11

Почина единственият професор по алпинизъм в света

  • георги атанасов-джиджи-
  • алпинизъм-
  • георги атанасов-
  • спорт

В края на юли Георги Атанасов-Джиджи щеше да навърши 95 години, като до последно ходеше по планините

Внезапно, на 94-годишна възраст почина доайенът на българския алпинизъм - професор Георги Атанасов, известен в алпийските среди като Джиджи. Той беше единственият професор по алпинизъм в света и една от най-ярките фигури в историята на родното алпийско движение.

Почина единственият професор по алпинизъм в света

В края на юли щеше да навърши 95 години, като до последно ходеше по планините. В историята на родния алпинизъм остави ярка следа не само с изкачванията си, но и с десетки учебници, научини статии и монографии. Осъществява над 600 изкачвания в страната и чужбина, сред които много първи изкачвания - по “Веждите” на Злия зъб, по “ВИФ” и “Червената стена” на Дяволските игли, “Черната стена” на Двуглав в Рила и др. Изкатерва редица престижни стени в Алпите, автор е на първото българско изкачване на голяма стена там - западната стена на Пти Дрю, през 1963 г. с Аврам Аврамов. През 1964 г. преминава прочутата Безенгийска стена в Кавказ, а 3 години по-късно повежда колегите си към първия български седемхилядник – връх Ленин в Киргизстан, като ръководител на експедицията. С дейността си проф. Атанасов проправя пътя на следващите поколения алпинисти към осемхилядниците.

Основател и дългогодишен ръководител на катедрата “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в НСА.

Почина единственият професор по алпинизъм в света


 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрошок

    26 1 Отговор
    Поклон!Мисля,че е изживял живота си така,както е искал!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пенсионер

    18 1 Отговор
    " Внезапно, на 94-годишна възраст почина" , т.е. бил в цветущо здраве и никой не го е очаквал това събитие !? само можем да завиждаме на хора, които са си изкарвали парите и прекарали живота докато "си начесват крастата".....
  • 4 РЕАЛИСТ

    5 5 Отговор
    Нищо лично към човека. Лека му пръст. Много робува българина пред научни звания и титли. Пълно е с професори и доценти, гаче ли сме най умните на Света. Като дойде сега вируса ги видяхме що за стока са. Абсолютно невежество по въпроса от професори . Противоречат си, сменят си мнението, а бе с две думи : нищо не разбират. Ама голямата заплата си я прибират, че и за още ламтят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 фен

    3 4 Отговор
    Професор по алпинизъм?Университет по алпинизъм дали има? Да направите!
  • 7 Жоро

    6 3 Отговор
    Като е единствен кои професори са го изпитали по алпинизъм за да му дадат титлата
  • 8 Нямам нищо

    4 7 Отговор
    против човека, светла му памет, но не знаех, че има такива длъжности! Клатикурска работа цял живот. Останките на соца. Дарум заплати, титли и жилища. Затова сме на този хал. Във всички ведомства има такива длъжности само да получават заплатки и нищо да не работят. Те на това му се вика работа. Още храниме хиляди такива, които гледат блажено изпод масата. Соца още не е приключил. Искам да стана директор на водопад или на планински извор. Може и на чешма.
  • 9 фен

    4 5 Отговор
    В БАН колко професори работят ще ти се завие свят.А полза никаква.Нещо да са измислили или разработили?Ааааа предложиха въглен от костилки от кайсии да се влага в медицински маски!Велика идея!Няма ли кой да го разбута този кошер от търтеи?Дето все реват за финансиране.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Джиджи, СВЕТЛА ТИ ПАМЕТ!
    -----------------------------------------------
    "Весело беше моето погребение,
    Всички приятели бяха в настроение,
    Само на мен ми беше малко тъжничко,
    Затуй, че тръгнах с двата едновременно...
    ......................................."
  • 11 аспазия

    0 0 Отговор
    Поклон! И много се срамувам от купищата коментари от лица, които нямат представа за какво става въпрос. Навярно много от тях са кандидати за титлата по простащина.
    Джиджи ще остане в паметта на цяла плеяда любители на алинизма.
    Почивай в мир.