Last news in Fakti

3 Юли, 2020 09:21 2 756 7

От какво се плашат наемателите и наемодателите

  • офис-
  • пазар-
  • наематели-
  • наемодатели-
  • colliers international-
  • пандемия-
  • коронавирус

Втора вълна на вируса ще е голямо предизвикателство за пазара на офис площи

От какво се плашат наемателите и наемодателите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 50% от наемателите са на мнение, че отделените за наем на офис средства, ще им стигнат до края на годината, но при условие, че няма втора вълна на коронавируса. В момента и наематели и наемодатели отчитат спад в текущите приходи, сочи проучване на консултантската компания Colliers.

При собствениците на шопинг центрове и търговски паркове той варира най-често между 10% и 30%, а при 20% от тях надминава 50%. Без промяна в текущите си приходи са 14% от наемодателите. Сред тях има и такива, които отчитат ръст – обикновено в рамките на до 20%.

Голяма част от търговците (71%) също наблюдават намаление на приходите в сравнение със същия период на миналата година, което споделят, че е между 30% и 50%. При 17% от участниците в проучването при наемателите на площи липсва промяна, а 12% регистрират увеличение на приходите си. Това развитие до голяма степен обясняват с откриването на повече обекти през периода и на ръста на онлайн продажбите. Явлението е особено валидно за търговците, позиционирани в ниския ценови сегмент и за дискаунт веригите.

Мерките, приложени от наемодателите за справяне с ефектите от здравната криза, са разнообразни.  Най-често споменаваната е предоговаряне на наема -  въведена от 90% от респондентите от съответната група. Намаляване или оптимизиране на оперативните разходи са приложили над 60% от запитаните, 24% са съкратили работното си време, а 14% са инвестирали повече ресурси в промоционални кампании.

И при наемателите най-често посочваната мярка за справяне с последиците от пандемията е предоговаряне на наема (88%), следвана от фокус върху онлайн продажбите, в резултат на което 45% от респондентите регистрират увеличение на приходите от електронна търговия. Други действия, които са предприели участниците в проучването, са намалено работно време, повече промоционални кампании, съкращения на служители и оптимизиране на броя обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бурканбанк

    6 3 Отговор
    Плашат се от грозната мутра на Боко.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грухчо белята

    8 3 Отговор
    Не може аз да работя за 900 лв и да ми искат 450 за наем. Ако не работя, няма наем. Алчност, алчност и невежество.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Реалист

    3 0 Отговор
    От бългъри !
  • 5 123457

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грухчо белята":

    Ами искай да ти вдигнат заплатата. Според мен не може да работиш за 900 лева. Това е робство.
  • 6 Ще или не ....може би ?

    4 0 Отговор
    Бат Бойко ще дава ли под наем къщичката в БарЦелона?
  • 7 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грухчо белята":

    Очакваш наемите да се определят спрямо твоята заплата? Много наивно, да не казвам - глупаво мислене имаш.