Last news in Fakti

2 Юли, 2020 20:30 5 783 33

Борисов като котката на Шрьодингер

  • бойко борисов-
  • герб

Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна позиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица

Борисов като котката на Шрьодингер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В квантовата физика има един парадокс, известен като "котката на Шрьодингер". При него феномените са в едно странно състояние, в каквото в момента се намира и българският премиер. Какво крие Борисов?

 

Коментар от Даниел Смилов:

В квантовата физика има един парадокс, известен като "котката на Шрьодингер". В под-атомния свят феномените съществуват в странно състояние - т.нар. суперпозиция, в която те могат да бъдат както частици, така и вълни. Тази суперпозиция трае, докато феномените не бъдат разкрити от наблюдател - тогава те магически се дефинират или като частица, или като вълна. Докато не са наблюдавани обаче, са в някакъв смисъл и двете едновременно.

През 1935 година Шрьодингер използвал примера с котка в кутия, за да илюстрира парадоксалността на суперпозицията: по квантовите закони докато кутията не бъде отворена от наблюдатели, котката е едновременно и жива, и умряла.

Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна суперпозиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица. И то лисица, която обича да се прави на умряла, което затруднява още повече уточняването на реалното ѝ състояние.

Кутията на Борисов

Строго погледнато, феноменът Борисов сега е едновременно в две свои инкарнации. Едната е вълнова: той се носи на все още незатихналата "вълна на народната симпатия”. Според множество изследвания, Борисов остава лидерът на най-голямата политическа партия. Благосклонни анализатори мерят съсредоточено неговата преднина пред останалите и пророкуват, че тя няма да бъде стопена в месеците до изборите. Харалан Александров пък направо каза, че със спящата си снимка Борисов разпалил майчинското чувство у жените. Като цяло привържениците на ГЕРБ се оплакват, че тъй като опонентите им не могат да бият “вълната” Борисов на избори, искат да го сведат до частица - и то частица с корумпиран заряд.

Но теорията за Борисов като високоенергийна корумпирана частица също има привърженици и набъбваща непряка емпирична подкрепа: записи, смс-и, обвинения, че управлението е дало на Васил Божков данъчни привилегии, срещу които той се е отчитал по един или друг начин на премиера и финансовия министър. Срещу тази емпирия премиерът досега е противопоставил основно клетви и кръстене в ефир. А финансовият министър още по-малко.

Въпросът е обаче, че кутията на Борисов все още не е отворена научно и професионално и затова, обективно погледнато, той си битува в суперпозиция: може да е и популярна вълна, и корумпиран елемент. Главният прокурор Гешев е натоварил неизвестен свой подчинен с експеримента по отварянето на кутията, но този експеримент - за разлика от разследването на Бобокови например, се провежда на тъмно и от него в публичното пространство не излиза ни смс, ни дявол. Някои виждат в тези действия на прокуратурата преднамереност. Да им се чуди човек как са стигнали до подобен извод (това е ирония).

Съмненията, че прокуратурата ще отвори както трябва кутията на Борисов, се засилват и от факта, че нейните детектори са настроени да хващат корумпирани частици само сред опозицията и неудобните. Нещо повече: когато става дума за хора извън сърцевината на властта, прокуратурата открива корумпирани частици и там, където ги няма. В едно дело наскоро съдът установи, че обвиняемите са били обвинени в два вида деяния: а) такива, които не са престъпления; б) престъпления, които не са се случили. С такава апаратура обвинението може да изкара от кутията на Борисов само умряла лисица. Или поне такава, която се прави на умряла.

Голямата загадка

Но проблемът не е толкова какво ще се случи в края на експеримента, нито пък в съмненията в компетентността и най-вече добросъвестността на родната съдебна власт. Истинската загадка е, че Борисов не бърза да сложи край на суперпозицията. Всеки нормален премиер в неговата ситуация би искал моментално да се разсеят и най-беглите съмнения и той да излезе от кутията като една жива, щастлива и уважавана котка. Би изисквал бързи и категорични действия, би искал наистина независимо разследване, би включил дори и хора, посочени от опозицията. И сам би се опитал да опровергае с аргументи всички обвинения. Така поне би действал някой, който е сигурен в своята невинност.

Стратегията на нашия премиер обаче е доста по-различна. Той изглежда не би имал нищо против, ако суперпозицията му продължи до изборите, а защо не и след това. ГЕРБ също нямат нищо против такъв вариант: вицепремиерът Дончев призна, че някои от изнесените факти за премиера изглеждат и звучат правдоподобно, но и той не настоя за бързо и категорично отваряне на кутията.

И накрая: от гледна точка на демократичната теория и практика на т.нар. развити демокрации, премиерите просто не бива да бъдат в суперпозиция. Ако са корумпирани и има сериозни съмнения за това - те подават оставка. Ако не са - тогава спокойно могат да си мерят популярността с опозицията и да се състезават с нея. Но фактът, че си малко по-популярен от опозицията, не означава, че може и да си с толкова по-корумпиран от нея.

Стигне ли се до такива бакалски сметки, демокрацията е под реална заплаха, защото управляващите ще се окопават във властта по всякакъв начин. Така те ще се опитват да отлагат момента на истинското, научно издържано и професионално отваряне на кутията. И ще говорят, че суперпозицията е нормалното състояние на политиката и че всички (президентът включително) са в суперпозиция. Тоест, суперпозицията е единственото възможно състояние на нещата.

Да, не е научно доказано, че нашите управляващи съзнателно се стремят да отлагат изясняването на картината. Но някак изглежда, че правят точно това.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борисов

    60 6 Отговор
    Крие пачки.
  • 2 Нагъл нагъл нагъл

    71 7 Отговор
    Спи с 1 милион в нощното шкафче и още има очи да се показва......
  • 3 Краси

    56 4 Отговор
    То да беха пачки като пачки... Ами те са огромни бре...
  • 4 Пачки

    57 3 Отговор
    над милион € , кюлчета злато , пищов и той ! Колко ли още препълнени шкафчета има ?!
  • 5 Douche Zele

    27 3 Отговор
    Борисов като лошия герой Шрьодер.
  • 6 Ало авторът

    38 1 Отговор
    Лекичко с терминологията, че лисица съществува в пространство със силни вълни цунами. А пък нашето Бойко не го ли кръстиха агент Буда. Баш у САЩ е Буда и аз невежата така си мислех.
  • 7 Либе мари Хубава

    34 3 Отговор
    Либе Дойчланд, Либе Ангела, Либе Парата, Либе Аутобан Ганьовски, Либе Тулупи, Либе Мисирки...
  • 8 Йосарян

    24 2 Отговор
    Крайният Парадокс е защо мутрата се отчита. Като следствие, робите са чудни!
  • 9 Б Борисов

    29 6 Отговор
    Ще настържа малко трохички от кюлчетата за троловете си
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 браво Дойче, браво Веле

    33 2 Отговор
    единственият свестен коментар от вас досега, вероятно щото е писан от квантов физик.
  • 12 ал бънди

    34 2 Отговор
    Статията е правдива и посочва истината.Но няма нужда от толкова много думи,за да се каже, че Магнолиев си е най-обикновен алчен и прост крадец.И не е никаква котка, още по-малко пък лисица.А съвсем нормален бостански оранжев зеленчук.
  • 13 име

    4 19 Отговор
    .. и въпреки всичко нещата се решават на избори. не става при искане на прокопиев и дойче зеле.
  • 14 Матей

    13 1 Отговор
    Ми как ,бе,виж как се държи баш-факторите от ЕС--Урсула,Меркел,разтапя се от нежност,сервилност.Лелее за Шенген,зА ЯРЕМ-2,за еврото,за фондовете покрай К-19,ТОВА ЛИ СА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ!? Не,тъкмо напротив,всички заигравания със западните империалисти са явно предателство и досъсипват окаяната ни страна.
  • 15 ЦК на ГЕРБ

    14 4 Отговор
    Ние се гордеем с нашият вожд, другарят Борисов!
  • 16 БОРИСОВ

    13 4 Отговор
    БОРИСОВ БОРИСОВ БОРИСОВ ПО ЦЯЛ ДЕН БОРИСОВ ПРЕМИЕРА ВИ Е ВЗЕЛ АКЪЛА НА ВСИЧКИ МАЙ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Юнг

    23 3 Отговор
    По скоро като надуваемата кукла на Делян.
  • 19 оня с коня

    5 8 Отговор
    Да обърнем внимание на ПРЕДПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ от Статията:Да,не е научно доказано че НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ съзнателно се стремят..." и т.н.Дойче веле" е НЕМСКА МЕДИЯ и тя НИКОГА няма да нарече Правителството в БГ "НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ" по простата причина че Германия се управлява от Немци.А като прибавим и факта че Автор на Статията е Даниел Смилов- нормално БЪЛГАРСКО Име лъсва Истината че това "Дойче веле" което се мъдри тук НЯМА НИЩО ОБЩО с Уважаваната Немска медия,т.е. е Медия МЕНТЕ,ПРИСВОИЛА СИ най Вулгарно и Безпардонно чуждо Име "за по-авторитетно".Е КАКВО можем да очакваме от подобна Медия и КОЛКО Доверие можем да прежалим за да й повярваме?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Doni Brasko

    23 0 Отговор
    Всеки, който обича Родината, нека дойде на 16.7.2020на протеста за сваляне на шайката и бухалките от службите. няма значение кой го организира. Важно е да сме единни хора.
  • 23 Абориген БГ

    13 0 Отговор
    Канадските власти са изискали списък с най-големите акционери в компания “Дънди Прешъс Металс” от изпълнителният директор на компанията в Торонто във връзка с проверка от страна на ЦРУ за пране на пари в компанията от страна на Ислямска държава.

    Оказало се обаче, че няколко милиона евро внесени в компанията под формата на закупуване на акции в последните няколко години са на лицето Бойко Методиев Борисов.
  • 24 Абориген БГ

    11 0 Отговор
    Борисов: Бойко Борисов отрече , че има акции в канадската компания “Дънди Прешъс Металс”, която години наред добива и изнася златото на България.
    Според Бойко Борисов акциите не са негови, а на дъщеря му, а объркването е станало, защото той и е помогнал с малка сума пари, за да закупи акции преди време и явно в някой документ е останало неговото име, като източник на заем за добиване на акции на името на дъщеря му.

    от 3 май 2019
  • 25 Абориген БГ

    12 0 Отговор
    От офиса на канадската компания “ДЪНДИ ПРЕШЪЛ МЕТАЛС” признаха, че дъщерята на премиерът на България има закупени акции от компанията.

    Според справката, която е представена в централният офис на компанията, дъщерята на Бойко Борисов е станала акционер в компанията преди няколко години, когато са започнали и преговорите с България от страна на дружеството да получат концесия за добив на злато в Челопеч. Според канадците и други български политици с подставени лица имат акции в тяхното дружество"

    16 септември 2019
  • 26 Абориген БГ

    15 0 Отговор
    В Африка компания като Дънди плаща на държавата 50%, в БГ под 2%.
    Жителите на 5 общини се обявиха срещу добиването на злато в Средногорието.
    Искат отмяна на Разрешение №524/13.12.2019 на Министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми.

    Забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора.
    Сред учредителите са:професори Валерия Фол, Караманев-преподаващ в Канада.

    Та "извозил ни е ББ, не с двеста ами с хиляда, и ни въртии, въртии, нас толупите и простите"-заедно с цяла Европа.
    Има право, въпросът е колко милиарда има Борисов?
    Да не се окажат истински слуховите за чувалите с пари, изнасяни с правителствен самолет.

    Докога няма да бъде проследен пътят на кюлчетата?
    Банкнотите и концесиите давани от ГЕРБ.
    Както и връзките му с едрия бизнес и посещенията на мастити капиталисти в сараите му.

    Коментиран от #32

  • 27 ЦК на ККП

    6 0 Отговор
    Да се проверят кюлчетата, че при нас се оказаха кюлчета от мед със златна баня. Имаме съмнения, че са внос от БГ. Преди COVID кризата вноса от БГ се вдигна. В Китай преди да отворим кутията вземаме картечница и котката се раздробява на субатоми, съответно не е ясно преди стрелбата котка ли е било, лисица ли или куц вълк.
  • 28 Чукча Читател

    6 0 Отговор
    Оригинален подход при поднасяне на авторовата теза и анализ. Поздравления за статията!
  • 29 Jwp

    2 3 Отговор
    От кога е престъпление да си държиш парите в нощното шкафче?
  • 30 Факт

    3 0 Отговор
    Само пищова да не гръмне, че отиде теорията!?
  • 31 квант

    3 1 Отговор
    Доста интересна аналогия. Но ако се върнем към Шрьодингер, интересно как той е можел да постанови че има такъв феномен, след като не е било възможно да бъде наблюдаван, след като не е била отворена кутията? Измислица в квантовата теория, която сама отрича себе си.
  • 32 7359

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Абориген БГ":

    Всичко това е много възмутително. Непонятно е защо не се говори за това всеки ден и навсякъде. Така както са тръгнали, ще доведат тая страна до гражданска война. Да не казвам повече от това.
  • 33 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Проблема е че няма КОЙ да отвори въпросната "кутия" и да му лъсне "голия з.....к"!!